Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det italienska målvaktsundret och Kakas show

Udineses 17-årige  målvakt Simone Scuffet gjorde en kanonmatch på San Siro i torsdags när han höll nollan mot Inter.

Scuffet hade varit riktigt bra innan också, men när man gör en suverän insats på en stor arena mot en storklubb syns det mer.

Nu pratar alla om honom. Men han är ju inte ensam,  målvakts-talangerna haglar ju i Italien. Egentligen tycker jag inte att det var något större fel på den generation som kom för fem, sex år sedan heller.

Målvakter som Sirigu, Consigli och Mirante håller alla mycket hög klass. Skillnaden är att de som kommer fram nu är ännu mer lovande. Med Scuffet längst fram förstås.

Men vi ska inte glömma bort Mattia Perin i Genoa och Francesco Bardi i Livorno (Inter-ägd). Stora talanger som Nicola Leali i Spezia (Juve-ägd) och Alessio Cragno i Brescia kommer låta sig höras av i framtiden.

Jag skulle bli förvånad om inte några av dessa namn är ordinarie i Serie A om några år:
De Gennaro (Cittadella), Carlo Pinsoglio (Modena),  Mirko Pigliacelli (Reggina), Nicholas Lentini (Torino, son till Gianluigi), Wladimiro Falcone (Sampdoria)

Jag tror att den italienska målvakts-skolan är en av de bästa i Europa, men förmodligen har också en spelare betytt väldigt mycket för den starka målvakts-fabrikationen idag, nämligen Gianluigi Buffon.

Precis som Scuffet slog han igenom som väldigt ung och har under tre decennier varit nummer ett i Italien.

Scuffet, Perin, Bardi och alla de andra har säkert växt upp med Buffon som trolig förebild. Nästan alla de italienska målvakterna har relativt samma målvaktsteknik som Buffon.

Så är det någon position som Italien har det bra ställt på den närmsta tiden så är det på målvaktsfronten.

Tacka Buffon för det.

***

Milans seger över Chievo var deras mest övertygande vinst på länge. Chievo var visserligen inte speciellt bra, men Milan lät dem aldrig bli det heller. Honda blir bättre och bättre (trots hans horribla miss) och Kaka hade stor show med två gjorda mål (varav ett väldigt snyggt).

Men jag skulle ändå föreslå Milan att de släpper honom till USA (det kan hända att han självmant bryter kontraktet av just den orsaken). Kaka är fortfarande en bra spelare, inte minst mot sämre lag som Chievo. Men han gör inte längre skillnad.

För mycket av spelet och ansvaret ligger på en brasse som inte längre kan utföra de saker han kunde för fem,s ex år sedan. Det är inte rätt. Inte om Milan ska försöka navigera sig framåt i sin transformation. Milan behöver hitta yngre och nya Kakas.

Om han lämnar i sommar är det ändå vackert om man hinner göra ett par sådana här matcher som mot Chievo.

Kanske var ändå Mario Balotelli Milans mest positiva inslag igår, han är ändå både nutiden och framtiden. Delvis för hans första spelmål på evigheter, men också för att han tog maxlöpningar man knappt trodde han kunde tidigare.

Det fanns något över segerjublet också. Både på hans eget mål och på Kakas dubbla mål. Något mer avslappnat, något mer lyckligt.

Det betyder mycket för Milan. Och för Prandelli förstås.

Publicerad 2014-03-30 kl 10:39
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons