Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VM: Så går det i Grupp C

Lorenzo Medici

GRUPP C (Colombia, Elfenbenskusten, Grekland, Japan)

COLOMBIA

Kombinationen av att Colombia börjat producera skickliga spelare på löpande band för ungefär nio år sedan med att man anställde den argentinske tränaren José Pekerman, 2012, har lett till att man kvalificerat sig till sitt första VM-slutspel på sexton år.

Mixen mellan de colombianska spelarnas individuella skicklighet med Pekermans taktiska smartness har falllit väl ut. Nu står den argentinske tränaren troligen inför dilemmat hur han ska kunna ersätta anfallets största vapen, Falcao, på bästa sätt.

Han har många valmöjligheter. Portos Jackson Martinez kan gå rakt in och ta Falcaos plats medan Teofilo Guiterrez behåller sin plats strax bakom som “falsk nia”.

Annons

Eller så kan Pekerman välja mer rörlige Bacca (eller Adrian Ramos) och flytta in James Rodriguez (eller Fredy Guarin) som släpande anfallare.

Detta är ett bevis på hur många bra spelare Colombia har i offensiven. Även om Colombia skulle varit bättre med Falcao så tror jag inte att saknaden av Monaco-anfallaren är deras största svaghet. Det är försvaret som oroar.

Mario Yepes är 38, Luis Perea 35, Eder Balanta är orutinerad i dessa sammanhang och Zapata har inte imponerat i landslaget. Någon av dem måste kliva fram och göra ett bra mästerskap.

Inte är det bättre av att både ytterbackarna Zuniga och Armero spelat så lite den här säsongen.

Framåt kan Pekermans armé bjuda på stort fotbolls-fyrverkeri. Inte minst yttrarna James Rodriguez och Juan Cuadrado kan bli riktigt sevärda. Abel Auguilar, Carlos Sanchez eller Edwin Valencia står för stabiliteten bakåt som sittande mittfältare.

Annons

Colombia har ett av VM:s mest spännande lag och är redo att dansa vilt på den stora scenen.

Även utan sin nummer nio.

Nyckelspelare:

Mario Yepes
Ska Colombia ta sig långt i VM måste någon mittback kliva fram. Mycket av ansvaret ligger på rutinerade Yepes som gör sitt sista stora mästerskap.

Håll ögonen på:

James Rodriguez
Kan spela på flera olika offensiva positioner med sin snabbhet och teknik. Jag har en stark känsla av att han gör ett starkt mästerskap.

Missing in action:

Radamel Falcao
Colombias bäste anfallare missar VM, vilket naturligtvis är ett avbräck.

Tänkbar uppställning: (4-2-2-2, eller 4-2-3-1):
Ospina, Zuniga, Yepes, Perea, Armero; Aguilar, Sanchez; Cuadrado, Guiterrez, Rodriguez; Martinez.


ELFENBENSKUSTEN

Återväxten i ivoriansk fotboll är inte särskilt god för tillfället vilket innebär att laget känns något obalanserat.

Annons

Dels så har man super-Yaya, smarte Drogba, flinke Kalou, formstake Bony, dynamiske Aurier och snabbe Gervinho. Men resten av truppen känns något långsam och föråldrad där t ex Boka, Romaric och Kolo Toure kan hamna i startelvan för att det inte finns något bättre alternativ.

Elfenbenskustens elva är nästan uppdelad i två. Framåt har man fart, styrka och kraft och kan ställa till med problem för vilket lag som helst.

Men bakåt känns man opålitliga och något osmidiga. Ett mittbackspar med Kolo Toure och Bamba känns inte som något man håller i handen när snabba, tekniska anfallare stormar fram.

Även om Yaya Toure är kapabel att ta hand om de flesta av uppgifterna på mitten så saknar man en riktig playmaker som kan fördela bollar med ackuratess.

Det finns även frågetecken för tränaren Sabri Lamouchis förmåga att göra rätta förändringar under matchens gång. Ibland känns det som att han litar för mycket till sina stjärnors individuella kvalitéer.

Annons

Framåt har man dynamik så det räcker och blir över.

Men är det tillräckligt?

Nyckelspelaren:

Yaya Touré
Var fenomenal i City under den gångna säsongen- och om han kommer upp i den nivån under VM – ja då kan Elfenbenskusten ta sig vidare från gruppen och bortom det.

Håll ögonen på:

Serge Aurier
Yayas majestätiska mittfältsspel, Gervinhos snabbhet och Drogbas styrka framåt är ingen hemlighet. Men Serge Aurier dynamiska ytterbacksspel kan komma att bli en härlig överraskning för många. Räkna med att hans prislapp stiger i och med VM-turneringen.

Missing in action:

Emmanuel Eboue
Ytterbacken är den första ur Elfenbenskustens “gyllene generation” som blir petad. Men formmässigt känns det rätt.

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Barry, Aurier, K.Touré, Bamba, Boka; Tioté, Dié, Y. Touré; Kalou, Drogba, Gervinho.

Annons


GREKLAND

Förbundskapten Fernando Santos har behållit den defensiva styrka och taktiska disciplin som Grekland baserat sitt spel på sedan Otto Rehhagels dagar. För grekerna har det varit ett vinnande koncept. Numera missar man sällan ett stort mästerskap.

På papperet ställer Santos upp med en 4-3-3-uppställning, men laget är sällan så offensivt i verkligheten. Man håller ihop laget och jobbar alltid som en kollektiv enhet. Kanske är också spelsättet något påtvingat då man inte har tillräckligt många kreativa spelare till hands.

Mittbackarna Sokratis, Siovas och Manolas är alla mycket duktiga och ytterbackarna Torosidis och Holebas klarar sig bra i dessa sammanhang.

Mittfältet däremot känns som rena rama Jurassic Park. Karagounis, Katsouranis är fortfarande aktuella för startelvan och ingen av Tziolis, Maniatis är under 27 år.

Annons

Det största hoppet framåt är Mitroglu som lär flankeras av trotjänarna Samaras och Salpingidis. Mitroglu har haft skadebekymmer den här säsongen och det är av stor vikt att han är i form för att Grekerna ska kunna göra några mål framåt.

För inte lär det bli några större målfester när Grekland anländer till Brasiliens östra kust.

Men det har ju fungerat förr.

Nyckelspelare:

Kostas Mitroglu
Var lagets viktigaste spelare under kvalet och är det nu igen i sommar. Varit skadedrabbad under våren och måste komma i form för att grekerna ska lyckas.

Håll ögonen på:

Giannis Fetfazidis
Han kanske inte alltid är världens mest spelintelligenta anfallare, men han skapa kaos hos motståndarförsvaren med sin snabbhet. Ett vapen som tränare Santos kan komma  att dra nytta av.

Missing in action:

Kyriakos Papadopoulos
Schalke-försvararen, Kyriakos “Baby-Robo Cop” Papadopoulos är petad då han knappt spelat något den här säsongen på grund av skada.

Annons

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Karnezis, Torosidis, Papastathopoulos, Siovas, Holebas; Tziolis, Karagounis, Maniatis; Salpingidis, Mitroglu, Samaras.

JAPAN

Det finns en stor risk att Colombia är för bra för dem, att de kommer uttråkade av grekerna, och fysiskt krossade av ivorianerna. Men det struntar jag i. Jag är en “Japan-believer”. Jag är naivt förtjust i deras spel som bygger på fart och teknik.

Jag hoppas att Nagatoma och Uchida går “bananas” på sina kanter, att Honda vaknar ur sin rödsvarta dvala, att Kagawa dammar av det djävulska bänkdammet och att japans Baggio, Kakaitani, får mycket speltid.

Laget saknar en naturlig målskytt och en del av deras nyckelspelare kommer från svaga säsonger, men jag har en känsla av att saker kommer falla på plats för japanerna i sommar. För kanske är det inte motståndarnas styrkor som man ska fokusera på utan att istället gå in i sig själva och låta sin egna förmågar låta dra det längsta strået.

Annons

“Att tänka att du måste slutföra jobbet så kommer din tid att rinna ut. Att fundera på hur många fiender du har läggs tiden på hög; i slutändan kommer du ge upp.” Hagakure – Kapitel 1.

Nyckelspelare:

Keisuke Honda
Har förvisso haft en svag säsong under våren i Milan, men kanske kommer han må bra av att få ledarrollen i landslagets miljö till VM. För japanernas framgång är det väsentligt att han prickar formen.

Håll ögonen på:

Yoichiro Kakitani
Det är långt ifrån säkert att Kakitani är en startspelare i Zaccheronis elva, men är en spelare som kan göra det oväntade med sin fina teknik.

Missing in action:

Hajime Hosogai
Hertha Berlin-mittfältaren petades något överraskande ur Zaccheronis 23-mannatrupp.

Tänkbar uppställning:
Kawashima, Uchida, Yoshida, Konno, Nagatomo; Endo, Hasebe; Okazaki, Honda, Kagawa; Kakitani.

Annons

Så går det i grupp C

Colombia-Grekland 1-1
0-1  Samaras (25) 1-1 James Rodriguez (76)

Elfenbenskusten-Japan 2-2
1-0 Drogba (36) 1-1 Kagawa (52)  2-1 Y.Toure (67)  2-2 Okazaki (79)

Colombia-Elfenbenskusten 3-2
1-0 Cuadrado (7) 1-1 Kalou (12)  2-1 Guiterrez (61) 3-1 Bacca (70) 3-2 Drogba (84)

Japan-Grekland 2-1
1-0 Nagatomo (13) 1-1 Manolas (48) 2-1 Kakitani (72)

Japan-Colombia 1-2
0-1 Yepes (42) 0-2 Martinez (66) 1-2 Endo (69)

Elfenbenskusten-Grekland 1-1
0-1 Mitroglu (29) 1-1 Gervinho (79)

Slutställning:
1. Colombia 2. Japan 3. Elfenbenskusten 3. Grekland

Publicerad 2014-06-05 08:20

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto