POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM: Så går det i grupp D

Grupp D (Costa Rica, England, Italien, Uruguay)

COSTA RICA

Costa Rica gjorde ett mycket bra kvalspel och har ett rätt okej landslag på papperet. Men här har man dragit en riktig nitlott. Det finns få anledningar till att tro att grupp D inte blir något annat än ett trelagsrace.

Jag tror att Costa Ricas bästa chans är i deras första match mot Uruguay, då man fortfarande har hoppet uppe. Costa Rica saknar dock inte intressanta spelare. Förutom AIK-mittfältaren Celso Borges så visade unge Joel Campbell stundtals i Champions League att han är en stjärna i görningen och Bryan Ruiz är en skicklig släpande anfallare.

Men naturligtvis kommer det inte räcka för att Costa Rica ska kunna drömma om avancemang.

Nyckelspelare:

Bryan Ruiz
Har inte varit särskilt bra i Fulham, men är lagkapten och kanske den mest spelbegåvade spelaren i laget.

Håll ögonen på:

Joel Campbell
Snabb och oförutsägbar som han är utgör han nog det största offensiva hotet för Costa Rica.

Missing in action:

Alvaro Saborio
Att Everton-backen Bryan Oviedo missar VM på grund av skada har man anat länge, men att anfallaren Alvaro Saborio bröt foten nyligen var en missräkning.

Tänkbar uppställning (4-4-1-1):
Navas, Salvatierra, Duarte, Umana, Diaz; Bolanos, Borges, Tejeda, Wallace; Ruiz; Campbell.

ENGLAND

Det här engelska landslaget är egentligen en försmak av vad som komma skall. De har något stort på gång. Med det nya unga gardet med Sterling, Sturridge, Shaw, Barkley, Welbeck, Oxlade Chamberlain, Henderson har England en ljus framtid.

Jag menar dock att Roy Hodgons England är tillräckligt bra redan nu. Åtminstone för att ta sig ur “dödens grupp”. Om Hodgson bara vågar vara offensiv tror jag att både Uruguay och Italien kan få problem att stå emot den enorma kvalité som finns i laget. Sturridge, Rooney, Sterling och Welbeck kan nog knyta upp de flesta försvar.

Tack och lov har man även mer rutinerade spelare som Steven Gerrard och Frank Lampard att hålla i handen. Men medan vi nu börjar se frukten av Englands nya offensiva generation saknar jag en riktigt ledargestalt längst bak.

Gary Cahill är en stabil mittback, men han är ingen ny John Terry eller Rio Ferdinand. Jagielka har alltid ett stort misstag i bagaget att bjuda på och varken Smalling eller Jones är ännu tillräckligt säkra för att flankera Cahill. Försvaret kan komma att sätta krokben för England.

Men samtidigt har man så pass mycket fart och skicklighet framåt att man kan göra fler mål än man släpper in. England har tillräckligt med stoff för att bli ett av VM:s mest positiva inslag.

Nyckelspelaren:

Wayne Rooney
England har många skickliga anfallare, men det är Rooney som är den mest rutinerade och den som ska leda laget framåt.

Håll ögonen på:

Ross Barkley
Från början hade jag min personliga favorit Oxlade-Chamberlain här, men i och med hans skada lär han missa delar av VM. England har dock flera spännande spelare. En av dem är Ross Barkley. Om han får speltid kommer han visa vilken mångsidig och skicklig talang han här.

Missing in action:

Axel Oxlade-Chamberlain
Därför har jag tyvärr Oxlade-Chamberlain här istället. Hans knäskada mot Ecuador kan komma att hindra hans framfart i VM. Han hade kunnat explodera. Hoppas han hinner bli fullt återställd i tid.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Hart, Baines, Cahill, Jagielka, Johnson; Gerrard, Henderson; Welbeck, Rooney, Sterling, Sturridge.

ITALIEN

Detta är verkligen Cesare Prandellis Italien. Förbundskaptenen är inte bara en intelligent människa, utan även en fotbollsvisionär. Få har förändrat den italienska landslagsfotbollen som han har gjort. Sedan Prandellis inträde har Italien transformerats till ett mer bollskickligt och offensivt lagt lag.

Han har fått Balotelli att röra vid sin fulla potential och han vågar satsa på unga spelare. Prandelli har samvetslöst blåst ut catenaccion ur de blåa tröjorna. Samtidigt är man inte längre lika bra defensivt som man tidigare varit.

Det är dock de gamla spelarna som Italien lutar sig mycket emot i sommar. Buffon, Pirlo, Chiellini och Barzagli är alla stora nyckelspelare som laget kretsar kring.

Och så Balotelli förstås. Italien kommer ta sig så långt som Super-Mario kan ta dem. Om “Gli Azzurri” ska kunna nå långt måste Balotelli lämna divalaterna åt sidan och låta skottet och skickligheten tala. Det är han som kan göra det lilla extra. Något som ett vinnande lag i längden alltid behöver.

Det är inte helt klart hur Prandelli kommer att ställa upp laget och inte minst vilka spelare som kommer flankera Balotelli längst fram. Osäkerheten kring vilket spelsystem man ska välja är ett oroande tecken.

Om Prandelli hittar rätt formation har man potentialen att nå en kvartsfinal. Om inte, ja då kan man få åka hem innan juni gått över till juli.

Nyckelspelare:

Mario Balotelli
Det finns många viktiga spelare i Italien, men “Gli Azzurri” går så långt som Balotelli tar dem.

Håll ögonen på:

Alessio Cerci
Jag hoppas att Prandelli kommer använda Cercis snabbhet i VM. Det kommer behövas.

Missing in action:

Giuseppe Rossi
Förutom att Montolivo skadade sig i sista stund så var den stora överraskningen att Giuseppe Rossi inte kom med i truppen. Prandelli kunde tydligen inte lita till att han var i full matchform efter sin skada. Återstår att se om det var en miss eller inte.

Tänkbar uppställning (4-5-1):
Buffon, De Sciglio, Bonucci, Barzagli, Chiellini; Candreva, De Rossi, Pirlo, Verratti, Marchisio; Balotelli,

URUGUAY

Allt kretsar kring Luis Suarez kamp med tiden. Hinner han bli spelklar? När Fernando Torres fick en liknande skada tog det honom sju veckor att komma tillbaka. Suarez ska klara det på fyra, fem veckor.

Liverpool-anfallaren kommer göra allt för att spela i sommarens cirkus, men frågan är i vilket skick han kommer att vara i? För Uruguays del är hans närvaro och status helt avgörande. Utan honom tror jag att “Celeste” missar att ta sig vidare från gruppen.

Med honom (och i någorlunda form) tar de nog sig inte bara vidare utan kanske längre än så. Så bra är han och så viktig är han. Med eller utan Suarez så kommer Uruguay spela tufft där försvaret leds av formstarke Diego Godin och inte så formstarke Diego Lugano.

Ytterpositionerna är viktiga och Maxi Pereira, Alvaro Pereira och Martin Caceres garanterar löpvillighet och substans. Vore jag tränare Oscar Tabarez skulle jag dock fundera på att ackompanjera Godin med Caceres till mittlåset. Men Tabarez lär vara Lugano trogen.

Taktiskt sett lär man hoppa över mittfältet så snabbt och så mycket som möjligt då de mest består av bollerövrare och inte mycket annat som t ex Gargano, Rios och Perez. De kommer bryta ner, jaga fotleder och snabbt försöka få upp bollen till mer kreativa spelare längre upp i planen.

Längst fram finns det nämligen kvalitéer. Men även utan Suarez har Uruguay en tydlig matchplan som ger trygghet och Cavani kan flankeras av spelare som t ex Diego Forlan, Cristian Rodriguez, Gaston Ramirez och Cristian Stuani i väntan på sin stjärna. Alla tillräckligt bra för kunna ge Cavani hyfsad support.

Men förhoppningen är att Suarez kan hinna bli frisk till Englands-matchen – och gör han det – ja då har Uruguay stora chanser att gå vidare.

Nyckelspelare:

Luiz Suarez
Hans betydelse går inte att underskatta. Målskytt, framspelare och kreatör. Han måste bli frisk, åtminstone till Englands-matchen.

Håll ögonen på:

Jose Maria Gimenez
Kanske är det för tidigt ännu, men den tuffe och skicklige Gimenez är Uruguays näste storback.

Missing in action:

Andres Scotti
En Tabarez-favorit som alltid brukar få hänga med på de stora mästerskapen. Inte denna gång dock.

Tänkbar uppställning (4-4-2):
Muslera, A.Pereira, Lugano, Godin, Caceres; M, Pereira, Rios, Gargano, C.Rodriguez, Cavani, Suarez.

Så går det i grupp D:

Uruguay-Costa Rica 2-0
1-0 Cavani (33) 2-0 C. Rodriguez (79)

England-Italien 2-2
0-1 Balotelli (41) 1-1 Rooney (45)  2-1 Sturridge (65) 2-2 Pirlo (77)

Uruguay-England 1-1
0-1 Gerrard (33) 1-1 Cavani (60)

Costa Rica-Italien 1-2
1-0 Ruiz (30) 1-1 Cerci (76) 1-2 Insigne (80)

Italien-Uruguay 1-1
1-0 Balotelli (60) 1-1 Suarez (76)

England-Costa Rica 3-1
1-0 Welbeck (16) 1-1 Campbell (24) 2-1 Rooney (37)  3-1 Cahill (71)

Slutställning: 1. England 2. Uruguay 3. Italien 4. Costa Rica

Publicerad 2014-06-06 kl 10:30
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå