POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM: Så går det i Grupp E

GRUPP E (Ecuador, Frankrike, Honduras, Schweiz)

ECUADOR

Ecuador är kanske, det på papperet, sydamerikanska land med minst chans att ta sig vidare från gruppspelet. Man kvalificerade sig mycket tack vare den höga höjden på hemmaplan, vilket man inte kan bygga sina framgångar på i Brasilien.

Men man har kapabla spelare i skicklige Antonio Valencia, starke Felipe Caicedo, snabbe Enner Valencia och flamboyante Jefferson Montero och dessutom säkerligen en del lite mindre kända inhemska spelare som kan överraska.

Laget är byggt mycket på kraft och dynamik och har ett självförtroende som gör att man inte känner sig slagna på förhand mot någon.

Rent taktiskt känns man dock något oorganiserade och försvaret är en akilleshäl. Jag tror att Ecuador kan bli en tuff nöt att knäcka för Frankrike och Schweiz, men att de ändå inte räcker till i slutändan.

Nyckelspelare:

Antonio Valencia
Har kraft och teknik och trots att han inte imponerat i United den senaste tiden är han Ecuadors bästa och troligen viktigaste spelare.

Håll ögonen på:

Jefferson Montero
Ecuadors ytter är mycket sevärd med sin fina teknik och dribblingsskicklighet. Floppade i Villarreal, men är ofta bra i landslaget.

Missing in action:

Christian Benitez
Avled tragiskt förra sommaren efter hjärtstillestånd. Den snabbe anfallaren hade behövts nu. Vila i frid, Benitez.


Tänkbar uppställning (4-4-2):

Dominguez, Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi; A. Valencia, Noboa, Mendez, Montero; E. Valencia, Caicedo.

FRANKRIKE

Tanken är att Frankrike ska lägga polemiken från VM-2010 bakom sig och starta en ny stark era. Det känns som att man är en bra bit på väg.

Didier Descahmps har lotsat in unga spelare som Raphael Varane, Paul Pogba, Eliaquim Mangala och Antoine Griezmann, men har samtidigt kvar stjärnor som Franck Ribery, Karim Benzema och Blaise Matuidi som nyckelspelare.

Mixen känns spännande och det franska landslaget har potentialen att göra bra ifrån sig. Men det finns några orosmoment. Försvaret är något oprövat och så var det här med Franck Riberys rygg. Den höll inte.

Frankrikes bästa spelare missar alltså VM. Med Ribery  försvinner det där lilla extra som behövs för att nå långt i ett världsmästerskap. Förvisso finns det spelare som kan växa i hans  frånvaro som Griezmann och Valbuena, men i det långa loppet hade Deschamps behövt en frisk Ribery.

Hur det än går i detta VM så har Frankrike en del fina grundbultar inför EM på hemmaplan om två år.

Nyckelspelare:

Paul Pogba
Nu när Ribery missar VM måste någon annan kliva fram. Det känns som om det är Pogba som är spelaren som kan bidra med det där lilla extra med sin kraft och dominanta spelstil.

Håll ögonen på:

Antoine Griezmann
Frankrike har dock fler skickliga ytteranfallare redo att kliva in. Griezmann är defintivt en av dem. Han kan bli en stor succé under detta VM.

Missing in action:

Samir Nasri
Petades något överraskande ur VM-truppen vilket fick Nasris fru att gå hårt åt Deschamps på Twitter. Deschamps var troligen orolig över att Nasri skulle ha en dålig inverkan på laget om han bänkades. Nu när Ribery missar mästerskapet hade City-mittfältaren kanske behövts.

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Lloris, Debuchy, Varane, Koscielny, Evra; Matuidi, Pogba, Cabaye; Griezmann, Benzema, Valbuena.

HONDURAS

Många kanske tror att Honduras kommer bli en slagpåse i VM. Även om jag har väldigt svårt att tro att de ska kunna ta sig vidare från gruppen, tror jag heller inte att de kommer bli så lätta att tas med.

Rutinerade tränaren Luis Fernando Suarez har lyckats med den defensiva organisationen och använder sig ofta av två mittfältare som hjälper försvaret. I offensiven gör man det enkelt och smart för sig.

Oscar Garcia och Roger Espinoza (eller Andy Najar) ska försöka attackera längst kanterna för att hitta in till starka anfallare som t ex Carlos Costly eller Jerry Bengtson (ja han heter så). Honduras har en tydlig matchplan vilket kan ställa till större besvär för motståndarna än vad de kanske tror.

Men i slutändan lär det nog bara räcka till någon enstaka poäng.

Nyckelspelare:

Maynor Figueroa

Har haft en stabil Premier League-karriär och i landslaget är han viktig med sitt rutin och sitt defensiva kunnande.

Håll ögonen på:

Andy Najar

Anderlecht-talangen är Honduras mest lovande spelare och hans snabbhet på kanten kan bli för svår att undvara för tränare Suarez.

Missing in action:
Ingen särskild.

Tänkbar uppställning (4-4-2):
Valladares, Peralta, Bernardez, Figueroa, Izaguirre; Garcia, Garrido, Palacios, Espinoza; Costly, Bengtsson.

SCHWEIZ

Ottmar Hitzfeld som både varit framgångsrik tränare för Bayern Munchen och Borussia Dortmund ska nu försöka leda det schweiziska landslaget till framgångar i VM. Det finns mycket som talar för att den tyske tränaren kommer att lyckas.

Förutom att Hitzfeld är en skicklig taktiker så har Schweiz ett rätt välbalanserat och spännande lag. Schweiz spelar med hög press, där laget jagar jobbat frenetiskt för att skapa numerära  överlägen. Ett frågetecken är om man kommer orka göra det i värmen.

En annan fråga är mittförsvaret. Håller Djourou och Senderos måttet? Hitzfelds kanske största utmaning är att få dem att spela enkelt och tillräckligt smart. Annars kan det bli problem. Kanske är den yngre Fabian Schär en bättre lösning.

Utöver det så har man bra täckning på alla andra lagdelar. Yttrarna Lichtsteiner och Rodriguez (även om Hitzfeld kan komma att välja Ziegler) är oerhört löpvilliga och offensiva på sina kanter och är starka nycklar till Schweizs spel.

Mittfältet är starkt med spelskicklige Gökhan Inler och jordfräsaren Valon Behrami. Hitzfeld kan också komma att använda sig av Blerim Dzemaili eller Gelson Fernandes om han vill ändra taktik.

Offensiven startar mycket kring Shaqiris snabba fötter och dribblingsskicklighet, men även en spelare som Granit Xhaka har stor potential.

Längst fram finns det inget naturligt val då Seferovic, Drmic och Mehmedi alla konkurrerar om samma plats, men jag misstänker att Drmic drar det längsta strået och kan komma att göra succé.

Schweiz kan mycket väl komma att överraska i detta VM.

Nyckelspelare:

Gökhan Inler
Blir viktig med sin goda spelförståelse och fina skott. Ska dirigera spelet från mitten.

Håll ögonen på:

Xherdan Shaqiri
Den snabbe och kompakte dribblern kan få sitt stora genombrott i sommar.

Missing in action:

Pajtim Kasami
Talangfulle men ojämne Kasami petades av Hitzfeld.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Benaglio, Lichtsteiner, Djourou, Senderos, Rodriguez; Behrami, Inler; Shaqiri, Xhaka, Stocker; Drmic.

Så går det i grupp E:

Schweiz-Ecuador 1-1
1-0 Drmic (54) 1-1 Mendez (75)

Frankrike-Honduras 2-0
1-0 Griezmann (60) 2-0 Giroud (82)

Schweiz-Frankrike 1-0
1-0 Shaqiri (54)

Honduras-Ecuador 1-1
1-0 Costly (56) 1-1 Caicedo (68)

Honduras-Schweiz 1-2
0-1 Drmic (22) 0-2 Stocker (69) 1-2 Izaguirre (81)

Ecuador-Frankrike 1-2
0-1 Valbuena (8) 0-2 Cabaye (27)  1-2 E. Valencia (71)

Slutställning: 1. Schweiz 2. Frankrike 3. Ecuador 4. Honduras

Publicerad 2014-06-07 kl 09:07
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå