Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VM: Så går det i Grupp G

Lorenzo Medici

Grupp G (Ghana, Portugal, Tyskland, USA)

GHANA

Ghana kommer till Brasilien med samma stomme som gjorde så bra ifrån sig i VM 2010. Gyan, Boateng, Ayew och Asamoah är nyckelspelare som måste lyckas för att Ghana ska kunna återupprepa succén från fyra år sedan.

Nu har man dock hamnat i en svår grupp och försvaret ser inte speciellt starkt ut på papperet. Det gäller att de unga backarna Opare, Mensah och Inkoom kliver fram och är bättre än väntat.

Ett annat problem är att Essien, Boateng, Muntari Gyan och Ayew inte känns bättre nu än för fyra år sedan, vilket innebär att t ex Udineses Badu, Vitesse-mittfältaren Atsu och före detta Häcken anfallaren Waris kanske måste kliva fram med ny energi.

Annons

Ghana har dock ett lag som känns som atletiskt och kompakt, men frågan är om spetsen verkligen räcker till mot Tyskland och Portugal.

Jag är tveksam.

Nyckelspelare:

Gyan Asamoah
Var både stor succéman och syndabock för fyra år sedan och är fortfarande viktig för Ghanas offensiv. Gyan måste leverera framåt för att Ghana ska kunna lyckas ta sig vidare från gruppen.

Håll ögonen på:

Abdul Majeed Waris
Den hypersnabbe före detta Häcken-anfallaren kan komma att starta bredvid Gyan och kanske är det hans speed som är den nya dimensionen som Ghana behöver.

Missing in action:

Richmond Boyake
Juventus-ägda Boyake kanske borde fått följa med till Brasilien då Ghana inte har speciellt många anfalls-äss i rockärmen, men tränare Kwesi Appiah tyckte inte det.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Dauda, Opare, Mensah, Akaminko, Afful; Essien, Muntari; A.Ayew, Boateng, Asamoah; Gyan.

Annons

PORTUGAL

Portugal är det man varit i dryga tjugo år. Ett välspelande kortpassningsspelande lag med ett tufft försvar, några superstjärnor och ingen striker till sitt förfogande.

Pepe och Alves står för tuffheten längst bak och ingen av Postiga eller Almeida känns speciellt skräckinjagande som nummer nio. Man kan ju undra hur bra Portugal hade kunnat vara i alla dessa år om de haft en centertank likt Drogba eller Diego Costa längst fram.

Ett annat problem är att Veloso, Meireles och Nani karriärer känns på väg ner när de hade behövt vara på väg upp.

Men man har ju i vilket fall världens bästa spelare till hands. Portugal kommer nog ta sig så långt som Cristiano Ronaldo kan ta dem, att han kan avgöra på egen hand är t ex Sverige mycket väl medvetna om.

I övrigt är Joao Moutinho viktig på mitten med sina kvicka tekniska ben, William Carvalho kan bli en överraskning och Coentrao och Pereira lär säkert vara frejdiga på sina kanter.

Annons

Med ett bra försvar och med Cristiano Ronaldo kan man nog ta sig en bra bit i turneringen, men för att ta sig riktigt långt måste fler spelare kliva fram och prestera på topp.

Nyckelspelare:

Cristiano Ronaldo
Är han bara på helt skadefri finns det stora chanser att hans briljans kommer att ta Portugal vidare från gruppen. Mer nyckelspelare än vad Cristiano Ronaldo är för sitt Portugal kan man inte vara.

Håll ögonen på:

William Carvalho
Den här storvuxne mittfältaren har en stor framtid framför sig. Tränare Bento kan dock behöva honom redan nu.

Missing in action:

Ricardo Quaresma
Gjorde en fin comeback i Porto under våren, men det räckte inte till att komma med i VM-truppen.

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Patricio, Pereira, Alves, Pepe, Coentrao; Veloso, Moutinho, Amorim; C. Ronaldo, Postiga, Nani.

TYSKLAND

Annons

Tyskland startar turneringen som ett av få hopp till att bli det första europeiska lag att vinna VM i Sydamerika. Med tanke på den enormt fina trupp som tränare Löw har till sitt förfogande är de höga förväntningarna på sin plats.

Tyskland har en handfull härliga lirare som kan dyrka upp vilket försvar som helst. Özil, Götze, Schurrle, Kroos, Muller, Klose och Podolski är alla högkvalitativa spelare.

Ett namn som saknas är dock Reus. Det här hade verkligen kunnat bli hans mästerskap. Reus magnifika säsong i Dortmund hade säkerligen spillt över till detta VM om han inte skadat sig illa i en träningsmatch mot Armenien.

Även om det är ett tungt avbräck så har Tyskland dock många goda ersättare. Inte omöjligt att det öppnar upp för Schurrle.

Vi ska heller inte glömma bort nyckelspelarna Phillip Lahm och Bastian Schweinsteiger som båda är mycket viktiga för laget.

Annons

Om Tyskland har någon akilleshäl, så är det försvaret. Hummels är kanske inte på topp, Mertesacker måste visa att han klarar av att hänga med när farten skruvas upp och Boateng har ännu inte visat att han håller när i stora landslagsammanhang.

Jag räknar med att Tyskland spelar sin sedvanliga ljuvliga fotboll, men frågan är om man kan plocka fram de vinnarskallar man saknat de senaste mästerskapen?

Nyckelspelare:

Bastian Schweinsteiger
Motorn på mitten med sin kompletta spelstil. “Schweini” är helt enkelt ren klass. Ledare.

Håll ögonen på:

Mario Götze
Özils form känns osäker och kanske blir detta istället Götzes VM. 22-åringen har sublim teknik och suverän spelförståelse.

Missing in action:

Marco Reus
Hade kunnat ge Tyskland så mycket fart och klass. Istället dog hans VM-dröm i samband med sin skada mot Armenien.

Annons

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Neuer, Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes; Schweinsteiger, Lahm; Kroos, Götze, Schurrle, Muller.

USA

Jurgen Klinsmann håller på att föryngra och förändra det amerikanska landslaget. Petningen av Landon Donovan var en tydlig indikation på det. Jag tror att Klinsmann kommer lyckas på sikt. Det finns en drös spännande unga amerikanska spelare för framtiden.

USA har imponerat i sina träningsmatcher inför VM och kommer till Brasilien med självförtroende.

Michael Bradley, Clint Dempsey och Jozy Altidore är tre spelare som ska leda laget till framgång. De är alla mycket viktiga för om USA ska lyckas eller inte.

Jag tror att Klinsmann kommer kunna få det amerikanska landslaget att överprestera, men samtidigt har de hamnat i en mycket svår grupp som kan bli övermäktig att ta sig vidare ifrån.

Annons

Men USA och Klinsmann har något på gång.

Nyckelspelare:

Michael Bradley
Den före detta Roma-spelaren är mycket viktig i landslaget med sin rutin, passningsskicklighet och sina ledaregenskaper.

Håll ögonen på:

Julian Green
Den snabbe och kvicke Bayern Munchen-anfallaren är framtidens stjärna. Kan få speltid redan nu.

Missing in action:

Landon Donovan
USA:s största stjärna de senaste femton åren petades något överraskande ur truppen. Återstår att se om det var rätt eller inte.

Tänkbar uppställning (4-4-1-1):
Howard, Beasley, Gonzalez, Besler, Johnson; Beckerman, Jones, Bradley, Bedoya; Dempsey; Altidore.

Så går det i gruppen:

Tyskland-Portugal 2-1
1-0 Muller (56) 1-1 Pepe (70) 2-1 Schurrle (76)

Ghana-USA 1-1
1-0 A.Ayew ( 60) 1-1 Bradley (71)

Tyskland-Ghana 3-1
1-0 Kroos (14) 1-1 Asamoah (27)  2-1 Muller (43) 3-1 Götze (67)

Annons

USA-Portugal 2-2
0-1 C. Ronaldo (9) 1-1 Altidore (30) 1-2 Joao Moutinho (59) 2-2 Dempsey (78)

USA-Tyskland 1-1
1-0 Dempsey (55) 1-1 Klose (79)

Ghana-Portugal 1-2
1-0 Badu (34) 1-1 C.Ronaldo (42) 1-2 C. Ronaldo (85)

Slutställning:
1. Tyskland 2. Portugal 3. USA 4. Ghana

Publicerad 2014-06-09 08:52

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto