Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VM: Så går det i Grupp H

Lorenzo Medici

GRUPP F (Algeriet, Belgien, Ryssland, Sydkorea)

ALGERIET

Jag var bara 12 år när Rabah Madjer klackade in det avgörande målet mot Bayern Munchen i Europacupfinalen i en Porto-tröja. Men jag minns det tydligt än idag.

Madjer skulle sedan ha gått till Inter. Han var presenterad och klar, men klarade inte de medicinska testen. Det har alltid stört mig att jag aldrig fick se honom i Serie A. Sedan dess har det algeriska landslaget mest handlat om Ligue 1-doldisar som Abldehafid Tasafout och Rafik Saifi.

Idag är fotbollen mer globaliserad än någonsin. De flesta länder har numera spelare av relativt hög klass. Även så Algeriet.

Sofiane Feghouli är en härlig lirare som varit bra i Valencia, Granadas Yacine Brahimi har mycket boll i sig, Tottenham Nabil Bentaleb kan komma att starta trots sin unga ålder, Faouzi Ghuolam gjorde en mycket bra vår i Napoli på sin vänsterkant och i backlinjen finns tuffingar som Bougherra och Medjani.

Annons

Jag tror att det finns tillräckligt med stoff för att Algeriet ska kunna göra hyfsat ifrån sig. Men det mest troliga är att de inte tar sig vidare från gruppen.

För visst saknas det fortfarande en spelare av Rabah Madjers klass.

Nyckelspelaren:

Sofiane Feghouli
Algeriets mest tekniskt begåvade spelare måste göra ett bra VM om de vill ta sig vidare från gruppen. Väldigt sevärd spelare.

Håll ögonen på:

Nabil Bentaleb
Tottenham-talangen spelar moget långt över sin ålder. Förmodligen för bra för att hållas utanför startelvan.

Missing in action:

Ishak Belfodil
Den 22-årige anfallarens svaga säsong i Serie A betydde att han petades ur truppen till slut.

Tänkbar uppställning:
Zemmamouche, Mesbah, Bogherra, Medjani, Ghoulam, Taider, Bentaleb, Yebda; Feghouli, Soudani, Slimani.

BELGIEN

För mer än fyra år sedan satt jag i en soffa i Webb-TV för sajten Svenska Fans. Mitt första och enda framträdande blev nog inte jättelyckat, men jag hinna pipa ur mig att jag trodde att Belgien skulle ta sig till EM och bli en sensation. Det var nog få som lyssnade och Belgien tog sig aldrig till något Europamästerskap den gången.

Annons

Men jag hade ju noterat något. Att ett litet land inklämt mellan Holland Frankrike, mest känt för sin choklad och en kissande staty, plötsligt börjat ploppa ur sig fina spelare.

Idag har Belgiens fotbollslandslag blivit mainstream och nästan allas favorit-outsider. De har blivit poplaget nummer ett. De har till och med hunnit bli så haussade att folk börjar tro att de kan komma att misslyckas av den anledningen.

Lilla Belgien har idag ett lika vasst lag på papperet som Frankrike och producerar fram nästan lika många talanger som Holland. Så fort några av ungdomarna växt upp lite till så kanske de till och med kan börja jabbas med Tyskland på allvar.

Man har två av världens bästa spelare på sina respektive positioner i Vincent Kompany och Thibaut Courtois, vilket är en stor trygghet. Då man dessutom kan ackompanjera dem med blixtrande talang som, Hazard, Lukaku, Mertens, Januzaj framåt, ja då har man plötsligt ett på papperet världens mest sevärda lag.

Annons

Kan man även hitta ett sätt att väcka liv i Fellaini och dölja sin brist på naturliga ytterbackar, ja då kan man kan man gå riktigt långt.

Jag har en känsla av att Belgien kommer få oss att älska dem när de briljerar i gruppspelet. Jag har också en känsla av att de kommer få oss att gråta när de åker ut i kvartsfinalen med uddamålet.

Men vänta bara tills de röda djävlarna drar nytta av den lärdomen till EM om två år.

För kanske inte förrän ett upphaussat har fallit, så kan de resa sig och bita ifrån på riktigt.

Nyckelspelare:

Vincent Kompany
Ingen i Belgien är så viktig som Kompany. Det är han som är ledaren på och utanför planen och det är han som ska hålla ihop försvaret.

Håll ögonen på:

Dries Mertens
Efter en fin säsong i Napoli är Mertens redo att presentera sig för den stora publiken utanför de italienska gränserna. Hans kvickhet och fina teknik kommer nog vinna honom många nya fans.

Annons

Missing in action:

Radja Nainggolan
Fellaini har haft en svag säsong, Witsel är lite överskattad och Defour är medioker. Kanske hade det inte varit fel med en Nainggolan i truppen. Eller i startelvan för den delen.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1);
Courtois, Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen; Fellaini, Witsel; De Bruyne, Mertens, Hazard, Lukaku.

RYSSLAND

Ryssland har gått från Zen-Master Hiddinks frejdiga spel till ett Capellofierat landslag som satsar mer på omställningar än på bollinnehav. Ryssland version 2014 är helt enkelt tråkigare än för sex år sedan.

Capello har i avsaknad av kreativa spelare istället fått lita till organisation och snabba omställningar. För även om det inte finns mycket till fantasi i laget så finns det hyfsad speed i t ex Shatov, Samedov och Zhirkov.

Försvarslinjen styrs av samspelta duon Ignashevich och Berezutski och även om de indviduellt sett inte är några större spelare, så är deras rutin och följsamhet mycket viktiga för laget.

Annons

På ren talang borde nog egentligen Ryssland inte ta sig vidare från gruppen, men känslan är att Capello hittar ett sätt att göra det.

Nyckelspelaren:

Igor Akinfeev
Gjort nästan sjuttio landskamper för det ryska landslaget och kommer nog behöva vara på topp om man vill ta sig vidare från gruppen.

Håll ögonen på:

Oleg Shatov
Snabb och duktig med boll. Zenit-yttern känns som ett av Rysslands farligaste vapen.

Missing in action:

Roman Shirokov
Den frispråkige och skicklige mittfältaren missar VM på grund av skada. Hans passnings-skicklighet kommer saknas.

Tänkbar uppställning (4-1-4-1):
Akinfeev, Yeschenko, Ignashevich, Berezutski, Kombarov; Glushakov; Samedov, Shatov, Fayzulin; Zhirkov; Kokorin.

SYDKOREA

Det finns en gemensam nämnare med Sydkorea och Ryssland. Nämligen Guus Hiddinik. Den holländska tränaren har skapat guld av grus hos båda landslagen. Sydkorea har försökt plantera vidare på de frön Hiddink sådde 2002.

Annons

Den nuvarande förbundskaptenen Hong Myung-Bo spelade under Hiddink 2002 och vill bedriva en liknande fotboll. En sorts sydkoreansk totalfotboll. Han har också bra material för att göra det.

Premier League-lirarna Ki Sung-Yeung (Swansea/Sunderland), Lee Chung-Yong (Bolton), Kim Bo Kyoung (Cardiff) och Leverkusens Son Heung-min är alla mycket begåvade spelare som kan komma att lyfta när de sätter på sig landslagströjan.

Sydkorea har snabbheten, tekniken och rörligheten, frågan är om de också har styrkan, stabiliteten bakåt och någon som kan sätta bollarna i nät. Jag tror inte det.

Nyckelspelare:

Kim Young-gwon
Den Lippi-hyllade mittbacken måste hålla ihop en en rätt skör backlinje. Klarar han det har han förbättrat Sydkoreas läge rejält.

Håll ögonen på:

Son Heung-min
Snabb och relativt målfarlig. Kan komma att göra succé.

Annons

Missing in action:

Ingen särskild.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Jung Sung-ryung, Lee Yong, Kim Young-gwon, Honh Jeong-ho, Kim Jin-soo; Park Jung-woo, Ki Sung-yeung; Lee Chung yong, Kim Bo-kyoung, Son Heung-min; Park Chu young.

Så går det i gruppen:

Belgien-Algeriet 2-1
1-0 Hazard (10) 1-1 Feghouli (64) 2-1 Mertens (77)

Sydkorea-Ryssland 1-1
0-1 Kokorin (23) 1-1 Park Chu Young (77)

Belgien-Ryssland 1-1
0-1 Zhirkov (42) 1-1 Kompany (72)

Sydkorea-Algeriet 2-2
0-1 Slimani (19) 1-1 Ki Sung-Yeung (29) 2-1 Kim Bo-kyoung (67) 2-2 Brahimi (80)

Belgien-Sydkorea 3-2
0-1 Son Heung-min (6) 1-1 De Bruyne (13) 2-1 Lukaku (28) 2-2 Son Heung-min (65) 3-2 Lukaku 84)

Algeriet-Ryssland 0-1
0-1 Shatov (70)

Slutställning:
1. Belgien 2. Ryssland 3. Sydkorea 4. Algeriet

Publicerad 2014-06-10 07:49

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto