Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Balotelli kan inte fly sitt öde

Lorenzo Medici

Mario Balotelli hade precis fört Italien till EM-final och visat världen vilken talang han besitter. Jag var glad för hans skull. Jag var glad för Italiens skull.

Symbolvärdet i Balotellis succé gick inte att underskatta för ett land som har problem med rasism.

Nu, två år senare står han i centrum igen. Den här gången är det tvärtom. Det är han som får bära det största ansvaret för att Italien har åkt ur gruppspelet i VM i Brasilien.

Och kanske går det inte att fly sitt öde.

Mario Balotelli är född i Italien och känner sig italiensk. Och ändå inte. Däri ligger mycket av Super-Marios problematik.

Han övergavs av sina ghananska föräldrar vid tidig ålder och hela sitt liv haft att förhålla sig till det.

I sitt försvarstal efteråt menade han att afrikaner aldrig skulle överge någon på det sätt han känner att hans italienska landslagskamrater har gjort.

Annons

Det är förmodligen en överdrift att tror att det skulle förhålla sig så, mer troligt är att när en grupp befinner sig i minoritet har man en tendens att sluta samman på ett annat sätt.

Men det är en tydlig bild av hur Balotelli känner. Och den känslan kan nog inte hans italienska landslagskamrater sätta sig in i, hur mycket de skulle vilja.

Det finns inget konstigt i att många av de italienska spelarna tröttnat på Balotellis fasoner och det var även det som fick många att reagera i halvtid mot Uruguay när han ska ha käftat emot Prandelli.

Det är svårt att fly sina rötter, sitt öde och den man är.

Att Mario Balotelli är den han är har inte bara med honom själv att göra. Det har också med det italienska samhället att göra.

Skulle du placera honom i t ex det franska landslaget skulle han inte synas alls lika mycket. Inte hamna i fokus på samma sätt. För i det franska landslaget finns det fler mörkhyade spelare. I det italienska landslaget är han ensam om sin attityd och sin hudfärg.

Annons

Jag kan tänka mig att Milan-anfallaren nu väljer att inte representera det italienska landslaget framöver. Cirkusen och pressen kring honom har blivit för stor och för infekterad.

Italien behöver Balotelli och Balotelli behöver Italien. Men Italien är inte redo för Balotelli och Balotelli är inte redo för Italien.

Det gör mig ledsen och nedstämd.

Publicerad 2014-06-26 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto