Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Konsten att ta kål på spöken

Lorenzo Medici

Att bygga sin egen framtid behöver inte vara så svårt. Inte minst om du är medveten om din egen kapacitet, om du haft erfarenhet av att lyckas tidigare.

Det självförtroendet som det ger är ett fundament för att åter lyckas. Men att göra upp med det förflutna kan ibland vara svårare.

Att ta kål på spöken.

Antonio Conte spelade i Juventus i över tio år och vann det mesta man kan vinna med samma klubb. Han fyllde sin själ med Juve och fick affektion tillbaka. Han blev en hjälte i supportrarnas hjärtan.

På många sätt var det självklart att han skulle lyckas som tränare och i den klubb han håller så kär. Han tog över ett Juventus som famlade i efterdyningarna av Calciopoli och gjorde “Den gamla damen” till ett mästarlag igen. Tre raka scudetton.

Juventus blev på nytt Italiens bästa lag.

Annons

Conte är en vinnarskalle. Han sprider energi och kräver mycket av sina spelare. Det är lätt att följa en sådan ledare.

Men Conte sa alltid att Juventus inte var en slutstation. Det blev det inte heller. Kanske insåg han att han inte skulle få de nyförvärv han ville ha, kanske visste han mer om eventuella försäljningar än oss. Kanske hade han bara inte rätt motivation längre.

Det var helt enkelt dags att byta station.

Dock kom hans avhopp från Juventus något överraskande och abrupt strax efter det att Tyskland höjt VM-bucklan.

Givetvis spreds det en oro och en förvirring i Juventus-lägret. Men president Andrea Agnelli och kompani agerade fort och beslutsamt.

In med Massimiliano Allegri.

Med Allegris misslyckade fjolårshöst färskt i minnet var nog den första reaktionen till att plocka in den före detta Milan-tränaren omgiven av stor tveksamhet.

Annons

Men kanske gör vi bäst i att tänka större än så. Och längre bak i tiden.

Allegri gjorde ett stort jobb i Cagliari och vann scudetton med Milan i sin första säsong med klubben. Något som är viktigt att inte glömma bort att minnas.

Att han sedan inte lyckades bättre i fortsättningen med Milan hade kanske mer att göra med andra saker än han själv.

Han fick aldrig något större stöd av Silvio Berlusconi. När det gick bra menade Silvio att det berodde på att han hade besökt tränings-anläggningen och när det gick dåligt så var det Allegris fel.

När samme man bestämde sig för att spara pengar försvann också stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva. Att dessutom befinna sig mitt i Inzaghis, Seedorfs, Gattusos och Nestas farväl gjorde inte saken lättare för den Toscana-födde tränaren.

Det blev lätt att skylla på Allegri. Hans efterträdare Clarence Seedorf lyckades bara marginellt att förbättra situationen (om ens det) och Inzaghi har inte haft det lätt under försäsongen med ungefär samma lag.

Annons

Nu har Allegri hamnat i annan situation. Plötsligt har han kanske den bästa trupp han någonsin haft till sitt förfogande.

Så hur ska Allegri kunna utveckla detta Juventus som vann ligan överlägset ifjol? Kan han överhuvudtaget att göra det?

Allegri är inte dum. Han är inte den typen som kommer in och vill ändra allt på än gång efter sitt eget behag. Trots att han helst spelar med en fyrbackslinje har han inte ens ändrat den trebackslinje som laget är så väl bekant med sedan Contes tid.

Han vet att laget är trygga med det. Han vet att han inte kan ändra för mycket till en början och förvirra spelarna. Han vill lära känna dem i lugn och ro.

Att han sedan successivt kommer ändra spelsystem är dock mycket möjligt. Han kommer nog även vilja att laget behärskar att kunna spela med olika spelsystem.

Dels lär han vilja prova att spela med 4-3-1-2 där antingen Marchisio, Pereyra eller Pogba kommer ta den fria rollen bakom anfallarna.

Annons

Just Pogba skulle kunna explodera i en sådan roll med sitt fina skott och sin skicklighet.

Allegri kan också tänkas spela med ett 4-3-3 system där spelare som t ex Kingsley Coman, Sebastian Giovino lättare kan involveras. Säljer man dessutom Vidal är det troligt att man köper en anfallare som kan ta en ytterposition i anfallet likt Ezequiel Lavezzi eller Stevan Jovetic.

Vi ska heller inte glömma bort att Conte faktiskt aldrig lyckades med Juventus i Europa-spelet. Något Allegri lyckats lite bättre med. Det blir väldigt intressant att se vad Allegri kan göra med Juventus i årets Champions League.

Att Allegri ska lyckas i Juventus är ingen garanti, snarare är en tillbakagång att vänta. Men jag tror han har bra chanser att sätta sin egen prägel på laget.

Jag tror också det är viktigt med en bra start på säsongen. Annars är risken att supportrarna kommer låta honom höra hur mycket bättre det var förr med Conte vid rodret.

Annons

Det var ju det här med att ta kål på spöken.

Publicerad 2014-08-14 09:26

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto