Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kung Midas och straffområdesdomarnas meningslöshet

Lorenzo Medici

Torino var på väg mot deras första poäng på evigheter i ett derby mot Juventus. De hade gjort sig förtjänta av det. Bruno Peres hade slagit till med ett solomål som skulle göra Maicon grön av avundsjuka. Torino var på väg att pricka in en taktiskt fullträff mot ett för dagen segt Juventus.

Men då klev han fram, som nästan från ingenstans. Mittfälts-maestron och spelgeniet. Mannen med den sagolika touchen, han som behandlar bollen som om den vore en fågelunge. Han som fortfarande målar fotboll likt en ung renässans-prins. Den evige Andrea Pirlo.

Han fick på en perfekt träff precis när tiden höll på att rinna ut. Han räddade tre poäng i ett derby där Juventus spelade under sin normala nivå.

Där Pogba och Tevez såg riktigt slitna ut och där yttrarna Evra och Lichtsteiner var riktigt dåliga.

Trots att Pirlo ibland har sett lite seg ut den här säsongen, och trots att han ibland är en riskfaktor med sin långsamhet (och sitt stundtals bristande defensiva jobb) så lämnar han mer av värde till bordet än vad han tar bort.

Annons

Och så kommer det kanske alltid vara ända tills han lägger skorna på hyllan.

För Torino var Pirlos segermål naturligtvis en hård spark i magen. Det var ju liksom redan klart. Marco Benassi kommer säkert gräma sig länge över den där förlorade duellen som föranledde målet.

Men det krävs genier för att hitta rätt med ett skott från det avståndet vid det tillfället.

**

Hade Juventus tappat poäng så hade Roma plockat in värdefulla poäng. Segern över Inter var något märklig. Roma var det klart bättre laget, men hade ändå svårt att skaka av sig de blåsvarta.

Inters försvar hade problem. Ytterbackarna är inte av tillräckligt hög kvalité och Andrea Ranocchia verkar ha svårt med omställningen till fyrbackslinje. När inte heller Mateo Kovacic kunde starta försvann mycket av den behövliga kreativiteten på mitten.

Annons

Inter var dock duktiga på att ta vara på de få misstag som ändå Roma-försvaret gjorde. Men logiskt nog höll det inte i nittio minuter. Roma hade helt enkelt en klart bättre elva på planen och det tog ut sin rätt.

Gervinho var alltid för snabb för Dodo och kompani, Nainggolan lekte storslagen gladiator, medan Pjanic agerade prins av finess. Trots att Romas seger var hotad så borde den inte ha varit det.

Garcias mannar ser ut att vara på väg mot bra form medan Inter och Mancini har mycket kvar att jobba med. Risken är stor att man är på väg mot ytterligare något år utan Champions League-fotboll.

**

Inters stadsrivaler, Milan är då kanske aningen närmare det målet. Den där tredjeplatsen som behandlas som en helig graal. Och som alla glömmer bort att man först måste ta sig igenom kvalets ovissa portar innan man hamnar i fotbollens paradis.

Annons

Men en tredjeplats ger supportar, spelare och presidenter tro, hopp och drömmar över en sommar. Det är ju mycket det man lever på i fotbollens snurrande värld.

Milans seger över Udinese handlade delvis om att de rödsvarta till stora delar ägde matchen totalt mot ett rätt färglöst Stramaccioni-gäng.

Den handlade också om att Jeremy Menez hade vaknat på rätt sida, men framför allt skulle den komma att handla om straffområdesdomarnas meningslöshet och Paolo Valeris inkompetens.

För mig är Valeri en av de sämre domarna i Serie A vilket gör att jag inte är förvånad att han gör misstag, men desto mer förvånad att han ofta får ta hand om stora matcher. Det handlar om någon slags hierarki antar jag.

Men matchen igår belyste annars straffområdesdomarnas totala meningslöshet. Adel Rami hade en nick som såg ut att vara över linjen på TV-repriserna. I efterhand har jag sett andra vinklar och repriser där jag inte är lika säker.

Annons

Oavsett om bollen var inne eller inte så kunde inte straffområdesdomaren se om bollen var över eller inte. Fine, det kunde vi inte heller efter massor av repriser så jag kan inte anklaga honom för något.

Men poängen är att det är en av anledningarna till att straffområdesdomaren överhuvudtaget existerar. Att han ska kunna hjälpa till vid sådana situationer. Men vad är det för mening om han bara kan hjälpa till vid tydliga situationer där alla ändå ser om bollen är över eller inte?

Om han dessutom inte kan hjälpa till att väcka liv i Valeri när Armero fäller Badu eller när Honda tar ned bollen med armen innan han dras ner, ja då kan man ju verkligen börja undra vad man ska ha straffområdesdomaren till.

För mig är det bättre att plocka in alla Eagle-eye-apparater som finns och ge de meningslösa domarna en meningsfull uppgift.

Annons

**

Ett annat lag som också lurar i Champions-vassen, är Fiorentina. Även de hade lite hjälp med domaren mot Cagliari, men visade även upp en hel del egen skicklighet. Till och med Mario Gomez gjorde mål efter vad som känts som en evighet.

Och på fredag ska “Viola” möta sina största antagonister, Juventus. Är det någon match som de svartvita är en aning oroliga för och som Roma sätter sitt hopp till, så är det nog just när “Den gamla damen” åker till Artemio Franchi för att ta emot supportrarnas öronbedövande hat.

Då kan det komma att krävas mer än att Andrea Pirlo tvingas leka Kung Midas.

Publicerad 2014-12-01 12:29

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto