Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett avancemang bland kakor, lättnad och risk

Lorenzo Medici

Kanske har ni någon hört ordet “Biscotto” någon gång. Och då menar jag inte kaka som i ordets rätta bemärkelse. Nej, utan det “Biscotto” som förekommer i fotbollens värld, vilket menas  ungefär, uppgjord match.

Uttrycket härstammar från hästkappslöpningarnas värld, där man ibland kunde ge hästarna kex med otillåtna preparat.

0-0-matchen mellan Juventus-Atletico Madrid från igår skulle kunna varit en typisk “Biscotto”. Där man kommit överens om att spela oavgjort för att det gynnar båda lagen. Inga pengar, inga direkta muntliga överenskommelser, utan mest som ett tillfälle att tas vara på. Alla vet vad som gäller.

I Italien är detta inget ovanligt. Det var därför italiensk media idag plockade upp uttrycket lite här och där för att beskriva matchen igår. Nu tror jag inte riktigt att det var så.

Givetvis påverkade den eventuella utgången av ett oavgjort resultat lagens prestation, men om fler bra lägen att avgöra hade funnits hade säkert något av lagen tagit dem.

Annons

Juventus var tvungna att balansera jakten på att bli gruppetta med att inte riskera att missa avancemang helt och hållet. Det betydde att jakten aldrig intensifierades speciellt mycket och att desto längre matchen gick så ville man inte bli snuvade på ett baklängesmål på någon fast situation eller liknande.

Inte för att Atletico Madrid skapade särskilt mycket av oro för Buffon kompani. De var fast beslutna att åka hem med den poäng de behövde för att vinna gruppen. Juventus hade ett enormt bollinnehav till sitt förfogande som de gjorde väldigt lite av.

Ångesten över fjolårets respass har fortfarande inte riktigt lämnat Juventus. Att ta sig vidare oavsett om man kom etta eller tvåa var det som spelade roll. Inte minst ekonomiskt. Idag är man nog väldigt lättade att veta att man tagit sig vidare.

Annons

Men visst finns det en risk i att komma två i gruppen. Om lottningen inte går Juves väg på måndag kan man komma att ställas mot t ex Real Madrid, Bayern Munchen eller Chelsea redan i en åttondelsfinal. Men det kan ju lika gärna t ex bli Porto eller Monaco.

På måndag vet vi bättre om Juventus borde ha satsat hårdare på att vinna matchen igår.

Tills dess är nog klubben nog nöjda med att de tagit sig vidare till åttondelsfinal överhuvudtaget.

Kanske är spelarna tiil och med värda en och annan kaka på julafton.

Publicerad 2014-12-10 12:17

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto