Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Serie A kryper närmare den modernare fotbollen vare sig vi vill eller inte

Lorenzo Medici

Tommaso Ghirardi har sålt Parma. Ännu har han inte avslöjat till vem, men det troliga är att det är de rysk-cypriotiska köparna (advokat Fabio Giordano har skött förhandlingarna) som kommer bli Parmas nya ägare.

Eftersom vi så många gånger tidigare sett sådana här typer av affärer gå i stöpet, vågar man inte ropa hej innan Ghirardi och Parma hoppat över den Emilia-Romagnska bäcken, men med största sannolikhet är Ghiradis era över i Parma.

Vi vet ännu inte vilka de nya ägarna är och hur de kommer satsa, men Ghirardis sejour i Parma kommer inte direkt bli ihågkommet som någon stor epok direkt. Ett respass till Serie B och många rätt intetsägande säsonger. Egentligen var förra säsongen den bästa under Ghirardis regim.

Men det har alltid funnit för många tveksamheter kring ekonomin och Ghirardi dolde det svaga ekonomiska läget ända fram till nu i höst. Parma har gjort massvis med övergångar med spelare från de lägre serierna och ägt över hundra spelare. Det är klart att det är suspekt. Det är klart att man misstänker att värvningarna funnits till för att kunna flytta och dölja pengar.

Annons

Det är de inte ensamma om.

Att Parma nu troligen byter till utländska ägare är ingen slump. Det vi ser nu kan bara vara början. De senaste åren har Roma fått amerikanska ägare, Erick Thohir har köpt upp majoriteten av Inter och nyligen fick Bologna även de amerikanska ägare.

En del klubbar i de lägre serierna ägs av utländska ägare och nu senast ryktades Brescia vara aktuella att köpas upp av pakistaniern Kadir Sheik Abdul.

Tidigare har även Genoa och Palermo ryktats vara till försäljning, men eftersom de går så pass bra för de klubbarna vill nog Enrico Preziosi och Maurzio Zamparini vänta med att sälja och istället passa på att njuta av framgångarna.

Personligen bryr jag mig inte så mycket om ägarna och presidenterna heter Gesapar, Lotito, Shejk Hassan, Moratti, Oligark Rubel eller Onkel Sam. Det viktiga är att de bryr sig om klubben, värnar om supportrarna och kulturen och har ett vettigt projekt. Att de inte gräver ur klubbens själ och sedan säljer den till högstbjudande.

Annons

Roma är väl ett bra exempel på att det går lika bra med utländska ägare. De har ett projekt, de har kommit långt i planerna för en ny arena och supportrarna sjunger som aldrig förr i kurvan.

Det gäller bara att akta sig för bluffmakare (typ Sergio Porcedda) som inte har rent mjöl i påsen eller de ekonomiska resurserna.

Man kan tycka vad man vill, men det är nog ändå så att det är dit Serie A kommer hamna till slut. Med fler utländska ägare och nya modernare arenor.

Det största problemet är kanske inte att de italienska arenorna inte är fulla med mjukare stolar, snyggare loger och att man sitter närmare planen (även om det är en klar fördel) utan att arenorna är halvtomma.

Men det mindre problemet hänger ihop med det större problemet.  För det stora problemet är att man troligen aldrig kommer fylla de gamla arenorna som förr. De nya arenornas moderniteter och bekvämligheter och en närmare atmosfär är orsaker som kommer få folk att börja gå till arenan.

Annons

Dessutom har de gamla arenorna oproportionerliga åskådarplatser idag. Milan och Inter kommer kan inte fylla San Siro längre, förutom när det vankas derby. Juventus Stadium tar bara ca 41 000 åskådare, men är nästan fullsatt jämnt.

De nya arenorna kommer ta färre åskådare, men kommer bli mer befolkade. Det är en viktig detalj. För med fulla arenor, så är chanserna större att sponsorerna är beredda att betala och de större spelarna är mer villiga att komma. Produkten blir då bättre, och man kan ta bättre betalt för den. Den ena leder till det andra.

Serie A ligger långt efter, men sakta men säkert börjar de krypa ikapp det mer moderniserade fotbollseuropa.

Vare sig vi vill eller inte.

Publicerad 2014-12-12 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto