Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Juventus tog aldrig till vara på den ivorianska baksmällan

Lorenzo Medici

Gazzetta dello Sport hade prytt gårdagens förstasida med “Provincia-Attack” – Provinslagens attack.  De fick till stor del rätt när både Juventus och Roma inte lyckades besegra Cesena respektive Parma.

Nej, Juventus lyckades aldrig ta vara på den match-boll som Parma hade gett dem tidigare på dagen.

Ett Parma som kämpade stolt trots de svåra omständigheterna och ett Roma som tappat det mesta av sitt spel. Ett Roma som kom till match utan skadade Strootman och Iturbe och utan Totti och Pjanic som båda drabbats av influensa.

Istället försökte Rudi Garcia satsa på sin nyligen hemkomna ivorianska duo, Doumbia & Gervinho.

Det skulle visa sig bli en ivoriansk baksmälla istället. Gervinho lyckades aldrig blåsa hål på Parma-försvaret och kändes inte i slag.

Seydou Doumbia rörde sig som en pensionär, kunde aldrig ta sig förbi sina motståndare och var alltid ett steg försent när bollarna damp ner i straffområdet.

Annons

Även om det är väldigt tidigt att säga, så blev min skepsis kring Doumbia bara större efter gårdagens match. Jag tror att det finns en risk att Roma kastat pengarna i sjön. Och nej, han kommer aldrig att göra fler mål än Mattia Destro under en säsong.

Det hade nog varit bättre att satsa på en het Daniele Verde istället för att skynda in två spelare direkt från flygplatsen.

Rudi Garcia har en del att jobba med för att få Roma att hitta tillbaka till gammal form. Men han kan tacka Cesena för att de inte är helt borta från titelstriden.

Jag älskar Stadio Dino Manuzzi. Den där täta atmosfären. Läktarna som ligger nära planen, trogna Cesena-fans som höjer stämningen.

Det enda som är fel är konstgräset.

Cesena kämpade tappert. De har ett lag fullt av spelare som borde spela i Serie B, men de spelar med tro och hjärta. Det kommer man långt med.

Annons

Dessutom finns det några spelare med kvalité. Snabbe Gregoire Defrel är jobbig att möta för alla lag, Milan Djuric kan stångas med de flesta försvar och Franco Brienza har återuppfunnit sig själv i Cesena.

Det är mycket möjligt att Cesena inte kommer lyckas att hänga kvar, men då Di Carlo verkar ha fått spelarna att tro på sig själva och med fantastiska supportrar i ryggen kommer de göra ett bra försök att få spela i den högsta divisionen även nästa säsong.

Juventus då? Det var helt enkelt för ånga spelare som inte kom upp i vanlig nivå. Som t ex Pogba och Vidal. Försvaret svajade, Pirlo var loj och bjöd på första baklängesmålet och Tevez var saknad.

Morata och Marchisio var egentligen de enda som kom upp i någorlunda hög nivå.

Juve kan säkert leva med en missad poäng på Dino Manuzzi, men det ska nog akta sig för att sumpa för många matchbollar.

Annons

***

Den stora provinsdagen hade annars startat redan vid lunch när Empoli tagit poäng mot Pippos sorgliga Milan.

Inzaghi har nu det sämsta poängsnittet under Berlusconis era tillsammans med Nils Liedholm. Så mycket bättre än Clarence Seedorf var han alltså inte.

Milan var sig likt. För lite kreativitet, för dåligt självförtroende, för många mediokra spelare. Jag förstod aldrig heller varför Cerci började på bänken.

Empoli däremot har en tydlig spelidé och får ut det mesta av sina spelare.

***
Däremot lyckades inte Atalanta följa upp Provins-dagen riktigt. Inter blev för svåra. Inte minst Fredy Guarin och Xherdan Shaqiri.

Shaqiri kommer inte helt överraskande bli bra i Inter. Guarins säsong har däremot tagit en något oväntad sväng. Under Mancini har han hamnat rätt på planen och nu har han börjat bli den där poängspelaren man alltid tyckt att han borde kunna bli.

Annons

Veckan innan mot Palermo blandade han och gav, men gjorde ett mål och två assist. Igår gjorde han två mål av väldigt hög klass. Snacka om form.

Med en pånyttfödd Guarin och med två starka nyförvärv i Shaqiri och Brozovic ser framtiden plötsligt mycket ljusare ut för den blåsvarta delen av Milano.

***
Inte helt oväntad har Sampdoria tappat en del fart man hade i början av säsongen. Det känns logiskt. Kanske inte minst när man ska slussa in många nya spelare.

Men det finns alla anledning att tvivla till att Sinisa Mihajlovic är en tränare tillräckligt bra att ta ett storlag någon gång. Jag gör det i alla fall.

En riktigt bra tränare kan få ett lag att spela på många olika sätt. När Sampdoria igår tydligt blev det bollförande laget, fick man problem att öppna upp Chievo-försvaret.

Jag förstod aldrig heller varför Sinisa bytte ut Correa mot Muriel när Bergessio sprang runt som en yr höna utan att veta vad hans position var någonstans.

Annons

Den fina kombinationen mellan Eto’o och Muriel som gav colombianens första mål för klubben inger dock lite hopp för framtiden.

***
Allt M’Baye Niang behövde var lite förtroende och kontinuerlig speltid. I förra veckan var han ruggigt bra mot Lazio och fixade en straff, igår var han ännu bättre när han gjorde både sitt första och andra Serie A-mål i karriären när Genoa besegrade Verona med 5-2.

Lyckligtvis för Milans del så har man bara lånat ut honom till Genoa. Men hur stora är oddsen att han ska vara lika bra i ett nedgånget Milan? Det känns som om det bästa för Niang vore att köra minst en säsong till i Genoa.

***
Medan Lazios president gör bort sig, gör laget betydligt bättre ifrån sig. Segern över Udinese var viktig både för självförtroendet och för tabelläget.

Jag tycker dock fotfarande att Stefano Pioli  gör ett misstag som inte ger Keita Balde Diao mer speltid.

Annons

***
Stramaccioni-lovorden har tystnat en aning. Säsongen har helt enkelt inte varit speciellt fantastisk och nu börjar det bli många lag som gått om dem i tabellen.

Jag skulle helt enkelt säga att han fortfarande verkar vara en hygglig tränare, men inget mer än så.

***
Hellas Veronas säsong är ett misslyckade hittills. De kommer få kämpa om att hänga kvar in i det sista.

***

Provins-lagen satte sin prägel på helgens omgång.

In your face, Claudio.

Publicerad 2015-02-16 11:08

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto