Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sacchis uttalanden skadar den italienska fotbollen

Lorenzo Medici

Jag tror inte att Arrigo Sacchi tycker illa om mörkhyade människor. Att han innerst inne inte anser att vissa är mindre värda än andra.

Men hans uttalande om att det är för många svarta spelare i ungdomslagen är rasistiskt. Det finns inga bortförklaringar som kan släta över hans kommentarer.

Han kanske sa en sak och menade en annan. Men man måste veta vad man säger. Har han överhuvudtaget koll på att en del av de mörkhyade spelarna faktiskt kan vara födda i Italien och kan vara framtida landslagsspelare i Gli Azzurri?

Har han överhuvdtaget koll på att han inte lever på medeltiden?

Hur känner sig Mario Balotelli, Stefano Okaka eller Angelo Ogbonna vid sådana här typer av uttalande? Vad tycker stjärnor som t ex Khouma Babacar som kommit fram genom Fiorentinas ungdomslag?

Annons

Det Sacchi troligen egentligen ville få fram var att det är för många utländska spelare i ungomslagen idag. Han menar att förr var det inte så och då vann italienska klubbar titlar ute i Europa. Att det skulle vara skadligt för den italienska fotbollen.

Det är inte det vad det handlar om. Det är så det i mångt och mycket ser ut idag. Det vimlar av utländska spelare i toppklubbarna i England både i A-lag och ungdomslag. Det känns inte som om Premier League har så stora problem med att lansera sin produkt och de engelska toppklubbarna tar sig vidare från Champions Leagues gruppspel år efter år.

Det är snarare typer av uttalanden som Sacchis som får stjärnor som Paul Pogba att lämna Serie A. Det är snarare hans typer av uttalande som är skadligt för den italienska fotbollen.

Det är också fortfarande för få i Italien som tar avstånd från dessa typer av kommentarer.

Annons

Sedan kan jag ha lite svårt med folk som sätter sig på höga hästar. Före detta engelska fotbollspelare som lever frånvarande från verkligheten som säger att den italienska fotbollen fortfarande är full av rasister.

Det kan man säga och det finns sanning i det. Men man måste också öppna upp perspektiven lite.

Igår kom det rapporter om att  en del Chelsea-supportrar hindrat en mörkhyad man att kliva på tunnelbanan i Paris och skrikit “Vi är rasister, vi är rasister och det är så vi vill ha det”

Rasister finns lite varstans. Skillnaden är att man i t ex England tar större och tydligare av avstånd för dessa typer av händelser eller den typen av kommentarer som Sacchi fällde.

Att få bort gamla förlegade åsikter tar tid, inte minst i Italien. Att få till en fungerande integration är en komplex och svår fråga. Det handlar om vilja, klass, fördomar, kunskap och ekonomi.

Annons

Den italienska fotbollen mår inte bra av gubbar som Tavecchio, Lotito och Sacchi som uttalar sig klumpigt var och varannan dag.

Fotbollen borde vara ett föredöme för hur ett solidariskt och förstående samhälle borde se ut.

Det första som den italienska fotbollen borde göra är att slänga ut de gamla gubbarna vars åsikter vi kan vara utan.

 

Publicerad 2015-02-18 10:16

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto