Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En kväll med vandaler, Super-Shaq och Guidetti-mål

Lorenzo Medici

Berusade Feyenoord-ligister härjade och vandaliserade mitt i staden i Rom. Men Uefa är tysta som möss.

Risken är stor att Romas supportrar inte är lika tysta i returmötet.

Med tanke på vad som hade hänt innan matchen hade man ju hoppats att Roma åtminstone hade kunnat tvåla dit Feyenoord med ett par mål, så deras supportar åtminstone hade fått något sorts bakslag.

Men nej, så blev det inte. Romas bedrövliga hemmafacit fortsatte. De är helt enkelt inte samma lag som tidigare.

Det är nu officiellt.

Roma har förvandlats från en självsäker och välspelande fotbollsorkan till att endast lita till att Tottis sprider skarvbollar på en löpande Gervinho. Som om det är det enda lösningen som finns kvar.

Pjanic har tappat allt och återigen bevisat att han inte har “det”. De Rossi och Totti krymper i sitt ledarskap och ytterbackarna lyser med sin frånvaro.

Annons

Yanga-Mbiwa är alldeles för ivrig och opålerad och till och med Manolas har tappat skärpan.

Och så Seydou Doumbia. Igår hoppade han in. Han stod fastfrusen i marken när bollen damp ner i straffområdet. Som om han hade 0,0001 spänst . När han sedan fick en jättechans att göra mål visade han upp en reaktionsförmåga som en sextio-åring och chansen utmynnade till en meningslös hörna.

En gång är ingen gång. Men med två väldigt liknande insatser, med samma typ av rörelsemönster gör mig orolig.

Det finns risk för att Roma har gjort ett episkt misslyckade när de värvade Doumbia.

Men vi får se. Så mycket pengar som Roma har lagt på honom så lär han ju fler chanser och han behöver ta chansen illa kvickt. Vi får hoppas för Romas del att det mest handlar om att han är matchotränad.

Romas kris är helt enkelt ett faktum. Frågan är hur mycket de kan rasa i tabellen?

Annons

***
Det var en konstig, fartfylld och underhållande match på Celtic Park. Inters startelva innehöll allt från briljans till parodi.

Framåt satte Xherdan Shaqiri Celtic-försvaret i sysselsättning mer eller mindre på egen hand. Han sköt, satte sin egen retur, dribblade förbi, trippade runt och var allmänt fantastisk.

Inter ser ut att ha gjort ett rån på ca 170 miljoner kronor när de värvade Shaqiri.

Men han är ju inte ensam i laget. De finns ju den t ex Andrea Ranocchia. Ingen kan se så elegant och förtroendeingivande och osäker och förvirrad på samma gång.

Juan Jesus följer ungefär samma mönster. Krydda det med en horribel Campagnaro och du får tre insläppta mål.

Inter gör för ofta pastich på sitt eget försvarsspel.

Tyckte nästan att det var värt det. Bara för att det var han. Celtics kvittering. Eftersom det var signore John Guidetti som gjorde det. Hans mål kommer ge eko i Italien, var så säkra.

Annons

Det var ett mål för framtiden.

Men Inter fick tre gjorda mål också. Tacka Shaqiri för det. Och Palacio. Och Craig Gordon.

Läget är dock bra inför returen, men jag kan inte låta bli att vara orolig för Kovacic.

***
När ska Maxi Lopez sluta att gäcka en? Hur har han kunnat trolla fram gammal Catania-form när han borde vara hemma i Argentina och spela i andraserien?

Jag förstår det inte. Men jäklar vilka avslutningar han fick till.

Men Torino släppte in lika många. Det brukar inte vara så bra när man ska åka till San Mamés.

Josef Martinez är Maxi Lopez stora kontrast. Han kan vara ett vapen med sin snabbhet men är det värt i längden att ha en spelare som missar öppna lägen fyra gånger så ofta som han gör mål?

***
Napoli säkrade avancemanget redan igår. 0-4 mot Trabzonspor. Poff. Lite Manolo-magi och lite jag-har-vaknat-på-rätt-humör-Gonzalo så var det fixat.

Annons

Napoli är fortfarande det lag jag tror har bäst chans att ta sig längst i turneringen.

***

Tottenham tryckte ner gaspedalen och Fiorentina höll på att bli överkörda. Men på något sätt klarade de sig ur situationen, fick ett mål när de behövde det och när de sedan började förstå vad det var för typ av match och för motstånd hittade de även rätt i positioner och spel.

Som om de gått på maskerad utan att ha klätt ut sig och efter ett tag bestämt sig för att ha roligt ändå.

1-1 inför returen är ett bra resultat för Fiorentina. Men samtidigt är italienska lag bra på att lura sig själva med vad som är bra resultat och inte. Spurs kommer tuta och köra på Artemio Franchi och då är det ju bra om Fiorentina är med från början.

***

Jag har alltid sagt att den mest utbytbara positionen i fotboll är målvakten. Det var därför jag ville att Roma skulle värva Sorrentino istället för Stekelenburg till ett billigare pris.

Annons

Vi har sett det när Atalanta ersatte Consigli med Sportiello och inte minst nu i Fiorentina där Tatarusanu gått in och ersatt Neto utan att man tappat något i kvalité.

Det finns ett tiotal målvakter som håller högre klass än de andra. Men därefter är skillnaden minimal.

För mig finns det några enkla regler att följa. Värva inte argentinska flängiga målvaktstyper som t ex Carrizo, och Romero. Det kommer att slå tillbaka.

Ska du köpa en målvakt för stora pengar ska ha antingen vara ung och vara sjukt talangfull (typ Perin) eller så ska du veta att han är en garanti, alltså levererat på en hög nivå under minst tre, fyra år (typ Neuer, Courtois, Handanovic).

Man ska heller inte överdriva misstag. I stort sett alla målvakter gör något misstag per säsong. Händer det är det bara att köra vidare. Men mer än tre grova misstag per säsong börjar bli lite mycket. Två per säsong kan jag köpa, men helst bara ett.

Annons

***

Italienska lag har fortfarande lite svårt att förstå spelet utanför sina gränser. Antingen blir man tagna på sängen av farten eller så tror man att det är lugnt när man leder med två mål bara för att det alltid är det i Serie A.

Det italienska lagen måste lära sig att spela i högre tempo under större delen av en match.

Att vinna Europa League är det bästa kryphålet till att ta sig till Champions League. Hoppet om att det är ett italienskt lag som nosar rätt på det lever vidare.

***
Klart som fan att Balotelli ska ta straffen.


Publicerad 2015-02-20 11:52

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto