Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Montellas fotbolls-katedral måste få byggas klart

Lorenzo Medici

Ikväll ska Fiorentina spela semifinal i italienska cupen. De har även slagit ut Tottenham och tagit sig till åttondelsfinal i Europa League.

De ligger femma i Serie A, endast tre poäng ifrån en Champions League-plats.

Detta fast Giuseppe Rossi missat hela säsongen.

Detta trots att Juan Cuadrado bara var hälften så bra som han var förra säsongen innan han såldes till Chelsea.

Detta fast Mario Gomez missat tjugo matcher och varit värdelös i ungefär hälften av de han spelat.

Detta trots att Borja Valero spelat under sin normala nivå under stort sett hela säsongen.

Detta fast David Pizarro snart är hundra år och längre inte kan leverera på hög nivå varje vecka.

Detta fast Kurtic, Ilicic och Badelj inte blivit lika bra som man hoppades.

Det går att hitta ännu fler orsaker till varför Fiorentina inte borde ha lyckats så bra så man gjort den här säsongen.

Annons

Men varför har man lyckats då? Som vanligt är det ju flera faktorer.

Ett hyfsat bra försvarsspel under hela säsongen (bara Juventus och Roma har släppt in färre mål) och Babacars genombrott har gett några extra poäng. Man kan även nämna Mati Fernandez fina säsong.

Och så Mohamed Salah förstås. Han har knappt varit i laget i en månad och han är redan hela stadens gunstling. Det är inte svårt att förstå varför.

Han verkar vara en ödmjuk person. En anti-diva. Han är väldigt svårstoppad med sina silverkvicka fötter, men har också levererat i form av mål.

Han är sevärd men också konkret.

Det är ju nästan lustigt hur Fiorentina återigen lyckats sälja en spelare dyrt till en Premier League-klubb och sedan nästan fått dubbelt av värde tillbaka.

Tidigare sålde man Matija Nastasic till Manchester City och fick Stefan Savic i stort sett gratis på köpet. Idag är Savic den bättre av dem två.

Annons

Hittills är försäljningen av Cuadrado och “köpet” av Salah rena bingon. Fiorentina kan köpa loss honom sommaren 2016 för ungefär hälften av vad de fick för Cuadrado.

Det går nog inte att bedöma Cuadrado-affären förrän nästa säsong och jag tror fortfarande att Nastasic kan bli en förtjusande bra mittback, men oavsett det så har Fiorentina gjort två mycket bra affärer.

Men den största anledningen till att Fiorentina lyckats klamra sig fast i toppen av ligan och ta sig vidare i cupspelet är Vincenzo Montella.

Han har med silkesvantar och med en välplanerad ritning byggt denna fotbolls-katedral. Montella är en tränare med lugn och tålamod.

Han fortsatte att ge Neto chansen när han gjorde misstag. Han fortsatte att spela med Gomez trots att han aldrig fick in bollarna. Han verkar inte döma spelarna trots formsvackor eller ett par svaga insatser.

Annons

Neto blev till slut en av ligans bästa målvakter och Gomez gjorde till slut mål.

Josip Ilicic har fortsatt fått sina chanser och Juan Vargas dyker upp i startelvan då och då fastän när man trodde att hans framtid var långt från Florens.

Jag tror att Montella är bra på att få ihop gruppen, att alla känner sig delaktiga.

Det är klart att Milan vill ha honom. Det är inte omöjligt att Napoli kommer vilja ha honom om Benitez drar.

Men än så länge säger han att han vill stanna i Fiorentina. Kanske anser han att han inte byggt klart. Det är mycket möjligt att han känner att han kan ta detta Fiorentina ytterligare ett steg framåt, inte minst om han får de rätta värvningarna i sommar.

Enligt italiensk media vill han ha Mattia Darmian, Juan Jesus och Sjachtar-Fernando till nästa säsong. De två förstnämnda kan bli svåra att värva, men inte omöjliga.

Annons

Darmian är enligt mig Italiens bästa ytterback just nu, men han är också lite upphaussad på grund av att Italien inte har några bra spelare på den positionen för tillfället. Vi vet ju hur det har gått för Mattia de Sciglio.

Kanske kan Montella övertala honom att det bästa steget i hans karriär är Fiorentina och inte Real Madrid.

Det är inte otänkbart att Inter behöver casha in på några spelare i sommar och kanske är då Juan Jesus ingen omöjlig värvning om Roberto Mancini anser att han ersättlig.

Om Giuseppe Rossi kan komma tillbaka efter sitt skadehelvete, Mo Salah fortsätta att briljera, Babacar fortsätta sin utveckling och Mario Gomez hitta bättre form, ja då tror jag att Fiorentina har ett lag som man kan drömma långt med.

För precis som renässans-arkitekten Filippo Brunelleschi vill tränar-alkemisten Vincenzo Montella kanske nå fulländning med att bygga klart den där kupolen på sin katedral.

Annons

Jag hoppas han får chansen att lyckas.

Publicerad 2015-03-05 11:49

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto