Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Dags att sätta Juventus säsong i en större kontext

I måndags sköt Paul Pogba Juventus till deras fjärde raka scudetto. Det är så gott som ett faktum. Bara en osannlikt kollaps från de svartvita kan stoppa dem från att ta titeln igen.

Elva poäng är stort försprång och framför allt har jag svårt att se hur Roma ska kunna vända på sin negativa form i ett nafs under våren.

Man kan skylla Juventus framgångar på svag konkurrens om man vill. Man kan skylla på Romas enorma formsvacka, på att Milano-lagen genomgår en jobbig metamorfos och att Benitez inte riktigt lyckas få Napoli att hitta kontinuitet i sina insatser.

Men ändå. Fyra raka scudetton. Det är något som bara tre italienska klubbar lyckats med tidigare (Juventus, Torino och Inter).

Jag menar inte att denna Juve-upplaga är lika stark som t ex Capellos och Sacchis Milan, som Mazzolas Torino, som Maradonas Napoli eller som Herreras Inter.

Men de har ändå skapat sin egen starka arv till den italienska fotbollshistorien.

Lika mycket som det går att hävda att Juventus saknar starkt inhemskt motstånd, går det att hänvisa till många anledningar inom laget som gjort att de lyckats igen.

Paul Pogba tog klivet till superstjärna, Carlos Tevez har åter varit briljant, Alvaro Morata har gjort succé, Leonardo Bonucci har tagit större ansvar i Barzaglis frånvaro, Roberto Pereyra har klivit fram när Vidal inte varit på topp och Claudio Marchisio har haft en mycket fin säsong i det tysta.

Och så Massmiliano Allegri då.

I somras skrev jag att inte nödvändigtvis trodde att det skulle bli så mycket sämre med Allegri än Conte. Jag var tveksam till om Allegri hade den rätta vinnarmentaliteten, men trodde nog inte att Juventus skulle tappa speciellt mycket spelmässigt.

Hittills har han visat mig fel på mitt första påstående och rätt på mitt andra.

Visst, Juventus är på många sätt är självspelande piano, men jag tycker att Allegri satt sin prägel på laget och fått dem att bli bättre i det offensiva spelet.

Dessutom lyckades de ta sig vidare från gruppspelet i Champions League, något man misslyckades med under Conte ifjol.

Nyligen gick Antonio Conte ut och sa att om han tränat Juventus hade de lett serien med ännu fler poäng.

Det kändes som ett onödigt uttalande där han kanske ville undervärdera Allegris jobb för att legalisera sina egna tidigare insatser. Allegri har gjort ett mycket bra jobb oavsett vad Conte säger och oavsett om det är han som legat till grund för Juventus framgångar.

Hur vi kommer bedöma Juventus säsong beror dock fortfarande på om man lyckas vinna över Dortmund eller inte och hur långt man i så fall kan ta sig i Champions League efter det.

Det är också en hel del matcher kvar i ligan. Men hittills har Allegri  klarat av sitt examensprov väldigt bra.

Även i en större kontext.

Publicerad 2015-03-12 kl 12:22
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons