Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kontinuitetens motståndare

Att ha kontinuitet under en säsong är ofta vad som krävs för att vinna en titel. Kanske till och med vad som krävs för att komma bland de tre bästa.

Det krävs en bra trupp, en skicklig tränare, flyt med skador och hög koncentration för att lyckas med det. Det handlar om konsten att vinna fastän även när man inte spelar som bäst och att kunna hantera cup och ligaspel på samma gång.

Juventus har lyckas med det och det är därför de leder ligan. Sedan finns det de som inte lyckas lika bra.

Rafa Benitez är något av kontinuitetens största motståndare, men även Roberto Mancinis Inter visar tendenser till att inte kunna sätta ihop flera starka insatser i rad.

Om det var någon som ännu inte tröttnat på Benitez insisterande på att ställa över spelare efter en veckomatch borde de personerna ha gjort det igår.

Förlusten mot Verona var något av – Nu är Rafa-måttet rågat.

Jag har ju skrivit det tusentals gånger den här säsongen. Att det inte riktigt går att begripa sig på detta Napoli. Ena dagen vinner de med förtjusande fotboll, andra dagen förlorar de med förvirrande försvarsspel och intensitetslöst anfallsspel.

Men kanske är det just det man ska begripa. Att om det är något som är säkert så är det att detta Napoli inte har någon kontinuitet.

Det har säkert med spelarnas karaktärer och med Benitez taktik att göra. Men det känns även som om det har mycket att göra med Rafas ständiga “turn-over”.

Ta Gonzalo Higuain till exempel. Han är i lysande form. Jag har svårt att tro att han skulle vara så sliten att han inte kunde spela från start igår. Det hade ju varit bättre att i så fall bänka honom till returen mot Dynamo Moskva. Igår hade han behövts.

Så här har det alltid varit med Benitez. Han har säkert lyckats med det någon gång i sin karriär och verkar vara helt orubblig när det gäller att “vila” spelare.

Han gjorde det ju även Liverpool och fick kritik för det även där.

Det är klart att Benitez har den bästa kollen på vilka spelare som är slitna och i form, men jag tror ändå inte att det är hela sanningen. För det första har det visat sig att effekten av det inte är den bästa. Ligaspelet har ofta tagit stryk av det. Sedan ställer de flesta andra lag inte över spelare med samma frekvens och det verkar gå hur bra som helst.

Lionel Messi spelar i stort sett varenda match och inte verkar han bli sämre för det.

Jag tror att det här är något som fastnat i Benitez huvud. Jag känner mig ganska säker på att spanjoren inte är kvar som Napoli-tränare till nästa säsong.

Förhoppningsvis kan de hitta någon som kan konsten att hitta rätt kontinuitet till nästa säsong.

Även Inter och Roberto Mancini verkar ha svårt att sätta ihop flera bra matcher i rad. De tar först två steg framåt för att sedan någon veckan senare ta två bakåt. Visst, Mancinis bygge kanske fortfarande håller på att konstrueras, men jag tycker att det finns vissa frågor att ställas.

Valde han inte fel spelare mot Cesena igår?

Varför spelade inte Brozovic och Podolski från start då de inte får spela i Europa? Har Mancini redan gjort Guarin till sin favorit-spelare som han aldrig kan vara utan trots att han tydligt inte varit lika bra i de senaste matcherna.

Varför spelade Kuzmanovic istället för Kovacic eller Hernanes? Kovacic är spelaren som man måste tro på och Hernanes har visat gryende form.

Varför vila Santon när han är den enda ytterbacken av hygglig klass i laget? Dodo och D’Ambrosio var förskräckligt dåliga igår. För mig känns det som om Mancini inte alltid lyckas i valen av vilka spelare som ska spela när.

Sedan har vi “Kovacic-gate”. Igår var han på nytt petad, men fick hoppa in när Shaqiri blev skadad. Kroaten var inte direkt lysande, men satte lite fart på spelet och var egentligen bäst när hamnade längre ner i planen i andra halvlek.

Men det är hanteringen av Mateo Kovacic jag känner mig orolig för. Visst kan man ställa sig frågande om man ska hantera den unge kroaten med silkeshandskar och ge honom chansen fastän han inte levererar.

Men jag tycker det. Har man valt att investera och satsa på en ung talang som Kovacic får man också vara beredda att göra det som krävs.

Kovacic behöver förtroende och speltid. Han måste få göra en och annan sämre insats.

Annars är risken stor att han bara blir en ny Phillipe Coutinho. Att man inte har tålamod. Att man bränner ut sin talanger och sedan ser dem lysa någon annanstans.

Det krävs skickliga tränare för att hantera sådana här situationer. Jag vet inte om Roberto Mancini är det.

Inter har nu mer eller mindre spelat bort sin chanser till en Champions League-plats nästa säsong. Man är för långt efter i ligan och att vinna mot Wolfsburg med 2-0 är en mycket svår (dock inte omöjlig) bedrift.

Napoli däremot kanske blir tvungna att vinna Europa League för att ta sig till Champions League nästa säsong då man nu riskerar att tappa tredjeplatsen.

De hade haft det mycket lättare om de lärt sig hantera kontinuitetens svåra konst.

**
Der var annars en mycket bra dag för Verona-lagen. Chievo skrällde på Marassi och Alberto Paloschi hittade målformen som han alltid gör ett par gånger per säsong.

En som gör mål med jämnare frekvens är Luca Toni. Två nya mål igår. Det är snart att bygga en Toni-staty mitt i Verona.

***
Cesena gjorde en mycket bra match utefter deras förutsättningar mot Inter. De förtjande sin poäng. Defrel kommer bli het till sommaren och Carbonero visade för förstå gången tendenser till att vara den fina spelare man trodde hans kulle kunna vara innan säsongen. Di Carlo har gjort ett jättejobb sedan han tog över.

***
Ibland känns Nicola Sansone som en överskattad anfallare som mest är snabb och ibland känns han som Franck Ribery.

Igår var han Ribery.

Publicerad 2015-03-16 kl 11:36
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons