Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Benitez era i Napoli är över

Lorenzo Medici

Det var väntat vad presskonferensen skulle innehålla. Ett besked som låtit vänta på sig, men som inte var speciellt överraskande.

Rafa Benitez har under hela året inte velat avslöja sin framtid, men där man alltid kunnat ana undertoner av att han vill komma närmare familjen igen och att detta skulle bli hans sista år i Napoli.

Det blev bara två år. Det blev ingen scudetto och det blev heller inget Champions-äventyr den här säsongen.

Det blev dock två titlar. En italiensk supercup och en italiensk cup-titel. Det är mer än vad de flesta andra italienska klubbar lyckats åstadkomma, men det går ändå inte att låta bli att tycka att detta Napoli borde kunnat ro hem ännu större framgångar.

Under Rafa var Napolis offensiva spel stundtals briljant och fick i alla fall mig att tro att de var på väg mot någonting stort. Men kontinuiteten infann sig aldrig.

Annons

Men framför allt lyckades aldrig Benitez sätta försvarsspelet under sina två år. Den spanska tränaren satte för stor övertro till sin favorit Raul Albiol och man borde ha förstärkt bättre både på ytterbacksfronten och på det defensiva mittfältet.

Maggio var föga förvånande sig aldrig lik i en fyrbackslinje. Ghoulam och Strinic var sällan bra flera matcher i rad och Zuniga har jämnt varit skadad.

När det gäller mittfältet skickade Rafa iväg Valon Behrami och tog in Jonathan De Guzman och David Lopez. Det var ingen större förbättring, snarare tvärtom.

Bristen på kontinuitet kan också härledas till Benitez sätt att matcha laget. Han bytte ofta startelvor och spelare som Mertens och Hamsik hade troligen mått bättre av att spela med större frekvens och inte ständigt bli utbytta eller inbytta.

Det är svårt att säga att Benitez era i Napoli var ett stort fiasko, men det han nu lämnar bakom sig känns som ett projekt som aldrig lyckades på det sätt som det borde.

Annons

Det borde kunnat varit så mycket mer.

Nu kommer troligen Sinisa Mihajlovic att ta över till sommaren. Något som säkert kommer offentliggöras redan nästa vecka.

Det kommer bli annorlunda. Mihajlovic är en annan typ av tränare. Mer grinta, mer elakhet och förmodligen inte lika offensivglatt. Betoningen på bollinnehav kommer inte bli lika stort.

Jag misstänker även att laget kommer göras om en del. Gonzalo Higuain kan mycket väl komma att lämna. Det skulle innebära pengar till nyförvärv.

Josè Callejon som producerat en hel del mål, men som också varit för blek i de viktiga matcherna kan också komma att fly skutan.

Jag kan tänka mig att Mihajlovic vill ta med sig t ex Soriano, Obiang och De Silvestri från Sampdoria och jag hoppas att han kommer satsa mycket på Insigne, Gabbiadini, Hamsik och Mertens.

Annons

Det är heller inte omöjligt att den serbiske tränaren ger Duvan Zapata en chans längst fram. Han passar bra in på vad Mihajlovic vill ha av en anfallare. Colombianen har faktiskt gjort det bra i år med tanke på den lilla speltid han fått.

Det nya Napoli kommer säkert ha en “mindre” dimension än Rafas, inte lika högt tak. Men om Mihajlovic lyckas med det som Rafa aldrig lyckades med, nämligen att få ordning på försvarsspelet har han stora förutsättningar att lyckas bättre än sin företrädare.

Rafa Benitez har dock inte åkt till Madrid riktigt ännu. En omgång återstår. En match är kvar. En Champions League-plats står fortfarande på spel.

Vi kan nog räkna med att han vill avsluta med att lämna över stafettpinnen till sin efterträdare med en Champions-present.

Precis som Mazzarri gjorde innan han lämnade över till just Rafa Benitez.

Annons

 

Publicerad 2015-05-28 15:18

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto