Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det blåser nya vindar i Neapel

Lorenzo Medici

I De Laurentiis la-la-land har projekt-Rafa nått sitt slut och man har redan vänt bland. Napolis nya fotbollskapitel kommer skrivas av Maurizio Sarri.

Den 56-årige tränaren har mer eller mindre spenderat hela sin tränar-karriär i de lägre serierna innan han gjorde succé i Empoli. Han tog upp dem till Serie A och höll dem kvar där med ett både charmerande och taktiskt skickligt spel.

Nu vill Napoli återskapa den succén med att plocka in Sarri och troligen lär en del av “hans” spelare anlända. Jag är allmänt rätt skeptisk till när större lag ska försöka reproducera mindre klubbars framgångssagor.

Men hans kunnande är för mig odiskutabel. Att det dröjde innan han blev klar för Napoli har att göra med att De Laurentiis försökte värva Vincenzo Montella under veckan. Då han fått ett nej till svar återvände man till Sarri.

Annons

Hur mycket den förre Empoli-tränaren vet och bryr sig om att han inte var förstavalet låter jag vara osagt.

Det här ju såklart Sarris stora chans i karriären. Men hur bra jag än tycker om Sarri går det inte att låta bli att se tillbaka på historien och alla de italienska provins-tränare som misslyckats i de större klubbarna.

Osvaldo Bagnoli, Gian Piero Gasperini och Corrado Orrico. Listan kan göras längre. Att träna Napoli är något helt annat än att träna Empoli.

Det är den historiken som Sarri ska försöka utplåna med att lyckas i sin nya omgivning.

Han lär anlända till ett Napoli där dimensionerna kommer vara förändrade. Gonzalo Higuain lär lämna och det kommer inte trilla in några nya Champions League-pengar.

Det huvudsakliga målet kommer troligen inte bli en scudetto utan fortstatt jakt på en topp tre-placering.

Annons

Vi kan nog glömma de stora värvningarna utan istället se fram emot spelare som Allan och Mirko Valdifiori i en Napoli-tröja. Kanske även fler Empoli-spelare som t ex Tonelli, Hysaj och Saponara.

När man plockar in en tränare med lägre profil brukar inte kraven på spelarköp heller bli lika stora. Det kan ju vara en av anledningarna till att man vänt sig mot just Sarri.

Man vill bygga med mindre pengar, men med Sarris kunskap och taktiska skicklighet. Vi kan nog räkna med ett mindre spanskt-sydamerikanskt Napoli och ett mer italienskt. Både till spelarmaterial och sättet att spela.

Sarri lär välja att spela på det sätt han gjorde i Empoli. Det vill säga med en 4-3-1-2 uppställning. Inte minst då han lär ha spelare som Marek Hamsik och Dries Mertens i sitt lag (eller om de värvar Saponara). De passar ju båda bra in i rollen som offensiv mittfältare bakom anfallarna.

Annons

Jag kan även tänka mig ett mittfält med t ex Allan, Valdifiori och Inler. Jag tror även att Jorginho kan komma att få mer speltid under sin nye tränare. Framåt lär både Lorenzo Insigne och Manolo Gabbiadini få mycket speltid.

Det skulle inte förvåna mig om man kommer försöka att återförena Insigne med Ciro Immobile.

Sarris största utmaning lär dock bli att få ordning på försvaret och det kan vara nyckeln till framgång. En annan fördel med Sarri är att han är från Neapel. Han vet säkerligen vad han ger sig in på.

Jag vill tro att Napoli kan bygga något nytt och fint med sin nya tränare. Men samtidigt ska man nog inte förvänta sig stordåd.

För mig är talar valet av Sarri sitt tydliga språk. Man har sänkt ribban en aning, vill hitta stabilitet och lagt scudetto-drömmarna på is.

Och det behöver kanske inte vara helt fel.

Annons

Publicerad 2015-06-12 09:58

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto