Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Searching for Rudi Garcias Roma

Lorenzo Medici

Ibland känns det som om Rudi Garcias Roma inte fanns på riktigt. Då kontrasten mellan Roma anno 2013/14 (och början på 14/15) och våren 2015 var så stor känns nästan det där glimrande Roma som en fiktion.

Hur ska Roma kunna hitta tillbaka till den där blixtrande fotbolls-cirkusen som Garcia skapade? Är det ens möjligt?

Hur Roma kunde gå från genuin scudetto-kandidat till ett krampaktigt lag som knappt kunde vinna är en liten gåta.

Visst spelade säkert Bayern Munchens förnedring på Olimpico roll, precis som Bonuccis sena segermål mot Juventus också skar hål i den rödgula fotbollssjälen, men det kan inte vara hela sanningen.

Någonstans måste Roma helt enkelt haft för många spelare som inte är/var kapabla till att leverera under längre tid.

Gervinho är väl något av sinnebilden för det. Han dansande en säsong, men hittade sedan aldrig tillbaka. Iturbe var ny och inte helt redo, Pjanic och Ljajic har extrem högstanivå, men är också helt enkelt ojämna spelare och det verkar vila något mörkt öde över Strootmans knän.

Annons

Mattia Destro var aldrig svaret eller fick aldrig bli det, tiden hann till slut ikapp Maicon och Sabatini sabbade vinterns transferfönster rejält. Dessutom visade ledargestalterna De Rossi och Totti prov ålderdom och kunde aldrig ta tag i sakerna när det behövdes som mest.

Allt detta ledde till att Roma nu står och letar efter sitt gamla jag utan att veta om det någonsin kan finna det.

Searching för Rudi Garcias Roma.

Men kanske är det dags att uppfinna ett nytt jag. Det borde vara dags att se över de hål man har och rätta till vissa saker.

Mittförsvaret bör inte behöva gå igenom något åtgärdsprogram. Manolas visade att han är en ruskigt bra mittback, Yanga-Mbiwa och Astori duger bra som truppspelare och om Castan hittar tillbaka blir han som ett nyförvärv.

Men framför allt bör Roma satsa på Alessio Romagnoli. Den 20-årige mittbacken visade i Sampdoria att han är redo och det finns ingen tid att slösa bort. Han ska skolas in i startelvan.

Annons

Däremot har Roma stora bekymmer på ytterbacksplatserna. Grekerna Torosidis och Holebas dög inte, Cole och Maicon är historia och ingen vet om Balzaretti någonsin kan nå gammal Palermo-form igen (troligen inte). Egentligen är Alessandro Florenzi det enda vettiga alternativ man har.

Här måste Roma uppgradera sig fort och med rätt spelare. Är det på någon position som Roma bör lägga pengar på så är det på ytterbackar.

För mig bör Matteo Darmian och Portos Alex Sandro vara två naturliga värvningsobjekt.

Mittfältet kan behöva en och annan injektion, men löser man bara Nainggolan från Cagliari så har man satt den viktigaste stenen. Med De Rossi, Pjanic och en frisk Strootman har man det hyfsat ställt. Dessutom lär både Paredes och Ucan få mer speltid nästa säsong.

Möjligen bör man få in en Andrea Bertolacci för krydda till det lite extra.

Annons

Men det är i den sista tredjedelen som Garcia måste se över hur de ska förändra sitt spelsätt och där de måste hitta nya krafter.

Gervinho är på väg bort och man letar en ny klubbadress till Doumbia. Ljajics och Destros framtider kan även de vara långt borta från Rom.

Kvar finns då egentligen bara Totti och Iturbe, vilket betyder att man måste värva fler anfallare. Det är inte omöjligt att Garcia vill ha kvar Victor Ibarbo, men han är inte ensam lösningen.

Främst måste den franska tränaren se över hur de ska spela. Experimentet med att spela utan en riktig striker föll inte speciellt bra ut, vilket blev tydligt då ingen Roma-spelare gjorde mer än åtta mål.

Det är alldeles för lite.

Jag menar att de behöver en stark central anfallare som kan hålla i boll, vinna lite luftdueller och göra mål i boxen (nej det är inte du Doumbia).

Annons

Abrakadabra, Edin Dzeko.

Om Filip Djordevic kan göra åtta mål på tjugofyra matcher bör Dzeko göra minst femton. Han är säkerligen inte helt billig att köpa loss från City, men bosniern vill säkerligen lämna till varje pris och då den engelska klubben lär spendera en del pengar i sommar behöver de också få in slantar.

Andra tänkbara alternativ skulle kunna vara Ciro Immobile och Carlos Bacca. Men de är inte riktigt samma straffområdesspelare som Dzeko och är som bäst när de kommer rättvända med fart.

De skulle i så fall komplettera anfalls-mosaiken med att ta ytterroller i anfallet. Men enligt Garcias mall passar spelare som t ex Juan Cuadrado och Diego Perotti bättre in på de positionerna.

Jag vet inte om Roma någonsin kan hitta sitt gamla fantastiska “flow” igen. Kanske kommer det bara bli ett mikroskopiskt minne i klubbens historia. En dröm som blev till en illusion.

Annons

Men det är ju värt ett sista försök.

Publicerad 2015-06-17 08:55

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto