Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fem lag, fem problem, fem åtgärder och fem transfer-strategier

Juventus

Vad fungerade inte i premiären?
Förutom skador och att man inte satte sina chanser hade Juventus stora problem att hitta vettiga genomskärare till sina anfallare. Man anföll främst genom kanterna och det blev ofta rätt förutsägbart. Att Pogba tappade boll 26 gånger var också ett problem.

Åtgärder
Mycket lär förbättras då Marchisio och Morata återvänder, Alex Sandro kliver in i startelvan och Pogba hittar formen. Men man behöver förstärka laget med mer än bara Cuadrado.

Transferstrategi
Efter värvningen av Cuadrado verkar fokuset ligga på att få in en mittfältare likt Axel Witsel och göra ett sista försök på Draxler.

Spelare man bör försöka sälja innan mercaton stänger:
Isla, Rossi.

Spelare som ryktas vara på väg in:
Witsel, Lemina, Montolivo, Draxler.

MILAN

Vad fungerade inte i premiären?
Avståndet mellan lagdelarna blev ofta för långt och spelarna hade därför både svårt att hitta kombinationer framåt och täppa igen bakåt. Trots att man spelade med en man mindre i mer än en halvlek är noll skott på mål klart underkänt. Mittfältet saknade verkligen en spelare som kan hålla i bollen och hitta kreativa passningar framåt.

Åtgärder
Mihajlovic måste få spelarna att agera mer som ett lag. Få igång rörelsen, göra laget “kortare” och få igång samspelet mellan lagdelarna.


Transferstrategi
Jag kan tycka att man borde sälja av minst två mittbackar och försöka hitta en bättre. Varför lägga massa pengar på Bertolacci och inte till exempel Ezequiel Garay?  Milans mercato snurrar främst kring en mittfältare. Soriano? Witsel? Ingen av dem är ju dock vad Milan egentligen behöver på mitten. Alla liknar ganska mycket de mittfältare de redan har (Bonaventura, Bertolacci, Poli) och de skulle må bättre av en större playmaker. Balotelli-värvningen släckte drömmarna om Zlatan.

Spelare man bör försöka sälja innan mercaton stänger:
Alex, Paletta, Zaccardo, Nocerino, Suso, Matri.

Spelare som ryktas vara på väg in:
Witsel, Soriano, Joao Moutinho.

INTER

Vad fungerade inte i premiären?
Framför allt hade man stora problem med att göra mål, vilket såklart hade en del att göra med att Icardi tvingades kliva av tidigt. Men precisionen måste bli bättre, av sjutton avslut var bara sju på mål. Sedan är det ett problem om Gary Medel hade bollen 122 gånger. Det är ju inte riktigt den spelare man vill ska agera playmaker.

Åtgärder
Det vore bra om Medel hade bollen mindre i uppspelsfasen och låta t ex Kondogbia eller Brozovic har mer boll. Sedan saknas det pusselbitar som man hoppas kunna hitta på transfermarknaden.

Transferstrategier
Inters mercato är lite av en rebus. Två offensiva spelare ska in. Vilka? Perisic, Lavezzi eller Lamela? Kan mycket väl bli två av dem. Fixeringen vid Perisic känns lite överdriven. Skadan på Icardi visar även på att man inte har en riktig back-up till honom, vilket gör att man kanske måste ta i en mer striker-betonad low-cost anfallare innan måndag kväll. Mancini vill dessutom få in en vänsterback. Siqueira? Försvinner Ranocchia eller Juan Jesus?

Spelare man bör försöka sälja innan mercaton stänger:
Schelotto, Taider, D´Ambrosio, Nagatomo och någon av Andreolli, Juan Jesus eller Ranocchia.

Spelare som ryktas vara på väg in:
Perisic, Lamela, Lavezzi, Siqueira, Borini, Perotti, Criscito, Sala, Eder, Iturbe, Ljajic, Ghoulam.

ROMA

Vad fungerade inte i premiären?
Det saknades vettigt samspel mellan de offensiva spelarna. Gervinho och Salah valde oftast att gå på egna räder, vilket blev lättläst. Dzeko hamnade för långt ner i plan, vilket inte borde vara meningen. Torosidis höll inte riktigt måttet på sin kant.

Åtgärder
Ett sätt att åtgärda samspelet mellan de offensiva spelarna är att integrera Totti in i startelvan. “Er Pupone” söker hela tiden skarvar och väggspel vilket sätter sin prägel på spelet. Om Totti kliver in en position bakom anfallaren kommer Dzeko naturligt att hamna längre upp där han bör vara. Men frågan är om Garcia vågar vara så offensiv? Ska Salah och Falque ta kanterna i ett 4-2-3-1-system då? Petas Pjanic? Det gäller att hitta rätt balans. Torosidis-problemet löses förhoppningsvis genom att man gjort klart med Lucas Digne.

Transferstrategi
Möjligen vill man få in en mittback till innan fönstret stänger och ytterligare en mittfältare då Strootman tyvärr ser ut att missa hela säsongen pga av ny operation. Annars gäller det mest att banta ner anfallsbesättningen. Minst två av Ljajic, Gervinho, Iturbe och Ibarbo lär lämna. Min känsla är Ljajic och Iturbe försvinner. Paredes är på väg till Empoli och Salih Ucan kan komma att lånas ut till Bologna.

Spelare man bör försöka sälja innan mercaton stänger:
Cole och minst två av Ljajic, Gervinho, Iturbe, Ibarbo.

Spelare som ryktas vara på väg in:
Juan Jesus, Kolasinac, Darder, Bruno Peres.

NAPOLI

Vad fungerade inte premiären?
På många sätt infriades de farhågorna jag haft kring Sarris Napoli. Trots att laget var “kort” kunde Sassuolo ta sig igenom Napoli. Inte helt oväntat saknade mittfältet viss styrka. Valdifiori lyckades varken vara kreatör eller bollvinnare och ett annat Empoli-nyförvärv – Hysaj – var den spelare som tappade mest boll. Att få in spelare som kan systemet kan vara bra, men vad händer om systemet börjar hacka och de i grunden inte är tillräckligt bra?

Insigne som var lysande under försäsongen hade väldigt svårt i premiären från sin trequartista-roll, Mertens känns inte helt perfekt som en släpande anfallare och Higuain såg både något matchotränad och ointresserad ut. När det gäller den försvarsmässiga delen kan man börja undra om Albiol och Chiriches är tillräckligt bra oavsett spelsystem.

Åtgärder
Det sägs att Sarri funderar på att ändra om till 4-3-3 vilket skulle kunna var en lösning, men det känns lite tidigt att släppa idén med Insigne som trequartista. Napolis jakt på en mittfältare talar dock för det. Men jag har lite svårt att förstå vem som ska petas i så fall? Hamsik, Allan (han är väl värvad som tänkt startspelare) eller Valdifiori?

Transferstrategi
Det är en del förvirring kring Napolis mercato just nu. Jakten på ytterligare en mittback tyder på att Koulibaly ratats, jakten på en ytterback tyder på att Ghoulam kan vara på väg bort och jakten på en mittfältare tyder på att Sarri inte riktigt bestämt sig för hur han vill spela. Det har spekulerats i tusen olika namn och de just nu hetaste spelarna på väg till Neapel är Soriano eller Vecino. Två spelare som Sarri säkerligen gillar (Vecino hade han ju ifjol). En värvning av någon av de två tydliggör inte för mig hur Sarri tänkt ställa upp laget.

Sedan är ju egentligen Higuain, Callejon, Mertens, Gabbiadini och Insigne en för mycket längst fram, alla är för bra för att sitta på bänken en hel säsong. Sportdirektör Giuntoli har ett par svettiga dagar framför sig då han också måste rensa truppen en hel del.

Spelare man bör försöka sälja innan mercaton stänger:
Andujar, Henrique, Zuniga, El Kaddouri, De Guzman.

Spelare som ryktas vara på väg in:
Vecino, Soriano, Heurtaux, Widmer, Dragovic, Oikonomou, Sala.

***

Något märkligt att Juventus släppte Fernando Llorente gratis till Sevilla. En försäljning som drog ut för långt på tiden och som man desperat fick ordna i sista stund. Tydligen så desperata att släppa honom utan ersättning, bara för att bli av med hans lön.

Om man nu verkligen vill och kan få Draxler för rätt summa är det väl en no-brainer att sälja Kingsley Coman. Det är ju ändå en spelare som inte kommer vara ordinarie och troligen inte få speciellt mycket speltid.

Jag kan dock mycket väl tänka mig att man blir blåsta på Draxler av Wolfsburg som kan komma att ha rejält med pengar om man säljer Kevin De Bruyne.

Och varför inte gå all-in på Calhanoglu istället?

***
Är inte Inters fixering vid Ivan Perisic lite väl överdriven? Det är ju inte direkt Diego Maradona vi pratar om.

Troligen är Mancinis starka vilja att värva kroaten bundet till att han är så pass bra taktiskt. Han kanske inte har lika högt tak som t ex Lamela, men är en större garanti. Vilket är något Inter behöver.

***
Atalanta har gjort klart med Rafael Toloi och Gabriel Paletta. Det är manövrar som borde garantera fortsatt liv i den högsta serien.

***
Jag har lite svårt att förstå det här med Joaquin. Visst jag fattar att han borde få åka hem till Betis och att det är gulligt och vackert och så, men killen har kontrakt till 2016 och Betis har erbjudit smågrus för honom.

Han och Betis förväntar sig alltså att Fiorentina ska släppa honom mer eller mindre gratis med  bara några dagar kvar till att hitta en ersättare? Med det sagt hoppas jag att det löser sig för båda parter. Bara att Fiorentina inte riktigt är skurken i det här dramat som vissa vill mena.

***

Lottat och klart. Både Juventus för Roma fick ganska svåra grupper. Många menar att Sevilla kan ställa till det för Juve, men jag skulle nog säga att Leverkusen är minst lika svårt för Roma.

Jag tror inte att Juventus fruktar Llorente och Immobile så mycket.

Barcelona vinner sin grupp med största sannolikhet medan Roma och Leverkusen gör upp om andra platsen. City och Juventus bör gå vidare, men Sevilla och även Möchengladbach kan ställa till det.

Ungefär så.

***

Jag tror att Draxler-Juve och Perisic-Inter blir av till slut.

Publicerad 2015-08-28 kl 09:52
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons