Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hård press på Roma och Juventus ikväll

Lorenzo Medici

Juventus och Roma har inte startat säsongen som de hade hoppats. Nu kliver båda in i kvällen med stor press på sig själva.

Efter segern mot Juventus tidigare på säsongen tändes hoppet om att detta skulle bli Romas säsong, men då man bara lyckats ta en poäng i de två senaste matcherna mot Sassuolo och Sampdoria har nu det negativa surret börjat spridas bland supportrarna.

Roma måste helt enkelt vinna ikväll mot Carpi. Allt annat skulle vara ett fiasko och det kommer då börja skaka ännu mer kring Rudi Garcias position.

Spelmässigt har det ändå stundtals sett bra ut för Romas del. Man lyckades ta en poäng mot Barcelona, Salah har blixtrat till, Pjanic har emellanåt bjudit på Pjanic-fotboll, Florenzi har varit en frisk fläkt och Dzeko var lysande mot Juventus. Men man har inte lyckats hålla en hög jämn nivå över längre tid.

Delvis så har det visat sig att man saknar viss bredd i truppen. Bakom Dzeko och Salah finns en åldrande Totti, en Iturbe utan självförtroende och en Gervinho som tappat det mesta sedan 2013. Förvisso har Iago Falque varit bra, men han är inte en spelare som gör det där extra och höjer ett lag själv.

Bakom Digne och Florenzi har både Maicon och Torosidis visat sig vara alltför dåliga back-ups och då Castan inte verkar vara i form och Rudiger ännu är färsk har Garcia dragit ner De Rossi i backlinjen. Den italienska landslagsmannen har varit en bra lösning i försvaret, men samtidigt hade man behövt honom som filter framför försvaret.

På många sätt har man vass spets i truppen, men där truppen som helhet fortfarande har hål. Mycket av det har förstås med Strootmans knän att göra.

Sedan kan man undra hur länge humöret kan hållas uppe. Iturbe har redan visat irritation, Totti jublade knappt när han gjorde sitt trehundrade mål och Castan är sannolikt inte glad över att inte spela. Så länge ett lag vinner brukar sådant undvikas, men när det börjar blåsa jobbigare vindar brukar missnöjet komma upp till ytan.

Sedan finns det en del taktiska bitar. Edin Dzeko hämtar fortfarande boll lite väl långt ner i plan och hamnar ibland ut mot kanterna, när han istället behövs centralt. Dessutom måste Roma försöka få upp farten i spelet och utnyttja sitt bollinnehav bättre. Man har till exempel slagit flest hörnor av alla lag i serien, men inte kunnat få ut speciellt mycket av det.

Man kan också undra varför inte Garcia testat att spela med Totti-Salah-Dzeko någon gång. Kanske skulle det kunna vara en trio som skulle fungera bra.

Förväntningarna på Roma var stora inför säsongen och så länge inte Garcia kan få ut max av laget kommer han ifrågasättas och supportrarnas tålamod kommer inte vara speciellt långvarigt.

En seger ikväll är ett måste, men även efter det krävs det förbättrat spel och fler trepoängare. Annars kan fransmannen ryka innan jul.

Juventus och Massimiliano Allegri har poängmässigt gått ännu sämre än Roma. Men då de har fyra scudetton att vila sig på finns det inte samma typ av känsla av desperation. Dessutom finns tydligare ursäkter till att det gått dåligt. Skadorna på Marchisio och Khedira har vägt tungt i negativ mening och förlusterna av Tevez, Vidal och Pirlo är inget man kan ersätta över en natt.

Just de tre musketörerna lämnade ett stort hål efter sig när det gäller ledarskap. De var även livsviktiga när det gällde att knyta upp matcher och avgöra på egen hand. Nu står man med färre vinnarskallar, mindre rutin och färre ledare på planen.

Dessutom kan man ifrågasätta ledningens segfärdighet på transfermarknaden i sommar där man stirrade sig blinda på Draxler för att till slut tvingas chansa på Hernanes. Varför siktade man inte in sig på t ex Hakan Calhanoglu?

Men Allegri står heller inte helt utan skuld. Det bristande användandet av Dybala är en gåta och rimmar säkert inte helt hundra med ledningen som spenderat en stor summa för argentinaren. Även Alex Sandro och Pereyra borde kunnat utnyttjats mer. Allegri har också ändrat formation lite väl ofta. Att kunna byta spelsystem och spelare kan såklart vara en styrka och en fördel, men blir det för mycket av den varan kan också kontinuiteten bli lidande och förvirringen öka. Det känns lite som om Allegri famlar lite i hur han ska ställa upp laget. Att han liksom fortfarande letar efter rätt kombination för att kunna öppna sitt lås. Problemet är att han inte har mycket tid som helst.

Annons

Man är redan tio poäng efter Inter och vill det sig illa kan man vara tretton efter på söndag kväll. Det är många poäng att hämta upp. Att inte vinna en femte scudetto är kanske ingen katastrof i sig, då man ömsar skinn och delvis försöker bygga ett nytt lag, men man måste få ordning på spelet och hitta en elva som kan ta dem tillbaka till topp tre. Att missa en Champions League-plats skulle naturligtvis vara en ordentlig missräkning.

Allegris största bedrift och utmaning var kanske inte att ta Juventus till en scudetto och en Champions League-plats förra säsongen utan att föra in Juventus in i framtiden med fanan i topp med den trupp han har idag.

Att möta Napoli på bortaplan är aldrig lätt, men ikväll är det svårare än på länge. En ny förlust skulle sätta Juve i ett prekärt läge som kan bli svårt att ta sig ur. Både Juventus och Roma befinner sig under hård press och det är sällan någon bra miljö att jobba under om man vill nå framgång.
Annons

Det är hög tid att börja vinna för två lag som kan kan mycket mer än vad de hittills visat.

Publicerad 2015-09-26 10:07

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto