POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hur bra är Fiorentina egentligen?

Jag anade att Fiorentina skulle kunna bli riktigt bra under Paulo Sousa och skrev även om det i somras. Men att portugisen skulle få laget att dansa efter hans pipa så snabbt och att de skulle vara så här bra efter sju omgångar trodde jag nog inte.

Det är inte helt fel att titta lite på statistiken när det gäller dagens Fiorentina och vad de vill åstadkomma. De har ett bollinnehav på 58 procent, vilket är högst i hela Serie A och har en passningsprocent på 89 procent. Med andra ord predikas vikten att äga boll, styra matcherna och inte slarva bort bollar i onödan.

Fiorentina är även ett lag som ignorerar långa bollar, vill spela längs marken med kortpassningsspel. De har ett passningssnitt på sjutton meter vilket är kortast i hela Serie A. Det är alltså tydligt vilket sorts spel Fiorentina vill spela.

Men Paulo Sousas taktik innehåller mer än så. I många matcher sätter man hög press på motståndarnas försvar för att snabbt kunna erövra bollen och därmed styra matcherna. De är mycket bra på att inte låta sina motståndare bygga upp spelet och deras förmåga att hålla ihop lagdelarna stryper ytorna för lagen de möter.

Sousa spelar helst med en 4-2-3-1 uppställning vilket har gjort att man är mycket kompakta, rörliga och hamnar ofta i numerärt överläge både offensivt och defensivt.

Vi ska komma ihåg att detta Fiorentina har många bra spelare, men har inga superstjärnor, vilket betyder att lagspelet är deras största styrka. Det betyder inte att man inte har spelare av hög kvalité. Nikola Kalinic har varit ett fynd längst fram med sin löpstyrka och målfarlighet, Josip Ilicic har sett fantastisk ut under hösten och Borja Valero styr spelet med sina skickliga fötter.

Paulo Sousa har även gjort Marcos Alonso till en mer offensiv ytter vilket fungerat utmärkt, Kuba verkar ha acklimatiserat sig snabbt till spelsystemet och båda talangerna Babacar och Bernardeschi har fått speltid och varit vassa. Ännu har vi inte riktigt sett, vad en vad det verkar en helt återställd, Giuseppe Rossi, kan göra, men det känns rätt att skynda långsamt med Beppe.

På mittfältet har portugisen ofta valt bort Mario Suarez då han är sämre med bollen än t ex Borja, Badelj och Vecino. Det är en klar indikation på vad Sousa kräver från sina mittfältare. Det betyder kanske inte att man inte kommer ha nytta av spanjoren under en hel säsong, men han verkar inte vara förstavalet på mitten.

Även försvarsmässigt har det sett bra ut. Den fungerade offensiven och den höga pressen har gjort att backlinjen lindrats från att sättas under större hot. Då det defensiva spelet liksom börjar med anfallarna och då man har elva spelare som jobbar för varandra har man bara släppt in fyra mål, vilket är bäst i hela Serie A. Det betyder dock inte att en spelare som t ex Gonzalo Rodriguez imponerat med sin spelförståelse och pondus.

Det är klart att det börjat viskas om en scudetto i Florens då man startat så pass starkt, men dit är det lång väg att vandra. Men de vi hittills har sett är att Fiorentina och Paulo Sousa har fina saker på gång och får de bara jobba i lugn och ro och kanske sno åt sig ett och annat starkt nyförvärv i januari bör de vara kvar i toppen för att stanna.

Till helgen kommer de dock få sitt största eldprov hittills. De ska åka till Neapel för att möta ett Napoli med segel i vinden. De har ännu inte mött ett lag med så mycket eldkraft i offensiven som Napoli har.

Det ska bli mycket spännande att se hur Italiens just nu bästa lag hanterar den situationen.

 

Publicerad 2015-10-16 kl 14:28
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto