Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dags att analysera vad som inte fungerar i Juventus

Lorenzo Medici

Endast en poäng hemma mot Mönchengladbach är ingen större katastrof, även om det försvårar det fortsatta Champions League-spelet en aning för Juventus.

Försvarsspelet är inget problem. Det gamla gardet med Buffon, Barzagli, Bonucci och Chiellini har varit bra och är inte sämre än ifjol. Det som ororar en aning är anfallspelet. Inget mål mot Inter och inget mål igår och känslan är att det saknas viss rapphet och kvalité den sista tredjedelen.

I ligaspelet har man skapat chanser, men haft svårt att sätta dit bollarna. Igår fanns det lägen där man borde agerat annorlunda. Morata hade ett jätteläge att passa Pogba i den första halvleken och i den andra halvleken var det tvärtom.

Det är symptomatiskt för ett lag och för spelare som kanske inte är toppform och som söker den egna framgången framför lagets. Man vill liksom få fart på sig själv genom att göra mål.

Saknaden av Tevez

Juventus saknar inte Pirlo så mycket som en del vill göra gällande. Visst, hans frisparks-genialitet hade varit bra att ha, men faktum är att han i fjol inte alls var så dominant och att Juventus faktiskt ibland var bättre utan honom. Arturo Vidal är alltid en spelare som är bra att ha, men Juventus har spelare som kan täcka upp för chilenaren.

Däremot saknas Carlos Tevez.

Det finns ingen i dagens Juventus som har hans rapphet, explosivitet och förmåga att avgöra själv. Han gjorde anfallet så mycket bättre. Mandzukic, Morata och Zaza är trögare spelare som bygger sitt spel mer på fysik och att få de rätta bollarna.

Annons

The curious case of Dybala

Men Juventus har en spelare som skulle kunna ge anfallet mer speed, teknik och fantasi.

Paulo Dybala.

Nu ser jag ju inga träningar med Juventus, men jag har svårt att förstå att Allegri använder sig så lite av den talangfulle argentinaren. Det känns som om Juve-tränaren överdriver vikten av att “vänta på sin tur”, att lära sig det taktiska och att komma in i laget. Det tog även ganska lång tid ifjol innan Morata hade passerat Llorente i hierarkin trots att det var tydligt att han var så mycket bättre.

Jag tycker Allegri gör fel som inte spelar med Dybala mer och på så sätt stärker hans självförtroende och börjar bygga laget kring honom. Det är ju knappast så att han varit speciellt mycket sämre än sina anfallskollegor, tvärtom har han under hösten varit en av de friskare fläktarna och är även Juves bäste målskytt i ligaspelet. Att Juve-tränaren valde Mandzukic före Dybala igår mot Mönchengladbach var en gåta för mig.
Annons

Free Dybala
Den evige jokern

En annan spelare jag skulle vilja se mer av är Roberto Pereyra. Han är inte alltid den jämnaste spelaren, men han har en hög högstanivå och jag saknar hans fart och förmåga att skapa oreda hos motståndarna. Det känns som om han är en enkel spelare att offra, att han inte gnäller över bristande speltid och att han på något sätt funnit sig i att vara en joker som är bäst att slänga in under matchens gång.

Jag tycker att han är för bra för det och att han bör utnyttjas mer.

För mycket av Cuadrado?

Ska någon in måste ju någon annan bort. Kanske är det Juan Cuadrados speltid som ska dras ner. Det kan ju låta konstigt då han faktiskt varit en av Juventus bästa spelare under hösten, men min tes är att en del av lagets ineffektivitet har med colombianen att göra.

Dels blir spelet ganska förutsägbart när Juventus överbelastar offensiven på högerkanten med Cuadrado och dels så är han inte speciellt konkret. Han gör sällan mål och missar alltför ofta de avgörande insticken i viktiga lägen. Det är inte helt lätt då Cuadrado bidrar med hårt jobb och är bra på att hota försvaren med sin snabbhet, men kanske måste Allegri se över andra lösningar där Cuadrado inte är med i en startelva.


Annons

Det är också lite symptomatiskt för Allegris bekymmer. Han har många bra spelare till sitt förfogande och det är svårt att ge plats till alla och hitta det rätta spelsystem som passar alla spelarnas karaktärer.

I väntan på Pogba

Att Juventus startat knackigt har en hel del att göra med att Paul Pogba inte har varit lika bra som tidigare. De hade behövt en spelare som höjer sig över det vanliga, någon som kan plocka ner stjärnorna. Pogba är den spelaren. Under hösten är det som om han letar efter formen, tappat lite självförtroende och tagit på sig ett för stort ansvar.

Jag tycker även inte att Allegri inte alltid utnyttjat fransmannen på bästa sätt. Mot Inter hamnade han ofta för långt ner i plan eller för långt ut mot vänsterkanten. Pogba ska ha massor av boll, mer centralt och längre fram.
Annons

Jag är egentligen inte orolig för att Pogba inte ska hitta tillbaka till gammalt gott slag. Det bör vara en tidsfråga. Man ser och vet att han har en kombination av styrka och teknik ingen annan i världen har. Men Pogba har stött på sin första motgång i karriären och för Juventus del är det väldigt viktigt att han tar sig ur den så fort som möjligt. 

Juventus och Allegri har kanske inga gigantiska bekymmer, men små saker man måste hitta lösningar på annars är risken att säsongen rinner dem ur händerna.

Publicerad 2015-10-22 10:16

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto