POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Bättre eller sämre än i fjol?

Efter elva omgångar har jag tittat på hur de sju “största” lagen står sig gentemot i fjol. Hur mycket bättre eller sämre är man? Och vad är tendenserna?

Juventus

Inte helt oväntat står Juventus för den största negativa skillnaden från i fjol. Man är hela tretton poäng sämre.

Man har släppt in sex mål mer än förra året vid samma tidpunkt, men det är inte där skon främst klämmer. Det är framåt som den stora differensen ligger. Man har gjort tolv mål mindre än förra säsongen och man har missat väldigt mycket chanser i år. Saknaden av Tevez har varit stor.

Man är helt enkelt inte samma maskin som tidigare och måste inse den nya verkligheten där en scudetto-jakt inte längre är en självklarhet utan snarare bör man sikta in sig på att inte missa en topp tre-placering innan säsongen är avslutad.

Jag förväntar mig dock att Juventus kommer snygga till siffrorna innan jul.

Napoli

Visst, man har bara en poäng mer än vad man hade vid samma tidpunkt i fjol och man har i stort sett gjort lika många mål, men här tycker jag skillnaden är större än vad statistiken visar. Dels så känns Insigne och Higuain stekheta, men den stora förändringen är försvarsspelet. Man har släpp in fyra mål mindre än under Benitez och tittar vi på de senaste åtta ligamatcherna har man bara släppt in två mål.

Det är för mig en tydlig indikation på att man kommer göra bättre ifrån sig de här säsongen.

Milan


Skillnaden på Mihajlovics Milan gentemot Inzaghis Milan är hittills ganska marginell. Man har två poäng mer, släppt in lika många mål, men gjort färre framåt. Vi ska dock tänka på att fjolårets Milan blev sämre och sämre desto längre säsongen gick, medan årets Milan känns som om de kan vara på väg mot motsatt kurva.

Än så länge förtäljer statistiken väldigt lite om skillnaden mellan de olika upplagorna. To be continued.

Inter

Har stått för en markant skillnad från i fjol. Man har visserligen gjort sex mål mindre, men vad spelar det för roll när man har åtta poäng mer? Bakom den skillnaden ligger förstås försvarsspelet. Man har släppt in sju mål mindre än under fjolåret, vilket berättar en hel del om hur mycket t ex Miranda och Murillo har betytt. Det förbättrade försvarsspelet är en mycket bra grund att bygga vidare på, men givetvis måste man börja göra lite fler mål sett till ett längre perspektiv.

Roma

Man har faktiskt införskaffat två poäng mindre och släppt in hela sju mål mer än i fjol. Så varför känns Roma ändå starkare än förra året? Dels har man ju gjort fler mål, men framför allt så visar statistiken från den perioden i fjol då Roma faktiskt fortfarande kändes som ett tänkbart scudetto-lag. Detta var alltså innan det stora fallet kom. Denna upplaga känns bättre rustad och det skulle förvåna mig om det gick lika åt pipan den här säsongen.

Det man dock kan säga är att årets Roma släpper in alldeles för många mål och att det är något Garcia måste få ordning på.

Lazio

De två senaste förlusterna mot Atalanta och Milan har öppnat upp en liten mini-kris för Lazio. Är saker och ting på väg att rasa sönder? Tittar man på statistiken i fjol är skillnaden väldigt liten poängmässigt och då kom man ju till slut på en tredjeplats.

Man bakom det argumentet gömmer sig andra saker. Man har både gjort fem mål mindre och släppt in fem mål mer än i fjol, vilket kan vara en indikation på att saker inte står rätt till.  Dessutom kommer det bli betydligt svårare att komma trea i år då Inter är avsevärt förbättrade, Roma och Napoli känns starkare, Fiorentina flyger fram, Milan har börjat komma igång och då Juventus kommer börja plocka fler poäng så småningom. Det skulle kunna betyda en placering utanför Europa-platser.

Fiorentina

Sousas Fiorentina är elva poäng bättre än vad Montellas Fiorentina var vid samma tidpunkt. Dessutom har man gjort hela tolv mer mål. Så stor skillnad är det kanske inte egentligen. I fjol började man säsongen ganska svagt för att sedan bli bättre och bättre medan man i år har rusat fram som ett mini-Barcelona.

Jag har svårt att tro att man ska kunna hålla samma ånga uppe hela säsongen och då är det troligt att skillnaden mot förra säsongen kommer jämna ut sig. Med det sagt känns det ändå som om Sousa har fina saker på gång och klaffar allt bör man kunna vara med och kämpa om en topp-tre placering. Men som sagt, jag förväntar mig att statistiken kommer jämnar ut sig lite i längden.

***

Några snabba om de italienska insatserna i Europa League igår.

Napoli, Fiorentina och Lazio vann allihop och det är mycket möjligt att Italien får tre lag vidare till sextondels-finalerna. Fint så.

Manolo Gabbiadini gillar Europa League. Två nya mål igår. Han är liksom för bra för att sitta på en bänk, men samtidigt är Callejon och Insigne bättre lämpade som yttrar bredvid Higuain. Och Manolo petar inte Pipita. Hur länge kommer Gabbiadini acceptera att mest vara ett Europa League-alternativ? Eller kommer Sarri känna sig tvingad att spela med honom som ytter?

Vad är det för form Napoli har egentligen? Man är obesegrade på fjorton matcher. På de senaste tolv matcherna har man gjort 32 mål och bara släppt in 3 (!!) mål. Det är ett snitt på 2,5 gjorda mål per match och det betyder att man släpper in ett mål var 360:e minut.

Galet.

***

Josip Ilicics frisparksmål var en projektil avlossad med den varsammaste ömhet.


Jag gillar att Sousa inte är för försiktig och kör med återhållsamma kommentarer utan säger att detta är ett Fiorentina utan begränsningar. 

***

Candreva är inte i form. Vilket är ett problem för Lazio.

Att Klose inte spelade igår betyder sannolikt att han gör det på söndag mot Roma, men Filip Djordjevics dubbel igår måste göra honom väldigt aktuell för ett tidigt inhopp.

Varför spelar inte Onazi och Hoedt alltid som de gjorde igår?

***

Nu är snart bara 180 000 sekunder kvar till Rom-derbyt.
Publicerad 2015-11-06 kl 11:20
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto