Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

5 vägar till ett starkare Serie A

Vi vet alla att Serie A tappat i kraft både ekonomiskt och sportsligt. Det ser helt enkelt inte speciellt ljust ut. Men visst finns det vägar till ett starkare och bättre Serie A.

1. Milano-klubbarnas återuppståndelse
En stor del i att Serie A tappat och att Juventus rusat iväg med fem raka scudetton är att de båda Milano-klubbarna befunnit sig på dekis de senaste åren. De har genom historien annars alltid varit tillsammans med Juventus de tre lag som oftast kämpat om titeln. För att Serie A ska kunna bli slagkraftigare måste både Milan och Inter resa sig ur askan.

Det fortaste sättet för dem att åter göra sig gällande krävs nog två saker. Det ena är att Silvio Berlusconi äntligen gör slag i saken och säljer klubben till någon som kan gå in och satsa likt andra toppklubbar i Europa. Därefter krävs det ett hårt jobb med en ny sportchef, bättre scouting och bra värvningar.

Inters trupp ligger närmare till att kunna ta ett kliv upp i toppen. Det som kan behövas är att Erick Thohir hittar lösningar för ekonomin och att man rekryterar Diego Simeone redan nu i sommar.

2. Behålla stjärnorna
En viktig del i att behålla viss lyskraft är att inte tappa de största stjärnorna år efter år. Det skulle därför vara bra om spelare som t ex Higuain, Icardi, Pogba, Nainggolan, Manolas, Pjanic och Morata stannade kvar i Italien.

3. Nya arenor
Roma och Cagliari har nya arenor på gång och fler klubbar har visioner om det. Men det krävs nu att planerna på moderna arenor inte bara stannar på arkitektbordet utan verkligen blir av. Inte förrän då kan den italienska ligan ta nästa kliv på allvar.

4. Ekonomisk fördelning
Jag skulle även vilja att Serie A sneglade på England hur man fördelar TV-pengar mellan klubbarna. En jämnare fördelning skulle göra ligan jämnare, bättre och mer attraktionskraftig. Om klubbar som t ex Palermo, Fiorentina, Sampdoria, Genoa mfl kan locka till sig bra spelare ökar värdet på ligan och därmed kommer man kunna förbättra chanserna att locka till sig sponsorer och publik samt att TV-rättigheternas värde ökar.

5. Banta ligan till 18 lag
Jag har inte alltid varit övertygad om att Serie A borde banta ner ligan till 18 lag eftersom det krymper chanserna för de “mindre” lagen att ta sig upp. Men nu när ligan inte är speciellt stark kan det vara en vettig idé. Minska lagen, men öka kvalitén. Gör som Tyskland – två lag som åker ur och ett som får kvala. Serie B måste också bantas ner till åtminstone 20 lag.

Publicerad 2016-05-11 kl 08:33
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons