Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Simulera dina egna VM-kvalscenarier

Snart är det helg och eftersom VM-kvalets avgörande är några veckor bort så kanske man ska simulera hela VM-kvalet. Allt för att se vad som krävs för att Sverige ska få spela VM nästa sommar.

Fick ett mejl av Rickard Lindquist som hade läst min genomgång av VM-kvalets olika möjligheter för Sverige när det gäller kampen att nå VM i Ryssland – ni hittar den här – och han tipsade om en rolig tjänst.

Via denna länk kan ni fylla i resultat i Sveriges och alla andra VM-kvalgrupper för att få fram olika scenarier. Rickard har kört igenom och skriver följande:

Jag har tittat igenom grupperna och letat lite efter möjliga nyckelmatcher i de andra grupperna, om Sverige skulle sluta tvåa, efter vinst mot Luxemburg och förlust mot Holland. Har räknat med 3-0 Hemma mot Luxemburg och 0-2 borta mot Holland.

Grupp D Wales – Irland, 9/10
Ett kryss i den här matchen vore väldigt bra, då skulle tvåan i den här gruppen hamna bakom oss.

Grupp C Norge – Nordirland 8/10
Vi skulle få rejäl hjälp mot playoff om Norge vinner hemma mot Nordirland, då skulle vi ha stora möjligheter att passera Nordirland på målskillnad.
Den här räddningsplankan förutsätter att Tyskland vinner mot Nordirland borta.

Grupp H Cypern – Grekland Och Bosnien – Belgien 7/10
Vinner Belgien mot Bosnien och Cypern och Grekland kryssar så har vi bra möjligheter, vinner Grekland med udda målet kan det också gå vägen.

Grupp I Turkiet – Island 6/10 och Finland – Turkiet 9/10
Om Turkiet slår Island och tappar poäng mot Finland så lär vi hamna före det laget som blir tvåa.

Själv har jag fastnat i ett scenario där det räcker med 2-0 för Holland i Amsterdam för att sno en playoffplats. Viktigt för Sverige att inte bara slå Luxemburg utan även försöka göra mål så man har ett försprång med sig till sista matchen.

Rankinggurun Eduard Ranghiuc som är en av de riktiga ässen kring det här har simulerat VM-kvalet och tagit fram en rad intressanta tips i sitt senaste inlägg som ni läser här. Baserat på resultaten så tippar han att Sverige når VM i Ryssland.

Sannolikheten att Sverige når VM är 50,46 procent, Holland ligger på 3,5 procent. Det är 1,19 procents sannolikhet att Sverige blir sämsta grupptvåa. I dagsläget är det 5,53 procents sannolikhet att Sverige både blir grupptvåa och seedat i ett eventuellt playoff. Sverige har 7.17 procents sannolikhet att bli seedat efter man nått playoff.

***

Är part i målet men många har mejlat och skrivit på Twitter och Instagram om podden med Simon Bank och gillar att lyssna på hans syn på svensk fotboll. Ni hittar avsnittet här.

***

Malmö FF:s Daniel Andersson måste ha tagit fram den stora plånboken när han förlängde med först Anders Christiansen i fem år och sedan med Markus Rosenberg i ett år. Hör att även Jo Inge Berget är nära en förlängning med Malmö FF.

Detta ovanpå värvningarna av Kingsley Sarfo, Johan Dahlin, Bonke Innocent och Carlos Strandberg. Försäljningarna av Pawel Cibicki, Youtun och Johan Wiland kan knappast väga upp alla de satsningarna man gör och det lär bli ett kraftigt minusresultat för 2017.

Samtidigt är det förståeligt att MFF.s sportchef väljer att lägga pengar på beprövad kvalitet som Christiansen. Hade varit intressant att se danskens kontrakt då man kan misstänka att det är framtungt. Mycket pengar under 2017 och 2018 då det är skattemässigt fördelaktigt. Kanske sedan en rejäl sign off om han stannar länge?

Skruvar upp trycket rejält inför 2018 då man knappast kan snubbla så tidigt i kvalet till Champions League och minst måste göra en Östersund och nå gruppspelet i Europa League. För den här truppen kostar på att bära, även för rika MFF.

***

Fredagskrönikan är om turerna i den tidigare allsvenska klubben Västra Frölunda och hur svensk fotboll ser till att bristande öppenhet är legio. Något som tyvärr genomsyrar hela fotbollsvärlden.

 

Olof Lundh

ALLT om Sveriges chanser att nå playoff och VM i Ryssland

Efter Luxemburgs skrällpoäng mot Frankrike så finns chansen kvar för Sverige att vinna VM-kvalgrupp A och gå direkt till VM i Ryssland. Samtidigt hade det nog krävt att Janne Andersson o Co vann bägge de avslutande matcherna och Frankrike kryssade mot antingen Bulgarien eller Vitryssland.

Större under har skett, men det är inte särskilt troligt att Sverige vinner gruppen. We Global Football som räknar på sannolikhet och odds har Frankrike som VM-deltagare till 89,64% vilket givetvis även kan inkludera ett playoff. Sverige ligger på 50.56% att nå VM.

I dagsläget är Sverige tvåa i sin kvalgrupp och har rätt stora möjligheter att bli en av åtta grupptvåor som får spela playoff. Även om det bara återstår två omgångar i alla grupper så kan det skifta rätt mycket kring vilket lag som blir grupptvåa, men just nu ser det ut som nedan:

Plats Grupp
Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 B Portugal 6 5 0 1 21 3 +18 15
2 C Nordirland 6 4 1 1 9 2 +7 13
3 G Italien 6 4 1 1 10 7 +3 13
4 I Island 7 4 1 2 9 6 +3 13
5 F Slovakien 7 4 0 3 11 5 +6 12
6 A Sverige 6 3 1 2 10 7 +3 10
7 E Montenegro 6 3 1 2 10 7 +3 10
8 H Bosnien 6 2 2 2 10 8 +2 8
9 D Wales 6 1 5 0 6 5 +1 8

 

Enligt We Global Football så har man följande åtta som sannolika grupptvåor i playoff: Portugal, Nordirland, Wales, Sverige, Danmark, Island, Italien och Slovakien. Vilket i dagsläget skulle innebära att Sverige skulle vara seedat i ett playoff när det lottades, men det är långt till dess.

För det första kommer det ut en ny Fifa-ranking nästa torsdag och där kommer Sverige att falla med tanke på förlusten mot Bulgarien, enligt We Global Footballs beräkningar faller man från plats 19 till 23.  Man får då se sig sig passeras av Island, Slovakien och Nordirland och även Ukraina skuggar på plats 24.

Dessutom ska Sverige spela mot både Luxemburg hemma och Holland borta i oktober, och alla andra länder i Europa ska spela vars två matcher, innan en ny Fifa-ranking kommer som ligger till grund för seedningen. Den rankingen publicerar Fifa den 16 oktober.

Om vi börjar med vad som gäller för att vinna Sveriges kvalgrupp så gäller Fifa:s regler och inte Uefa:s. Det är alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng i kvalgruppen utan det är målskillnaden som styr. Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

För svensk del räcker fyra poäng på de sista två matcherna för att garanterat bli grupptvåa. Då når man 20 poäng och Holland kan max nå 19 poäng. Om däremot Sverige bara skulle ta tre poäng mot Luxemburg och förlora mot Holland, som även slår Vitryssland, då blir det målskillnad som styr och eventuellt flest gjorda mål och i slutändan inbördes möten som Holland vinner.

Rysaren är att för varje mål Holland vinner med så tappar även Sverige ett. En holländsk seger med 3-0 äter upp ett svenskt försprång på sex mål. Så här i efterhand framstår tappet av en poäng i Sofia som oerhört dyrbart och om man kryssat där hade seger mot Luxemburg räckt.

När man efter VM-kvalets slut i oktober ska ta fram de åtta bästa grupptvåor utav nio grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna därför att det från början var färre lag i de två sista grupperna då Fifa bara hade 52 medlemmar från Europa.

Sedan kom både Gibraltar och Kosovo med i Fifa efter kongressbeslut maj 2016 och alla nio VMkvalgrupper fick plötsligt sex lag. Uefa/Fifa bestämde att de gamla reglerna ändå skulle gälla kring att räkna borta resultaten mot det sämsta laget då VM-kvalet hade lottats i juli 2015 men man ville utöka kvalet med Fifa:s nya medlemmar.

Att Luxemburg via poängen mot Frankrike gick förbi Vitryssland som sämsta lag i Sveriges grupp var dåligt för svensk del. Landslaget har 8-0 på två matcher mot Vitryssland och bara 1-0 på en match mot Luxemburg som ger ett starkt intryck inför matchen på Friends Arena i oktober.

För målskillnad är en av delarna som man använder för att skilja grupptvåor från varandra. Följande kriterier gäller för att ta fram åtta av nio grupptvåor: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål 4) Flest gjorda bortamål 5) Fair Play.

Sverige får klart sämre målskillnad, gjorda mål och gjorda bortamål med Vitryssland som sistalag i grupp A. Samtidigt är det viktigt för både eventuell seedning och att kunna bli en av åtta grupptvåor att ta så många poäng som möjligt i de två sista matcherna. Dessutom behöver man hålla Holland bakom sig.

Lottningen av VM-playoff äger rum tisdag 17 oktober 14:00. Man kommer att basera seedningen på den världsranking som publiceras den 16 oktober och som innehåller kvalspelets sista omgångar. När Sverige nådde playoff senast, inför VM 2014, så innebar förlusten i sista VM-kvalmatchen mot Tyskland att man föll på världsrankingen och inte blev seedat.

Fifa kommer att lotta ihop två lag, ett seedat och ett oseedat, och sedan göra en separat lottdragning om vilket lag som börjar hemma respektive borta. Playoff spelas hemma och borta med den första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Det är klassiska regler kring hemma- och bortamöten som gäller. Vid fortsatt oavgjort efter två matcher väntar förlängning i match två, om inte något lag gjort fler bortamål då det går vidare till VM. Även under en eventuell förlängning gäller att flest bortamål går vidare till VM.

Vilka har då chans att bli grupptvåor? Och vilka utmanar Sverige om det skulle handla om grupptvåor. I vissa grupper är det redan klart och här nedan är en genomgång grupp för grupp inför de avslutande omgångarna i oktober.

Grupp A

1 Frankrike      8  5  2  1  15-5   17

2 Sverige        8  5  1  2  18-7   16

3 Holland      8  4  1  3  16-11  13

4 Bulgarien      8  4  0  4  13-17  12

5 Luxemburg      8  1  2  5   7-17   5

6 Vitryssland    8  1  2  5   4-16   5

Slutomgångar, 7 oktober, Sverige-Luxemburg, Bulgarien-Frankrike, Vitryssland-Nederländerna, 10 oktober, Nederländerna-Sverige, Frankrike-Vitryssland, Luxemburg-Bulgarien

Kommentar: Frankrike trodde nog att avancemanget var klart efter 4-0 mot Holland och svensk förlust i Sofia, men det blir antagligen inte fler snedsteg. Sex poäng är troligt utfall, även om en bulgarisk seger skulle öppna upp hela gruppen. Sverige kämpar för att hålla Holland bakom sig och dessutom bättra på målskillnaden mot Luxemburg som inte ser ut att bli sistalag och det blir viktigt. Holländarna har vitryssarna som verkar slagna. Riskerar att bli en svensk rysare i Amsterdam. Sverige har som grupptvåa i dagsläget tio poäng och poängen från de två sista matcherna ser ut att följa med till avgörandet mot andra grupptvåor och man kan max nå 16 poäng men vid kryss i Holland blir det 14 poäng.

Grupp B

1 Schweiz        8  8  0  0  18-3   24

2 Portugal       8  7  0  1  28-4   21

3 Ungern         8  3  1  4  11-9   10

4 Färöarna       8  2  2  4   4-15   8

5 Andorra        8  1  1  6   2-17   4

6 Lettland       8  1  0  7   3-18   3

Slutomgångar: 7 oktober, Färöarna-Lettland, Schweiz-Ungern, Andorra-Portugal, 10 oktober, Portugal-Schweiz, Ungern-Färöarna, Lettland-Andorra

Kommentar: Schweiz och Portugal gör upp om platserna och schweizarna lär behöva ett kryss borta i sista omgången för annars tar sig Ronaldo o Co direkt till VM via målskillnad. Oavsett om det blir Schweiz eller Portugal som blir grupptvåa så är det landslag som tar Sverige både i kampen bland bästa grupptvåor och i seedning.

Grupp C

1 Tyskland       8  8  0  0  35-2   24

2 Nordirland     8  6  1  1  16-2   19

3 Azerbajd     8  3  1  4   8-12  10

4 Tjeckien       8  2  3  3  10-9    9

5 Norge          8  2  1  5   8-16   7

6 San Mar     8  0  0  8   2-38   0

Slutomgångar, 5 oktober, Azerbadzjan-Tjeckien, Nordirland-Tyskland, San Marino-Norge, 8 oktober, Tjeckien-San Marino, Norge-Nordirland, Tyskland-Azerbadzjan

Kommentar: Nordirland är i princip klart för playoff – som en läsare påpekar så kan alla andra grupptvåor vinna alla sina matcher och Nordirland förlora sina bägge, och då blir man sämsta grupptvåa. Men man har i dagsläget 13 poäng och 9-2 i målskillnad med sig. Bägge två matcherna som återstår kommer att följa med när man avgör vilket lag som är bland de åtta bästa grupptvåorna. Två nya segrar i september gör att man troligen kliver förbi Sverige på ranking och utmanar om seedning.

Grupp D

1 Serbien        8  5  3  0  17-7   18

2 Wales          8  3  5  0  12-5   14

3 Irland         8  3  4  1   9-6   13

4 Österrik     8  2  3  3  10-10   9

5 Georgi       8  0  5  3   8-12   5

6 Moldav      8  0  2  6   4-20   2

Slutomgångar: 6 oktober, Georgien-Wales, Irland-Moldavien, Österrike-Serbien, 9 oktober, Serbien-Georgien, Wales-Irland, Moldavien-Österrike

Kommentar: Serbien ser ut att vinna gruppen och sedan är det jämnt om andraplatsen. Det lär avgöras i sista omgången då grupptvåan Wales tar emot grupptrean Irland och kryss räcker för hemmalaget om vi räknar med segrar för bägge i nästsista omgången. I dagsläget har Wales med sig åtta poäng och ett plusmål som grupptvåa och man kan spela in sex poäng till. Om Irland vinner mot Wales så når man 13 poäng att ta med sig som grupptvåa då matchen mot sistaplacerade Moldavien inte lär räknas. Wales lär seedas före Sverige till skillnad mot Irland.

Grupp E

1 Polen          8  6  1  1  18-11  19

2 Montene     8  5  1  2  18-7   16

3 Danmark      8  5  1  2  18-7   16

4 Rumänien     8  2  3  3   8-8    9

5 Armenien       8  2  0  6   8-19   6

6 Kazakstan      8  0  2  6   4-22   2

Slutomgångar: 5 oktober, Armenien-Polen, Rumänien-Kazakstan, Montenegro-Danmark, 8 oktober, Danmark-Rumänien, Polen-Montenegro, Kazakstan-Armenien

Kommentar: Öppen kamp om andraplatsen bakom Polen som troligen vinner gruppen då man har Montenegro hemma i sista. Avgörande för andraplatsen blir väl Montenegro-Danmark. Inget av lagen möter Kazakstan så alla poäng man spelar in här läggs på som eventuell grupptvåa och bägge lagen har tio poäng om man drar bort sex poäng var för segrar mot sistalaget i gruppen. Både Danmark och Montenegro är långt efter Sverige på världsranking men tar kliv uppåt i nästa omgång och kan ta ytterligare kliv i oktober.

Grupp F

1 England        8  6  2  0  16-3   20

2 Slovakien      8  5  0  3  14-6   15

3 Slovenien      8  4  2  2  10-4   14

4 Skottland      8  4  2  2  14-10  14

5 Litauen        8  1  2  5   6-18   5

6 Malta          8  0  0  8   2-21   0

Slutomgångar: 5 oktober, Skottland-Slovakien, England-Slovenien, Malta-Litauen, 8 oktober, Litauen-England, Slovenien-Skottland, Slovakien-Malta

Kommentar: England ser ut att gå mot VM i Ryssland men behöver någon poäng ytterligare för att vara helt säkert. Skottland, Slovakien och Slovenien spelar avgörande matcher och skottarna möter bägge de andra nationerna. Slovakien har Malta kvar som blir sistalag så slovakerna kan max nå 15 poäng som grupptvåa. Både Slovenien och Skottland kan nå 14 poäng som grupptvåor. Endast Slovakien är ett hot mot Sveriges seedning och då krävs bra resultat i oktober.

Grupp G

1 Spanien      8  7  1  0  32-3   22

2 Italien        8  6  1  1  19-7   19

3 Albanien     8  4  1  3  10-9   13

4 Israel         8  3  0  5   9-14   9

5 Makedon   8  2  1  5  10-14   7

6 Liechten   8  0  0  8   1-34   0

Slutomgångar: 6 oktober, Spanien-Albanien, Italien-Makedonien, Liechtenstein-Israel, 9 oktober, Albanien-Italien, Israel-Spanien, Makedonien-Liechtenstein

Kommentar: Spanien ser ut att vinna gruppen och Italien ser ut att ta playoffplatsen som grupptvåa. Italien är just nu på 13 poäng som grupptvåa och har alla möjligheter att ta sig upp på 17-19 poäng men har bara tre plusmål. Om man blir grupptvåa lär man bli seedat även om förlusten mot Spanien kostar på rankingen.

Grupp H

1 Belgien        8  7  1  0  35-3   22

2 Bosnien      8  4  2  2  19-8   14

3 Grekland     8  3  4  1  11-5   13

4 Cypern         8  3  1  4   8-12  10

5 Estland        8  2  2  4   6-17   8

6 Gibraltar      8  0  0  8   3-37   0

Slutomgångar: 7 oktober, Bosnien-Belgien, Gibraltar-Estland, Cypern-Grekland, 10 oktober, Belgien-Cypern, Grekland-Gibraltar, Estland-Bosnien

Kommentar: Belgien är VM-klart. Kampen om att bli grupptvåa är öppen och där tredjeplacerade Grekland har Gibraltar kvar och max kan nå 13 poäng som eventuell grupptvåa. Bosnien har åtta poäng och två plusmål som grupptvåa och behöver öka på poängskörden för både hålla Grekland bakom sig och för att inte riskera att missa playoff som grupptvåa. Varken Grekland eller Bosnien ser ut att utmana Sverige om eventuell seedning.

Grupp I

1 Kroatien       8  5  1  2  12-3   16

2 Island         8  5  1  2  11-7   16

3 Turkiet        8  4  2  2  12-8   14

4 Ukraina        8  4  2  2  11-7   14

5 Finland        8  2  1  5   6-10   7

6 Kosovo         8  0  1  7   3-20   1

Slutomgångar: 6 oktober, Turkiet-Island, Kroatien-Finland, Kosovo-Ukraina, 9 oktober, Finland-Turkiet, Island-Kosovo, Ukraina-Kroatien

Kommentar: Blir en dramatisk avslutning på gruppen och där Kroatien leder på målskillnad. Kroatioen och Island kan utmana Sverige om att bli seedat som eventuella grupptvåor vilket troligen inte Turkiet och Ukraina kan då man är en bit efter och förlorade varsin match. Alla utom Island har spelat två matcher mot Kosovo och vunnit så man får dra av sex poäng för dem samt en hel del mål. Island som är grupptvåa i dagsläget har 13 poäng och tre plusmål och kan gå upp till 16 om man slår Turkiet borta.

Olof Lundh

Politik är det som rörde till VM-kvalet

Simon Bank är gäst 161 i podden och att döma av vad som skrivs både på twitter och instagram så är han en uppskattad gäst. Aftonbladets krönikör är i en särställning som krönikör i Sverige om ni frågar mig och var en spännande gäst.

LYSSNA på avsnittet via länken.

I podden talar han om sportjournalistikens låga status, om klickisar kontra att skriva mer djuplodande, om att jobba på kvällstidning, om tv-karriären, om när han analyserade big ice hockey och varför han ratar sociala medier.

Dessutom talar han om Blågult under Janne Andersson, om varför herrlandslaget ska möta en hårdare tonalitet än damlandslaget, om att han inte kommer att jubla om Sverige avgör en VM-final, om varför frågan om en comeback för Zlatan i landslaget är intressant och om bristen på mångfald i SvFF och i landslagens ledarstaber.

Sedan talar Bank om att man kan förstå vår samtid via fotboll, om det läskiga i transfersummornas ökande, om hur svensk klubbfotboll mår och vilka frågar den bör ställa sig själv samt relationerna till supporterkulturen och synen på bengaler.

***

En spännande bokhöst och ser fram emot att läsa Patrick Ekwalls nya bok om sitt liv som sportjournalist vilket även blir ett tidsdokument över branschens förändring, skildringen av Tord Grips liv även om jag undrar kring titeln samt när Mats “Masse” Magnusson berättar för Marcus Birro om sin resa.

***

Man inser att VM-kvalet är komplicerat när inte ens landslagschefen Lasse Richt hade full koll på att man i Europas kvalspel ska ta bort det sistaplacerade laget i gruppen inför processen att ta fram åtta av nio grupptvåor till playoff. Trots att VM-kvalet består av sex lag i nio grupper och man inte borde behöva göra det.

Det vill säga att i Sveriges grupp så ska man om Sverige blir tvåa ta bort det sistaplacerade laget i gruppen. I dagsläget tar man då bort resultaten mot Vitryssland som är 4-0 och 4-0 för svensk del. Skälet till det är Luxemburgs skrällpoäng i Toulouse vilket är  dåligt för det svenska landslaget då man bara har 1-0 mot Luxemburg.

Skälet till att man tar bort resultaten av alla sistalag i Europas kvalspel var att Fifa hade lottat VM-kvalet redan i juli 2015. Då var det bara 52 länder som var med i kvalet. Det vill säga att två grupper hade endast fem lag i sina respektive grupper och då var det givet att räkna borta resultaten mot sistalagen i de andra sju grupperna.

I maj 2016 höll sedan Fifa kongress i Mexico City och på dagordning fanns medlemskap för två nya länder: Kosovo och Gibraltar. Kosovo hade bara veckan före blivit medlem i Uefa efter en tajt omröstning, då Serbien länge har kämpat emot medlemskapet. Sedan tidigare fanns Gibraltar som varit Uefa-medlem sedan 2013 men som Spanien ville stoppa från att komma med i Fifa.

Men när det väl blev omröstning i Fifa så var det stort stöd för bägge länderna, Gibraltar fick 93 procent av rösterna och Kosovo 86 procent. Därmed fick Fifa medlemsländer 210 och 211 men då återstod problemet med VM-kvalet som skulle dra i gång några månader senare och där både Kosovo och Gibraltar ville vara med.

Fifa beslöt då att Kosovo skulle spela i grupp I då Bosnien fanns i grupp H och man hade bestämt att man inte skulle mot Bosnien och Serbien av politiska skäl. Gibraltar fick då kliva ner i grupp H för där fanns inte Spanien med som man inte ska spela mot. Efter det bekräftade Uefa på sin hemsida att man skulle räkna bort matcherna mot sista laget.

I kväll, tisdag spelas de sista matcherna av VM-kvalets omgång åtta, och efter det ska jag återkomma med detaljstudie kring Sveriges VM-chanser. För er som inte kan hålla er, här finns en rejäl omgång av vad som gäller men där några tabeller är inaktuella.

Olof Lundh

Hoppas vi inte snackar missade målchanser när VM-kvalet sammanfattas

BORISOV. Räkna med en rysare i Amsterdam 10 oktober.

HollandSverige.

Där målskillnaden kan avgöra VM-kvalet och i det perspektivet hade Sverige behövt fler mål i Borisov.

Med tanke på smällen i Sofia i torsdags är det klart att 4-0 borta mot Vitryssland är starkt. Men när man ser att Holland samtidigt gjorde 3-1 mot Bulgarien och gav sig själv hopp om att sno andraplatsen så svider det att Sverige inte skickade in fler mål på ett svagt motstånd. För man saknade verkligen inte möjligheter till det.

Ändå var det knappast någon frenesi från det svenska landslaget i andra halvlek. Antagligen ville man inte inte riskera att släppa in mål och det är inte ett lika säkert försvarsspel som tidigare, men den försiktigheten kan kosta i Amsterdam i den sista omgången av VM-kvalet. För det är en oerhört svår bortamatch och 3-0 till Holland kan räcka.

Även om 4-0 lös från ljustavlan var det nästan 20 minuter av ångest att se Sverige. För fram till att Emil Forsberg rullade in 0-1 efter en fin löpning och en tursam touch så var det plågsamt att följa landslaget. Under närmare 20 minuter så var det skakigt. Osäkert. Svajigt. Vitryssarna skapade en del lägen, hörnor och tryck.

Självförtroendet som präglat Sveriges VM-kval fram till förlustmatchen i Sofia var som bortblåst. Det gick att se på spelarna att de var osäkra. Gesterna var tydliga. Missnöjet likaså. Man fick inte till något ordnat spel och istället var det hemmalaget som var dominant. Bollar skickades i väg utan adress, man tappade dueller och fick inte till ordnat anfallsspel.

Men det räckte att matchens lirare fick en löpboll och kunde ge Sverige ledningen. Det är en klyscha att mål förändrar matcher men likväl sant. Men här var det som om målet även förändrade det svenska landslaget och fyllde det med självförtroende. Något som också gick att se från läktaren efter ledningsmålet, även om det växte gradvis.

Att “Totte” Nyman sju minuter senare stressade en back i straffområdet, snodde bollen av honom och iskallt dunkade in 0-2 förstärkte det svenska laget ytterligare. En säker tvåmålsledning gav ett betydligt större lugn, vilket präglade spelarna och det gav effekt på spelet och landslaget började skapa fler och fler chanser.

När Victor Nilsson Lindelöf hittade en löpande Forsberg med en briljant djupledsboll och RB Leipzig-spelaren tog med sig bollen med bröstet och sedan hittade en fri och framrusande Marcus Berg så stod det 0-3 på ljustavlan kort därefter och det hade bara gått 37 minuter. På knappa 20 minuter så skiftade matchen skepnad helt.

Även om Vitryssland kom upp och prövade Sverige ett antal gånger så var det givetvis svensk dominans. 15-8 i avslut för svensk del och man borde ha gjort fler mål vilket även Janne Andersson var inne på efter matchen. Samtidigt kunde han inte klaga efter 4-0 på bortaplan.

I dagsläget är Sverige tvåa i VM-kvalgruppen och ligger tre poäng före Holland som slog Bulgarien med 3-1. Dessutom har det svenska landslaget bättre målskillnad, 18-7 mot 16-11 för holländarna, men 3-0 till Holland i Amsterdam innebär 18-10 och 19-11 och då är Holland vidare på fler gjorda mål.

Nu ska vi lägga till att Sverige möter Luxemburg och Holland möter Vitryssland innan man möts i Amsterdam 10 oktober. Så i de matcherna kan målskillnaden förändras åt olika håll, men man kan konstatera att några till mål i Vitryssland hade varit bra för det svenska playoff-hoppet.

Att åka till Amsterdam Arena där ett sårat Holland börjar få VM-vittring är inte lätt. Naturligtvis kan man inte jämföra med kvaliteten som Holland hade hösten 2010 – man var VM-finalist då – och då man körde över Hamréns landslag, men det blir inte lätt.

Hoppas för Janne Anderssons skull att vi inte sitter och diskuterar uteblivna mål i Vitryssland när VM-kvalet ska sammanfattas. Men som han konstaterade efter dagens match, det bästa är att vinna, då blir det inget snack om det.

***

Den vitryske förbundskaptenen fick stenhård kritik av den samlade pressen som undrade om han inte skulle avgå efter 0-4. Han svarade med att såga sina spelare.

***

“Totte” Nyman gjorde ett kort inhopp i VM-kvalpremiären mot Holland och drog på sig ett gult kort. Därmed är han avstängd mot Luxemburg efter varningen mot Vitryssland.

***

Borisov Arena var onekligen häftig men inramningen var synnerligen blek på läktaren. Tur att 7-800 svenska fans tagit sig hela vägen dit och kunde addera lite liv och glädje. Ska sägas att cirka 60-70 vitryska fans gjorde vad de kunde med sång, dans och bara överkroppar men de var för få.

***

Tuff signal av Janne Andersson till Samuel Armenteros när han skickade in blixtinkallade Isaac Kiese Thelin (som inte varit het i klubblaget) på planen. Var Amenteros för svag i inhoppet mot Bulgarien? Har han inte varit vass på träningarna?

Kiese Thelin fick ett gyllene läge att utöka Sveriges ledning ytterligare när Viktor Claesson stod för förspelet (vilket inhopp Krasnodar-spelaren gjorde) men anfallaren fick inte upp bollen utan den gick på en back som låg ner.

Olof Lundh

Sverige har goda playoffchanser – men seger är ett måste

Sverige möter Vitryssland söndag kväll i Borisov, en dryg timmes resa från huvudstaden Minsk. Landslaget är piskat att ta tre poäng efter förlusten i Sofia, och det av flera skäl. Främst för att hålla undan för Bulgarien och Holland som jagar bakom och dessutom ha hoppet uppe om att sätta press på Frankrike.

Men det handlar också om att se till att man blir en av åtta grupptvåor som får spela playoff. I Sveriges grupp kommer matcherna mot det sämsta laget räknas bort och i dagsläget är det Luxemburg. Därför är tre poäng mot Vitryssland extra viktiga, då de följer med i tabellen när man avgör vilka åtta grupptvåor som spelar playoff.

Sedan är alla Sverige tre sista kvalmatcher inte bara avgörande för placeringen i gruppen och som eventuell tvåa utan de styr även Sveriges plats på världsrankingen som styr en eventuell seedning till playoff. Dessutom följer den rankningen med inför en eventuell lottning av VM-slutspelet dit Sverige siktar.

Dessutom finns det alla skäl att försöka göra många mål för svensk del för det är målskillnad och flest gjorda mål som styr både i Sveriges VM-kvalgrupp samt när man tar ut de åtta bästa grupptvåorna. Så det finns många anledningar till att Janne Andersson ska piska på spelarna att ordna tre poäng.

Tänkte reda ut allt kring ett eventuellt playoff för Sverige. Här är de aktuella grupptvåorna som Sverige skulle slåss med, där Montenegro i det här fallet skulle missa playoff, men det kan och kommer att hända en del under de sista tre matchomgångarna vilket jag redogör för nedanför tabellen.

 

Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 B Portugal 5 4 0 1 20 3 +17 12
2 F Slovakien 6 4 0 2 10 3 +7 12
3 A Sverige 6 3 1 2 13 7 +6 10
4 C Nordirland 5 3 1 1 7 2 +5 10
5 H Grekland 6 2 4 0 6 2 +4 10
6 I Kroatien 5 3 1 1 5 2 +3 10
7 G Italien 5 3 1 1 9 7 +2 10
8 D Irland 6 2 4 0 6 4 +2 10
9 E Montenegro 5 2 1 2 9 7 +2 7

 

När man efter VM-kvalets slut i oktober ska ta fram de åtta bästa grupptvåor utav nio grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna A-I därför att det från början var färre lag i de två sista grupperna. Sedan kom både Gibraltar och Kosovo med i Fifa och alla nio grupper har sex lag, men Uefa bestämde att det ändå ska gälla.

Följande kriterier gäller för att ta fram åtta av nio lag:

1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål.

Playoff till VM lottas efter några dagar efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober och matcherna spelas sedan i november: den första matchen går 9, 10 eller 11 november och returen spelas 12, 13 eller 14 november.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 ligger då trlligen till grund till seedningen och där ingår kvalspelets sista omgångar. Att Sverige gått starkt i kvalspelet talar för seedning, men det hänger på vilka de andra lagen i playoff.

När Sverige nådde playoff senast, 2014, så innebar förlusten i sista VM-kvalmatchen mot Tyskland att man föll på världsrankingen och inte blev seedat. Då var följande lag i playoff och de fyra första blev seedade: 1. Portugal 1036 2. Grekland 983 3. Kroatien 901 4. Ukraina 871 5. Frankrike 870 6. Sverige 850 7. Rumänien 767 8. Island 633

Om vi leker med tanken att de åtta lag som är ovan går till playoff så är Sverige i dagsläget rankat 19:e, Portugal rankat 6:a, Italien 12:a, Kroatien 16:e, Slovakien 22:a, Nordirland 23:a, Irland 29:a och Grekland 38:a. Vilket hade gett Sverige en plats som seedat lag, men Fifa skriver på sin hemsida att allt kring seedning kommer att kommuniceras efter VM-kvalet.

Hur ser det då ut i VM-kvalgrupperna?

Grupp A

1 Frankrike   7 5 1 1 15-5  16
2 Sverige    7 4 1 2 14-7  13
3 Bulgarien   7 4 0 3 12-14 12
4 Nederländerna 7 3 1 3 13-10 10
5 Vitryssland  7 1 2 4  4-12  5
6 Luxemburg   7 1 1 5  7-17  4

Kommentar: Sverige har chansen att nå Frankrike men slåss mer med Bulgarien och Holland om att hålla andraplatsen och nå playoff. Behöver vinna mot både Luxemburg och Vitryssland för något av lagen kan komma sist och då räknas poängen bort när man ställs mot andra grupptvåor.

Grupp B

1 Schweiz    7 7 0 0 15-3  21
2 Portugal    7 6 0 1 27-4  18
3 Ungern     7 3 1 3 11-8  10
4 Färöarna    7 1 2 4  3-15  5
5 Andorra    7 1 1 5  2-16  4
6 Lettland    7 1 0 6  3-15  3

Kommentar: Står mellan Schweiz och Portugal och där kommer bägge lagen att vara rankade högre än Sverige i ett eventuellt playoff. Schweiz leder med tre poäng och lagen möts i sista omgången.

Grupp C:

1 Tyskland    7 7 0 0 29-2  21
2 Nordirland   7 5 1 1 14-2  16
3 Tjeckien    7 2 3 2 10-7  9
4 Norge     7 2 1 4  8-10  7
5 Azerbajdzjan  7 2 1 4  3-11  7
6 San Marino   7 0 0 7  1-33  0

Kommentar: Tyskland har ryckt och vinner gruppen. Nordirland ligger två och är sju poäng före Tjeckien och nordirländarna har tufft schema kvar med bland annat Tjeckien hemma som lär avgöra om man håller undan.

Grupp D

1 Serbien    7 4 3 0 16-7  15
2 Irland     7 3 4 0  9-5  13
3 Wales     7 2 5 0 10-5  11
4 Österrike   7 2 2 3  9-9  8
5 Georgien    7 0 4 3  7-11  4
6 Moldavien   7 0 2 5  4-18  2

Kommentar: Serbien leder gruppen med två poäng men jagas av Irland och Wales som är två poäng efter irländarna. De två förstnämnda landslagen möts i Dublin på tisdag. Wales möter sedan Irland i oktober.  Kan bli något av alla tre lagen som går till playoff och Wales är bättre rankat än Sverige.

Grupp E

1 Polen     7 5 1 1 15-11 16
2 Montenegro   7 4 1 2 17-7  13
3 Danmark    7 4 1 2 14-6  13
4 Rumänien    7 2 3 2  8-7  9
5 Armenien    7 2 0 5  7-15  6
6 Kazakstan   7 0 2 5  4-19  2

Kommentar: Öppen kamp mellan Polen som har 16 poäng och Montenegro och Danmark som bägge har 13 poäng. Montenegro möter Danmark hemma i oktober följt av Polen borta. Lär avgöra det mesta och av de tre lagen är Polen enda laget som är rankat bättre än Sverige.

Grupp F

1 England    7 5 2 0 14-2  17
2 Slovakien   7 5 0 2 13-4  15
3 Skottland   7 3 2 2 12-10 11
4 Slovenien   7 3 2 2  6-4  11
5 Litauen    7 1 2 4  6-14  5
6 Malta     7 0 0 7  2-19  0

Kommentar: England 17 poäng, Slovakien 15 och Skottland och Slovenien vars 11. Slovakien har både England och Skottland kvar på bortaplan. Troligt att England håller undan men blir avgörande match måndag mot slovakerna. Slovenerna är outsiders som möter Skottland och England. Enda laget som är rankat högre än Sverige är England.

Grupp G

1 Spanien    7 6 1 0 24-3  19
2 Italien    7 5 1 1 18-7  16
3 Albanien    7 4 0 3  9-8  12
4 Israel     7 3 0 4  9-13  9
5 Makedonien   7 2 0 5  9-13  6
6 Liechtenstein 7 0 0 7  1-26  0

Kommentar: Spanien skaffade sig ett grepp om förstaplatsen när man slog Italien som troligen kan hålla undan Albanien som är fyra poäng efter. Kan avgöras i Tirana 9 oktober då lagen möts, men innan dess ska albanerna till Spanien. Troligen playoff för Italien som är rankat högre än Sverige.

Grupp H

1 Belgien    7 6 1 0 33-2  19
2 Grekland    7 3 4 0 10-3  13
3 Bosnien-Herce 7 3 2 2 15-8  11
4 Cypern     7 3 1 3  8-11 10
5 Estland    7 1 2 4  5-17  5
6 Gibraltar   7 0 0 7  3-33  0

Kommentar: Belgien har ryckt och är sex poäng före Grekland och åtta för Bosnien och ser ut att vinna gruppen. Både Bosnien och Grekland ska förvisso möta belgarna hemma men allt talar för att andraplatsen står mellan greker och bosnier och bägge är sämre rankade än Sverige.

Grupp I

1 Kroatien    7 5 1 1 12-2  16
2 Ukraina    7 4 2 1 11-5  14
3 Island     7 4 1 2  9-7  13
4 Turkiet    7 3 2 2 11-8  11
5 Finland    7 1 1 5  5-10  4
6 Kosovo     7 0 1 6  3-19  1

Kommentar: Väldigt jämn grupp där Kroatien har visst grepp. Fyra lag kan bli tvåa och och i dagsläget är endast Kroatien rankat bättre än Sverige och skulle bli seedat. Kroaterna är favoriter att vinna gruppen men det kan bli en ren gruppfinal mot Ukraina 9 oktober. Tung förlust för Island mot Finland.

Olof Lundh

Kollektiv kollaps i Sofia kan kosta VM

Janne Anderssons landslag gick inte att känna igen när VM-kvalet mot Bulgarien drog i gång. Det var som om de svenska spelarna trodde att det skulle bli lättare än vad det var. Bulgarerna gick precis som väntat och förutspått fram med full kraft direkt.

Ändå gav det svenska landslaget ett groggy intryck. Osäkerheten fortplantade sig genom hela laget och även om man givetvis kan peka på individuella misstag – det kryllade av dem – var det mest en kollektiv kollaps. Med tanke på hur VM-kvalet sett ut hittills var det rätt otroligt.

Robin Olsen kom ut och parerade det första friläget i dålig vinkel men det var bara början på en bulgarisk offensiv. Man kan undra varför Sverige uppträdde så här? Försvarsspelet fungerade inte överhuvudtaget och det brast i hela det svenska laget. Samhandlingen uteblev.

Om man vill vara elak kan man säga att försvarsspelet som vi då och då såg under Erik Hamrén var tillbaka. Det kollektiva slitet, där en enhet av elva spelare gjort jobbet, som vi sett under Janne Anderssons första år som förbundskapten var som bortblåst.

Efter matchen pratade en besviken Janne Andersson om att alldeles för många spelare i Sverige inte nådde maxnivå, vilket krävs. Varför? Han kunde inte peka på något specifik. Marcus Berg var irriterad över att Sverige släppte in tre mål mot ett svagt Bulgarien som man ska slå i nio av tio matcher.

Det som sved mest var att Sverige förlorade mot ett lag som inte är särskilt bra. Det är en sak när det blir stryk mot motståndare som är bättre, men här var det inte så. VM-kvalet i Sofia var som en berg-och-dal-bana och det var allt annat är kontrollerat.

Som Berg konstaterade på frågan om hur det är möjligt att prestera så annorlunda jämfört med tidigare i VM-kvalet: “Det frågar vi oss med. Det här är en final för oss och gör en sådan första halvlek. Det var inte alls bra och det måste vi gå igenom och kolla.”

Nickmålet till Bulgariens 1-0 bar prägeln av ett osäkert svenskt försvarsspel och Manolev kom farande på bortre stolpen och Sverige var direkt i brygga. Kort därefter fick Sverige en chans att komma in i matchen efter att Andreas Granqvist blivit fälld i straffområdet.

Den bulgariske målvakten Iliev gick tidigt och räddade Emil Forsbergs straff och returen kunde inte Marcus Berg trycka in. Ledningsmålet och straffräddningen tände både publiken och det bulgariska laget, och det var tydligt att det skulle bli en jobbig svenskkväll.

Ändå gav Mikael Lustig hopp när han nickade in 1-1 på Ludwig Augustinssons hörna, men det dröjde inte länge innan hemmalaget tog ledningen igen. En frispark skar in bakom den svenska backlinjen och Kostadinov skarvade in 2-1 när Granqvist inte hann med.

Tätt före pausen gav Marcus Berg nytt hopp till Sverige när han snyggt nickade in 2-2 på Mikael Lustigs inlägg. Att Janne Andersson o Co hade oavgjort efter den första halvleken som kryllade av tekniska misstag och en osäkerhet var nästan som en skänk från ovan.

Man kan säga att Bulgarien är ett starkt hemmalag, men i den här matchen var det ett svagt Sverige som gjorde motståndet bra. Om landslaget uppträtt som tidigare i VM-kvalet så hade det inte rasslat in så många mål bakom Olsen, och inte skapats sådana chanser.

Ändå gjorde Sverige en bättre andra halvlek och skapade möjligheter för 3-2, men tyvärr var det inte nog för att göra det. Emil Forsberg kommer mardrömma om Iliev som parerade en stenhård frispark följt av ett kanonläge där svensken fick till ett bra skott och sedan en frispark till.

I backspegeln hade 2-2 varit ett bra svenskt resultat då Holland blev krossat av Frankrike i Paris och man hade inte gett Bulgarien något hopp. Trots ett skifte på mittfältet så stabiliserade sig inte det svenska icke-kollektiva försvarsspelet och bulgarerna kom i farliga attacker gång på gång.

Naturligtvis hade även Sverige skarpa möjligheter men det var som två boxare som stod och slog på varandra utan att hålla guarden uppe. Allt på jakt efter en triumf. Vem skulle få in den där sista knockouten? Man vevade på rätt friskt från bägge håll.

Med drygt tio minuter kvar så var Janne Andersson på väg att sätta in Viktor Claesson för att få till en offensiv spets. Innan det bytet hann ske kom en bulgarisk kontring efter ett bolltapp och Chochev kom i skottläge. Pang! Bollen till 3-2 satt vid ena stolpen.

Sverige försökte lyfte spelet och skapa möjligheter och Claesson hade ett jätteläge men missade bollen. Man slängde in Armenteros men det var som om inget hjälpte den här kvällen. Inte sedan slutet på 1960-talet hade Bulgarien slagit Sverige i en tävlingsmatch…men nu var det dags.

Alltid lätt att snegla i backspegeln men ett tidigare byte hade kunnat väcka Sverige ur den hemska lunken i första halvlek. Det var många som inte höll klassen och hade kunnat skiftas ut. Framför allt centralt så brast Sverige, men de fick köra på oavsett.

Även i fall Janne Andersson ville tona ner snacket om en stor motgång, och ville sätta Bulgarien i ett perspektiv av att det inte var ett blåbärslag så är det givet att en sådan här förlust inte bara kan kosta en VM-plats. Det är plötsligt osäkert kring playoff.

Tre poäng mot Vitryssland är i det närmaste ett måste på söndag. Då behöver Andersson göra någon eller några rockader för att få till ett optimalt resultat. Martin Olsson? Ny anfallare för avstängd Toivonen. En ny central mittfältare?

***

Ännu inte sett någon publiksiffra, men det var uppenbart att den bulgariska publiken tände till med framgången. Kanske blir fler framöver?

***

Charterjet med landslaget till Minsk under fredagen. De flesta svenska journalister ska med flyget. Dessförinnan blir det pressträff med landslaget 11:45 svensk tid.

***

Japan blev VM-klart som fjärde nation under torsdagen. Sedan tidigare är Ryssland (arrangörsland), Brasilien och Iran VM-klara. Däremot förlorade Qatar en match mot Syrien och missar VM 2018 och får vänta på eget VM 2022.

Det innebär att för första gången sedan 1930-talet VM-debuterar en arrangör i form av Qatar 2022. Uruguay (1930) och Italien (1934) gjorde likadant och vann då även sina VM, men det lär knappast Qatar klara av. Eller?

***

Emil Krafth fick lämna återbud under torsdagen inför VM-kvalet mot Bulgarien. Feber. Men landslaget uppger att det inte har något med Janne Anderssons magsjuka att göra.

Lägg till att Alexander Fransson är skadad och hemma i Basel och Ola Toivonen är avstängd. Man lär kalla in någon spelare, och då kanske en forward? En ytterback till? Hur är läget med Albin Ekdals rygg?

***

Frankrike gjorde till slut ett rejält avtryck mot Holland med 4-0. Nu är plötsligt Bulgarien med i kampen om VM-playoff igen. Det blir direkt avgörande match för bulgarerna borta mot ett stukat Holland på söndag.

Fransmännen lär inte snubbla efter det här. De har dessutom rätt lätt motstånd på söndag. Sverige bör sno åt sig tre poäng för att känna något så när lugn. Egentligen bra om Bulgarien vinner mot Holland för Frankrike ska till Sofia i oktober.

1 Frankrike   7 5 1 1 15-5  16
2 Sverige    7 4 1 2 14-7  13
3 Bulgarien   7 4 0 3 12-14 12
4 Nederländerna 7 3 1 3 13-10 10
5 Vitryssland  7 1 2 4  4-12  5
6 Luxemburg   7 1 1 5  7-17  4

3 september: Vitryssland-Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige-Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland-Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Olof Lundh

Vägen till VM i Ryssland är fortfarande lång

Fotbollskanalen On Tour från Sofia:

***

Ännu oklart om förbundskapten Janne Andersson är klar till kvällens match. Peter Wettergren tar i varje fall matchgenomgången på förmiddagen och även andra aktiviteter under dagen, enligt SvFF:s Niklas Bodell.

***

Fyra omgångar återstår av Sveriges VM-kvalgrupp. Därefter klarnar det om Sverige är klart för VM, får spela playoff i november eller är helt borta från VM-spel i Ryssland nästa sommar.

Torsdag kväll spelar Sverige mot Bulgarien i Sofia och samtidigt möter Frankrike nuvarande grupptrean Holland i Paris. Ny omgång väntar därefter på söndag, då Sverige möter Vitryssland borta, innan avgörandet i VM-kvalgrupp A sker med matcher 7 och 10 oktober.

Totalt ska 31 landslag ta sig till Ryssland som är deltagarland 32 och redan klart för VM som arrangör. Redan är Iran och Brasilien klara för VM så i dagsläget återstår det 29 platser och kvalspelet pågår för fullt över hela världen när man ska vaska fram VM-deltagarna.

Sverige utkämpar en kamp i Europa där 54 nationsförbund kämpar om 13 platser och så här ser fördelningen för VM 2018 ut:

Ryssland – 1 plats

Europa – 54 länder slåss om 13 platser

Sydamerika – 10 länder slåss om 4,5 platser då ett lag spelar playoff mot Oceaniens vinnare.

Oceanien – 11 länder slåss om 0,5 plats

Nord-, Mellanamerika och Karibien – 35 länder slåss om 3,5 platser då ett lag kvalar mot ett lag från Asien

Afrika – 54 länder slåss om 5 platser

Asien – 46 länder slåss om 4,5 platser där ett lag kvalar mot ett från Nord-, Mellanamerika och Karibien

VM är svårt att ta sig till och kollar man på senaste VM-kvalet till Brasilien 2014 för Europa, då Sverige kom tvåa efter Tyskland i gruppen, så inser man att det är tufft att bli gruppvinnare. Sämsta vinnarna poängmässigt var England, Ryssland och Italien som alla tappade åtta poäng.

Sverige har hittills tappat fem poäng i gruppspelet och har tre bortamatcher kvar. Då inser man att det blir tufft att hålla Frankrike bakom sig. Särskilt med tanke på att fransmännen har ett lättare restprogram än det svenska landslaget.

Läget för Sverige är som följer:

1 Sverige    6 4 1 1 12-4  13
2 Frankrike   6 4 1 1 11-5  13
3 Nederländerna 6 3 1 2 13-6  10
4 Bulgarien   6 3 0 3  9-12  9
5 Vitryssland  6 1 2 3  4-11  5
6 Luxemburg   6 0 1 5  6-17  1

Resterande spelschema:

31 augusti: Bulgarien-Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland-Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige-Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland-Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Eftersom det är Fifa som styr VM och dess kvalspel och inte Uefa så är det alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng utan det är målskillnaden som styr.

Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Sverige leder just nu på gruppen på bättre målskillnad och har dessutom gjort fler mål vilket är ett plus. Samtidigt är det många matcher kvar och både Sverige och Frankrike har Luxemburg kvar på hemmaplan.

Man kan laborera med olika resultat men klart är att om Sverige inte vinner både mot Bulgarien och Vitryssland är det bäst om fransmännen slår Holland i Paris. Allt för att såga av det holländska landslagets hopp om att kunna nå en eventuell playoffplats till VM.

Om Sverige däremot vinner mot Bulgarien är det givet att man vill att Frankrike och Holland kryssar. Holländsk vinst kan ge för mycket holländskt hopp, men att fransmännen då tappar poäng är kanon så Sverige har det i egna händer. Då har troligen Holland inget hopp inför matchen i Amsterdam.

Då skulle Janne Andersson kunna fira ett svenskt VM-avancemang i Holland den 10 oktober, men det är långt kvar och man behöver minst ta tio poäng och kanske till och med tolv, det vill säga gå rent de sista fyra omgångarna.

Om Sverige inte vinner gruppen blir det playoff. Sverige förlorade ju i playoff mot Portugal inför VM i Brasilien. Det är med automatik tuffare playoffmotståndare i VM-kvalet då det är grupptvåor jämfört med i EM-kvalet senast, då det var grupptreor och Sverige fick möta Danmark.

Om det blir en andraplats för Sverige i VM-kvalet och playoff är förutsättningarna som följer. I Europa är det nio VM-kvalgrupper och de nio gruppvinnarna går direkt till VM i Ryssland. För de åtta bästa grupptvåorna, den sämsta grupptvåan faller alltså bort, blir det play off.

Så här funkar playoff i VM och så här är läget bland de nuvarande nio grupptvåorna, vilket kan skifta en hel del under hösten:

 

Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 G Italien 4 3 1 0 9 4 +5 10
2 C Nordirland 5 3 1 1 7 2 +5 10
3 A Frankrike 5 3 1 1 8 4 +4 10
4 I Island 5 3 1 1 7 5 +2 10
5 B Portugal 4 3 0 1 15 2 +13 9
6 F Slovakien 5 3 0 2 9 3 +6 9
7 H Grekland 5 2 3 0 6 2 +4 9
8 D Irland 5 2 3 0 5 3 +2 9
9 E Montenegro 5 2 1 2 9 7 +2 7

 

När man efter kvalspelets slut i oktober ska ta fram de åtta bästa grupptvåor utav nio grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna A-G och sedan gäller följande kriterier för att ta fram åtta av nio lag:

1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål.

Playoff till VM lottas efter några dagar efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober och matcherna spelas sedan i november: den första matchen går 9, 10 eller 11 november och returen spelas 12, 13 eller 14 november.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 ligger då till grund till seedningen och där ingår kvalspelets sista omgångar. Att Sverige gått starkt i kvalspelet talar för seedning, men det hänger på de andra lagen i playoff.

Olof Lundh

Siffrorna som talar om Janne Anderssons succé

Fotbollskanalen On Tour från Bulgarian Army Stadium:

Nya avsnitt varje dag från Sofia och Minsk.

***

Tänk så snabbt det svänger. Ser på Sportbladet att 45 procent av 1240 tillfrågade inte vill se Zlatan Ibrahimovic i landslaget igen. Bara 32 procent svarar att de vill att Zlatan ska vara med i landslaget igen.

Det är överraskande, men tror att det handlar om att man upplevt ett annat landslag och att det gått så bra. Man får inte glömma att resultaten styr. Efter matcherna mot Danmark, där Zlatan tog Sverige till EM 2016, så hade säkert en stor majoritet velat ha honom kvar för evigt i landslaget.

Folk glömmer snabbt vad spelare gjort. Oavsett, först måste Zlatan spela matcher men på något sätt lär Janne Andersson vara tvungen att förhålla sig till frågan om Zlatan kommer tillbaka i United och gör det bra. Om då Sverige är VM-klart kommer frågan hänga över förbundskaptenen vare sig han vill eller ej.

Zlatan kan själv gå ut och säga att det inte är aktuellt. Om han inte gör det så blir det något Andersson får brottas med. Själv är jag tveksam till en comeback då jag tror att dynamiken och sammanhållningen ändrats helt efter EM 2016 och det kanske inte passar någon inblandad.

***

Spionen Jonas Thern träffade pressen i dag – HELA INTERVJUN HÄR – och pekade på att Bulgarien saknar lagkaptenen, vänsteryttern och tvåmålsskytten mot Holland inför torsdagens VM-kval mot Sverige, att man kör man-man-markering och tar en del risker i passningsspelet samt att inramningen inte är särskilt hätsk längre.

Sedan körde givetvis Thern också de vanliga svängarna om att Bulgarien är hemmastarkt, inte förlorat i Sofia sedan Norge vann här 2015 och att man blivit kompaktare och mer riskminimerande sedan Sverige slog dem klart på Friends Arena.

***

Tänk att landskamperna gång på gång används som slagträn mellan Discovery och olika operatörer, nu senast Com Hem och Boxer. Visst, det går att fatta att det blir diskussioner om var kostnaderna ska ligga och att Discovery köpt mycket rättigheter till sport som man vill finansiera.

Däremot känns det tveksamt att dra ut ett pressmeddelande några dagar innan VM-kvalen och spela det kortet igen. Så sent som i juni var det ju likadant mellan Discovery och Telia och det hette att många skulle blåsas på matchen mot Frankrike. Borde kunna skötas snyggare.

***

När Sverige VM-kvalade mot Bulgarien 2005 var det utsålt på nationalarenan Vasil Levski men det är inte alls så längre. Landets bästa publiksiffra på senare år är 25 000 mot Tjeckien i VM-kvalet 2013.

Under VM-kvalet är 10 900 hemma mot Holland i mars, men det bulgariska förbundet har inlett en kampanj för att få folk till matchen mot Sverige. Flera tusen unga spelare får gå gratis på VM-kvalet och man siktar på 15 000 åskådare.

Bland bulgariska journalister är det uppgivet och man tror knappast att man ens kan göra mål mot Sverige. Dessutom talar man om att det bulgariska förbundet redan är inställt på att bygga ett landslag inför EM-kvalet till EM 2020 då det finns 24 platser att slåss om.

***

Gästspelade i Breaking News under gårdagen efter intervjun med Jimmy Durmaz om Leif Kihl.

***

Janne Andersson är magsjuk…och isolerad. Det var riktiga Breaking News i Nyhetsmorgon i morse.

Landslaget har givetvis egen kock med sig. Oklart vad som drabbat förbundskaptenen och Peter Wettergren tar över sysslorna. Misstänker att han får ta presskonferensen ihop med lagkaptenen Andreas Granqvist.

***

Ännu har jag bara sett två hotell och en träningsanläggning i Sofia och så en hel del slitna byggnader från olika taxibilar. Kan dock konstatera att man inte verkar uppskatta bilbälten här. I varje taxi har man olika anordningar för att slippa bära bälte och slippa ljudet som följer om man inte har bälte.

Dessutom har inte förbudet mot rökning på allmänna platser kommit särskilt långt i landet. Även taxichaffisarna röker flitigt vilket man sig av i från och på vårt hotell med en hel del businessgubbar är det mycket cigarrer. Inget jag uppskattar, men man får ta seden dit man kommer.

***

Visst, det är tidigt än och Janne Andersson har bara varit förbundskapten i ett år, men det är uppenbart att han gjort avtryck. Landslaget leder kvalgruppen efter sex omgångar och det före länder som Frankrike och Holland.

Dessutom har Anderssons landslag även blixtrat till i träningsmatchen mot EM-vinnaren Portugal där ett B-lag såg till att vinna med 3-2. Vilket innebär att Andersson är den förbundskapten som har bäst poängsnitt både med och utan träningsmatcher.

Roade mig med att räkna igenom alla förbundskapteners poängsnitt för tävlingsmatcher – statistiken från alla matcher är från SvFF även om jag räknat om till tre poäng – och det blir en del slamkrypare (ni som är unga får googla det) som hur man räknar 3-0 segern i Parken via Uefa-skrivbord och tävlingsmatcher som går till förlängning. Förstnämnda blev en seger, sistnämnda kryss.

Faktum är att Sverige införde jobbet som förbundskapten först 1962, då Hammarbys starke man Lennart Nyman tog över jobbet. Fram till dess hanterades landslaget av Uttagningskommittén (UK) vars ledare ofta fungerade som tränare och lagledare för landslaget.

Under perioder anlitades även tränare externt, men efter att Sverige misslyckades med att kvalificera sig till VM 1962 i Chile tog SvFF beslutet att låta en förbundskapten leda landslaget.

Efter det ser poängstatistiken ut som följer för alla förbundskaptenerna som lett Sveriges landslag.

Janne Andersson, 2017-

Tävlingsmatcher: 4 vinster 1 oavgjord 1 förlust = 2,17 i poängsnitt per match

Alla matcher: 7 2 2 = 2,09 i poängsnitt per match

Meriter: Inga.

Erik Hamrén, 2009-16

Tävlingsmatcher: 21 7 12 = 1,75

Alla matcher: 46 17 23 = 2,04

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till EM 2012 och 2016 men gick aldrig vidare från gruppen.

Lars Lagerbäck, 2004-09

Tävlingsmatcher: 23 7 9 =1,95

Alla matcher: 31 19 23 = 1,53

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till VM 2006 men ut i åttondelen och till EM 2008 men ut i gruppspelet.

Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, 1998-04

Tävlingsmatcher: 22 12 3 = 2,11

Alla matcher: 40 29 19 = 1,69

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till EM 2000, VM 2002 och EM 2004. I första mästerskapet ut i gruppspelet men i VM 2002 föll man i förlängning i åttondelen mot Senegal och ut i EM-kvartsfinal efter straffar mot Holland.

Tommy Svensson, 1991-97

Tävlingsmatcher: 21 9 9 = 1,85

Alla matcher: 44 23 20 = 1,78

Meriter: Tre kvalspel. Tog Sverige till EM-semifinal 1992 efter att man varit direktkvalificerat som värdnation och sedan VM-brons 1994. Därefter två kvalspel utan mästerskap.

Nils Andersson, 1990

Alla matcher: 2 0 2 = 1,5

Meriter: Inhoppare i väntan på Tommy Svensson.

Olle Nordin, 1986-90

Tävlingsmatcher: 8 4 5 = 1,65

Alla matcher: 23 12 10 = 1,8

Meriter: Två kvalspel. Var nära att ta Sverige till EM 1988 och lyckades ta landslaget till VM 1990 vilket var första mästerskapet på tolv år. Valde att nobba förlängning inför VM och när det blev tre raka förluster fick Nordin inget nytt kontrakt.

Lars ”Laban” Arnesson, 1980-85

Tävlingsmatcher: 12 4 8

Alla matcher: 27 13 19 = 1,59

Meriter: Tre kvalspel. Nära VM i Mexiko 1986 men när Västtyskland förlorade hemma mot Portugal blev det inget och Arnesson fick gå.

Georg ”Åby” Ericson, 1971-79

Tävlingsmatcher: 15 9 14 = 1,42

Alla matcher: 39 20 32 = 1,51

Meriter: Fem kvalspel och tog Sverige till VM 1974 och 1978. Bäst gick det i Västtyskland 1974 då landslaget blev femma.

Orvar Bergmark, 1966-70

Tävlingsmatcher: 7 3 6 = 1,5

Alla matcher: 26 11 12 = 1,81

Meriter: Två kvalspel. Tog Sverige till VM 1970 där det blev respass i gruppspelet på grund av målskillnad.

Lennart Nyman, 1962-65

Tävlingsmatcher: 4 4 2 = 1,6

Alla matcher: 14 13  9 = 1,53

Meriter: Två kvalspel utan framgång, även om man gick till sista rundan i EM-kvalet 1964 där Sovjet blev för svårt.

Man kan konstatera att kombinationen Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg var ruskigt effektiv med tanke på att man klarade alla tre kvalspel som man ställde upp i och gjorde tre mästerskap med ett poängsnitt på 2,11 per tävlingsmatch. Stolpträffen mot Senegal och straffarna mot Holland stoppade dem från riktiga framgångar.

Lars Lagerbäck var inte fullt lika vass på egen hand och då hade man ändå tre Superswedes i form av Ljungberg, Larsson och Ibrahimovic till VM 2006. Han kvalade förvisso in till två av tre mästerskap men tog sig bara vidare från gruppspelet en gång och det var just i Tyskland 2006.

Tommy Svensson sänkte sitt snitt med två misslyckade kvalspel efter VM-succén men ingen kan ta i från honom en EM-semifinal och ett VM-brons. Det är svårslaget med en mästerskapsmedalj med tanke på att Sverige inte hade tagit någon sedan VM 1958 på hemmaplan.

Georg “Åby” Ericson tog Sverige till en femteplats i VM 1974 och till två mästerskap men man måste vara ärlig och säga att konkurrensen var annorlunda. Till VM 1978 tog sig Sverige efter att ha vunnit en grupp med Norge och Schweiz… Tre segrar och en förlust räckte till VM.

På 1960-talet spelade man färre matcher och kvalspelet var framför allt annorlunda till EM. Förbundskapten Orvar Bergmark bröt ändå en lång period utan kvalframgångar när Ove Kindvall sänkte Frankrike i VM-kvalet till Mexiko 1970.

Om Janne Anderssons siffror ska betyda något på allvar så vill det till att Sverige tar sig till mästerskap. Helst till VM i Ryssland nästa sommar och då kan han verkligen göra avtryck. Landslaget har missat två VM i rad men har chansen med fyra matcher kvar av kvalspelet.

Ett rimligt facit på slutet för svensk del är segrar mot Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg och sedan ett kryss mot Holland. Låter som en rimlig resultatrad och ett utfall som man hade varit nöjd med.

Sedan hänger en direktplats på vad Frankrike gör, risken är att Deschamp o Co tar tolv poäng. I så fall blir det playoff för svensk del och med tanke på resultaten man gjort finns möjligheterna att Sverige blir seedat till ett playoff i november vilket kan göra det lättare.

Om Frankrike däremot tappar poäng och man slutar på samma poäng som Sverige kommer det att handla om målskillnad och där leder Janne Andersson o Co ännu så länge men fransmännen har lättare restprogram. Det blir ett drama hela vägen till oktober.

Nedan är förutsättningarna i form av tabell, resultat och spelschema och annat kring Sveriges VM-kvalgrupp A:

 

1 Sverige    6 4 1 1 12-4  13
2 Frankrike   6 4 1 1 11-5  13
3 Nederländerna 6 3 1 2 13-6  10
4 Bulgarien   6 3 0 3  9-12  9
5 Vitryssland  6 1 2 3  4-11  5
6 Luxemburg   6 0 1 5  6-17  1

Resultat

6 september: Sverige – Holland 1-1, Vitryssland-Frankrike 0-0, Bulgarien-Luxemburg 4-3

7 oktober: Luxemburg – Sverige 0-1, Holland-Vitryssland 4-1, Frankrike-Bulgarien 4-1

10 oktober: Sverige – Bulgarien 3-0, Vitryssland-Luxemburg 1-1, Holland-Frankrike 0-1

11 november: Frankrike – Sverige 2-1, Luxemburg-Holland 1-3, Bulgarien-Vitryssland 1-0

25 mars: Sverige – Vitryssland 4-0, Bulgarien-Holland 2-0, Luxemburg-Frankrike 1-3

9 juni: Sverige – Frankrike 2-1, Holland-Luxemburg 5-0, Vitryssland-Bulgarien 2-1

Resterande spelschema:

31 augusti: Bulgarien – Sverige, Frankrike-Holland, Luxemburg-Vitryssland

3 september: Vitryssland – Sverige, Holland-Bulgarien, Frankrike-Luxemburg

7 oktober: Sverige – Luxemburg, Vitryssland-Holland, Bulgarien-Frankrike

10 oktober: Holland – Sverige, Luxemburg-Bulgarien, Frankrike-Vitryssland

Eftersom det är Fifa som styr VM och dess kvalspel och inte Uefa så är det alltså INTE inbördes möten som avgör kampen om man hamnar på lika många poäng utan det är målskillnaden som styr.

Så här rankar man lagen i gruppen:

1. Poäng 2. Målskillnad 3. Flest gjorda mål 4. Inbördes möten 5. Inbördes målskillnad 6. Flest gjorda mål i inbördes möten 7. Om bara två lag är kvar på samma poäng så vinner det lag som gjort fler bortamål 8. Play off på neutral plan med förlängning och straffar om det krävs.

Sverige har alltså två vägar till VM i Ryssland. Antingen kan man vinna gruppen och ta en direktplats eller så handlar det om att bli en av åtta grupptvåor och väl där vinna ett play off som man gjorde mot Danmark när man nådde EM 2016. Just nu leder Sverige gruppen och ett kryss mellan Frankrike och Holland i Paris är lockande, men det kanske ger Holland hopp? En fransk seger sågar av holländarna.

Viktigast är att Sverige vinner sina matcher och om man tar sex poäng i nästa vecka så ligger vägen mot Ryssland öppen. Luxemburg hemma ska bara vara tre poäng och då kan det bli en fin kamp i Amsterdam i oktober. Förhoppningen är att holländarna är borta då och att Sverige slåss med Frankrike om att gå direkt till Ryssland.

Frankrike har förvisso Holland kvar som bytt förbundskapten och behöver rivstarta men annars har fransmännen enklare restprogram än Sverige som har tre bortamatcher och bara en hemmamatch. Bäst är kanske trots allt om Frankrike sågar av Holland i nästa vecka?

Om det blir en andraplats för Sverige och playoff är förutsättningarna som följer. I Europa är det nio VM-kvalgrupper och de nio gruppvinnarna går direkt till VM i Ryssland. För de åtta bästa grupptvåorna, den sämsta grupptvåan faller alltså bort, blir det play off.

Det var en sådan plats Sverige tog under VM-kvalet till Brasilien men där man föll mot Portugal över två matcher. Just nu är ställningen bland grupptvåorna så här men alla har inte spelat lika många matcher och i grupperna I och H är det färre lag och därför räknar man inte matcherna mot det sämsta laget i de andra grupperna:

 

Plats Grupp Landslag M V O F MF MB MS Poäng
1 G Italien 4 3 1 0 9 4 +5 10
2 C Nordirland 5 3 1 1 7 2 +5 10
3 A Frankrike 5 3 1 1 8 4 +4 10
4 I Island 5 3 1 1 7 5 +2 10
5 B Portugal 4 3 0 1 15 2 +13 9
6 F Slovakien 5 3 0 2 9 3 +6 9
7 H Grekland 5 2 3 0 6 2 +4 9
8 D Irland 5 2 3 0 5 3 +2 9
9 E Montenegro 5 2 1 2 9 7 +2 7

 

När man efter kvalspelets slut ska ta fram åtta grupptvåor så rensar man bort det sistaplacerade laget i VM-kvalgrupperna A-G och sedan gäller följande kriterier för att ta fram åtta av nio lag: 1) poäng 2) målskillnad 3) flest gjorda mål.

Inför lottningen av playoff så seedar man lagen och Fifa:s världsranking i oktober 2017 ligger då till grund till seedningen och där ingår kvalspelets sista omgångar. Playoff till VM lottas efter att kvalspelet är färdigspelat i oktober 2017 och matcherna spelas sedan i november: första matchen 9, 10 eller 11 november och returen 12, 13 eller 14 november.

Olof Lundh

Janne Andersson gjorde som Lagerbäck

Fotbollskanalen On Tour är givet varje dag, här är måndagens avsnitt:

***

Under tisdagens träning på Balgarska Armia Stadium i Sofia var det hett. Trots att meteorologerna utlovat regn och kallt så var det soligt och närmare 30 grader på den minst sagt slitna läktaren.

Det var en sådan gammal arena med löparbanor och läktare som sluttade plant utåt. Allt annat än dagens tajta fotbollsarenor, och säten och allt runt om kring var gammalt och bedagat. Undantaget var reklamskyltarna för lokala spelbolag och mobilbolag.

På planen var det också varmt och planen var extremt torr och de svenska spelarna fick till en rejäl bevattning innan man körde i gång samlingens första riktiga träningspass när nu alla spelare anlänt till den bulgariska huvudstaden. Såg rätt skapligt ut.

Efter uppvärmningen körde Janne Andersson likt Lagerbäck på sin tid och lät många spelare hålla ihop i block men i olika elvor: Granen och VNL var mittbackar i ett lag, Lustig och Durmaz till höger i ett lag, Augustinsson och Forsberg till vänster samt JJ och Ekdal centralt på mittfältet.

Enda avvikelsen var att Marcus Berg och Ola Toivonen parades ihop med Totte Nyman och Samuel Armenteros, men det vore en skräll om det inte blir Berg och Toivonen på topp mot bulgarerna.

Därav kan man läsa in följande startelva: Olsen – Lustig, VNL, Granqvist, Augustinsson – Durmaz, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Berg.

Vilket är den startelva som spelade mot Frankrike i juni och det är väl inget att säga något om. Till och med Martin Olsson förstod att Sverige inte ändrar på ett vinnande lag och förklarade att det viktigaste är att landslaget vinner. Och det har han rätt i.

***

Albin Ekdal har rejält ont i ryggen mellan matcherna. Måste vara tveksamt att han spelar två matcher inom loppet av mindre än tre dygn. Sebastian Larsson in mot Vitryssland?

***

Gustav Svensson började ställa om tiden redan i Seattle. Det skiljer tio timmar mellan hans bostadsort och Sofia.

***

SvFF har värvat Marcus Ericsson, a.k.a. “Loverboy”, och fotografen ska se till att få fart på bildströmmarna kring landslaget. Naturligtvis helt rätt strategi, där är förbundet långt efter klubbar ute i Europa som jobbar oerhört mycket med sociala medier.

***

Apropå GT:s uppgifter om att Blåvitt frågat Olof Mellberg om tränarjobbet så var förre BP-spelaren Albin Ekdal övertygad om att den gamle mittbacken trivs i Bromma. Återstår att se var det slutar.

***

Det är inte konstigt att frågan om Zlatan i ett eventuellt VM dyker upp. Det är väl givet att man tänker tanken, så även Janne Andersson, men det är långt till att Zlatan spelar match. Sedan är frågan om dynamiken i landslaget inte skulle skifta på ett negativt vis?

***

Blev intervjuad av Jönköpings-Posten i förra veckan och såg då inte att mitt svar om att Jönköpings Södra värvar från “fyndhyllan” blev “flinghyllan” i artikeln. Nu har JSödra-basen Mats Tidstrand kallat det nedlåtande mot den trupp klubben har.

Kan egentligen inte se betydelsen av att värva från en flinghylla…en del är billigt och en del är väldigt dyrt. För mig är det rätt givet att JSödra har problem för att man inte lyckats med sina värvningar som är från en av fotbollens fyndhyllor.

Olof Lundh

Kvalmatch borta mot Bulgarien väcker fina minnen

Kennet Andersson är gäst 160 i podden Lundh som drar i gång för höstsäsongen. Mest känd för sina fem mål under VM i USA 1994 men också för lång utlandskarriär och att han körde tio år i landslaget och deltog i flera mästerskap.

Här hittar du podden och det extramaterial som är gjort efter över 90 minuter med bronshjälten – in och lyssna.

Den förre landslagsanfallaren talar om hur häftigt det är att se Sverige som uppträder som ett lag igen, om att fler spelare vågar ta för sig när Zlatan slutat i Blågult, om chanserna att nå VM i Ryssland 2018, om svårigheten att bedöma Janne Anderssons styrka som tränare och att han inte tror att gamla 94-hjältar kan göra så stor skillnad i SvFF.

Dessutom berättar Andersson om den fantastiska sommaren i USA 1994, om varför han skrev på för Caen mitt under VM, om att han grämer sig att Sverige inte nådde EM 1996 och VM 1998 då man skulle varit som bäst, om att han gillade omstarten under Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck och att Lars-Tommy ville ha med honom till VM 2002 trots att han slutat i landslaget.

Kennet Andersson ger även sin syn på Blåvitt, om att han hoppas att klubben börjar om, om relationen till klubben i dag och minnena från förr på Kamratgården då han lärde känna vännen Klas Ingesson och om den tunga tiden när Ingesson gick bort.

Kennet Andersson talar om utlandskarriären, om storklubbarnas Juventus och Barcelona som fick nobben, om hur han trivdes i serie A, om när han inte kunde säga nej till Svennis och så berättar han om Turkiet-flytten och vad han sa till Fenerbahce-ledningen när han skrivit på sitt lukrativa kontrakt.

I extramaterialet berör vi livet efter fotbollen, hur svårt det var att sluta, om motivationen som tröt, karriären som tv-expert och även fotbollens baksidor med höga transfersummor, riggade matcher, dopning samt supportrar som går för långt.

***

Malmö FF-Blåvitt hade det mesta. Frisparksvarianten till 2-2 var minst sagt läcker och Pontus Dahlberg excellerade.

***

Det var tidig avfärd från Stockholm och byte i München för att nå Sofia i tid för förbundskapten Janne Anderssons presskonferens på det svenska spelarhotellet Hilton 14:30 lokal tid. Strategiskt läge rätt nära torsdagens matcharena.

Det svenska hotellet ligger rätt centralt i den bulgariska huvudstaden. Sverige har okonventionellt förlagt uppladdningen i Bulgarien och en våldsam värme mötte både landslaget, som började anlända under söndagen, och det svenska pressuppbådet.

Vid måndag lunch stod termometern på 33 plusgrader. Det var betydligt skönare att sitta inne än ute i den rätt trafikerade staden som likt många forna östmetropoler blandar väldigt sliten och grå bebyggelse med en hel del vräkiga byggnader samt några skelett där pengarna tagit slut.

Samtidigt är globaliseringen slående även här i form av reklambudskap, svulstiga köpcenter och de vanliga varumärkena som finns över hela världen. Rätt lite unikt, åtminstone vad man kan spåra i de centrala delarna av huvudstaden, och på ett sätt är det lite tråkigt.

Fotbollsmässigt är Bulgarien däremot rätt på dekis. Inte ett mästerskap sedan EM 2004 då man bland annat inledde med att möta Sverige i Lissabon, och det blev en rätt enahanda affär i slutändan även om siffrorna kanske rann i väg lite väl.

[dailymotionplay id=”xytcao” size=”medium”]

Historiskt sett har Sverige haft lätt mot Bulgarien och inte förlorat sedan 1967 då man förlorade både hemma och borta i EM-kvalet, men efter det har man spelat tio tävlingsmatcher och vunnit åtta och spelat oavgjort i VM 1974 och i VM-kvalet till USA 1994.

Sverige har inte kvalspelat i Sofia sedan i mars 2005 då det blev en tämligen enkel seger i slutändan när man krigade om en plats i VM i Tyskland. Stökigast var väl inför matchen då det regnade en del stenar mot den svenska spelarbussen.

[youtubeplay id=”T89GqzO6hP4″ size=”medium”]

Bulgarien-Sverige 0-3 (0-1)
0-1 (17) Fredrik Ljungberg, 0-2 (73) Erik Edman, 0-3 (90+3) Ljungberg, straff
Sverige: 1 Andreas Isaksson – 2 Alexander Östlund, 3 Olof Mellberg, 4 Teddy Lucic, 5 Erik Edman – 6 Tobias Linderoth – 7 Niclas Alexandersson (15 Christian Wilhelmsson 60), 8 Anders Svensson, 9 Fredrik Ljungberg – 10 Zlatan Ibrahimovic, 11 Mattias Jonson (17 Marcus Allbäck 80).
Ersättare, ej inbytta: 12 Magnus Hedman – 13 Petter Hansson, 14 Daniel Andersson, 16 Kim Källström, 18 Markus Rosenberg. På läktaren, ej ombytta: Mikael Nilsson, Fredric Lundqvist.
Svenska varningar: Ibrahimovic (11), Ljungberg (13), Östlund (31).
Domare
: Herbert Fandel, Tyskland. Ass. domare: Carsten Kadach & Volker Wezel, båda Tyskland. Fjärdedomare: Knut Kircher, Tyskland.

Publik:42.563, Vassil Levski Stadion, Sofia

Då hade Lars Lagerbäck och Roland Andersson förlagt uppladdningen på Cypern för att ge landslaget lugn. Därefter flög man in dagen före och vann matchen som gav en skjuts mot Tysklands-VM. Då var det bulgariska landslaget inte i något större slag.

Dessförinnan var det en match i Burgas 1998 då Tommy Söderberg och Lagerbäck förlade uppladdningen i Wien och man chockade med att låta Martin Åslund starta i matchen och det var andra matchen efter att man slagit England i Lars-Tommys första kvalspel. Matchen gick i Burgas vid Svarta havet då arenan i Sofia renoverades.

[youtubeplay id=”mal9JTHPENM” size=”medium”]

Bulgarien-Sverige 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Henrik Larsson (62).

Bulgarien: Zdravko Zdravkov (Istranbulspor), Ivailo lordanov (Sporting Lissabon), Zlatomir Zagorcic (Liteks Lovech), Rossen Kirilov (Liteks Lovech), Valentin Naidenov (Lokomotiv Sofia), Ilian Iliev (Bursaspor), Zlatko lankov (Besiktas), Milen Petkov (CSKA Sofia), Ivailo Petkov (Liteks Lovech), Hristo Stoichkov (Kasiwa Reysol), Marian Hristov (Kaiserslautern).
Sverige: Magnus Hedman, Roland Nilsson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Teddy Lucic (Gary Sundgren 76), Stefan Schwarz- Håkan Mild, Johan Mjältby, Fredrik Ljungberg – Henrik Larsson (Magnus Erlingmark 88), Martin Åslund (Jesper Blomqvist 71).
Byten Bulgarien:Kirilov mot Veljan Paruchev (Neftochimik Burgas, 18). Iliev mot Georgi Bachev (FC Slavia Sofia, 60).”Vaidenov mot Georgi Ivanov (FC Slavia Sofia, 69).
Varningar: Åslund, Lucic, Paruchev, Zagorcic.
Domare: Bernd Heynemann, Tyskland.
Publik: 12 000

Nu väljer Sverige att förlägga hela uppladdningen i Sofia och med tanke på att engagemanget kring Bulgariens landslag är lågt så är det säkert lugnt. Publiksiffran på 10 900 mot Nederländerna i mars är den bästa men bortaförlusten mot Vitryssland i juni har kylt ner intresset. Sverige utan Zlatan drar inte direkt publik.

Nye förbundskaptenen Petar Hubtjev som varit assisterande länge tog över landslaget helt för ett knappt år sedan och han har vunnit två och förlorat tre matcher. Han är Bulgariens tolfte förbundskapten på 2000-talet vilket ger en bild av ett landslag som inte får någon tid att bygga nytt.

Truppen består mestadels av inhemska spelare och få av dem har nått någon av de större ligorna i Europa. Dessutom är det relativt oerfaret och hyfsat ungt. Då ska man veta att den bulgariska ligan är rankad ungefär som allsvenskan, och Janne Andersson har noll allsvenska spelare i truppen.

Visst, Bulgarien är starkare på hemmaplan med tre segrar mot Holland, Vitryssland och Luxemburg i VM-kvalet. Å andra sidan tog Bulgarien bara fem poäng på fem hemmamatcher i det senaste EM-kvalet. Man kryssade mot Italien vilket är starkt men fick bara kryss mot Malta och det blev förluster mot både Norge och Kroatien innan man vann mot Azerbadjzan.

Dagens landslag saknar även en stjärna som Hristo Stoitjkov eller Dimitar Berbatov och generationen spelare som blev fyra i USA-VM var verkligt stark under ledning av just Stoitjkov som även gjorde en kort sväng som förbundskapten i mitten av 2000-talet. Det hade kanske kunna lyfta landslaget?

Samtidigt ska Sverige vara tacksamt att Bulgarien är på dekis. Det är en fin möjlighet att ta sig än närmare VM i Ryssland. Tre poäng på torsdag ger en verklig injektion i det svenska VM-hoppet. Bara att kliva in på nationalarenan i Sofia och fixa det.

***

Peter Gerhardsson rörde om direkt och Lisa Dahlkvist petades och Lotta Schelin får lägga kraften på rehab. Intressant om Marija Banusic kan anta utmaningen och visa att hon hör hemma i landslaget. Blir ett tuffare VM-kval än vanligt då Danmark kan utmana på annat vis.

***

Pawel Cibicki till Leeds United? Två av varandra oberoende källor ger den bilden efter Sportbladets avslöjande i lördags om att det finns ett bud från klubben. Leeds och spelaren ska vara överens om ett fyraårsavtal och budet som ligger ska vara på 1,7 miljoner euro. Tar MFF det?

Steget från allsvenskan till Championship är inte helt lätt vilket man sett på både Marcus Antonsson och Gustav Engvall. Niclas Eliasson blev segerskytt när Bristol City slog ut Watford, men har fått nöja sig med ett par inhopp i ligaspelet.

Man kan dock lugnt säga att Cibicki passar den spelarprofil som Leeds värvar. Man letar mest utomlands för att det är billigare än i England och har fyndat i Schweiz, Tyskland och Spanien och även värvat från Holland.

Lönerna i Championship är numera högre vilket gör att fler söker sig till den engelska andraligan som dessutom är en bra väg till Premier League. Snittlönen häromåret låg på närmare fyra miljoner kronor, och skriver man ett fyraårsavtal med bonusar vid framgångar så rasslar det till.

Tar Cibicki plats i Leeds, då? I och med att han både kan spela på en kant och längst fram och att Leeds ofta spelar 4-2-3-1 så finns det möjligheter. Man har sålt Chris Wood, skeppat ut Antonsson på lån, släppt Doukara och kanske säljer Stuart Dallas, men ska nog ha ytterligare en anfallare.

***

Transferfönstret stänger på torsdag-fredag runt om i Europa. I landslaget är det framför allt Samuel Armenteros, Kristoffer Nordfeldt och Jakob Johansson som kan vara aktuella för klubbyten. Kanske finns någon skräll som Toivonen, Durmaz eller någon annan som blir köpt i sista stund?

Gillar att Janne Andersson är helt avslappnad kring hur spelarna hanterar de sista dagarna av fönstret. Som förbundskaptenen konstaterar: tillvaron i klubbarna är den viktigaste för spelarna och därför är det givet att de måste få kunna lägga krut på det om det behövs.

***

Iran är redan VM-klart för Ryssland 2018. kanske gjorde Saman Ghoddos val lite enklare? Oavsett, synd att han valde bort Sverige men det är i det närmaste en omöjlig situation att lösa om en förbundskapten inte anser att någon är bra nog.

***

Vill ni veta allt om Sveriges olika och möjliga vägar till VM i Ryssland så finns ALLA fakta om VM-kvalet i denna bloggposten.

***

Resan till Bulgarien och en kvalmatch där väcker minnen från min första bortaresa med landslaget. Det var till Burgas och EM-kvalet mot Bulgarien i oktober 1998. Då skulle landslaget flyga i eget plan direkt från lägret utanför Wien till orten som låg nära Sunny Beach och vi journalister åkte reguljärt via Sofia.

Med tanke på att det var svårt och krångligt att flyga från Wien till Burgas och att vi skulle hinna fram i tid till att landslaget anlände så gick Lars-Tommy med på en presskonferens till frukost två dagar före match. Redan vid 9-tiden var det pressträff på spelarhotellet utanför Österrikes huvudstad.

Därefter kastade alla journalister sig i bilar till flygplatsen. En del av de mer ärrade veteranerna skrev texter för allt vad de orkade innan planet skulle lyfta. Jag fattade inte varför, det var ju långt till pressläggning och man skulle hinna jobba både under resan och på plats i Burgas.

Väl på Austrian Airlines mellan Wien och Sofia förstod jag varför en del hade bråttom. De såg till att lämna texterna innan flyget lyfte vid lunch och sedan tog de för sig av gratis alkohol på flyget till Bulgarien. Det rullade in öl, vin och konjak till kaffet.

Man kan lugnt säga att stämningen bland en del av de mer erfarna var hög när de satte mark i Sofia. Blev onekligen överraskad när någon av dem försökte skjuta sin väska från fel håll genom röntgenmaskinen och dessutom sjöng “min älskling du är som en ros” till en av få kvinnliga journalister.

Någon lyckades dessutom glömma bort att väskan checkats in efter några minuter och det utbröt mindre panik hos personen i fråga. Det gick dock att lugna ner och vi kunde ta oss vidare till en annan terminal på Sofias flygplats.

Vi flög sedan vidare med ett bulgariskt inrikesflyg där det lät som om man satt inne i motorn. Färdkosten bestod då av en banan och en starkare starköl på burk. De äldre herrarna gick loss på ölen och lämnade bananen och sedan sov de skönt hela vägen till Burgas.

Det var onekligen andra tider. Vad är det Janne Andersson brukar säga? Då är då och nu är nu. I dag på planet till Sofia var det synnerligen nyktert i den svenska sportjournalistkåren. Med tanke på hur man hela tiden ska lämna texter, tweets och LIVE finns få eller inga sådana luckor och tur är väl det.

Olof Lundh

Arkiv