Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Märkligt tyst i fotbollens värld kring tragedierna i Gaza

Lundhs blogg 2024-03-19 10:35

PORTO. Israel kan ta ett första steg mot EM i Tyskland på torsdag. Parallellt pågår tragedierna i Gaza. Närmare 100 palestinska fotbollsspelare har dött och anläggningar har förstörts.

LÄS MER: Palestina kräver att Fifa agerar mot Israel – vill ha beslut på Fifa-kongressen

LÄS MER: Tomasson om Israel-frågan: “Fotboll ska spelas”

Han kallades “the lion”. Den tidigare palestinska landslagsmannen Mohammed Barakat som dog i en israelisk bombattack i förra veckan. Den 39-årige tidigare mittfältaren som var född i Egypten utsågs till Afrikas bäste spelare 2005 av BBC och hade en lång karriär bakom sig.

Det gav inte så många rubriker världen över trots att han haft en framgångsrik karriär. Han lämnade själv ett videomeddelande som uppges ha spelats in tätt före att han dog efter att hans familjs hem i södra Gaza blivit bombat. Något som går runt på sociala medier.

Annons

Det är en brutal tragedi som pågår i Gaza där antalet döda överstiger 30 000 varav 12 000 barn, enligt Rädda Barnen. Det är svårt för hjälporganisationer att nå fram med mat, dryck och andra livsviktiga förnödenheter för att undsätta de som lever i Gaza som är under angrepp från Israel.

Fotbollen brukar ofta utmärka sig genom att man samlas och visar solidaritet med offer för naturkatastrofer, terrorattacker eller krig. När Sverige EM-kvalade i september hade Uefa utlyst att alla matcher skulle föregås av en tyst minut för offren för en jordbävning i Marocko och översvämningar i Libyen. Premier League gjorde likadant.

Alla minns naturligtvis hur fotbollsvärlden slöt upp kring Ukraina efter invasionen av Ryssland. Där man inte bara visade solidaritet på en rad sätt utan där idrottens organisationer med IOK, Fifa och Uefa i spetsen såg till att bryta avtal med ryska företag, flytta mästerskap och finaler samt stänga av ryska lag och landslag.

Annons

Kring konflikten mellan Israel och Palestina är det märkligt tyst. Först var det ingen från Uefa eller Fifa som sade något efter att terrorgruppen Hamas gått in i Israel 7 oktober och dödat över 1000 personer varav massor av civila. Inte heller andra organisationer eller ligor reagerade.

När svenska supportrar blev attackerade i Bryssel 16 oktober och två blev dödade på matchdagen inför EM-kvalet mot Belgien gick Uefa ut och utlyste en tyst minut för dem. Reaktionerna blev då kraftiga mot Uefa som inte sagt något om Israel på nio dagar och man gick ut med ett ändrat uttalande och breddade till “members of the European football family killed in recent days in Europe and Israel”.

Därefter har situationen i regionen trappats upp. Israel gått in i Gaza och bedrivit ett krig som tagit många offer när man vill utrota Hamas. Nyhetsbilderna som kommer därifrån är svåra att se och det är barn, ungdomar, civila som dödas i kriget. Ännu fler skadas och många har inte tillgång till mat och vatten.

Annons

Tystnaden från fotbollens värld är stor. Det bevakas inte mycket. Jag kan förstå att det är långt från fotboll och att sportjournalister befinner sig långt från ämnet, men även fotbollen i Palestina drabbas. Och parallellt går Israel in i ett playoff där man är två matcher från EM i Tyskland i sommar.

Klart att det går att förstå att de flesta är försiktiga. Konflikten är komplex sett till att den pågått under oerhört lång tid och det finns oförrätter från bägge håll. Det är mycket storpolitik kring länderna och människorna i regionen. Israel är dessutom en demokrati, vilket få andra länder i regionen är.

Nu har Palestinas fotbollsförbund skrivit till Fifa och vill att vad man upplever är Israels brott mot internationell lag ska innebära att israeliska landslag och lag blir utsatta för sanktioner. Fifa-kongressen i Bangkok är först i maj så EM-playoff sker oavsett vad för beslut de 211 medlemsländerna tar. Det är inte ens säkert att Palestinas fråga tas upp.

Annons

I grunden förstår jag inte varför fotbollen är så tyst. Det finns inget politiskt i att ta ställning mot att barn, ungdomar och civila dödas och skadas och försöka påverka. Fifa-basen Gianni Infantino brukar ju tala om hur fotbollen förenar och han frotterar gärna sig med världsledare och sprider klyschor.

Det är en humanitär katastrof som pågår i Gaza och det är klart att vi måste kräva att Israel avbryter kriget. Precis som vi givetvis ska kräva att Hamas släpper den kvarvarande gisslan som man tog 7 oktober och fördöma den attacken. Och det är bra att man inför sanktioner mot israeliska bosättare på Västbanken för att få stopp deras attacker.

Uefa är inte bättre med Alexander Ceferin i spetsen. Tyst minut för alla oskyldiga och civila offer inför EM-playoff hade varit minimum. Tyvärr tar Svenska Fotbollförbundet också en passiv roll i det här. Gais är vad jag vet den enda elitförening där supportrar skickat in en motion kring att bryta idrottsutbytet med Israel, men den blev nerröstad.

Annons

Heder till det norska fotbollsförbundet som åtminstone markerar med att skänka en miljon kronor till offren. NFF-basen Lise Klaveness har också varit tydlig i sina sociala medier och hon är en av få som vågar gå utanför fotbollsledarnas redan upplöjda fåror.

Frågan om att stoppa Israels deltagande är knepigare? Jag förstår de som pekar på den hårda kritiken Israel fick från den internationella domstolen och att även om man klassar kriget mot Gaza som ett försvar är det många civila som offras. Det är för mig svårt att då ge klartecken till att spela fotboll eller bedriva annan idrott sett till tragedierna.

Å andra sidan kan man då vända på det och säga att så länge det finns israeliska gisslan i Gaza borde inte Palestina delta i idrott. I grunden vill jag bara belysa den humanitära katastrof som pågår i Gaza och undra varför fotbollen är så tyst.

Annons

Att jämföra Israel med Ryssland haltar sett till att det var en oprovocerad invasion, men även där kan man undra hur vi kunde vara så tysta 2014. Det ryska kriget mot Ukraina har pågått i tio år och vi har varit på ryska arenor på VM 2018 och EM 2021 och det sades inte mycket.

Klart att det är enklare att säga att idrott och politik hör inte ihop och att fotbollen ska spelas oavsett. Fotboll är fotboll och politik är politik. Tyvärr är världen inte så enkel och för alla som tar del av fotbollens selektiva solidariserande måste det vara svårt att förstå varför vi nämner en tragedi och ignorerar en annan.

LÄS MER: Palestina kräver att Fifa agerar mot Israel – vill ha beslut på Fifa-kongressen

LÄS MER: Tomasson om Israel-frågan: “Fotboll ska spelas”

En gryning för svensk fotboll – och förhoppningsvis äkta

Lundhs blogg 2024-03-18 22:46

PORTO. En och annan falsk gryning har man varit med om i fotbollens värld. Där löften om en fin framtid blivit till inget. Jon Dahl Tomasson har pekat ut riktningen och nu får vi se om spelarna kan följa den.

Omstarten för svensk fotboll sker under ledning av en dansk som inte bara ogillar formationer – utan även att svara på frågor. Jon Dahl Tomasson var återigen på oerhört gott humör när han bänkade sig för sin tredje presskonferens med svenska journalister.

Denna gång satt han en våning ner på lyxhotellet i Porto där Sverige checkat in för fyra nätter, ett gäng tränings- och teoripass samt en match mot Portugal. Återigen visade Dahl Tomasson sig vara svårmanövrerad och det spelade ingen roll vilka frågor som kom, svaren var allt annat än den fotboll han förespråkar.

Oavsett hur journalister försökte få svar på formationer, tränarförebilder, Bosse Johansson, Israel i EM-playoff, tänkta startelvor, lagkapten var det en försiktig dansk. Han hade glatt humör de dryga 27 minuterna men det enda som klarnade helt var att han heter Jon i förnamn och Dahl Tomasson i efternamn.

Annons

Bara det att min fråga om han kommer köra två olika startelvor i de två matcherna fick svaret att det var fyra matcher. Att även U21-landslagets två matcher är en del av det den här samlingen. Jo, det förstås, men det är ändå rätt givet att Dahl Tomasson bara basar över de 25 spelare han har i Porto.

Klart att det inte är lätt när Jon Dahl Tomasson precis tagit över ansvaret knappt träffat spelarna. Kanske är det därför han spelar säkert. Inte ens när han gästade Nyhetsmorgon kunde han välja vilken mat som är bäst, svensk eller dansk? Han gick på italiensk.

Under det första träningspasset under måndagen på en liten, charmig och sliten arena var det gåfotboll varvat med instruktioner. Dahl Tomasson och hans assisterande Remy Reijnierse turades om att instruera och nederländaren hade ett stort block med sig ut på planen för att visualisera tankarna på deras fotboll.

Annons

Scenerna tog mig 26 år tillbaka i tiden och på en plan en 1,5 timme norrut med bil. Då var platsen Vigo i Spanien där Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck samlat det riktiga landslaget för första gången. De ville lära ut ett nytt sätt för landslaget att spela och gick om kring och instruerade resterna av Tommy Svenssons landslag på träningsplanen.

Även då var det ett landslag som missat två raka mästerskap. Även då var det ett stukat gäng spelare. Inte alla blev frälsta av vad Söderberg och Lagerbäck missionerade om den där träningen – Klas Ingesson klev av efter den samlingen – och inte blev det lättare när det slutade 4-0 till Spanien på Balaidosstadion i Vigo.

Det var en rejäl smäll för de nya förbundskaptenerna. Ändå blev det starten på ett kvalspel där Sverige vann sju och kryssade en match på vägen till EM 2000. Mästerskapet blev förvisso en flopp men det blev både VM 2002 och EM 2004 där det var stolpar och ribbar som satte stopp när laget tagit sig vidare från gruppspelet.

Annons

Det är vettigt att tänka att Dahl Tomasson och spelarna måste få tid och tålamod. Man kan räkna med att den första fasen med fyra träningsmatcher kommer att svänga när det är rätt tufft motstånd. Sverige ska hitta rätt med ett nytt ledarskap, ett nytt spelsystem och möjligen en del nya spelare.

Efter träningen fick vi prata med en del av spelarna. Alla var optimistiska kring Jon Dahl Tomassons idéer kring att spela framåt och med få bolltouch. Frågan om varför det ska fungera nu och inte under Janne Andersson fick inget riktigt svar. Kanske lever de på hoppet? Kanske tror de mer på en tränare som levt med denna fotboll?

Hoppet om en riktig gryning får leva vidare. Och även om det blir några förluster när Sverige vågar spela en offensiv fotboll kan man inte ändra sig direkt. Nu finns tiden att spela in en ny spelidé och då måste man ge det chansen.

Annons

****

Portugal verkar ta lugnt på att möta Sverige. En rad av stjärnorna inklusive Cristiano Ronaldo vilar på torsdag.

****

4-2-3-1? 4-2-2-2? 3-5-2? Alla formationer gick att spåra på träningen, men mest 4-2-3-1. Lagen då? Utan Hugo Larsson som vilade och en försenad Jens Cajuste såg det ut som följande:

“Lag 1” under träningen: Robin Olsen – Emil Holm, Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson – Anton Salétros, Samuel Gustafson – Jacob Ondrejka, Simon Olsson, Emil Forsberg – Gustaf Nilsson

“Lag 2” under träningen: Viktor Johansson/Kristoffer Nordfeldt – Emil Krafth, Carl Starfelt, Hjalmar Ekdal, Gabriel Gudmundsson – Mattias Svanberg, Linus Wahlqvist Egnell – Dejan Kulusevski, Alexander Isak, Anthony Elanga – Viktor Gyökeres

Annons

****

Kaffepriset är alltid en bra signal på vilken klass det är på hotellet. En kopp svart kaffe gick på sju euro på landslagets hotell.

****

Viktor Gyökeres är GLÖDHET i Portugal. Ungarnas jubel i samband med den svenska träningen var en tydlig temperaturmätare. Plus att de gjorde hans numera välkända målgest. Härligt att se.

Same same but different under Tomasson

Lundhs blogg 2024-03-13 16:33

I grunden samma trupp. I stora stycken samma stab. Ett gäng som nu ska spela underhållande, framåtlutat och vinnande. Jon Dahl Tomasson är fotbollstränare och inte trollkarl – men oavsett blir det spännande.

Om tidigare förbundskaptenen Janne Andersson satt i radhuset på Lidingö och följde uttagningen av Jon Dahl Tomassons första landslagstrupp måste han ha skrattat. Kanske kommenterade Andersson en del spelare till både hustrun Ulrika och hunden Conrad. Typ: “Vad var det jag sa?”

För när man såg målvakter och försvarare var det som om Janne Andersson dragit namnen. Vi har sett det gänget tidigare. Den tidigare förbundskaptenen upprepade många gånger de sista åren att oavsett vem som tagit ut truppen hade det inte skiljt sig åt på många namn. Den här onsdagen i mars måste han känt att han hade rätt.

Annons

Ja, jag vet att den nya förbundskaptenen tog ut Gustaf Nilsson, Anton Salétros, Simon Olsson och Jacob Ondrejka som inte varit med i det riktiga landslaget tidigare. Men vi fick inte det som många väntat sig i form av Roony Bardghji, Lucas Bergvall eller Sebastian Nanasi. Och det var i mångt och mycket gänget från i höstas.

På ledarsidan har förutom Dahl Tomasson och hans assisterande Remy Reijnierse även fystränaren Ben Rosen och Sebastian Larsson tillkommit när Peter Wettergren blivit teknisk direktör och Paul Balsom fått kliva av. Annars är det de gamla vanliga gänget som är med. Mats Elfvendal. Dale Reese. Till och med Lasse Jacobsson som förvisso får en nygammal roll som scout.

En ny era kallar fotbollsförbundet omstarten under Jon Dahl Tomasson. Det hade varit lätt att tro att det skull hända ännu mer, men det är uppenbart att dansken som leder landslaget börjar så här. Nu handlar det om att utnyttja tiden fram till sommaren där fyra landskamper väntar för att sätta grunderna för det nya Sverige.

Annons

Vad det innebär konkret? Ja, vi får inte mer svar än att Dahl Tomasson vill spela en modern fotboll. Bollen ska framåt, inte i sidled eller bakåt. Inte heller ska den spelas runt som om det vore handboll. Framåt! Supportrarna betalar dyrt för biljetter och ska underhållas av svensk landslagsfotboll.

Målsättningen i varje match är vinst. Det går inte att vara rädd för motståndet och även om det är givet att man inte vinner alla matcher. Danske Dahl Tomasson lät lite som Erik Hamrén när han till och med bejakade ett drömmande om framgångar även om han inte talade om mästerskapsmedalj.

För er som kan er svenska och moderna fotbollshistoria vet att Lars Lagerbäck präglade många år mer att vara en realistisk pessimist. En riskminimerande fotboll som tog Sverige en bra bit innan Hamrén dansade in. Efter den minst sagt korta och inte så framgångsrika dansen följde Janne Andersson med en tillbakagång. “Jag drömmer inte, jag jobbar”, sa han.

Annons

Sverige under Jon Dahl Tomasson ska bygga på passion och engagemang. Och stoltheten att spela för Sverige. Om jag inte visste att jag var på en förbundskaptens presskonferens hade det gått att missta för en chef som eldar på sina säljare innan de ska ut och sticka in foten innanför dörren för att sälja på kunden en dammsugare. Alternativt mata “cold calls” 12-14 timmar om dagen.

Sveriges danska förbundskapten sände rejält med energi och passion. Han verkar trivas med jobbet. Minst sagt. Om han bott i Sverige hade SvFF kunnat använda honom för att halvera elkostnaden på kansliet på Evenemangsgatan i Solna. Hans entusiasm smittar och var elektrisk. Däremot ville inte Jon Dahl Tomasson gå in på några detaljer på hur det ska gå till när Sverige går in i en ny era.

Vi fick inte svar på vem som blir lagkapten trots att det är bestämt. Och den nya förbundskaptenen hatar att prata formationer och spelsystem. När jag undrade hur han skulle instruera spelarna utan att prata just formationer och spelsystem lämnade han podiet och ställde sig framför mig för att visa en möjlig svaghet med markering. Om jag nu förstod det rätt?

Annons

Nu tror jag inte att Jon Dahl Tomasson kommer att samla landslaget för några träningar i Porto och inte alls beröra spelsystem, principer och formationer. Utan det handlar väl om att hålla det inom gruppen och försöka svetsa samman laget. Han vill att spelarna ska få höra det av honom, inte läsa det eller höra om det på andra vägar.

Klart är att det är en pågående smekmånad när landslaget för herrar går in i en nya era. Hur länge? Det styr resultaten. Men det är spännande med något som viker av från det tidigare och Jon Dahl Tomasson har bestämt sig för att bjuda till på bästa sätt. Han beklagar att han inte kan svara på frågor och försöker skoja till det.

Den nya förbundskaptenen skjuter även tillbaka en del frågor till oss i media. Kanske ett kul grepp sett från podiet, men missar att poängen med frågorna är för att alla som bryr sig om landslaget ska få svar på vad de undrar. Om uttagna, om inte uttagna, om spelsystem och så vidare. Vi lär väl hitta varandra efter hand.

Annons

Nyckelfrågan är om ett nytt ledarskap kan få ett gammalt spelarmaterial att prestera bättre än tidigare? Det svaret lär vi få på vägen och det finns bara så mycket en tränare kan åstadkomma. Undantagen när ett ledarskap verkligen lyfter spelare finns, men det är betydligt vanligare att förbättringen blir marginell.

Portugal borta är ingen lätt start men där inser alla att en svensk förlust är trolig i en premiär för en förbundskapten. Värre är AlbanienFriends Arena där många nog räknar med svensk seger. Man har kanske inte koll på att laget är EM-klart efter att ha vunnit sin grupp före Tjeckien och Polen. Förlust där blir inte kul.

Svensk herrfotbolls nya era är i händerna på en entusiastisk dansk som utlovar en modern och underhållande offensiv. Det låter lovande och önskvärt och det är givet att man kan dras med i hajpen och börja tro på det. Men i verkligheten är det upp till bevis och leva upp till de stora orden.

Annons

Sparken av Nagelsmann framstår i backspegeln som en gåta

Lundhs blogg 2024-03-05 16:33

MÜNCHEN. Inte ens ett år har gått sedan Julian Nagelsmann fick sparken av Bayern München. Hur man än kollar i backspegeln framstår det som ett galet beslut – och en gåta.

Bayern München har inte lämnat en säsong utan en pokal sedan man klev av gräset i maj 2012. Inte sällan har det blivit fler än en per säsong och elva raka ligatitlar är ett kvitto på dominansen. När säsongen 2011-12 gick mot sitt slut föll man både i den tyska cupfinalen, Champions League-finalen och hade sett Borussia Dortmund segla förbi i ligatabellen.

Nu ser historien ut att upprepa sig. Den tyska giganten måste slå ut Lazio i Champions Leagues åttondelsfinal tisdag kväll för att hoppet om åtminstone en pokal ska vara vid liv. Sedan tidigare har man förlorat Supercupen mot RB Leipzig med 3-0, åkt ur tyska cupen mot Saarbrücken från tredjedivisionen och sett hur Bayer Leverkusen ryckt åt sig tio poängs ledning med tio omgångar kvar.

Annons

Trycket på Bayern München är därefter. Å ena sidan kan man tycka att det är konstigt att det inte går att gå en säsong utan en pokal för det gör många stora föreningar, å andra sidan har klubben vant alla i och runt om kring med en vinnarkultur utan motstycke i någon av Europas större ligor. Därav läget med press på hemmalaget i München.

Lazio vann första matchen med 1-0 och Bayern München var skakat redan när man åkte till Rom efter att ha fått stryk helgen före med 3-0 mot Bayer Leverkusen. Inte blev det bättre av en förlust mot Lazio och sedan klev Bochum in och sänkte Bayern med 3-2. Tre förluster i rad för första gången sedan 2015 vilket på många sätt är talande.

Det blev för mycket för den nuvarande klubbledningen. Man meddelade att Thomas Tuchel får kliva av jobbet som tränare till sommaren, och det ett år i förväg. Även om det blev seger mot Leipzig efter beslutet klarade Bayern bara 2-2 mot Freiburg i fredags och den första halvtimmen var sanslöst svag från det tyska storlaget.

Annons

Risken är att Lazio skräller och skickar ut Bayern München. I så fall är krisen djup och inte på 15 år har man varit nere i sådan svacka. Då var det under Jürgen Klinsmanns ledning fram till han fick kicken i april och det var en säsong som också slutade utan några troféer. Det är länge sedan och svårt för många som funnits med på triumftåget med titlar.

Tyska medier uppger att om Lazio tar sig vidare är det över för Thomas Tuchel. Då får tränaren inte ens vara kvar till sommaren. Det verkar vara rätt få som kommer sakna den sarkastiske och spetsige tränaren som skyller på rätt många utom sig själva. Han har varit tydlig både verbalt och i handling att han inte gillat alla spelare i truppen och velat ha andra.

Bro efter bro har eldats upp av Thomas Tuchel som efter åren i Mainz och Borussia Dortmund cirkulerat i storklubbar likt Paris SG, Chelsea och Bayern München och förvisso vunnit hel en del men också haft fina förutsättningar. Främsta insatsen var att ta Chelsea under säsong och leda klubben till Champions League-triumfen mot Manchester City.

Annons

Det har inte ens gått ett år sedan man sparkade Julian Nagelsmann och ersatte den unge tränaren med Tuchel. Då var förvisso Bayern München bara tvåa i Bundesliga men det skiljde en ynka poäng till ledande Borussia Dortmund men klubben var klar för kvartsfinal i både Champions League och den tyska cupen och hade vunnit supercupen.

När Tuchel avslutade säsongen vann man förvisso ligan men det handlade mer om att Dortmund föll på eget grepp. Man rasslade ut ur både inhemsk cup och Champions League. Därefter har motgångarna fortsatt under Tuchel och det var rätt givet att ledningen behövde agera mot en tränare som knappast åtnjuter något förtroende längre.

Nu kan man säga att de ansvariga för sparken av Nagelsmann är borta. VD:n Oliver Kahn och sportchefen Hasan Salihamidžić fick gå samtidigt som klubben vann ligan förra våren. Därför är det svårt att gå hårt åt den sportsliga ledningen som styr klubben nu, för de har inte ansvaret för den underliga skiftet mitt i säsongen.

Annons

Hur man än vrider och vänder på backspegeln är det en gåta hur Bayern München kunde sparka Nagelsmann. Det framstår som galet, men det är givet att vi inte har alla delarna men även om Champions League tog slut mot Villarreal under Nagelsmanns första säsong vann man ligan och supercupen och han hade korn på flera pokaler säsong två. Han måste klassas som godkänd.

Ändå valde man att byta ut Julian Nagelsmann i slutet av mars och dåvarande vd:n Oliver Kahn var hård: ”Efter VM har vi inte spelat lika framgångsrikt och lika attraktivt. De stora svängningarna i våra prestationer har skapat tvivel både kring vår ambition för säsongen men också kring vår framtidsvision”.

Skälen var fler än de sportsliga, åtminstone enligt uppgifter i medier. Där talades om att han ändrade för mycket i spelsättet, inte utvecklade unga spelare, inte respekterade Thomas Müller nog, bråkade med Manuel Neuer och sparkade hans målvaktstränare. Lägg till en kärleksrelation med en tidigare Bild-journalist och att han åkte skateboard och motorcykel.

Annons

Framtiden blev allt annat än den vision som Kahn hade när han fimpade Nagelsmann. Den tidigare stormålvakten fick själv gå och klubben lyfte i somras upp finansansvarige Jan-Chrstian Dreesen som vd plus att Christoph Freund blev sportdirektör när han bytte RB Salzburg mot Bayern. Lägg till att Max Eberl kom in som sportsligt ansvarig i januari.

Den tidigare spelaren Eberl är fostrad i Bayern München men spelade bara en A-lagsmatch för klubben. Därefter gjorde han avtryck som först spelare och sedan sportchef i Borussia Mönchengladbach innan han gick in i väggen. Omstarten blev en flytt till RB Leipzig innan Bayern München fick honom att redan kliva av efter ett drygt halvår.

Nu är det Max Eberl som ska hitta en ersättare till Thomas Tuchel. Om sedan Tuchel får sitta kvar säsongen ut eller får gå i förväg styrs av resultat, men ingen kommer undra varför Bayern München byter ut honom. Det har varit ett år som varit direkt dåligt och det håller inte när man leder den tyska storklubben. Det är ingen gåta, direkt.

Annons

****

Paris SG är nära kvartsfinal när man tar sig an Real Sociedad på bortaplan med 2-0 med sig från första mötet, men det qatariska lagbygget gungar. Kylian Mbappé är på väg att lämna och det trots att ägarna gjorde allt som den franska stjärnan önskade. Från enorm lön och bonus till att han skulle vara ensam tupp i laget, men det hjälpte inte.

L’Equipe skriver att PSG-basen Nasser Al-Khelaïfi är missnöjd med att Mbappé ska lämna klubben i sommar. Det kan bli Real Madrid och i helgens ligamatch blev PSG-stjärnan utbytt i paus och följde andra halvlek från läktaren tillsammans med sin mamma.

Paris-tränaren Luis Enrique verkar ha ägarnas stöd i att agera hårt mot Mbappé och enligt den franska tidningens rapportering finns det en stor ilska riktad mot fransmannen. Parallellt kan man ändå konstatera att en Mbappé i slag ger större sannolikhet att PSG vinner Champions League och resultat kan dämpa besvikelsen.

Annons

Apropå Qatar och landets satsning på sport släppte vi i veckan en dokumentär på TV4 Play om arvet efter VM 2022. Om svikna löften, om en pågående sporttvätt, om en framtid där regionen är en bankomat för världens idrott och om hur den politiska splittringen i världen ökat efter VM.

SE DOKUMENTÄREN ARVET EFTER QATAR-VM VIA DENNA LÄNK

****

Harry Kanes förbannelse är otrolig. Tänk att han lämnade Tottenham för Bayern München för att vinna något och inför säsongen var frågan snarare hur många pokaler det skulle bli. Nu talar mycket för att det blir noll pokaler under första säsongen.

Dock ska det sägas att engelsmannen gjort vad han köptes för: mål. Totalt 31 mål och åtta assist på 32 tävlingsmatcher. Skulden är inte hans utan det är resten av klubben som inte riktigt fungerat.

****

Kampen om extra platser i nästa säsongs Champions League pågår parallellt med jakten på pokaler. Just nu ligger Italien och Serie A väldigt bra för att rycka åt sig en av de två platser som finns till de nationer vars klubbar går bäst i cupspelet i Europa. Vilket vore väldigt starkt.

Annons

Den sista platsen kan gå till England eller Tyskland och även om Bundesliga ligger före i dagsläget talar en del för att Premier League kan kliva förbi på upploppet. Det handlar om hur alla kvarvarande lag i Champions League, Europa League och Europa Conference League gör det.

Italien har i dagsläget sju av sju startande lag kvar, England har sex av åtta och Tyskland har fem av sju. Det handlar om ländernas koefficientpoäng för denna säsong för att ranka liga 1 och liga 2 som rycker åt sig varsin extraplats i Champions League 2024-25 vilket gör position fem i ligorna extra värdefull.

JDT lovar offensiv fotboll – och kör charmoffensiv

Lundhs blogg 2024-03-01 16:03

Frågan är vad som varar längst? Jon Dahl Tomassons charmoffensiv mot medierna eller hans offensiva fotboll. Han är förbundskapten, inte trollkarl, och fortfarande går det att ana hål i det svenska laget.

Efter några välkomnande ord från generalsekreterare Andrea Möllerberg och fotbollschef Kim Källström och en krystad reklamfilm var det till slut dags för Jon Dahl Tomasson att kliva fram och ställa sig bakom podiet hos fotbollsförbundets sponsor. Sveriges nya förbundskapten för herrlandslaget.

Om Gert Fylking varit på plats hade han kunnat hoppa fram och skrika: ÄNTLIGEN! Det har tagit sin tid att få klart med en förbundskapten och antalet kandidater och “nej tack” är för många för att redogöra för, men Jon Dahl Tomasson var inte först i kön även om man i dag gärna lyfter fram att man talades vid i december. Jo, men då talade SvFF med nästan alla med Uefa-licens och viss koppling till Sverige.

Annons

Det är tre månader sedan företrädaren Janne Andersson satt på samma ställe och sammanfattade dryga sju år som ansvarig. Då var det en ganska stukad person som lämnade uppdraget efter två raka mästerskapsmissar och en enorm skillnad mot den person som nu tar över. Vilket inte är konstigt, för förbundskaptensjobbet slukar alla även om det tar olika lång tid.

Jon Dahl Tomasson som är Sveriges första utländska förbundskapten i fotboll tog hand om språkfrågan direkt. Han slog fast att han kommer att tala engelska i jobbet som förbundskapten. Dansken som levt utomlands i närmare 30 år som spelare och ledare anser att han är för dålig på svenska – och att svenskar är för dåliga på danska. Ett förståeligt beslut.

Bara genom att se på Dahl Tomasson och lyssna på honom gick det att se hur glad, stolt och exalterad han är över uppdraget att leda Sveriges landslag. Klart att det är en bra möjlighet för honom när Blackburn Rovers visade sig vara ett ekonomiskt pressat projekt. Det korta kontraktet över VM-kvalet är inget hinder när man är kan tänka sig att se det mesta som en språngbräda.

Annons

Klart att Jon Dahl Tomasson brinner för att lyckas med landslaget, men precis som när Malmö FF i januari 2020 valde honom trots brister i CV:et i form av ringa erfarenhet som huvudtränare, är detta en möjlighet för ett ekonomiskt pressat fotbollsförbund att få till en rekrytering som både passar kravprofilen och ryms inom budgeten.

Dansken står för en helt annan fotbollsfilosofi än Janne Andersson och Lars Lagerbäck. Åtminstone på taktiktavlan. Dahl Tomasson vill spela för att vinna och inte för att undvika en förlust, samt att han vill bjuda de som betalar för att se på matcher på en underhållande fotboll. Ja, det är lätt att säga och det blir något knepigare när han ska spela den fotbollen med det svenska spelarmaterialet.

Det låter lovande och lockande och klart att Kulusevski, Gyökeres, Isak, Elanga, Forsberg och Larsson kan skapa hopp om en potent offensiv. Frågan om hur Dahl Tomasson ska lösa det håliga svenska försvaret – som bidrog till att Janne Anderssons sista år var mörka och rymde missat VM och EM – fick svaret att hela laget försvarar, inte bara backarna.

Annons

Klart att det är riktigt, men Sverige har saknat alternativ som kan hålla tätt och skapa en stark defensiv. Det är ofta så framgångarna har kommit för svensk fotboll, men kanske är dansk ledning det som krävs för att klivet över till en annan fotboll ska lyckas. Annars är frågan hur länge det går att tro på ett nytt och offensivt svenskt landslag.

Risken är att medier och supportrar går i Erik Hamrén-fällan där tal om mästerskapsmedalj, “shining” och ett annat spelsätt var en falsk gryning som slutade i två misslyckade gruppspel i EM 2012 och 2016. När Hamrén kom fanns en trötthet på Lagerbäck-fotbollen, men när väl Janne Andersson såg till att den riskminimerande fotbollen gjorde comeback var det roligare sett till resultaten.

Det är som den berömda filten i fotbollstaktiska och enkla diskussioner. Att om man drar upp den för att värma huvudet fryser man om tårna och vice versa. Kan ett svenskt herrlandslag utmana med en offensiv fotboll där det handlar om lägga all kraft på att vinna snarare än att undvika att förlora? Vi kommer att bli varse det inom ganska kort.

Annons

Fyra träningsmatcher i vår följs av sex matcher i Nations League i höst innan det avgörande VM-kvalet spelas 2025. Det kan bli en fyrlagsgrupp med spel enbart hösten 2025 eller en femlagsgrupp och då börjar kvalet i mars. Först om Dahl Tomasson tar Sverige till VM får han förlängt kontrakt. Klart att han kan lyckas, men mycket hänger på lottningen.

Har sett en del som pekar på att VM i Nordamerika 2026 utökas från 32 länder till 48 och att då bör det vara lätt för Sverige, men den 50-procentiga ökningen påverkar inte Sverige så värst mycket. I Europa har VM-platserna “bara” gått från 13 till 16 och det är ingen stor höjning. Med tanke på att Sverige inte ens klarade av att ta en plats i EM i Tyskland där det fanns 23 platser kan det inte ses som givet att Sverige spelar VM.

Jon Dahl Tomasson var fåordig kring sin landslagsstab och vem som blir lagkapten. Han vill återkomma när han väl börjat samtala med spelare och tänkbara ledare. Det är uppenbart att danskens ord väger tungt och det är inte givet att ledarna från Janne Anderssons stab är kvar kring herrlandslaget när det är omstart i Porto 18 mars.

Annons

Den 13 mars tar Dahl Tomasson ut sin första trupp med 23 utespelare och tre målvakter. Då får vi en första indikation på vilket riktning han vill gå med olika spelare och fram till dess bör man utröna frågor kring spelarråd, lagkapten och andra önskemål. Han bör ha träffat eller åtminstone ha samtalat längre med en del av de viktigaste spelarna inför den första samlingen.

Dahl Tomasson var inte säker på om han skulle prata med Janne Andersson, men det är ett misstag att inte tala med sin företrädare. Klart att man kan lära sig en del av Anderssons insikter och synpunkter, och jag är övertygad om att den tidigare förbundskaptenen gärna delar med sig från sina år som ansvarig för herrarna.

Under sin första pressträff var Jon Dahl Tomasson på en charmoffensiv mot oss i medierna. Om han fått rådet, kommit fram till det själv eller om det var en kombination är ointressant, men det var en märkbar skillnad från hur han var som Malmö FF-tränare. Nu var den dansk-nederländska spetsigheten undanstoppad. Hur länge? Återstår att se.

Annons

Undrar vad som varar längst? Tron på att Sverige kan spela en fotboll som bygger på att man vill vinna snarare än att undvika att förlora eller den Dahl Tomassonska charmoffensiven mot medierna? Just nu är det knapp fördel för den offensiva spelstilen men inget är givet i den här kampen för bägge kan rasa samman.

Vi vet alla att smekmånader kring förbundskaptener kan vara i några veckor (Hamrén), några månader (Söderberg och Lagerbäck) eller några år (Andersson). Nu har Jon Dahl Tomasson inlett sin epok med en stark första dag, men det säkraste är att göra som alla inom fotbollen; och ta en match, eller rättare sagt, en dag i taget.

En ny och kravfylld era för landslaget – som kan bli kort

Lundhs blogg 2024-02-26 19:35

Jon Dahl Tomasson tar över landslaget. Dansken har 19 månader på sig att göra resultat – annars lär det vara över.

För första gången kommer Sveriges herrar ledas av en utländsk förbundskapten när man tar sig an Portugal borta i mars. Nej, jag räknar inte George Raynor som förvisso ordnade OS-guld 1948, VM-silver 1958 samt brons i både VM 1950 och OS 1952 för Sverige. Engelsmannen var enbart tränare som matchade de spelare som förbundets uttagningskommitté valt.

Efter att Sverige hade misslyckats att ta sig till VM i Chile 1962 beslöt fotbollsförbundet att anställa Lennart Nyman som den första förbundskaptenen. Därefter har ytterligare nio svenska män (jag räknar inte Nisse Andersson som var tf hösten 1990) haft ansvaret för att både välja spelare och sedan matcha dem i landslaget, och det med blandad framgång.

Annons

Från och med 1 mars kommer Jon Dahl Tomasson ta över ansvaret för Sverige. Med sig har han nederländaren Remy Reijnierse som assisterande förbundskapten. Det är nya tider för herrlandslaget och långt från den strategi tidigare generalsekreteraren Håkan Sjöstrand hade, att förbundskaptenen skulle bo i Stockholm och komma in på kansliet.

Nu kommer Tomasson och Reijnierse bo utomlands och bara komma till Sverige när de behöver för samlingar och en del möten. Förbundets fotbollschef Kim Källström förklarar det med att de flesta landslagsspelarna bor utomlands och det viktigaste för Tomasson är att bygga en relation till dem snarare än att sitta på kansliet. Han har en poäng.

Klart är att förbundets nya strategi även innebär en kort kontrakt över endast en mästerskapscykel. Historiskt har man alltid haft två kvalperioder. Redan i oktober eller november 2025 kan det vara över för Tomasson om Sverige är borta i VM-kvalet till Nordamerika 2026. Det vill säga drygt ett och ett halvt år på att samla styrkorna och få resultat nog för att få förlängt kontrakt över VM i USA, Kanada och Mexiko.

Annons

Första uppgiften i tävlingssammanhang blir Nations League och det med start i september. Då Sverige möter Azerbajdzjan, Slovakien och Estland och uppdraget är att ta landslaget tillbaka till B-divisionen, men det finns inget krav att vinna gruppen. Det fanns det inte för Olof Mellberg heller, men det fanns en ekonomisk väg ut för SvFF vilket inte BP-tränaren gillade.

Det är uppenbart att förbundets nya ledning med generalsekreterare Andrea Möllerberg och fotbollschef Kim Källström tror på kortare brinntid för förbundskaptener. Man vill undvika motsvarigheter till Janne Anderssons sista år på posten där det blev negativt för alla involverade. Allt går snabbare i dag och tålamodet är begränsat, även om skiftet går emot tankar på kontinuitet.

Förbundet har under processen i att finna en ny förbundskapten fått kritik för att det tagit tid. Vilket är svårt att greppa med tanke alla skiften som varit på förbundet, att tävlingsmatcher ligger en bit bort och att både Andrea Möllerberg och Kim Källström klev in på sina respektive jobb i november och december. Då är det väl viktigare att det blir rätt än att det går snabbt och de ansvariga inte är med i processen.

Annons

Däremot kan man undra kring den strategi att tala med så många som möjligt för att utröna intresset. Vilket ledde till att en rad personer fick ut sina namn i medier, mer eller mindre frivilligt, och där en del var lika aktuella som prinsessan Adrienne (Madeleines yngsta barn är elva) är att ta över den svenska tronen.

Klart att Jon Dahl Tomasson inte är eller var nummer ett. Sedan kanske han tog ett kliv upp i listorna när han plötsligt var gratis efter att ha lämnat Blackburn. Men SvFF ville ha Olof Mellberg och Tony Gustavsson och om inte förhandlingen brakat samman tätt före underskriften i början av januari hade ingen från SvFF hyllat Tomasson, hans meriter, hans filosofi eller hans erfarenheter.

Ibland är det tillfälligheter som leder till jobb, möjligheter och eventuella succéer. Jon Dahl Tomasson har mycket bra i sitt CV. Stark spelarkarriär i stora klubbar och ligor med framgångar. Han har gjort mästerskap för Danmark och varit lagkapten. Han har presterat på hög nivå och även om hans mål mot Sverige i EM 2004 och efterföljande hyssjande av den svenska klacken kommer vevas är allt ovan rejält på plussidan.

Annons

Han har en hyfsad tränarkarriär där han givetvis har stor nytta av att ha varit assisterande i det danska landslaget. Ihop med Åge Hareide tog han laget till VM-åttondel 2018 (förlust på straffar mot Kroatien) följt av ett lyckat EM-kval till 2020, men där pandemin satte stopp för slutspelet. DBU valde att byta ut Hareide/Tomasson mot Kasper Hjulmand trots resultaten. Varför?

Som huvudtränare har Tomasson gjort det allra bäst i Malmö FF. En del skulle hävda att resurserna gör det svårt att misslyckas men han tog laget till två raka SM-guld och gruppspel i Champions League andra säsongen. Efter det använde han resultaten att leta nytt jobb och det blev engelska Championship och Blackburn Rovers.

Efter en stark första säsong ville dansken kliva av under sommaren 2023 då de indiska ägarna Venky inte ville satsa längre. Det slutade med att han lämnade klubben först efter det misslyckade transferfönstret i januari och då signalerade Tomasson till fotbollsförbundet att han gärna ville bli förbundskapten för Sverige. Vilket lyfte fram honom i kön.

Annons

Jon Dahl Tomasson står för en offensiv fotboll. Han är inspirerad av tiden i Nederländerna och det ska vara framgångsrikt, underhållande och i högt tempo. Han har ambitioner med Sverige som i dag har mest talang och urval framåt och det var uppenbart att fotbollschefen Kim Källström var nöjd med de utläggningar Tomasson haft för honom.

Klart att bristerna i det svenska laget finns längre bak i planen. Kan då ett aggressivt och högt försvarsspel betala sig för ett svenskt landslag? Vilket skulle vara ett rejält skifte för Sverige. Långt från Lagerbäck-eran och även en bra bit från de framgångsrika första fem åren under Janne Andersson. Det lär visa sig, men det är ett ordentligt skifte för svensk landslagfotboll.

Utifrån bristen på klara svenska kandidater är Tomasson en spännande och lovande utnämning. Oerhört många länder har haft utländska förbundskaptener (Danmark har haft tre) och det kanske är den injektion svensk herrfotboll behöver. Någon som ser på herrlandslaget på ett annat sätt än den klassiska svenska modellen med 4-4-2 och betoning på defensiven.

Annons

Jon Dahl Tomasson kommer in med energi och idéer. Sedan är det svenska spelarmaterialet begränsat, men om Janne Andersson kunde samla ihop resterna efter EM 2016 och ta laget till VM-kvartsfinal, gruppseger i Nations League och EM-åttondel kan givetvis Tomasson ta Sverige till VM. Vilket vore viktigt för ett ekonomiskt pressat förbund.

Vad Jon Dahl Tomasson får betalt vill SvFF inte svara på. Med tanke på att han ska bo utomlands kan man inte utnyttja någon expertskatt, men kontraktet ska ha en tyngd i bonusar om det går bra. Sedan kommer garanterat Tomasson och Reijnierse vara välbetalda. SvFF betalade Janne Andersson 4,4 miljoner kronor och Peter Wettergren 2,0 miljoner 2022 och om man inte behöver betala arbetsgivaravgifter finns närmare nio miljoner att bolla med.

Spelarna ska vara positiva till Jon Dahl Tomasson, enligt Kim Källström. Upp till dem att visa att de är beredda att ge allt för någon som kommer lägga kraften framåt som många av de unga efterlyst. För de måste jobba för den nya förbundskaptenen och han måste få med sig dem för att det ska gå att tro på svenska framgångar. Och det måste ske snabbt för tiden är knapp.

Annons

Nu väntar det en ny epok i svensk fotboll. En dansk epok. Där det kommer att vara en annan inställning till mycket. Alla som bevakade Malmö FF under Tomassons tid vet att det var hårda tag. Inte bara att han hade en representant som följde upp vad som skrevs och sades om honom utan att dansken hade krav på allt och alla.

I dessa tider kan man undra om fotbollsförbundet färgkodat honom före anställning? Röd, gul, grön eller blå? Ja, det lutar åt mest röd med lite inslag av gult för Tomasson… Han var inte bara populär i Malmö FF där han knöt till sig vissa spelare och var hård och kall mot rätt många andra. I framgång funkade det och det är stor skillnad på klubblag och landslag där tiden är begränsad. Vilket bör vara ett plus.

Delvis är det talande att Jon Dahl Tomasson inte ens var på den första presskonferensen trots dessa digitala tider. Vem vet vilka skäl han hade, men Tomasson är en person som ställer krav och går sin egen väg. Möllerberg och Källström fick ställa upp trots sportlov i huvudstaden. Den första pressträffen med dansken som formellt börjar jobbet på fredag dröjer.

Annons

Mattssons kvittering var en falsk gryning när City visade klass

Lundhs blogg 2024-02-13 22:58

KÖPENHAMN. Magnus Mattsson gav FCK lite hopp. Vad hjälpte det? Manchester City ordnade seger – och det är svårt att tro på danskt mirakel.

Åttondelsfinalen i Champions League i respirator. Manchester City har 3-1 med sig hem till Eastlands och även om man trots allt spela om det i returen är det svårt att verkligen tro på det. Ett resultat som ändå inte riktigt speglade matchen och Citys dominans.

Fram till att det dansk-svenska nyförvärvet Magnus Mattsson placerade in 1-1 efter att Viktor Claesson pressat Ederson till ett misstag var det svårt att tro att lagen tillhörde samma turnering. Det var klasskillnad som tack ut när City styrde och ställde.

Man kan naturligtvis säga att FC Köpenhamn var svagt och att det var tydligt att man inte spelat en tävlingsmatch på närmare två månader. Ändå landar jag mer i att City var starkt och det förvånade att det dröjde tio minuter innan Kevin De Bruyne gjorde 0-1.

Annons

Belgaren missade själv en nick i öppet läge efter några minuter. Något senare var det först Ruben Dias och sedan Nathan Aké som obegripligt nog fick bollen utanför när det borde varit lättare att göra mål. Till slut hittade Phil Foden fram till De Bruyne som avslutade mot bortre stolpen och ordnade ledningen.

Den uppumpade stämningen på ett studsande Parken hade mattats av City-dominansen och 0-1 dödade den ett tag. Det var sådan skillnad på lagen att om det varit boxning hade tränaren åtminstone tittat på handduken för att veta var den befann sig, om den skulle behövas kastas in.

Även om FC Köpenhamn fick till några sekvenser av ordnat spel efter 25 minuters spel var det dominans från det engelska klubblaget. FCK är inte bara ovant vid att spela tävlingsmatcher, man är även ovant vid att under långa perioder var tillbakatryckt och nästan aldrig vila med bollen.

Annons

En polare som följde matchen smsade om hur galet överlägset Manchester City är. Det var svårt att inte bekräfta den bilden. Någon minut senare exploderade Parken i ett våldsamt jubel. En dålig Ederson-rensning hamnade hos Mohamed Elyounoussi som avslutade direkt, men Ruben Dias blockerade.

Bollen gick rakt ut mot en framstormande Magnus Mattsson som iskallt placerade in kvitteringen med en bredsida. Han böjde bollen runt en framstormande back och utom räckhåll för Ederson. Nyförvärvet från NEC Nijmegen visade sitt värde i sin första start för FCK.

Under några minuter skakade det om hemmaarenan där man anade en möjlighet att skaka Manchester City. Om man kryssat borta mot Bayern München, tagit fyra poäng mot Galatasaray och slagit Manchester United är det givetvis möjligt. Det är det härliga med fotboll, att det inte alltid är logiskt.

Annons

Tyvärr var det lite av en falsk gryning då FCK-försvaret var passivt på tilläggstid i den första halvleken. Klart att finns var en del tur i att De Bruyne får fram bollen till Bernardo Silva som iskallt vinklade in 1-2. Tungt i det läget, och tungt på det sättet och det blev för tungt för FCK.

Andra halvlek var en lång räcka heroiska insatser från Kamil Grabara i mål och en del andra FCK-spelare. City jagade ett mål för att verkligen göra returen enkel att ta hand om. På tilläggstid var det Phil Foden som skickade in 1-3 och gav Pep Guardiola en lugn resa mot Manchester.

FC Köpenhamn är på väg att växa ur Norden – men är långt efter de stora

Lundhs blogg 2024-02-13 19:06

KÖPENHAMN. Manchester City jagar sin andra raka Champions League-titel. Första hindret är FC Köpenhamn. En klubb som hakar av de flesta i Norden men är oerhört långt från toppen.

Dryga tre timmar till avspark för åttondelsfinalen och köerna utanför Parken i Köpenhamn är långa. Alla vill in och ta en plats när hemmalaget ska mäta sig med regerande mästarlaget Manchester City. Mörkret, kylan och att det är rått i luften spelar ingen roll.

Trycket är enormt kring matchen och FCK tror att man lätt kunnat sälja över 50 000 biljetter, men nu stannar det kring 38 000 som är kapaciteten på arenan som klubben äger. Mediaintresset är därefter och FCK uppger att man varit tvungen att nobba många ansökningar.

Inte sedan 2011 har FC Köpenhamn överlevt gruppspelet i Champions League och då satte Chelsea stopp omedelbart. Totalt har klubben kvalat in till turneringen 15 gånger och deltagit i gruppspelet fem gånger, men bara gått vidare två gånger och den andra är denna vinter.

Annons

FC Köpenhamn ska rimligtvis inte ha en större chans att skaka en av världens bättre klubbar. Oavsett hur man vänder och vrider på spelartrupp, tränare, förutsättningar, resurser, form är Manchester City rejält före FCK, men i fotboll finns alltid möjligheten med en skräll. Sedan är ett möte över två matcher än svårare.

Ändå är det en signal över hur FCK fortsatt tagit kliv. Det är lite lustigt att en del ser den danska storklubben som någon som skakar om i det alltmer enkelriktade urvalet av toppklubbar i Europa när man möter City. Få hade trott att klubben skulle vara med i toppskiktet.

Ändå är det uppenbart att se hur FCK etablerat sig i Europa. Gruppspel på gruppspel i de olika cupturneringarna. Sju deltagande under de senaste åtta säsongerna. Inhemska titlar radas upp, men det är klart att FCK utmanas i Danmark av framför allt Midtjylland och Nordsjälland men mycket talar för att två klubbar får kvala till Champions League i höst.

Annons

Nu kan även Norge få två kvalplatser till Champions League i höst men det är länge sedan Rosenborg och Blåvitt var regelbundna i turneringen och ibland gick långt. För det svenska laget får man gå tillbaka närmare 30 år för att hitta gruppspel och i Rosenborgs fall ligger det 16 år tillbaka i tiden.

FC Köpenhamn värvar numera inte bara svenska landslagsspelare utan även talanger likt Roony Bardghji som man tog från Malmö FF och Neo Jönsson som kom från 08-området. Klart att klubben som en del av sin strategi plöjer in stora pengar i talangutvecklingen och det kommer att vara svårt för även Malmö FF att hänga på, enligt ett reportage från Erik Hadzic.

Kombinationen av talangutveckling och regelbundet spel i Europa kan ge höga transferintäkter. Bardghji placeras i Premier League och supertalangens pris stack i väg ytterligare efter målet och insatsen mot Manchester United i höstas. Många stora klubbar följer honom och FCK är inte under press att sälja. Priserna för Hugo Larsson och Lucas Bergvall lär hamna i rejäl skugga när han flyttar.

Annons

Tidigare i år kommunicerade FC Köpenhamn att tre trogna sponsorer förlängt. Adidas, Unibet och Carlsberg ser till att klubben numera tar in 60 miljoner danska (närmare 100 miljoner svenska) om året bara från dem. Strategiskt talar FCK om att de kommersiella intäkterna ska upp från 250 miljoner (400 miljoner) till 350 miljoner (525 miljoner) och det till 2027. Vilka allsvenska klubbar omsätter ens 525 miljoner?

Det är ett imponerande bygge som man fått till sedan man slog ihop Kjøbenhavns Boldklub och Boldklubben 1903 för dryga 30 år sedan. Jag förstår givetvis invändningarna om att man skapat något av två gamla och anrika klubbar och att det inte är äkta. Men det är uppenbart att många spelare och ledare som vill framåt i Norden lockas av FCK. Oavsett historien.

Kanske går det ändå att se att FCK är en dansk konstruktion i grunden. Manchester City är engelsk i grunden men har i 15 år ägts av några medlemmar ur kungafamiljen i Abu Dhabi som skickat in miljarder i bygget och lyft klubben. Möjligen ett upplägg som få kring FCK lockas av, och då vore det en upplevelse om man kunde skaka Pep Guardiolas gäng. Svårt att tro, men hoppet finns alltid.

Annons

En EM-ansökan som splittrar Norden – och ett galet Uefa-dygn

Lundhs blogg 2024-02-09 11:14

PARIS. Nåväl, vad är väl en Uefa-kongress i Paris? Den kan ju vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles galen. Likt det senaste dygnet där fotbollen inte bara var vacker.

Säkerhetspådraget var enormt utanför Maison de la Mutualité i Paris femte arrondissement där Uefa-kongressen hölls. Tungt beväpnad polis. Vakter. Avspärrningar. Lägg till att den franska huvudstadens vanliga trafikkaos blev extra tillspetsat när Uefas alla medlemmar var samlade.

För enkelhetens skull så bodde alla involverade i kongressen på ett femstjärnigt lyxhotell cirka en halvtimmes bilresa bort. Även om de flesta fick åka buss, inte de riktiga höjdarna givetvis, var det stökiga transporter fram och tillbaka som slukade en del tid.

Där emellan var det möten, måltider och ett sanslöst minglande. Att bara vara i lobbyn på Hotel du Collectionneur (376 euro natten och uppåt) och följa kramandet, snackandet och det kraftfulla hälsandet, där det smällde när händer möttes i olika vinklar, var på många sätt fascinerande. En aning överdrivet vänligt, om jag är snäll.

Annons

Uefa må redovisa ett mindre minus för senaste verksamhetsåret (210 miljoner kronor) men organisationen genererar enorma summor – omsättningen var 47 miljarder kronor för året som tog slut sommaren 2023 – och en del av intäkterna läggs på några dygns lyxliv för ett stort gäng fotbollsbyråkrater, medföljande samt lite gamla stjärnor och pensionerade höjdare.

Kanske var det extra pådrag under dess tre dagar när det förutom Uefa-kongress och möte för exekutivkommittén även var lottningen av höstens Nations League. Förbundskaptener som Gareth Southgate, Rudi Völler, Roberto Martinez syntes alla i lobbyn och även de deltog i kramandet och de kraftfulla hälsningarna.

Förutom de givna måltiderna och middagarna hade hungriga och törstiga delegater – det är flera utsända från varje ett av Uefas 55 medlemsländer – och andra gäster ständig tillgång till en lounge med allt man kunde önska. Eller om det var två lounger? Det fanns i varje fall två ingångar. Överallt fanns folk från Uefa som kunde hjälpa till.

Annons

Utan att ha gjort en vetenskapligt genomförd undersökning var intrycket att av de i Uefa-kläder som hjälpte till med olika praktiska göromål för gästerna var en klar majoritet kvinnor. Annat när Uefas exekutivkommitté radade upp sig på scen, då var det 19 män och en kvinna.

Ja, ja, det är bara 2024. Uefa lovar att satsa rejält på damfotboll framöver och tror på tillväxt. Damfotbollen var en av sju punkter i en svulstig presentation av Uefas strategiplan 2024-2030 som Karl-Erik Nilsson föredrog på kongressen.

Det var givna områden: hållbarhet, tävlingar av världsklass, alla ska få vara med, alla ska få de bästa möjligheterna. Ja, ni fattar, den typen av strategier och planer som organisationer och företag gärna lägger tid och kraft på med givna värdeord. Det går att fråga om det följs upp – och om det ens går att mäta.

Annons

Inför Uefa-kongressen i Paris hade det annars handlat om den stadgeändring av artikel 69.3 som Alexander Ceferin och Uefas styrande velat få igenom. Den som skulle strama upp kring tre mandatperioder som max, men även ge Uefa-basen möjligheten att sitta kvar till 2031.

Även om det varit mycket negativt inför var motståndet som bortblåst när det väl gällde. England var det enda nationsförbund som stod upp och gav rött kort när Uefa-kongressen röstade om paketet av stadgeändringar. England hade stöd av Island och Norge i omröstningen som föregick den och som gällde om alla stadgeändringar skulle gå i ett paket, eller ej.

Det ska sägas att Ukraina gjorde en markering via gult kort, det innebär att landet lade ner sin röst. Skälet var missnöje med att Uefa-basen och ett gäng till i exekutivkommittén ville öppna för ryska ungdomslag att åter spela fotboll. Men i stor sett valde fotbollens styrande i Europa i form av nationsförbund att backa Ceferin och visade alla gröna kort.

Annons

England och i viss mån Norge och Island kan hyllas för att de vågade gå emot fotbollspolitikens givna mekanism där de som inte är med en, är emot en. De tog en risk. Tyvärr visade det sig inte vara något värt när Alexander Ceferin chockade de flesta på en presskonferens efter kongressen.

Redan inför presskonferensen hade en del journalister undrat kring varför fotografer var förbjudna. Det visade sig att Alexander Ceferin var förberedd och hade ett uttalande som han läste och där det framgick att han inte ställer upp för omval 2027. Han tog därefter tre frågor innan han rusade vidare.

Klart att det är bra för Uefa att Alexander Ceferin lever upp till sitt löfte om att inte sitta för länge. Max tre mandatperioder och nu återstår tre år för honom. Det lär bli öppen kamp om att ta över positionen och räkna med att Fifa och Gianni Infantino gärna vill påverka vem som tar över.

Annons

Slovenen Ceferin uppgav att han bestämt sig redan i somras, men hållit tyst om det för att röka ut sina fiender. Trots att han fått frågor om det i intervjuer har han hållit färgen och vägrat avslöja för mer än ett fåtal. Barnsligt? Ja. Dramatiskt? Ja. Samtidigt en spegling av fotbollsvärlden där ingen går att lita på.

Tätt efter kongressen var över meddelade Sverige och Danmark att man kallade till en gemensam presskonferens. På lyxhotellet i andra änden av staden. I ett mindre konferensrum med en del danska och svenska journalister som var med via dator förkunnade DBU-basen Jesper Möller och SvFF-basen Fredrik Reinfeldt att man söker EM 2029.

För mindre än ett år sedan stupade Nordens EM-ansökan gällande 2025 i kamp mot Schweiz. För många länder. För spretigt. För mycket resor. Därför är det logiskt att två länder går vidare och söker ett EM och givetvis passar Danmark och Sverige bra ihop. Om nu Norden vill ha EM.

Annons

Ändå var det uppenbart att beskedet inte landat väl i Norge. Norska förbundsbasen Lise Klaveness sa sig stötta ansökan men ville trycka in ett gruppspel i Oslo och på Ullevål. Ståndaktigt höll hon fast vid tron att Norge ska kunna ta sig in i den svensk-danska EM-ansökan. Åtminstone utåt.

Internt kokade det i det norska förbundet. För att maktspelaren Jesper Möller som tillhör en av de främsta Ceferin-kramaren (och får Reinfeldt att framstå som en medial linslus) åkte till Klaveness för några dagar sedan för att informera om ansökan. Men han höll på det och först efter att ha pratat om en massa saker släppte dansken nyheten om EM-ansökan precis innan han gick.

Frustrationen i Norge är också riktad mot Fredrik Reinfeldt som i flera intervjuer talat om att Norden måste samarbeta mer. Han saknade en koordination på Uefa-kongressen 2023 och efterlyste förbättringar när jag talade med honom i onsdags kväll. Något man givetvis tagit del av i det norska förbundet.

Annons

Om en svensk-dansk EM-ansökan är rätt väg för mer nordiskt samarbete? Tveksamt. Snarare öppnar DBU och SvFF en spricka i Norden som kan hänga kvar under lång tid. Historiens spår förskräcker kring när Danmark och Sverige blev oense om EM 1992 och det följde med under många år.

Då upplevde Danmark att Lennart Johansson ordnat EM 1992 ihop med danskarna och trodde att man skulle vara med, men Sverige tog hand om mästerskapet. Nu hämnades Danmark genom att vinna EM, men konflikten betydde att danskarna alltid ingick på Sepp Blatters sida och sedermera även Michel Platinis hellre än Lennart Johanssons.

Fotbollspolitik är något speciellt och det är sällan vackert när man tittar närmare på det. Heder, fina ord och löften är inte alltid det som tar en längst. Snarare tvärtom. Inte heller brukar det ge några mästerskap. Vinnarna skriver historien och så får vi journalister försöka beskriva vad som sker.

Annons

Ja, just det. Lite i skymundan lottades Sverige in i en grupp i C-divisionen (Europas tredjeliga) och fick Azerbajdzjan, Slovakien och Estland. Inget som fyller Friends Arena och inte heller helt lätt att bara vinna. Men det är väl som landslagschef Stefan Pettersson säger: “Vi hör minst hemma i B-divisionen.” Bara att visa det.

Att Nordens Uefa-allians spricker är inte bara av ondo

Lundhs blogg 2024-02-07 16:33

PARIS. Ett enigt Norden var först ut att backa Alexander Ceferin som Uefa-president 2016. En nordisk allians som nu ser ut att vara över – och det har sina fördelar.

Under onsdagen samlas de styrande i Europas fotbollskonfederation Uefa i Paris. Under ett par dagar väntar ett möte för exekutivkommittén samt den årliga kongressen i den franska huvudstaden. Lägg till det mängder av formella och informella träffar mellan lyxiga måltider.

Även om Uefa-basen Alexander Ceferin ersatt limousinerna mellan det femstjärniga hotellet nära Eiffeltornet och kongresslokalerna med bussar saknas inget när representanter för alla Europas nationsförbund och andra potentater träffas. De har det behagligt när går igenom 2023, blickar framåt och tar en del beslut.

Årets kongress väntar på torsdag förmiddag och den är mer uppmärksammad än vanligt. Skälet är att Uefa och Alexander Ceferin lagt fram ett förslag på stadgeändringar som i förlängningen berör antalet mandatperioder som han (och andra inom Uefa) kan sitta på sina poster. Vilket vållat en del uppståndelse.

Annons

Ja, nu är det fotbollens värld och då betyder uppståndelse mest en hel del information och anonyma uttalanden till olika medier. Få vågar eller vill tala öppet och i klartext, för då blir straffet hårt om man är på den förlorande sidan. Bättre att påverka anonymt med mindre risk.

Den stenhårda mekanismen där man trycker bort och marginaliserar personer som inte är på ens sida eller revolterar finns inom Fifa, inom Uefa och inom det svenska fotbollsförbundet. Det är en fotbollskultur och en mekanism som inte bara bidrar till att få folk att stå rakt i ledet utan den skapar även en tystnadskultur.

Det här kan människor med makt klaga på när det är till deras nackdel, men även använda när det passar deras syften. Vi som journalister jobbar med källskydd och måste väga informationen vi får eller tar del av samt dubbelkolla den. Det gör det svårjobbat och svårbevakat.

Annons

Egentligen skulle Uefa-kongressen varit i Madrid men efter kysskandalen kring den förre spanska ordföranden och Uefa-höjdaren Luis Rubiales flyttade man på evenemanget. Det spanska förbundet fick känna av att man inte agerade tillräckligt snabbt och rappt. Pang, så flyttade man kongressen.

Det går som sagt undan i fotbollsvärlden och få talar öppet om vad som sker och inte sker. Allt för att hålla alla möjliga dörrar öppna när det eventuellt svänger. Det gäller för ledare eller tjänstemän att skickligt kunna navigera den här världen. Alternativt får man lämna den på ett eller annat sätt.

Den gamle storspelaren Zvonimir Boban var till alldeles nyligen fotbollschef för Uefa. Men han hoppade av jobbet i protest mot Ceferins föreslagna stadgeändring som innebär att slovenen som leder Uefa kan sitta ändå till 2031. Förutsatt att ändringen går igenom och han ställer upp i valet 2027.

Annons

Formellt har Uefa regeln om max tre mandatperioder på fyra år. Ceferin valdes dock till ordförande för Uefa 2016 efter att Michel Platini tvingats bort i svallvågorna av mutskandalerna 2015. Fransmannen föll framför allt på en betalning på två miljoner schweizerfranc som han fick 2011 från Fifa, men som påstods röra uppdrag från slutet på 1990-talet och början av 2000-talet.

Alexander Ceferin blev vald när tre år återstod av det som var Platinis mandatperiod och slovenen vill nu inte att den räknas. I förslaget som Uefa-basen och hans allierade tagit fram är det tydligt att begränsningen på tre mandatperioder enbart gäller för de som är valda efter 2017 och Ceferin blev vald 2016.

Allt talar för att Alexander Ceferin får igenom stadgeändringarna. Även de som är tveksamma till att ge slovenen möjlighet att fortsätta som Uefa-bas till 2031 är öppna med att Uefas stadgarna behöver tydliggöras. Frågan är bara vad det slutar med efter det kommande dygnet när parterna kohandlar.

Annons

Förutom stadgeändringen finns exempelvis ett förslag om att Uefas styrande exekutivkommitté på 20 personer ska gå från en inkvoterad kvinna till två. Läggs bägge förslagen i ett paket i omröstningen eller går de separat? Det är naturligtvis ett maktspel som pågår.

Under söndagen var den norska fotbollsordföranden Lise Klaveness i TrondheimPlay The Game-konferens och talade. Konferensen handlar till stora del om hur styrningen av idrotten ska bli mer demokratisk, öppen och välfungerande och det var därför extra intressant att lyssna på henne.

Lise Klaveness var tydlig med att norsk fotboll inte bestämt sig hur man skulle rösta på torsdag. “Vi ser det inte som för eller emot Ceferin, utan vad som är bäst för styrningen av Uefa”, förklarade norskan som under sina knappa två år utmanat världsfotbollen på flera plan. Hon har varit direkt obekväm och det uppskattar inte männen som styr.

Annons

Även om Klaveness nu är försiktigare i hur hon uttrycker sig är det uppenbart att hon står för ett öppnare och tydligare ledarskap än de andra nordiska förbunden. Danska DBU är tätt allierat med Ceferin via DBU-basen Jesper Möller.

Danska fotbollsförbundet har en historia av att backa de som är bäst för Danmark. Även i hyfsat modern tid. Skrev en krönika under VM i Qatar om hur DBU i alla år jobbade med Blatter och Platini. Något som gav Parken EM-matcher 2021 framför Friends Arena.

SvFF-basen Fredrik Reinfeldt har inte uttalat sig om den föreslagna stadgeändringen – och nobbar intervjuförfrågningar i Paris inför kongressen – men generalsekreterare Andrea Möllerberg har sagt till Expressen att SvFF står bakom slovenen.

Finlands Ari Lahti var på väg in i Fifas styrande råd för ett år sedan, en välbetald och skön post, men drog tillbaka kandidaturen på morgonen inför Uefa-kongressen. Man kan misstänka i löfte om något framtida köttben och då rubbar man inga cirklar.

Annons

Det är snart åtta år sedan dåvarande SvFF-basen Karl-Erik Nilsson var först ut att backa den okände Alexander Ceferins kandidatur tillsammans med andra förbundsordföranden i Norden. Detta gjorde han trots att det återstod sex veckor till det ens var klart vilka som skulle ställa upp i Uefa-valet.

Lägg till att SvFF:s kandidat i Fifa-valet som avgjorts tidigare på våren (Michael van Praag) även var en kandidat i Uefa-valet. Det visade sig i efterhand att Nilsson agerat kungamakare och försökt få till en kompromiss där Van Praag skulle sitta tre år – och därefter skulle Ceferin ta över.

Men Ceferin nobbade det förslaget och svensk fotboll i form av Karl-Erik Nilsson gick då stenhårt på slovenen. Betalningen för den lojaliteten kom våren 2017 när Nilsson fick mest röster av alla kandidater till Uefas exekutivkommitté och även titeln förste vicepresident. I ett slag var Karl-Erik Nilsson nummer två i Europas maktorgan för fotboll.

Annons

Då hade Nilsson hela Norden bakom sig men nu spricker det upp. Om ett år måste Karl-Erik Nilsson lämna Uefas exekutivkommitté om inte SvFF ger honom stöd att sitta kvar. Vilket få tror på, och Nilssons reträttpost som ordförande i RF försvann efter ryssröstandet i höstas. Kanske bara blir Oddevold från våren 2025 om inte Uefa kan ge honom andra uppdrag?

Många tror att Fredrik Reinfeldt vill in i den värmen i exekutivkommittén efter Karl-Erik Nilsson. Stöd till Ceferin på torsdag är ingen nackdel. Då blir det möjligen en kamp mellan Reinfeldt och Klaveness om den sista platsen som är öppen för Norden då Jesper Möller lär hålla fast i sin stol.

Fördelen med att den nordiska alliansen spricker är att vi åtminstone får viss insyn via Lise Klaveness. Nackdelen är väl att Norden kunde varit ett bra och vettigt röstblock i Uefa, men det är svårt att veta vad Nilsson och Möller gjort under åren vid makten och då kanske man lika gärna kan vara utan det.

Annons

Senaste tweets

Arkiv

ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto