Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bistra tider väntar AIK

Lundhs blogg

AIK sparkar både Rikard Norling och Charlie Granfelt. I dag fick vi se följderna av att klubben gör sitt sämsta år ekonomiskt sedan man åkte ur allsvenskan 2004.

Rätt eller fel? Klart är att vd:n Charlie Granfelt naturligtvis bär ansvaret för att det ekonomiska resultatet lutar åt tretton miljoner back, enligt vad jag hört.

Därför var det logiskt att en vd som sett organisationen svälla och kostnaderna skena i väg utan att intäkterna följt med får gå.
Granfelt har inte haft någon lycka och har dessutom trampat en hel del på tårna under resans gång.

Rikard Norling har givetvis del i det ekonomiska resultatet eftersom det lag han tränat inte presterat, och de värvningar han varit med och plockat till Solna inte har lyft i klubben.

Annons

Dessutom har det varit uppenbart att Norling inte bara haft vänner i och kring laget. Många har stört sig över hans pedanteri och hårda styrande av spelarna och ledarna.
"Han är som Baxter i kubik", säger en person med insyn.

Något som givetvis inte gett många krusningar på ytan om AIK presterat och tagit det SM-guld många anser ska vara givet för klubben.
Men i motgång prövades upplägget kring Norling och det sprack.

Säkert spelar det en roll att AIK inte behöver betala lön till 2011 utan har en klausuler som gör att man kan lösa Norling och hans assistenter för en fast och betydligt lägre summa.

Att Rikard Norling och sportchefen Ola Andersson inte dragit jämnt är ingen hemlighet, och att Andersson velat bli av med Norling ett bra tag.
Något han haft stöd i från AIK:s ledning med ordföranden och storägaren Per Bystedt.

Annons

Ingen av dem räknade dock med att fansen skulle reagera så kraftigt när planerna läckte ut, och så sent som i förra veckan hette det från folk i klubben att "AIK inte vågade sparka Norling".

Fast problemet var att man gett anställde Väsby-tränaren Mikael Stahre ett löfte att bli huvudtränare för AIK – då klubbens åttonde tränare bara under 2000-talet – och inte kunde backa från det löftet.

Mikael Stahre är oprövad i det här sammanhanget och spelartruppen han tar över är knappast optimal för guldstrid 2009.
Det troliga är att han behöver tid om inte Ola Andersson likt en manager kan stå för kontinuitet och få tidig fart.

Annons

Men AIK behöver stuva om och kanske byta spår sett till att vägen om Argentina inte var så guldkantad som man trodde.
Med tanke på de upprörda känslorna hos fansen kommer AIK få ett bistert och svårjobbat arbetsklimat framöver.

Lägg till att ekonomin är risig efter förluståret 2008 och att organisationen är darrig efter ännu ett vd-byte och tränarbyte.
Det ser allt annat än lovande ut för Solna-klubben.

Ordföranden Per Bystedt och sportchefen Ola Andersson står inför grymma utmaningar – och det blir prövande för dem att stå stadigt i den här stormen och samtidigt kunna se framåt och agera.

Om de klarar det? Återstår att se, men för AIK:s del är det lugn och ro det som behövs mer än något annat.
Fast något säger mig att det inte blir så.

Annons
Publicerad 2008-11-10 13:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto