Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad är en spelare som Toivonen värd?

Lundhs blogg

Reklamprofilen och den uppskattade Himmelriket-skribenten Per Welinder, som är ny kommunikationsansvarig, har onekligen fått att göra direkt i Malmö FF.

Turerna kring Ola Toivonen är snabba, tvära och dråpliga.
Ni vet vad jag tycker om hur Malmö FF kommunicerar och hanterar information. Nu har ju Pelle Svensson till slut bekräftat att det kommit ett bud trots allt.

I grunden handlar det om vad en spelare som Ola Toivonen är värd? 30 miljoner? 40 miljoner? 50 miljoner?
Ja, det är inte helt lätt att bena ut – för det finns många aspekter: köpande klubb och land, finanskris, kontraktslängd, valuta, eget kapital, löften till spelare och så vidare.

Supportrar i gemen tycker ofta att klubbarna säljer för billigt utan att man alltid har full insyn – därför hade klubbar vunnit på mer öppenhet.
Hammarby är en klubb som ofta får kritik för att man inte tar betalt för spelare som exempelvis Malmö FF och Hasse Borg.

Annons

Senast i fallen med Petter Andersson och Sebastian Eguren under 2008.
Visst, sett till Egurens succé borde han varit värd mer men det är lätt att vara efterklok. Jag tror att få insåg att han skulle ta en plats i Villarreal och dominera.

Dessutom satt Eguren fast i ett konstigt avtal där Eguren skulle ha en del, Rosenborg en del och Hammarby en del och det var skrivet när han inte var värd så mycket och Hammarby inte kunde köpa loss honom.
Lägg till att hans rådgivare ansåg att hans kontrakt gick ut.

Ovanpå det hade Hammarby under hela förra vintern försökt sälja andra spelare för att finansiera Rami Shaaban men hade bara Sebastian Eguren kvar när transferfönstret var på väg att drämma igen på klubben – och då blev det uthyrning. Snacka om risigt förhandlingsläge.

Annons

Just att Hammarby oftast saknat egna pengar har gjort att man hamnat i sämre förhandlingslägen än en del andra klubbar.
När det gäller Petter Andersson hade man lovat honom att få flytta vid en viss nivå om han förlängde sitt avtal – och därmed hade man satt sig en tuff sits redan i förväg.

Å andra sidan är det väl bättre att i det läget lova Andersson en flytt och säkra en viss summa än att tappa en spelare helt gratis?
Naturligtvis är det optimala att alltid förlänga kontrakt i tid – men ingen klarar av att tajma det perfekt hela tiden.

När det gäller Malmö FF och Ola Toivonen är det nog så att MFF:s pris för att sälja är betydligt högre än exempelvis Kalmars, Hammarbys eller någon annan allsvensk klubb.
MFF har ett stort kapital och har råd att tacka nej.

Annons

Dessutom kan man säga att Malmö FF knappast har råd att tappa Toivonen några månader före den nya arenan öppnar annat än för löjliga pengar – för man kan inte spela fotboll med miljonerna.
Och det är svårt att hitta ersättare i en tid som denna.

Själv har jag hela tiden trott att MFF:s smärtgräns låg vid 40 miljoner kronor.
Inte för att Toivonen nödvändigtvis är värd det, utan mer för att Malmö inte kan släppa honom för mindre än det beloppet, och att det vore lite av ett överpris sett till vad U21-landslagsmannen uträttat.

Först då skulle klubben kunna förklara för fans och för sponsorer varför man sålde lagets klarast lysande stjärna.
För att det var mer pengar än vad han var värd på dagens marknad. Och det är väl så PSV Eindhoven resonerar.

Annons

Hasse Borg är inte den enda som är fascinerad över hur flitiga holländarna är att använda medier. Jämfört med svenska klubbar är det otroligt vilka utspel PSV gör. Sedan vet ju alla som gör affärer att holländare är inte roliga att deala med.

Om MFF till slut fick 40 millar för Toivonen i en tid när finanskrisen härskar så vore det grymt starkt även sett historiskt.
Bara Zlatan Ibrahimovic, Afonso Alves och Markus Rosenberg har genererat mer miljoner. Det vore kanske dumt att nobba – för Toivonen vill knappast förlänga kontraktet och i sommar är det 18 månader kvar.

Men jag kan verkligen förstå de MFF-fans som inte ens tycker det är värt 40 miljoner att sälja Toivonen.
För vad ska man tro på då? Daniel Larsson? David Durmaz? Inget ont om dem, men det är inte värvningar av klass nog, särskilt inte av en storklubb med ambitioner.

Annons

Men problemet för Malmö är att klubben måste ta hänsyn till individen. Malmö har genom åren gjort sig känd som en klubb som släpper spelare.
Säkert ett skäl till att Toivonen valde MFF när han var het för två år sedan.

Om han nu inte får flytta när klubben fått ett bud i klass med vad IFK Göteborg fick för Marcus Berg så är det förståeligt att frustrationen växer. I dagens värld är en utlandsflytt lika med ekonomisk säkerhet resten av livet.
Frågan är om det är en Ola Toivonen som brinner för MFF om han tvingas stanna?

Ingen kan säga att det är lätta beslut, ofta går hjärnan i clinch med hjärtat och det funkar inte i affärer.
Men att MFF inte högg på Martin Ericsson när man visste att Toivonen kunde försvinna kan jag inte fatta.
Det vore tjänstefel om man nu inte gick in och förhörde sig om HIF-aktuelle Alvaro Santos. Och det finns säkert fler alternativ.

Annons

Onekligen hade allsvenskan tappat en profil om Toivonen flyttade, men det vore en ekonomisk injektion i silly season.
För i så fall hade Malmö FF varit tvungna att shoppa loss.

Publicerad 2009-01-09 15:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto