Är Zlatan pusselbiten som saknas eller har Sverige inget anfall?

Lundhs blogg

Sverige fick pisk i Belgrad och det är egentligen inte så mycket att säga om.
Serberna har ett av Europas bästa landslag och 2-0 var lite smickrande.

För även om landslaget under första halvlek bjöd till i perioder och skapade en del tryck och målchanser – så är det en aning skrämmande att det inte blir mål och att offensiven är så förbannat blek.

Annat med Zigic, Krasic, Vidic o Co som ofta kontrollerade de svenska anfallen ganska enkelt och sedan ofta bjöd på ett kvickt och spetsigt anfallsspel med farliga djupledslöpningar i kombination med en grym teknik.

Att det bara blev 2-0 ska Sverige vara tacksamt för. Första målet kom till efter passivt svenskt spel och Zigic utnyttjade det långa inkastet efter mindre än en minut.
Andra målet dröjde nästan hela matchen och det var efter en briljant spelvändning och en iskall framspelning till Jankovic.

Visst kan man klandra det svenska försvarsspelet på sitt sätt samtidigt måste det hända något framåt om man ska vinna matcher.
Man kan inte räkna med att alltid stå emot ett offensivt skickligare lag som man klarade av mot Portugal i lördags.

Förbundskapten Lars Lagerbäck säger ju i senaste Offside att spelarna måste lära sig att vinna matcher.
Då måste kanske spelet utformas på ett sätt så att det är möjligt.

Inget snack om att anfallarna är ur slag av olika anledningar.
Samtidigt undrar man om det är riktig målkris eller är Zlatan Ibrahimovic den enda pusselbiten som saknas?

Sverige har bara gjort två mål i VM-kvalet hittills (bägge mot Ungern) och fick in två mot ett svagt Österrike i februari.
I lördags mot Portugal var det knappt några chanser och mot Serbien var det likadant.

Bara att be till högre makter att Zlatan Ibrahimovic är frisk, i form och sugen när Danmark väntar i juni.
Annars kanske vi kan glömma VM i Sydafrika snabbt.

Okej för att vi jublade över en pinne i Portugal men nu måste Sverige börja vinna matcher i VM-kvalet.
Och då krävs det mål – och då behövs det målskyttar.

*****

Danmark krossade Albanien med 3-0 hemma på Parken i Köpenhamn. Ungern gjorde likadant med Malta i Budapest.
Mest imponerande är trots allt danskarna som verkar ha fått till ett lag av spelare som inte ha så stora framgångar i sina klubblag.
Ta bara ex-Dif:aren Sören Larsen som inte ens är nära att platsa i Toulouse och som nu bara skickar in mål för Danmark.
VM-kvalet är onekligen oväntat ett rejs mellan fyra lag och det kommer att hålla i sig ända till i höst.

*****

Överlever Diego Maradona 1-6 borta mot Bolivia? Okej för att det är hög höjd, men 1-6 skojar man inte bort.

*****

Okej för att Lars Lagerbäck testade en del spelare i Belgrad och att det kan vara en förklaring.
Samtidigt var det ingen höjdare att en del av dem knappats stärkte sina chanser.

Sebastian Larssons första halvlek var ett av få glädjeämnen och det är bara att hoppas att de andra fick erfarenhet och lärdomar av att spela en sådan tuff match. På det hela kändes det mest som om spelare som inte spelade var vinnarna.

Petter Hansson, Erik Edman och Christian Wilhelmsson ställdes över mot Portugal och av den trion var det bara Hansson som var mer än godkänd mot Serbien.

Så här i efterhand fattar jag inte att Lagerbäck inte testade ännu mer. Henok Goitom och Jonas Olsson kunde flugits in och en del spelare kunde fått ledigt.

Och att ta med Andreas Granqvist och Johan Wiland en hel samling över två matcher och ge dem noll minuter i speltid är ganska hårt.
Hur ska de lära sig om inte i sådana här matcher?

Tänk om Sverige drabbas av skador på ett par mittbackar eller Isaksson. Då har alternativen knappt fått spela något.
Och om Granqvist inte är bra nog för att få en enda minut – ta inte med honom i truppen.

*****

Under förbundskapten Fabio Capello har England det där rätta flytet. Ny VM-kvalseger efter ett sent mål av John Terry och med förspel Steven Gerrard.

*****

Franck Ribery!!

*****

Tänk att man kan sakna Rasmus Elm redan.

*****

Gianpaolo Pazzini var Italiens hjälte i lördags.
Annat nu efter 1-1 hemma mot Irland och rött kort till Pazzini i fjärde minuten.