Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vem minns senaste mästerskapet utan Sverige?

Lundhs blogg

VM i Frankrike 1998. Det är det senaste mästerskapet där Sverige inte deltog och det känns förbannat avlägset.
Minns les bleus seger, Ronaldos kollaps, Holland-Brasilien i semi, det nya landet Kroatiens framfart, Owen och Beckham.

För egen del glömmer jag aldrig de långa och mastiga tågresorna. Jag följde främst Norge under Drillo på plats för GP och jag var nog en av få svenskar som gillade den mannen och hans fotboll.

Kommer även ihåg att Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var med och studerade fotbollen som en förberedelse för sitt väntande och första EM-kval.

Sverige inledde mot England med Owen och Beckham i Stockholm och man slog de arroganta engelsmännen – pressmannen inledde presskonferensen med att säga att "bara våra schweiziska vänner" får ställa frågor till Michael Owen – med 2-1 och inledde sviten på fem raka mästerskap.

Annons

Resten är historia. Kan lugnt konstatera att efter fem raka mästerskap är Sverige bortskämt. Vilka kommer i dag ihåg smärtan, ilskan och sorgen i september 1997 då senaste kvalet gick snett?

Då landslaget föll i Wien. Andreas Herzog satte segermålet som tog Österrike till VM i Frankrike och Roland Nilsson blev utvisad. Tommy Svenssons mannar bommade ett stort mästerskap för andra gången i rad.

[youtubeplay id=”Z” size=”large”]

Hela helgen var för övrigt en mörk svensk tilldragelse – Stockholm fick inte heller OS 2004 då och luften gick ur landet. Redan året före hade Kennet Andersson missat en straff – i gula skor – och Kim Källström fick sin föregångare.

Annons

Ja, det är bara att inse att sviten skulle ta slut någon gång.
Om Sverige skulle ta sig till VM efter förlusten mot Danmark vore det en enorm bragd. Kan inte se det hända. Men det är bara att greppa det lilla strå som hänger där.

Publicerad 2009-06-07 08:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto