Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Växte upp med att hata Brian Clough

Lundhs blogg

Äntligen kommer Damned United till Sverige och jag har ordnat två plåtar till förhandsvisningen 1 oktober. Längtar till att få ta del av Leeds Uniteds hjältar i deras verkliga heyday.

Filmen handlar om när Brian Clough tog över Leeds United efter att Don Revie – som tagit Leeds från division 2 och gjort klubben till en av Europas bästa på dryga tio år – blivit förbundskapten för England.

Brian Clough hatade allt Leeds stod för och nedanför är en klassisk scen (hämtad ur filmlen) när den nye managern säger till Billy Bremner o Co att de ska kasta alla titlar de tagit hem för de har vunnit dem genom fusk:

[youtubeplay id=”dYBj_qAJtRA” size=”large”]

Själv har jag hållit på Leeds så länge jag kan minnas och även om filmen utspelar sig före min aktiva tid som Leeds-fantast har jag vuxit upp med ett hat mot Brian Clough. Gillar inte honom, helt enkelt.

Annons

Finns egentligen ingen logik mer än att man blev matad med historien om att Brian Clough var en ond man som förstört Leeds.
Sant eller ej? Ja, det gick rätt rakt neråt efter hans 44 dagar som bas.

Filmen bygger i grunden på David Peaces bok med samma titel. Den 42-årige Huddesfield-supportern har fått mycket kritik för boken och anklagas för en massa felaktigheter och att han på något sätt skildrar tiden via Cloughs tankar.

Med tanke på att Peace bara var sju år när Clough tog över Leeds och att huvudpersonen och flera andra inblandade, som Billy Bremner, Peter Taylor och Don Revie var döda när boken släpptes så är det klart att allt inte är sant.

Gamla Leeds-spelare har kritiserat författaren och vägrat se filmen eller pjäsen som också gick ett bra tag, och även Cloughs familjemedlemmar har varit arga över skildringen av managern som hade stora framgångar i Nottingham efter tiden i Leeds.

Annons

För egen del ska jag efter filmen kasta mig över "We are the Damned United: The Real Story of Brian Clough at Leeds United" som är skriven av Phil Rostron, sportjournalist i Leeds.

Rostron har en del gamla Leeds-legendarer på sin sida som ni ser nedan. Det ska vara sanningen om Cloughs tid i Leeds som Rostron lägger fram.
Ser fram emot det också.

Publicerad 2009-09-18 16:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto