Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Katastrofal start på Afrikas år

Lundhs blogg

Kan man spela en turnering i fotboll efter det här? Jag vet att “the show must go on” men jag är skeptisk. Attacken mot bussen med Togos landslag skakar om. Den blev beskjuten under 30 minuter i Angola, på vägen till Afrikanska mästerskapet, som enligt planerna börjar i landet i morgon.

Föraren av bussen blev dödad och anfallaren Serge Akakpo och målvakten Kodjovi Obilale skadades av kulor. En riktig katastrof undveks bara för att terroristerna, som slåss för landbiten Cabinda, tog fel och attackerade en annan buss, fylld med bagage, först och sedan kunde säkerhetspersonal slå tillbaka.

Togos stjärna Emmanuel Adebayor säger att spelarna nu vill åka hem och att ingen av dem kan sova efter det man sett. Och att man ska ta ett beslut som är bra för deras liv. Förstår verkligen det.

Från arrangörernas sida är det business as usual: “Vår första prioritet är spelarnas säkerhet men mästerskapet kommer att genomföras, säger en talesman för den afrikanska fotbollsunionen, CAF, till BBC.” Dessutom är CAF kritiskt för att Togo inte meddelat hur man skulle ta sig till Angola…känns en aning felriktat i det här läget.

Annons

Har bara varit på ett Afrikanskt mästerskap, i Mali 2002, och det var en upplevelse av anarki, korruption och osäkerhet…och med katastrofen lurande runt hörnet. Givetvis så som det dagliga livet i många länder i Afrika är. Liv är inte lika mycket värda när man kämpar om de små resurser som finns.

Angola-Mali ska inleda mästerskapet i morgon. Oavsett hur det går, vilken katastrofal start på det som skulle bli Afrikas år. Först afrikanska mästerskapet i Angola och sedan om fem månader världens största idrottsevenemang: VM i fotboll.

VM 2010 går i Sydafrika i sommar. För första gången ska ett land i Afrika anordna världens största tävling och miljarder ögonpar kommer då att riktade mot den sköra och bräckliga demokratin längst ner i söder. Klarar man verkligen av ett mästerskap av den här storleken?

Annons

Redan har det tuggats och ältats om säkerheten i Syafrika. Det lär inte bli mindre efter det här och jag fattar alla som tvekar om att åka dit. För det Liverpools legendariske manager Bill Shankly en gång i tiden sa är inte sant: “En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag avskyr den inställningen. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så.”

Och det är ju som Adebayor säger om i intervjun med BBC:

“These are the things we keep saying, keep repeating. In Africa we have to change our image if we want to be respected but unfortunately that’s not happening. We have a chance with one of the biggest tournaments in the world, the World Cup. Can you imagine what’s happening now? I’m disgraced and, I don’t know, it’s unfair.”

Annons

Självklart är inte Afrika ett land och det skiljer oerhört mycket länderna emellan. Från rena krigshärdar till rätt säkra ställen, ändå är det gemensamma att Sydafrika har gott om problemen som förenar Afrika: fattgdomen, kriminaliteten, korruptionen och bristen på hopp – och som gör att man måste undra om det blir säkert att kuska runt och kolla fotboll i sommar.

Publicerad 2010-01-09 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto