Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Snälla, ge oss en öppen valkamp i MFF

Lundhs blogg

Bengt “Buffalo” Madsen klev frivilligt av sin post Malmö FF och det var i sista stund. Klubbens ordförande hade inte blivit omvald på årsmötet, motståndet var för kompakt och organiserat, och det fattar en gammal maktspelare som “Buffalo” – och han vill inte bli avkastad kusen mot sin vilja.

Buffalo

Ingen behöver nog heller tro på hans utsaga om att han inte brann för uppdraget längre, för han ville givetvis sitta kvar över 100-årsjubileet. Bara det att Madsen, 68, suttit i klubbens styrelse i 30 år – vi snackar nästan ett helt arbetsliv – talar väl för att han inte gärna släpper saker lätt. Och hans konflikt med Lars-Åke Lagrell handlade ju om att Madsen gärna skulle velat ta över i förbundet, men så blev det inte – istället såg Lagrell till att han åkte ur valberedningen.

Annons

Givetvis har Madsen varit en kraft i Malmö, men för min del står han mycket för ett pamperi. Överkörningar och skarvningar har varit legio. Bengt Madsen har inte lyssnat på många andra än sig själv och att han får credd för att ha tagit upp MFF i allsvenskan igen förvånar – han var ju med i styrelsen i klubben som åkte ner.

Däremot var han med och anställde Hans Borg och det gav Malmö klirr i kassan via alla försäljningar. Madsen fick med sina PEAB-polare när det handlade om att sätta upp klubbens nya fotbollsstadion och han fick en del miljonärspolare att kliva in när klubben var i ekonomisk gungning.

Men hans elva år i den yppersta toppen har genererat alldeles för lite framgångar sett till de resurser MFF haft till sitt förfogande. Då har han saknat visioner att ta klubben framåt och vidare, och sällan tagit intryck av kritikerna utan spritt en massa uttalanden som en MFF-bas inte ska stå för.

Annons

Kan för lite om Håkan Jeppsson för att bedöma om han är rätt man. Hans civila karriär talar för att han kan leda och prestera. Problemet är att han suttit i MFF:s styrelse som varit som en inrökt gammal herrklubb och faktiskt varit en av dem som utåt åtminstone saknat kraft att förändra och förbättra klubben.

På ett sätt gillar jag inte den svenska föreningsdemokratin med en valberedning. Historien har visat att ordföranden och styrelsen ofta kan kontrollera en valberedning även om det är årsmötet som formellt väljer den. Det är svårt för medlemmar att få insyn och påverka – Bengt Madsen och Sten-Inge Fredin är klara exempel på det.

Visst, det ska finnas en tröghet i systemet, ändå hade jag velat se en mer transparent valrörelse där de sugna kandidaterna får presentera vad de står för så att alla klubbens medlemmar kan ta ställning. Vilka visioner har Håkan Jeppsson, exempelvis? Han kanske är klockren – och då lär medlemmarna rösta för honom.

Annons

Bäst för MFF hade varit om de olika fansgrupperingarna fick in några av sina nya krafter i styrelsen och det blev lite liv och dynamik efter ett långt Madsen-styre. Att det blev en mix av gammalt och nytt. Sedan hade det inte varit fel med en ny kraft som åtminstone utmanade Jeppsson och tvingade honom att precisera vad han vill med MFF.

*****

Resa till Oman och Syrien fredag. Häftigt med nya miljöer och ett rätt nytt landslag och en helt ny landslagsledning. TV4, TV4 Sport och fotbollskanalen.se kommer att punktmarkera gänget som åker.

*****

Rune Hauge. Vilken man.

*****

Rafael Benitez. Går han ensam nu?

*****

Kan bara hålla med Patrick Ekwall om att alla i svensk fotboll håller tyst om tv-avtalet. I Bladet häromdagen var det bara MFF:s vd Pelle Svensson som vågade uttala sig med namn. Vilka fegisar om de nu har en negativ åsikt.

Annons

Sedan tycker jag det är obegåvat att jämföra det svenska tv-avtalet gällande fotboll med det i Danmark och Norge. Visst, det finns färre människor där men det finns ingen motsvarighet till ishockeyn som konkurrerar om pengarna i Sverige. Sedan tycker jag inte det är så konstigt att hockeyn dragit in mer pengar, fotbollen har haft en nedåtgående trend och hockeylagen spelar mer matcher – och fler vill ha abonnemang för att se elitserien än att se allsvenskan.

*****

Sebastian Larssons guldsits skojar man inte bort. Kontraktet går ut om några månader och redan nu kan han skriva på för valfri klubb. Birmingham erbjuder honom över 25 miljoner i årslön och nu är andra klubbar och rycker i honom. Snabba cash för mittfältaren.

*****

Om inte de nordiska tv-rättigheterna till Premier League en aning överraskande hamnat hos en liten spelare så hade inte det svenska tv-avtalet nått de höjder som det gjorde.

Annons

Så nu när Rune Hauge plötsligt säljer rättigheterna även till Premier League – och tydligen gjorde redan i oktober trots att Peter Harrysson då nekade till det – så är det svårt att tro att det inte hänger ihop. För det gynnade ju Hauge att priset gick upp på det svenska avtalet.

Rune Hauge är verkligen en romanfigur. Ingen vill ha med honom att göra, förutom då Lars-Åke Lagrell – till och med norrmännen sparkade ut honom, och ändå slutar det med att Hauge har sina fingrar i alla pajer som finns, och några till. Fascinerande, minst sagt.

*****

Prognosen för de närmaste fyra dagarna i Muscat i Oman lyder: Sol, sol, sol och sol och runt 24 grader. Bara så att ni vet.

Publicerad 2010-01-14 22:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto