Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avståndet till landslaget växte - inte tvärtom

Lundhs blogg

Mathias Ranégie räddade sin, Johan Dahlins och i viss mån Sveriges fotbollslandslags ära när han tryckte in 1-1 på slutet och fixade oavgjort mot Syrien. Gott så.  Men det var annars eftermiddag i Damaskus som vi nog helst glömmer allihopa.

Ja, Erik Hamrén var rätt upprörd och förbannad sett till de första 25 minuterna när det inte fanns någon vilja eller attityd på planen. Det var också då som Johan Dahlin skulle dribbla lite och slarvade så att Raja Rafe kunde raka in 1-0 till hemmalaget.

Vinterturnén är ju den tid då spelare ska närma sig det riktiga landslaget och vi vill ju alla se en ny Rasmus Elm kliva fram. Någon som kan ingjuta nytt hopp i svensk fotboll. I det perspektivet har turen till Oman och Syrien inte varit en höjdare.

För om det var något som skedde så var det att avståndet till det riktiga landslaget ökade för de mesta aktuella. Visst är man beroende av omgivningen men Emir Bajrami och Mikael Lustig visade för lite av kunnandet och känslan var inte: Yes, de här måste spela i EM-kvalet.

Annons

Okej för att annars pigge Tobias Eriksson borde tryckt in Bajramis vackra och precisa inlägg men Elfsborgs-liraren försvann under långa stunder av matchen – och detta var ju mer av en tävlingsmatch där det krävdes mer. Underlaget var inte till hans fördel, men jag har ändå svårt att se att han blir kallad till mötet mot Wales – det var för lite action – men om han lyser i allsvenskan så kanske till landskamperna i början av sommaren.

Lustig är steget före i och med att han har Erik Hamrén i klubblaget och var med i Italien. Det är lite för snällt, för tamt och vägs inte upp av att han är så mycket mer funktionell eller bollskicklig. Ja, inte hade jag känt att han ger trygghet och/eller spets till ett svenskt högerförsvar. Inläggen är för svaga och oprecisa – var är kraften?

Annons

Förbundskapten Hamrén ville efter matchen inte precisera vilka som närmat sig landslaget eller hur många som var aktuella att bli uttagna till mötet med Wales. Det enda han slog fast var det rätt givna: “Självklart är det inte många som är aktuella”.

Just nu känns det som om Anders Svensson är det enda namnet som Erik Hamrén lägger fram när han presenterar truppen till Wales. Lagkaptenen levde upp till sitt ansvar under den här turnén och gjorde vad han skulle. Imponerande att se hur han fortfarande brinner för det – och typiskt att han var den enda som fick gult kort.

Ändå ska vi inte racka ner för mycket på vinterturnén, den är givetvis viktig för alla spelare i Norden och i denna grupp finns spelare som på sikt kan ta klivet upp om de håller i kurvan. Båda dagens mittbackar Michael Almebäck och Joel Ekstrand finns med där och det finns fler: Guillermo Molins, Emil Johansson, Sebastian Eriksson och Tobias Eriksson.

Annons

Givetvis grymt tufft för Johan Dahlin att göra en sådan tavla. Den kan kosta landslagskarriären, se bara på Håkan Svensson och Dime Jankulovski som gjort grova tabbar och i princip varit borta efter det. En keeper som Daniel Örlund gjorde det bättre mot Oman och han ligger nog och kämpar om tredjeplatsen med Johan Wiland nu, för Eddie Gustafsson och Andreas Isaksson är före dem.

*****

Självklart är det nyttigt att komma till andra länder och få perspektiv och känna av hur tufft det kan vara. Ändå känns denna turné som en av de sämre sett till organisation och det måste väl vara bättre att åka till ett ställe där det mesta funkar så man kan fokusera på uppgiften: att spela fotboll.

*****

Lite klantigt av Blåvitt att släppa Mathias Ranégie. En målskytt man kunde behövt.

*****

Tänk om Stefan Ishizaki släppt bollen lite enkelt ibland?

Annons

*****

Totalt 13 debutanter på turnén. Herregud, det måste ta en hel kväll att avverka alla de debutantalen. Undrar vilken klass det blir på dem?

*****

Tommy Söderberg i business class. Trodde jag aldrig.

*****

Känns inte som om Sverige behöver lägga fler matcher i Syrien på ett tag. Hoppar gärna Damaskus. Oerhört vänliga människor men rätt stökigt.

*****

Uefa hade aldrig godkänt spel på den matcharenan. Efter att Sovjet föll slutade det väl att komma stålar. Underhållet är därefter.

Publicerad 2010-01-23 17:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto