Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Danskarnas enda framgång kom utan deras Zlatan

Lundhs blogg

För alla oss som sjöng med i denna trallvänliga hit sommaren 1986 och framför allt blev charmade av det här magiska spelet som ett gäng danskar bjöd på i Mexiko så är dansk landslagsfotboll något annat än svensk. Mer teknisk, mer underhållande och mer sprakande när den var som bäst. Att Danmark inte gick längre i Mexiko är en gåta sett till spelarna Sepp Piontek hade till förfogande.

Sverige tog ett VM-brons i USA åtta år senare och kanske var fotbollen inte lika bländande eller sprakande, men för mig är spelet alltid underordnat resultatet och jag jublade på läktarna i Los Angeles, Detroit, Dallas och Palo Alto. För de danska profilerna som gick till historien som “the Danish Dynamite” så slutade VM-äventyret snöpligt med 1-5 mot Spanien efter en felpass av Jesper Olsen när man ledde med 1-0.

Även VM 1998 i Frankrike bjöd danskarna till rejält och krossade bland annat Nigeria med 4-1 och sedan pressade man Brasilien i en numera klassisk kvartsfinal som spelades i Nantes. Svensken Bosse Johansson var förbundskapten och Danmark kom återigen att symbolisera ett fantastisk fotboll men kom hem till Köpenhamn tomhänta.

Annons

Enda gången det firats en fotbollstitel på Raadhuspladsen var efter den osannolika EM-triumfen 1992. Då Danmark egentligen missat EM-slutspelet i Sverige i kvalkamp mot Jugoslavien, men där juggarna stoppades av FN på grund av det uppblossande inbördeskriget och så blev John “Faxe” Jensen o Co blixtinkallade och sedan historiska.

Det märkligaste är ändå att Danmark då förfogade över en av världens bästa spelare, men han vägrade spela i landslaget under förbundskapten Richard Möller Nielsen. Landslaget spelade för defensivt för Michael Laudrup som alltså bojkottade och inte var med i EM-slutspelet. Ändå vann man.

För bara några månader före EM i Sverige vann FC Barcelona Europacupen för första gången i klubbens historia. En titel man tog hem under en storhetstid där det blev fyra raka ligatitlar i La Liga. Då var just Laudrup kung av Barcelona och den spanska ligan.

Annons

Kolla bara in här:

[youtubeplay id=”DlPnFywMFhk” size=”large”]

Michael Laudrup var enorm under en tid då fotbollen inte var lika stor medialt sett. Jag tror få förstår hur stor han var i dag. Detta var före internet, kabel-tv och 20 direktsända matcher på tv varje vecka. Men i Spanien visade man hur stor man anser Laudrup var i en omröstning för tio år sedan. Då blev han utsedd till den bästa utlänningen som spelat i La Liga.

Ja, ni fattar, Laudrup var på en nivå högre än vad Zlatan Ibrahimovic är på i dag och än i dag säger Raúl att dansken, som sedan även spelade för Real Madrid, är den bästa spelare han spelat med och Romario anser att Laudrup är femma i världen efter Zidane, Maradona, Pélé och han själv.

Och utan den världsklasspelaren vann danskarna sin hittills enda turnering. När man ögnar igenom den danska truppen så är det egentligen mest Peter Schmeichel som sticker ut, och även Brian Laudrup som hävde sin bojkott en bit före EM.

Annons

Så det är väl sant som Christian Poulsen och Daniel Agger säger inför VM-premiären mot Holland, att för danskarna är laget viktigare än stjärnorna. Fast det är omöjligt att detta danska landslag vinner VM oavsett hur mycket lag de får ihop. Om det händer ska jag gå hem från Sydafrika.

*****

Glad att vi skippade en resa till Richards Bay och Nigerias camp efter att jag läser i Daniel Kristofferssons blogg om hur det gick att följa “Super Eagles” dagen efter förlusten mot Argentina. Det gick alltså inte alls.

*****

Förbjuda vuvuzelor är old school-kolonialism. Don’t!

*****

Visst var Richard Kingson en tillgång i Hammarby en gång i tiden men jag såg honom aldrig som en VM-målvakt. Det ska jag erkänna.

*****

Hörde att Bojan Djordjic var gäst i TV4-studion. Satt han kvar hela sändningen? I TV4?

Annons

*****

Det blir naturligtvis ett annat Holland som Sverige får EM-kvala mot i höst, men ändå intressant att se det nya Sverige, det vill säga Danmark, möta Wesley Sneijder o Co och se hur det slutar.

*****

Fast jag växte upp på den tiden då tv-serierna hette Lära för livet och det handlade om moppar och att sniffa så har jag aldrig testat det senare. Förrän nu, och det gav inte mersmak.

Det är färdigboffat för den här tiden. Slutsniffat. Har checkat ut från limburken som The Aviator kallade ett hotellrum. Inte ens den rökelse man under gårdagen tände eld på i rummet gjorde någon större nytta, snarare tvärtom. Så om ni undrade varför jag såg konstig ut när jag gick loss på den vita vuvuzelan så vet ni varför.

*****

Så här trevliga mejl får man ibland:

Du är ju fan efterbliven Olof Lundh! Hur fan kan man ställa såna oviktiga jävla frågor till Lagerbäck under en presskonferens? Det är ju fan så man skäms. Jag förstår att Lagerbäck reagerar som han gör. Herregud! Va fan har det för betydelse om han och Maradona skakar han eller inte. För fan skärpning! Ditt jävla miffo! Sluta va ett sånt jävla uppblåst arsle och fokusera på fotbollen istället för att gå och se ut som en mongolid och ställa efterblivna frågot din fula faaan!

Annons

Robin Mohlin, mohlin_robin@hotmail.com

*****

Om nu landet heter Nederländerna, varför skriker fansen Hup Holland Hup?

*****

Ekwall anklagar mig för att ha snott att “VM är det första twitter-mästerskapet” och hotar med advokat. Han talar om Thomas Bodström så jag är inte orolig. Och nu smsar Henrik Rydström och anklagar mig för att ha snott att “Danmark är det nya Sverige”. Det som är så gammalt.

*****

Fifa:s Sepp Blatter kan det här med Fair Play. Han var noga med att säga på Fifa-kongressen i veckan att nästa års val till presidentposten – där han givetvis ställer upp igen efter tolv år vid makten – ska vara öppet och ärligt. Inget utrymme för att köpa röster.

I samma veva såg han till att alla Fifa-delegater fick med sig två miljoner kronor hem som en gåva för att Fifa gått så bra det senaste året. Pengarna ska förvisso gå till förbunden men i många länder är förbundets kassa samma som ordförandens kassa.

Annons

OBS! Utbetalningen till Fifa- delegaterna har naturligtvis inget att göra med att det är ett öppet och ärligt presidentval nästa år. Nej, så skulle aldrig Sepp Blatter göra.

Blatter var lite jultomte i veckan. Kanske fick han lite dåligt samvete över att Fifa nu räknar med att VM i Sydafrika totalt ska ge upp emot 20 miljarder kronor i vinst och dessutom slipper man att betala skatt på den? Så han garanterar nu 560 miljoner kronor till de lokala arrangörerna.

*****

Kan inte släppa Carlos Bilardo, som var förbundskapten för Argentina både över VM-guldet -86 och VM-silvret -90, och som sedermera blivit ovän med Maradona. Bilardo tror inte alls på honom som tränare och lovar nu att den argentinske spelare som avgör VM-finalen “är fri att äntra honom bakifrån”.

Det är något speciellt med argentinare. Bilardo hade nog inte blivit arg över en fråga om varför han inte skakade hand med en annan tränare. Eller?

Annons
Publicerad 2010-06-13 18:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto