Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Var det tidernas VM-skräll?

Lundhs blogg

Schweiz mittfältare Gelson Fernandes skrev för alltid in sig i VM-historien i dag när han tryckte in 1-0 mot Spanien på ren vilja. Inget vackert mål, men vad spelade det för roll? Att Piqué försökte rädda med händerna och att Iker Casillas kom flygande som om han spelade rugby hjälpte inte när den förre Manchester City-spelaren bara skulle ha in den där bollen i nätet.

Schweizarna chockade VM-favoriterna och de regerande Europamästarna genom att vinna VM-premiären. Okej för att spanjorerna dominerade helt i långa perioder och sköt tre gånger så många skott och skapade lägen nog för att vinna mer några bollar, det var Ottmar Hitzfeld som fick sina spelare att springa nästan 20 procent mer och aldrig ge upp.

Typiskt det nya Schweiz att det var Eren Derdiyok som var nära att göra 1-0 och att Fernandes följde upp returen och satte målet. Den nya generationen av schweiziska spelare har höjt laget – och det var för ett år sedan som man vann U17-VM med många spelare som har en del rötter i andra länder – och så är det även i A-landslaget.

Annons

Kan lugnt säga att Derdiyoks räd som slutade med ett skott i stolpen var värd ett annat öde. Häftigt att se en veteran som Hakan Yakin vara med och vinna. Känns som om han varit med i A-landslaget längre än jag följt fotboll, även om det ju inte är sant.

Givetvis var Spanien bättre och det är inte över än, men gruppen blir grymt tajt efter Chiles seger och grupptvåan får troligen gå upp i en åttondelsfinal mot Brasilien. Det tror jag inte något lag vill. Rysare för Spanien om Iniesta är skadad och även Piquet.

*****

Hur står sig denna skrällen i VM-historien? Ja, det är alltid svårt att jämföra över tid men här är min lista på tyngsta VM-skrällarna:

1. Senegal-Frankrike, 1-0, 2002

De regerande världsmästarna och regerande Europamästarna fick stryk av en VM-debuterande ex-koloni i premiären. Kan säga att fransmännen knappt hämtat sig än.

Annons

2. Schweiz-Spanien, 1-0, 2010

Under hemma-EM floppade schweizarna och man inledde VM-kvalet med en hemmaförlust mot Luxemburg. I VM-premiären sänkte man de regerande Europa

3. Kamerun-Argentina, 1-0, 1990

Ännu en oprövad afrikansk nation som då sänkte de regerande världsmästarna som hade världens bäste spelare, Diego Maradona, i sitt lag.

4. USA-England, 1-0, 1950

Borde inte ha varit möjligt men den då lilla fotbollsnationen sänkte fotbollens hemland i VM i Brasilien.

5. Nordkorea-Italien, 1-0, 1966

Nordkoreanerna var lika okända då som nu och de slog tillbaka en av världens fotbollsstormakter i VM i England. Pak Doo Ik framkallar fortfarande kalla kårar hos gamla italienare.

*****

Nu får VM-kritikerna mer bränsle på sina brasa. Inte ens Spanien klarar av att göra några mål, än mindre bjuda på sprakande spel. Värsta VM någonsin, heter det från en del. Vänta, tycker jag.

Annons
Publicerad 2010-06-16 18:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto