Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tänk att Svennis blivit Afrikas hopp

Lundhs blogg

På tisdag kväll kan Bafana Bafanas VM vara över, och nu finns rädslan att VM inte ska bli den fest som man drömt om. Nu rullar man fram Nelson Mandela i en av Sydafrikas största tidningar och väver ihop en tunn story av att 91-åringens stiftelse och landets etablissemang vill ha magi inför den sista matchen och att hela landet ska ställa upp och göra sig gula och gröna.

Rubben är på Madiba som är det smeknamn man använder för Mandela, och sett till hur svag den gamle presidenten och ANC-ledaren verkar vara så tror jag inte han har en aning om att han används för att piska på fansen.

Sedan är artikeln som en skrytig pressrelease med siffror som talar om VM-succén. Min favorit är att “en konservativ uppfattning” från någon ekonomisk firma är att närmare 90 miljarder kronor pumpats in i den sydafrikanska ekonomin. Jo, tjenare. Det har väl kostat en del också, eller?

Och givetvis har VM i Sydafrika slagit alla rekord, även om vi som suttit på läktarna undrat över alla tomma platser, och det är mäktiga procenttal som man lyfter fram. Det är uppenbart att man ska slå in budskapet: VM är en brutal succé och alla ska vara glad och dansa. Hur det blir med start 12 juli är väl en annan femma.

Annons

*****

Ni får inte missa legendaren Jan Mölby som gäst i Ekwall vs Lundh On Tour – där han svär i vår ambulerande nomadkyrka när han säger att Bendtner är bättre än Zlatan.

Och här har ni Mölbys klassiska mål som ingen fick se på tv i England för att det var strejk och som dansken berättar om.

*****

Apropå min fråga om Djävulsön contra Elba för Domenech kom följande mejl:

Ämne: Elba vs Djävulsön

Hej, Papillon har tagit sig fri från Djävulsön så jag hoppas på att Domenech hamnar på Elba.

Vänliga hälsningar, Andreas

Undrar bara var de sätter “Le Sulk” Anelka nu? Kan ju knappast placera honom i samma cell som Domenech?

*****

Fortfarande en gåta för mig hur Kamerun kan spela VM utan försvar. Med ett lag packat av erfarna äss från många av Europas bästa ligor. Hur går det till? I långa stunder så överlägset, ändå så förlorar man mot Danmark. Straffat av ett lag som kunde utnyttja bristen på försvar.

Annons

På något sätt påminner dagens Kamerun om det Kamerun som tog VM i Italien med storm 1990 och slog världsmästarna Argentina i premiären och gick vidare till kvartsfinal, där man föll i en tajt match mot Bobby Robsons England med Paul Gascoigne, David Platt, Peter Shilton. Fortfarande det bästa VM-resultatet av ett afrikanskt lag.

Det var en sommar då alla blev fascinerade av vassa afrikanska spelare som kombinerade briljant teknik med kreativitet och fysisk styrka. Det man saknade i organisation kompenserade man med en lekfull, spektakulär fotboll och hårda tag. Många trodde att ett afrikanskt lag skulle vinna VM inom några mästerskap, men det har inte ens varit nära.

Nu har det gått 20 år sedan VM i Italien och för Kameruns del har det mest blivit förluster i VM även om man varit med alla VM utom ett sedan dess. Samuel Eto’o o Co är ännu så länge ensamma om att vara ute ur VM 2010 men vi kan snart räkna bort fler afrikanska lag: som Sydafrika sett till miraklet som måste till för att värdlandet ska leva vidare. Nigeria är illa ute efter två matcher och två förluster, och även Algeriet lär ryka i sista omgången med sin enda poäng och USA på andra sidan.

Annons

Detta skulle ju bli Afrikas mästerskap, men det verkar inte bli så i år heller. Ghana har bäst möjlighet att gå vidare efter fyra poäng på två matcher, men måste gräma sig att man inte slog Australien. Det var ingen bra match man gjorde trots att man var en man mer och lagets bägge VM-mål har kommit på straff. Vid förlust mot Tyskland och samtidig serbisk vinst så är man dessutom borta, och det blir något att kämpa emot.

Elfenbenskusten är i okej läge i sin grupp inför mötet med Brasilien, kan man knipa en pinne mot brassarna så ser det det ljust ut. Didier Drogba ska ju spela och det är ett “möcke bra” lag som Sven-Göran Eriksson basar över, men det delar han ju med en del andra förbundskaptener för afrikanska lag. Efter att ha hört Emmanuel Eboué berätta om den svenska tränarens fokus så kan vi räkna ut att att det blir försvar, försvar, försvar och en och annan kontring. Det är naturligtvis rätt prioritet och hoppas att det räcker.

Annons

Om Ghana och Elfenbenskusten kan tråckla sig vidare får Ghana ettan eller tvåan i gruppen med England/USA/Slovenien/Algeriet och Svennis gäng ska i så fall ta sig an ettan eller tvåan i gruppen med Spanien/Chile/Schweiz. Ja, det är inte öppet spår direkt.

Det må låta tråkigt för de som hoppas på de afrikanska lagen, men förklaringarna till att man inte lyckas bättre är i grunden de samma som för 20 år sedan. Organisation kring lagen och organisationen av spelarna på plan räcker inte till. Inte sällan är det tjafs kring landslagen och spelargrupperingar, och allt stannar inte i gruppen.

Och ta bara att fyra av sex landslag bytt tränare inför VM, Kameruns Paul LeGuen kom in under kvalet, och två av dem så tätt så att Lars Lagerbäck och Sven-Göran Eriksson knappt mött spelarna, än mindre spelat match med dem, innan man tog ut truppen. Ja, det är närmast tragikomiska upplägg.

Annons

För att lyckas under de förutsättningarna behöver man nästan vara trollkarl, men det vore häftigt om vi fick se Ghana eller Elfenbenskusten gå långt. Dels för att fotbollen kan vara annorlunda, spektakulär och underhållande och det är vad ett VM ska handla om, dels för att Afrikas första VM behöver ett afrikanskt lag.

Jublet i Pretoria när Samuel Eto’o nätade på Thomas Sörensen gav mig gåshud, och det var inte bara fans från Kamerun (de är rätt få) utan från Sydafrika och de lever på hoppet att något av deras lag ska utmana i världstoppen. Tänk att Afrikas hopp nu ligger i knäet på Torsbys stolthet: Sven-Göran Eriksson.

*****

Förstår att tjatet om säkerhet och kriminalitet kanske stör, men det är skakande att vara i en nation där allt utom de fattiga befinner sig bakom taggtråd och sådana här skyltar – och där rädslan är påtaglig. Hade blivit helt paranoid av att leva så här:

Annons

*****

Inte ensam om min syn kring fotbollsmiljonärerna – ett twitter från Henry Winter, Daily Telegraphs krönikör och Eleganten i Peter Wennmans krönikor, skriver följande om en inställd engelsk utflykt:

I can’t believe #ENG England cancelled their trip to Robben Island. Players need to get out, chill out, see life and appreciate their good fortune.

*****

Kan inte förstå att Lionel Messi står på noll gjorda mål. NOLL.
*****
Får inte komma in på Elfenbenskusten-Brasilien i kväll, tyvärr. Intresset är för stort och Sverige är utanför de 32 deltagande länderna. Undrar om ens någon svensk kommer in? Får bli träning med Diego och hans killar i stället. Inte så illa det heller.
Publicerad 2010-06-20 10:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto