Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hade inte velat vara i Simone Pepes dojjor

Lundhs blogg

Vilken match det var mellan Italien och Slovakien. Helt osannolik, sjuk och galet dramatisk och den hade allt: makalösa mål, tokiga räddningar, domslut att snacka om, missar, tårar, blod, bråk och känslor, känslor, känslor. Bara Buffons bänkrusningar är värda en egen tv-show.

Vi följde matchen först via korta rapporter i bilradion på väg till Rustenburg. Eftersom vi varken kan Zulu eller Afrikaans fick vi nöja oss med korta stötar, för i Sydafrika kör man ofta på alla elva språk och Crucial hittade inte rätt för oss. Den engelsktalande radiorapportören berättade om 1-0 till slovakerna av Vittek och att Italien då sensationellt var ute, och han gick loss på italienarna som han ansåg filmade för mycket men var säker på att de skulle vända. Trots allt räckte oavgjort för världsmästarna. De regerande världsmästarna.

Vi klev in i presscentret i Rustenburg när andra halvlek gick i gång och även då var känslan att det här klarar Lippi o Co. De började trycka på rejält och skapa chanser och med en inhoppande Pirlo ökade pressen. Italienarna, eller de som håller på dem, skrek så tältet nästan lyfte ett par gånger, särskilt när Fabio Quagliarella sköt och Skrtel räddade med knät på mållinjen- och den debatterar man än om de var inne eller ej.

Annons

Fast matchen fortsatte med mer dramatik och alla trodde att det var avgjort när Vittek tryckte in 2-0 efter en hörna och de italienska spelarna säckade ihop. Fast inte gav Italien upp för det, starkt nog, och när Di Natale tryckte in reduceringen efter Quagliarellas skott blev det NHL-bråk i nätet för att man ville få till en snabb avspark.

Jag trodde verkligen att tältet skulle sticka i väg Quagliarella fixade den nödvändiga kvitteringen, men jublet fastnade i halsen på de flesta när tv-skärmarna på alla sidor om skrivborden visade en hissad offsideflagga – något de kan snacka om länge, länge.

Istället var det inhopparen Kamil Kopunek som fick mig och några till att tjuta lite när han sprintade igenom och satte 3-1. En otrolig skräll. Fast otroligt nog reste sig italienarna igen och Quagliarella fixade en ny reducering och dramatik ända in i slutet. Det blev rejält med “Fergie-time” och när Simone Pepe fick läget var jag säker på 3-3, men den nya Juve-spelaren brände läget. Buffon och de andra på bänken såg ut som om de ville dö.

Annons

När slutsignalen gick så försvann Marcelo Lippi snabbt och rappt i väg, han vägrade uppenbarligen att gratulera Vladimir Weiss till skrällen. Eller så hade han bara bråttom att boka av den stora festen som var planerad för det italienska laget?

Stor dock av Lippi att ta ansvar: “I take all responsibility. I haven’t prepared team well enough. I failed to train the team well enough.”

Slovakien till VM-åttondelsfinal och Italien är på väg hem. Ja, tårarna från Weiss och spelarna var tydliga om att detta är det största de varit med om. Häftiga tv-bilder, även om jag fattar att alla som håller på Italien stängde av snabbast möjligt. Men Lippis gubbasatsning höll inte, det har nog de flesta vetat innerst inne.

*****

Nya Zeeland förlorade inte en match i VM – ändå åkte de ut. Lämna in protest.

Annons

*****

De olika domarturerna i mötet Italien-Slovakien visar återigen att Howard Webb hade behövt hjälp av tekniken att avgöra om bollen var inne eller ej, exempelvis.

*****

Givetvis är det rätt av Capello att se till att de engelska spelarna nöter straffar varje dag. Visst inslag av trygghet finns det i den repetitionen och matandet. Men det går inte att skaka bort ångesten från tidigare förluster hur lätt som helst, det är en lång engelsk tradition av strafförluster: Tyskland i VM 1990, Tyskland i EM 1996, Argentina i VM 1998, Portugal i EM 2004 och Portugal i VM 2006. En hel del av spelarna som är i Sydafrika var med både -04 och -06, och de minns, var så säkra.

Lägg till att Tyskland/Västtyskland gått längre än England i varenda VM sedan 1966. Det är en del ångest att få undan för engelsmännen.

Annons

*****

SVT:s crew i Rustenburg jagade slips frenetiskt till SVT-Glenn som hade glömt. Ekwall ryckte in som räddare i nöden. Tv-bolagen jobbar ihop, hade aldrig hänt när jag jobbade på Expressen att man lånat ut till Aftonbladet. Hårdare tag mellan kvällisarna än mellan tv-bolagen, eller det var i varje fall hårdare tag, nu är det ju några år sedan jag låg i de skyttegravarna och det kanske är snällare nu.

*****

Vilken grej som Frank De Bleeckere gjorde mot Algeriet. Domaren visade ut fel spelare i matchen mot USA och det är fotbollskanalens bilder som visar skandalen. Kan vara kört i VM för honom efter det.

*****

Efter några rejäla jobbrejs var det planerat med sovmorgon för nomaderna i dag. Orutinerat nog hängde jag inte skylten Do not disturb på dörren. Städerskan stormade in vid 8-snåret och när jag fick fram att jag sov i chockvaknandet kom det förvånade svaret: “So late?”.

Annons

En halvtimme senare var det dags för minibar-mannen att bara storma in och bli lika chockad. Om ni kan välja hotell, hoppa Hilton för där knackar man inte.

*****

En engelsk tabloidjournalists bild av livet i mixed zone. Gillar hyllningen av Philipp Lahm.

*****

Ekwall dömde ut köket här i Rustenburg och gav mig nu en “energy bar” med smakkombon jordgubb och choklad – nu hade jag inte klarat en enda dopingkontroll. Har inte känt mig så påverkad på länge…

*****

Publicerad 2010-06-24 18:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto