Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

I natt försökte jag i desperation få i väg mitt testamente med SMS

Lundhs blogg

Klev precis in på det tyska högkvarteret mitt ute på bystan utanför Pretoria för en dragning inför söndagens åttondelsfinal mellan Tyskland och England. Hade det hängt på organisation så hade Joachim Löw inte ens behövt åka till Bloemfontein, utan han hade direkt kunnat gå vidare till kvartsfinal.

Jag gick närmast upp i givakt när jag klev in i presscentret – det första som mötte en var två enorma ölkylar, men det var lite tidigt, trots midsommar – och även om jag snabbt ändrade till lediga när jag insåg att nätet darrade så var det en skön syn som mötte oss. Excellent för en journalistnomad som dragit i fält: kaffe, fruktsallad, choklad, elektricitet, skrivbord, översättning och vänlighet.

Tyskland skickar fram Löw och lagkaptenen Philipp Lahm dagen före dagen och för egen del är jag spänd på om de ska elda på brasan eller försöka att tona ner den. Kaiser Franz har ju annars pekat ut riktningen för sina trupper.

Annons

Om man ser spelare för spelare så är det jämnt mellan lagen:

Målvakter: Jag håller Manuel Neuer före David James där. Schalke-keepern är vass på straffar. 1-0 till Tyskland.

Backar: Centralt är England bättre med Terry och Upson/Carragher och Ashley Cole och Glenn Johnson väger jämnt med Lahm och Boateng. Visst, Johnson är svag bakåt men Boateng är inte som bäst på kanten. 1-1.

Mittfält: Med Gareth Barry på uppåtgånde växer Englands chanser att vinna den delen av matchen och James Milner visade att han kan skapa mål och ta sin gubbe och få in bollen. Gerrard och Lampard är inte i toppform och får en tuff kamp att stå sig mot Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil o Co. Liten tysk fördel även sett till att man ofta är fem och att Gerrard tvingas ut på kanten: 2-1

Anfall: Även om Wayne Rooney inte är i fullt slag så visade han mer mot Slovenien och slet, kämpade och sköt i stolpen. Jermaine Defoe hittade rätt direkt i första VM-starten. Här är England skarpare oavsett vad Löw kastar in: 2-2.

Annons

Då hänger det på tränarna: Joachim Löw och Fabio Capello och här är min känsla att italienaren är en släng mer cynisk och det kan avgöra. Om nu inte det går till straffar, då har  tyskarna ett mentalt försprång och Neuer som varit straffhjälte förr. På söndag vet vi och jag längtar som en galning.

*****

Tänk att Nya Zeeland kom före Italien i gruppen. Nya Fucking Zeeland. De regerande mästarna kom sist. Släpper de ens in Azzuri i landet igen?

*****

Efter Danmarks plattmatch i Rustenburg väntade en nattlig specialsträcka i det sydafrikanska rallyt till Johannesburg. Vår man Crucial pressade sin Polo Classic till det yttersta. Lägg till mörka vägar som knappt är byggda för 50 knyck och risig belysning på kärran och det var som en berg-och-dal-bana i totalt mörker. Om jag bara hade kunnat hålla kvar fingarna på min Iphone hade jag fått hem ett testamente. Jag försökte.

Annons

Fast jag kan glädja er med att Crucial vann Polo Classic-klassen. Överlägset och ohotat. Han sket till och med i ett rödljus på slutet. Mmmmm.

*****

Jag som trodde att Copa America avgjordes i Sydamerika och först senare på sommaren. Vem har flyttat den turneringen till Sydafrika?

*****

De släpper till och med in engelska journalister i det tyska högkvarteret. “Peace in our time”, som Neville Chamberlaine sa en gång i tiden och hade fel.

*****

Midsommarafton i dag men det märks inte i Sydafrika. Blir alltid lite förvirrat när det är helgdag hemma i Sverige och alla går ner i varv men här rullar livet som vanligt. Vilket vi märkte i morse när vi vacklat upp efter några timmar på kudden och skulle till länkstället för att vara med i Nyhetsmorgon. Trafiken var tung och golfbilen väntade inte på oss.

Annons

Även då fick Crucial visa sina F1-takter men han visste inte vem Jody Schekter var, det var under Apartheid-tiden och innan tv för vår man i Joburg. Då den enda vita person han sett var en kanadensisk missionär som kom och undervisade barnen i byn.

Sett till alla SMS och mejl var vårt gästspel i Nyhetsmorgon uppskattat – och HÄR kan du lära dig att bygga en jättevuvuzela – det är lätt:

*****

Midsommarafton på mästerskap är inte som midsommarafton hemma i Sverige. Förr i tiden flög en del morgontidningsreportrar hem (de har tidningsfri dag) men det är för trist. Får ta seden med sig dit man kommer.

Brukar alltid bli något firande men sällan med vare sig nubbe eller sill, vilket inte gör mig något, en blodig biff räcker bra. Blir nog lugnt i kväll sett till att vi har Nyhetsmorgon i morgon också (9.25 för alla hugade) men det har varit några firanden genom åren:

Annons

EM 2004 – Hela den svenska presskåren var samlad i Vilamoura dagen före Holland-Sverige i EM-kvartsfinal. Efter sent jobb, var ensam om bomben Alexander Östlund i den svenska startelvan, en journalist som gärna skryter om att han alltid har rätt hade fel elva. Efter det var det fest i charterortens barer (en ägdes av Luis Figo och jag fick en tröja) och det var de äldre herrarna i styrkan som ledde attacken, men så försvann de också först. Vi andra hamnade till slut i min svit (fattar inte hur den rumsbokningen gick till) med tre terrasser och körde efterfest till 5 eller 6 på morgonen. Det spelades mycket progg från min dator, det var högljutt och DN:s trupp: Jan Lewenhagen, Johan Esk och Lars Grimlund var nöjd.

VM 2002 – Ett mindre antiklimax för mig och Patrick Ekwall som kämpade oss hem till Tokyo efter VM-kvarten England-Brasilien på landet. Ekwall brände snabbtåget och fick ta taxi för många tusenlappar. Jag fick vänta i baren på Tokyo Hilton och till slut hamnade vi på någon japansk liten sylta. Det blev dock både rå fisk och det där japanska brännvinet och en rätt rolig kväll även om det inte var “the quality we were looking for”.

Annons

VM 1998 – Ihop med Mats Olsson och Lars Hildingsson (GT) blev det en sittning på en bistro i Paris och det var förbannat underhållande. Vill minnas att jag gjorde dåvarande Leeds-anfallaren Hasselbainks målgest – som handlade om att hjula – på trottoaren. Slutade med några pastis-beställningar när Tobias Jansson och Johan Esk anslutit och en taxifärd hem. Blev en tung tågresa till Lens på midsommardagen för match, men jag reste mig, om än på nio.

Värsta är att varken jag, Ekwall eller Mange kan minnas något midsommarfirande 2008. Om det är bra eller dåligt vet jag inte.

*****

Tänk om det blir Brasilien-Spanien redan i åttondelen? Vilken missräkning. Kan bli verklighet efter dagens matcher. Om det slutar som jag tror i dag så blir det följande kvartsfinaler men spanjorerna kan kanske vända på det med storseger och hamna mot Portugal istället:

Annons

Ena halvan: Uruguay/Sydkorea — USA/Ghana — Holland/Slovakien — Brasilien/Spanien

Andra halvan: Tyskland/England — Argentina/Mexiko — Paraguay/Japan — Chile/Portugal

Publicerad 2010-06-25 12:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto