Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier League vs "the Twenty Ten Fifa World Cup"

Lundhs blogg

När VM var på väg att dra i gång var det Premier League som dominerade sett till att ligan stod för 108 av de 736 spelarna som anlände till Sydafrika. Då var Serie A tvåa med 75 lirare och därefter La Liga med 57. Många trodde nog även att Drogba, Torres, Rooney, Vidic, Fabregas, Tevez, Lampard, Terry och en del andra av spelarna från Englands högsta och kanske världens bästa liga skulle sätta sin prägel på mästerskapet.

Så här på sista veckan vet vi att så inte är fallet. De spelare som är kvar är få och knappast tongivande: Arsenals Robin van Persie, Liverpools Dirk Kuyt, Evertons Johnny Heitinga och Manchester Citys Nigel De Jong spelar i varje fall och gör sitt till skillnad från bänkade Pepe Reina, Ryan Babel och den formsvage Fernado Torres.

I stället har bara Bayern München på egen hand fler spelare kvar med nio stycken och även FC Barcelona står sig väl med sju spelare i semifinalerna. Bundesliga är nu herre på täppan med 28 spelare av 92 som är kvar och man har gått om La Liga som har 23 spelare kvar.

I det perspektivet kan man säga att VM är ett enormt lyft för Bundesliga, särskilt sett till den briljanta och flödande fotbollen som tyskarna bjudit på, och många är nog lockade av att se Müller, Schweinsteiger, Klose, Neuer och de andra på hemmaplan när ligorna sparkar igång igen.

Annons

På ett annat sätt kan man säga att VM är ett bakslag för den liga som gärna vill kallas världens bästa, men samtidigt tror jag de flesta fans glömt det alla Premier League-floppar i Sydafrika i mitten av augusti då ligaspelet drar i gång igen. Det är ju inte för VM som jag vill se United, Chelsea, Arsenal och så vidare.

Värst är utvecklingen för Englands landslag som hämtar alla sina spelare från en liga som uppenbarligen tömmer spelarna så att de inte kan vara i stöt till VM. Det är förvisso konstigt att ett par av holländarna kan springa som om de vilat hela vintern, men det är en annan sak. För tröttheten slog även mot en del av de andra lagen som var Premier League-tunga som Elfenbenskusten, Frankrike, Nigeria och som alla blev utslagna i gruppspelet.

Man kan undra vad det är som gör att spelarna inte presterar? Hänger det ihop med den nya ojämnheten i den engelska ligan. Känns inte så sett till att Bundesliga och La Liga är än mer ojämn. Det måste hänga ihop med matchandet och kanske, kanske att bottengängen i Premier League är sämre än motsvarigheterna i Spanien, Italien och Tyskland.

Annons

Ett vinteruppehåll är nog enda vägen, men jag undrar om Premier League-bossarna går med på det? Känns som att det måste komma från Rooney, Ferdinand, Lampard, Terry och de andra och det med bestämdhet. Att de på något sätt visar att stora mästerskap är viktiga för dem och att allt inte bara handlar om pundsedlar, men jag tror det när jag ser det.

I förlängningen är utvecklingen ett betydligt större hot mot VM och Fifa än mot Premier League som trots allt går som tåget ekonomiskt och där de nya tv-avtalen ser till att man kan värva till sig en del VM-spelare och hålla lönerna upp för en del av dem som redan jobbar i Premier League. För naturligtvis är VM:s behov av stjärnor större än vad spelarna behöver VM.

Tyvärr för oss som vill ha det bästa på bägge håll.

*****

Diego Maradona lämnar Argentinas landslag. Sorgligt. Även om landslaget rasslade ut efter 0-4 mot tyskarna i VM-kvarten och knappast nådde de höjder vi alla hoppades på så var landets förbundskapten en kille som bjöd till hela vägen, men det gick inte längre än hit:

Annons

Fast det kanske var tur att det inte blev VM-guld eftersom han lovade att springa naken i Buenos Aires om landslaget vann. Skönt att de inte bara fick skit när de kom hem, som brassarna:

[youtubeplay id=”TneKDCKf37Y” size=”large”]

*****

Tyskarna har smällt in var femte avslut. Starkt.

*****

Ibland är jag mer konservativ än Sepp Blatter, men bara ibland. Gillar inte att de packat ihop Ballon d’Or med Fifa:s pris till världens bästa spelare. Varför?

*****

Oscar Tabarez strider med medierna från Uruguay och England får ju Lars Lagerbäck att framstå som en kombination av Moder Teresa och Nelson Mandela. Där kan vi snacka krig och Tabarez tog inga fångar på presskonferensen.

*****

Holland-Tyskland är drömfinalen. 36 år senare. Denna gång med rätt segrare.

Annons

*****

Fotbollskanalens nyhet om Lars-Åke Lagrells nya domartankar gav eko. Kul. Förbundsbasens idé är både klok och klockren. Bara hoppas att Fifa ger tummen upp och inte steker idén. För något måste hända. Vi håller på att få ett parodi-VM sett till alla diskussioner om domslut.

Publicerad 2010-07-05 20:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto