Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Müller o Co värda medaljer

Lundhs blogg

Har egentligen aldrig riktigt kunnat hetsa upp mig för bronsmatcher i VM, inte ens Sveriges kamp mot Bulgarien en gång i tiden, då var jag fortfarande besviken efter 0-1 mot brassarna. Först när målen ramlade in i den matchen och jag såg hur Brolin, Larsson, Ravelli och de andra kämpade för att de skulle få medalj så insåg jag storheten i det hela, att de verkligen ville ha något med sig hem.

Av den anledningen trodde jag på Uruguay mot Tyskland, oavsett om jag gick emot bläckfisken Paul. Sett till att tyskarna var i bronsmatch i VM 2006 och slogs i en EM-final 2008 så var ju knappast en bronsmedalj något att kriga för. Bastian Schweinsteiger var ju rak redan inför semifinalen mot Spanien, att han inte ville åka hem tomhänt för tredje gången i rad.

Snacka om tyskt, ett VM-brons och EM-silver är tomhänt.

Annat för lilla Uruguay som likt Kroatien -98  och Turkiet -02 skulle se bronsmatchen som en final. Förbundskapten Oscar Tabarez och Diego Forlan har ju hyllat laget trots semiförlusten mot Holland och menat att det är fantastiskt att man gått så långt och bronsmatchen var viktigt. För deras del blir det säkert hyllningar fastän de kommer hem “tomhänta”.

Annons

Tyskland har ju inget firande planerat i Berlin men nog såg Thomas Müller och de andra tyskarna förbannat glada efter slutsignalen och en seger med 3-2. Kanske var det glädje över att slippa 30 minuters spel till sett till att Diego Forlán hade en frispark i ribban i sista stund.

Samtidigt gissar jag att man jublade i Ghana då, lite ödets ironi. En ribbträff på slutet… Lex Irland-Frankrike.

Bronsmatchen var annars öppen, målfylld och kryddad med rader av misstag, allt från Musleras svaga ingripanden vid två mål till Schweinsteigers tappade boll vid 1-1 och så vidare. Samtidigt saknades lite nerv i matchen, Aogos tackling till trots. En bit in i andra fick vi ett klassmål av Diego Forlán till 2-1 och känslan var att man kunde börja korka upp i Montevideo.

Fast VM:s roligaste lag hade inte spelat helt klart. Måste beundra tyskarna, som trots en radda nya spelare i laget, underläge 1-2 och en mental uppförsbacke i form av brist på glöd, ändå reste sig och fixade inte bara 2-2 via Jansens nick utan även 3-2 av Khedira i den andra halvleken och man hade chans på mer.

Annons

Joachim Löw sa inför semifinalen att han inte bara ser på resultat när han bedömer ett lag utan på hur man uppträder och hur man spelar. Även om Tyskland givetvis ville ha mer än ett VM-brons så var det ett strålande mästerskap i Löws perspektiv: ett av VM:s yngsta landslag har bjudit på en offensiv, snabb och rörlig fotboll som tjusat och visat att Tyskland blir att räkna med även framöver.

Satsningen på unga spelare som började efter EM 2000 och där man snodde en del idéer från Frankrike har gett resultat, inte bara för att man vinner U21-EM och en massa andra U-mästerskap, utan för att att man får fram en radda spelare som håller på världens största scen. Det var häftigt att se och uppleva.

Visst lider jag med Uruguay som mot en del odds sluggat sig fram i sju matcher, och även om man bara vunnit två av dem, så har det varit ett sensationellt bra VM av det lilla landet. Bockar även för Diego Forlán som inte bara visat världsklass på planen utan även utanför och tagit sig tid.

Annons

Men någon måste vinna och då är Tyskland en värdigare bronsmedaljör. Även glad att Thomas Müller, som för mig varit en av VM:s absolut bästa spelare, får åka hem med något runt halsen. Den 20-årige bondsonen har var varit en fröjd att skåda på planen, den ultimata lagspelaren som även är en poängsspelare.

*****

Om bara Nigel De Jong och Gregory Van der Wiel kan starta för Holland kommer man att köra med följande nummer 1-11. Mumma.

*****

Trots allt häftigt att John Guidetti får haka på Citys A-lag till staterna.

*****

Sista Ekwall vs Lundh on Tour med 14 toppar och sloppar efter 30 dagar i Sydafrika och ni kan vinna varsin Makarapa:

Mejla olof.lundh@tv4.se för att vinna min hjälm, mejla ekwall@tv4.se för att vinna Patricks hjälm. Frågorna får ni programmet.

*****

Stackars Klose som inte ens fick chansen att knäcka Ronaldo. Är han med om fyra år? Nja, det känns inte så troligt.

Annons

*****

Bläckfisken Paul går på Spanien. Själv är jag rätt nöjd när jag kollar tillbaka på mitt VM-tips och ser att min VM-final var Holland-Spanien. Mitt resultat då? 3-2. Till Holland. Hup Nederländerna Hup!

*****

Tänk att spelare i Tysklands tröja nummer 13 (Gerd Müller, Michael Ballack, Thomas Müller) gjort nästmest mål i VM, slagen bara av spelare med tröja nummer 9 i Brasilien. Skönt nördig statistik.

*****

Barnen utrustade med vuvuzelor och redan har grannar klagat.

Publicerad 2010-07-10 23:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto