Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så minns jag ”the Twenty Ten Fifa World Cup”

Lundhs blogg

Efter dryga 30 dagars nomadliv är det över. Sista bollen är sparkad. VM-pokalen är hissad. Spanjorerna har bara börjat vad som är en lång fest. Och nu är det fyra år till nästa gång.

Här är mina minnen från en rundtur i Sydafrika och jag ger er VM:s…

Blatterbudskap: ”The Twenty Ten Fifa World Cup”. På sydafrikansk tv gick det inte många minuter mellan repetitionerna av det budskapet. Sett till hur sydafrikaner reagerade på Fifa måste de tro att den organisationen står över FN och är farligare än KGB och CIA ihop.

flykten från New York-känsla: Att bo och verka i Johannesburg. Vakter, poliser, taggtråd, staket, murar och en paranoid känsla som kunde stämma in på filmklassikern. Får ge sydafrikanerna att de är ena jävlar på taggtråd men det är ingen positiv egenskap.

trendigaste trend: Att lagspelet är tillbaka och att stjärnorna var på utdöende.

Annons

mest omdiskuterade bensinmacksprodukt: VM-bollen. Fattar fortfarande inte att man knappt testat Jabulani sett till hur kritiserad den varit.

…NHL-polis: Mark van Bommel. Att han klarade sig ett helt VM utan vare sig avstängning eller ett rött kort är bara obegripligt.

…värsta filming I: Kader Keita ser till att få Káka utvisad med skådespeleri.

…bästa överraskning: Vår chaufför och polare Crucial i Johannesburg som lärde oss det mesta om det sydafrikanska samhället 2010: könsroller, brottslighet, streetsmartness, synen på föräldrar, att aga barn, Jacob Zuma, Winnie Mandela, ANC och en massa fina tricks som att säga “Boss” till alla för att få dem att växa (funkade alltid). VM hade inte varit det samma utan denna sköna man som gav oss ett nyttigt och nödvändigt perspektiv.

Annons

snyggaste matchdräkter: 1) Englands röda 2) Portugals reservställ 3) Ghanas vita ställ 4) Tysklands svarta 5) Englands vita 6) Hollands helorange 7) Elfenbenskustens randiga andraställ.

citat I: ”Om en person från Nigeria säger att han ska döda dig så menar han att du gjort en dålig match. Om en person från Tyskland säger att han ska döda dig så är du död inom en vecka.” Idah Peterside, presschef i Nigieria, tog lätt på dödshoten mot Sani Kaita efter hans tokspel och röda kort mot Grekland.

…kappvändare: Sepp Blatter som tätt fore VM uteslöt tekniska hjälpmedel till domarna och som efter Englands uteblivna 2-2 öppnade för tekniska hjälpmedel.

…finaste gest: Andrés Iniestas hyllning till avlidne Espanyol-spelaren Dani Jarque efter segermålet i VM-finalen. Otroligt stort att Iniesta även lyfta fram det i första intervjun efter segern.

Annons

…rånare I: Hotel Fountains and Suites i Kapstaden. Femdubblade priset och skrattade hela vägen till banken.

…olika kontinentskiften: Först skulle det bli Afrikas VM, sedan var det Sydamerikas VM men i slutändan blev det ändå Europas VM.

…ihåligaste snack: Diego Maradonas ständiga snack om Fair Play. Han är inte rätt man för det.

…vanligaste spelade kort: Domarkortet. Att skylla på domaren. Lars Lagerbäck, Fabio Capello, alla sydafrikaner och så vidare. När de åkte ut eller förlorade handlade det främst om att domaren missgynnat dem på något sätt.

…mythbuster: Spanien som inte bara visade att man kan vinna VM utan även att ett landslag från Europa kan vinna utanför Europa.

…myt: Att Spanien alltid spelar roligt, underhållande och offensivt. Så få mål som 2010 års världsmästare gjorde under hela turneringen har inget VM-vinnande lag gjort.

Annons

…bäst klädda tränare: 1) Bert van Marwijk (scarfsen avgjorde) 2) Fabio Capello (stillig kostym, snyggt buren) 3) Joachim Löw (fick för mycket credd)

…finaste presskonferenser: Tyskarnas. Inte nog med att det fanns allt möjligt som en journalistnomad behöver. De är ett under av respekt och öppenhet. Spelare och ledare svarar på allt och gör det bra dessutom.

…sämst klädda tränare: 1) Dunga (fiskarlooken) 2) Marcelo Bielsa (sov han i träningsoverallen?) 3) Lars Lagerbäck (fast han kunde inte hjälpa fotovästen)

…starkaste engelska insats: När Steven Gerrard, Frank Lampard och John Terry alla erkände efter förlusten mot Tyskland att det inte var det bortdömda målet som låg bakom att de fick storstryk.

…hemskaste miss: Yakubu mot Sydkorea. Var svårare att få bollen utanför.

…ödmjukeframkallande upplevelse: Ett besök på fängelseön Robben Island utanför Kapstaden där Nelson Mandela och andra politiska fångar satt under 30 år.

Annons

…största rockstjärna: Diego Maradona. Journalisterna var som tonårstjejer i jakten på det senaste pojkbandet när de krigade om biljetter till Argentinas presskonferenser och matcher. Polis fick sättas in i presscentret inför Nigeria-Argentina då en Fifa-man fick springa för livet.

…snyggaste mål I: Asamoah Gyan, Ghana-USA. Att stå upp och avsluta. Iskallt.

…grumpy old man: Lars Lagerbäck som var sur på allt och alla. Mest på mig för frågan om varför han inte skakade hand med Diego Maradona, men han tinade aldrig upp under mästerskapet.

Annons

…citat II: “Du kan inte lämna mig här helt själv”. En skakad Patrick Ekwall fick ensam stanna kvar i Boerfamiljens iskalla annex.

…illusion: Att mästerskapet ska spelas i sommarvärme. Vintern hade sitt grepp om Sydafrika och i perioder var det tio minusgrader.

…Broad Street Bullies: Holland. Inte nog med att de uppträdde i orange som Philadelphia Flyers också har inslag av, de spelade som om Dave Schulz, Bobby Clarke och en del andra råskinn klivit in i det holländska landslaget.

…rånare II: Sepp Blatter och Fifa. Lämnar Sydafrika med 15-20 miljarder i överskott (får inte säga vinst för Fifa) och kvar står det fattiga landet som satsat närmare det dubbla på att arrangera VM.

…roligaste jobb: när vi gjort Ekwall vs Lundh on Tour.

…tydligaste stämpla-ut-från-mästerskapet: Felipe Melos andra halvlek mot Holland. Först styrde han in kvitteringen och sedan stämplade han ut via Arjen Robben.

Annons

…rättsliga overkill: När Fifa fick ett 30-tal brudar i orange klänningar arresterade för ambush-marketing. Cirka 30 stycken utan över 80 000 på matchen och där alla Hollands-fans ändå är klädda i orange. Om ni vill gå emot Fifa så köp Bavaria Beer istället för det officiella blasket.

…diplomat: Sven-Göran Eriksson var stor efter mötet med Brasilien där Luis Fabiano trixade med handen för att göra mål. Han agerade statsmannamässigt och skyllde inte på domaren.

…mest omdiskuterade räddning: Luis Suarez som räddade med handen i sista övertidsminuten mot Ghana och blev utvisad, avstängd och dessutom fick man en straff emot sig. När Asamoah Gyan missade straffen blev Suarez hjälte i Uruguay men hatad i hela Afrika.

…galning: Sebastian ”El Loco” Abreu som avgjorde VM-kvartsfinalen mot Ghana med en chippstraff likt tjecken Panenka 1976.

Annons

…värsta filming II: Capdevila mot Portugal och som gav Ricardo Costa rött kort.

…snyggaste mål II: Giovanni van Bronckhorst, Holland-Uruguay. Magisk träff.

…vänligaste: Sydafrikanerna, förutom de som äger eller driver hotell och de som kör taxa i Durban.

…skrällar: 1) Schweiz-Spanien 1-0, 2) Italien-Nya Zeeland 1-1 3) Slovakien-Italien 3-2.

…gnälligaste: Ingen var nära Arjen Robben som knappast skaffade sig fler fans under tiden i Sydafrika.

…starkaste mammabilder: En bölande Julio Cesar i famnen på sin mamma hemma i Rio.

…bröder: Kevin Prince-Boateng och Jerome Boateng.

…dommartabbe I: När Jorge Larrionda och Mauricio Espinosa bommade Englands 2-2 mot Tyskland. Förklaringen att skottet är för snabbt håller inte helt.

…Maradonautspel I: “Vilket rövhål du är. Hur kan du sätta ditt ben där det kan bli överkört? El Diego efter att ha kört över en journalist utanför argentinska förbundet när han lämnade sin VM-trupp för sent.

Annons

…förbannelse: Nike-filmen. Gick i princip åt helvete för alla inblandade i den påkostade rullen och den efterföljande kampanjen. Undantaget som bekräftar regeln…är basketspelaren Kobe Bryant som vann NBA-titeln.

…löneuppgift: 50 000 dollar. Till domarna för att de var i Sydafrika. Något fotbollskanalen.se i Sverige var först med och det fick Martin Hansson höra när han kom till domarlägret i Pretoria.

…nästgnälligaste: Tjatet om att Ghana borde ha fått mål när Luis Suarez räddade med händerna. Han och Uruguay blev straffade till skillnad från en massa andra som kom undan.

…Maradonautspel II: “Jag tycker att Péle kan gå tillbaka till muséumet. Jag är inte förvånad över vad Platini säger. Jag har aldrig haft en nära relation med honom. Vi vet alla hur fransmän är och Platini är fransman. Han tror att han är bättre än alla andra. Jag bryr mig inte. De här två – har de inget viktigare att göra än att snacka skit om mig? El Diego svarar på några utspel från Péle och Platini.

Annons

…jobbigaste gest: Den där spelarna delar ut kort till varandra med sitt viftande med handen.

…enformigaste meny: presstälten körde samma saker hela VM: fylld kyckling, en röra, en trött sallad samt korv och hamburgaren nedan.

…citat III: “They have to take a long hard look at themselves. They get away with murder, I wasn’t really surprised by the Germany defeat. I keep saying it – good players don’t necessarily make good teams. People keep talking about world class players but who are they?” Roy Keane höll inte tillbaka när han sågade Englands spelare och försvarade Fabio Capello.

…Maradonautspel III: “Vad som är tragikkomiskt är domarens leende efteråt. När jag gjorde målet (med Guds hand) mot England så såg jag inte domaren skratta. Han tvekade så mycket, han tittade på sina linjemän, han kollade in publiken. Men i går  så gick domaren tillbaka till mittcirkeln skrattandes. Om du såg det, varför straffade du inte det? Maradona var ilsken efter brassen Luis Fabianos handsmål mot Elfenbenskusten.

Annons

…sämsta engelska: Fabio Capello. Inte konstigt att inte spelarna fick ihop spelet, han är helt omöjlig att förstå.

…coolaste flygplatsnamn: King Shaka Airport i Durban. Vad är Arlanda eller Sturup mot det?

…snyggaste mål III: Carlos Tevez, Argentina-Mexiko, och detta var inte offside.

…drömelva: Victor Enyeama, NigeriaSergio Ramos, Spanien, Lucio, Brasilien, John Mensah, Ghana, Philipp Lahm, TysklandBastian Schweinsteiger, Tyskland, Mark van Bommel, HollandThomas Müller, Tyskland, Xavi Hernandez, Spanien, Wesley Sneijder, HollandDavid Villa, Spanien.

…vassaste förbundskapten: Joachim Löw, Tyskland. Kombinerat en generationsväxling med VM-framgångar och med underhållande fotboll.

…floppelva: Robert Green, EnglandJonas Gutierrez, Argentina, John Terry, England, Fabio Cannavaro, Italien, Patrice Evra, FrankrikeSani Kaita, Nigeria, Felipe Melo, Brasilien, Franck Ribéry, Frankrike, Sulley Muntari, GhanaWayne Rooney, England, Nicolas Anelka, Frankrike.

Annons

…tv-kanal: Supersport. Jag körde givetvis med reklam-tv och de killarna hade också slipsar som kunde fått ett eget program.

…opålitligaste taxichaffisar: Killarna i Durban. Får Malmös taxichaffisar att framstå som korgossar.

Maradonautspel IV: “I am a grown-up, an adult, I don’t hold grudges. But what makes me mad is when people lack respect. Those journalists who had been saying we are nobodies before the tournament should just come forward and apologise. Apologising doesn’t mean getting naked in front of everyone. It’s just the noble thing to do.” El Diego vill att journalisterna ska dra ner brallorna för att visa att de ber om ursäkt för kritiken mot landslaget inför VM.

…obesvarade fråga I: Om nu landet heter Nederländerna, varför skriker fansen Hup Holland Hup?

Annons

…världsmästare i att strejka: Fransmännen. Får ge dem att ingen kan strejka som grodätarna.

…nästmest chockade: Den prisbelönta engelska journalisten Martin Samuel som var med i Ekwall vs Lundh on Tour och gick mitt i programmet. Ändå så körde vi stenhårt på: ”Don’t mention the war”.

…koloniala reaktion: Tanken att förbjuda vuvuzelor.

…grumpy old man II: Raymond Domenech. Inte nog med all dårskap som superegot ställde till med, han vägrade skaka hand med Carlos Alberto Parreira efter mötet med Sydafrika.

…värsta filming III: Daniele De Rossi visade serie A-klass och föll enkelt både mot Paraguay och Nya Zeeland.

…ljudupplevelse: Känslan inne på Soccer City när alla blåste i vuvuzelorna och man samtidigt blundade så var det som att vara med i en nyckelscen i en Hitchcock-film med namnet ”Blågetingarna”.

Annons

…djurupplevelse: Det var inte något ur Afrikas “the Big Five” direkt men jag var skakad efter ett livsfarligt kattdjur kastat sig upp på disken på hotellet som Gud glömde i Kronstadt mitt ute i en del av Sydafrika där ingen kunde höra dig skrika.

…citat IV: “Jag säger så här: den spelare som gör vårt avgörande mål i VM-finalen har fritt fram att äntra mig bakifrån.” Carlos Bilardo, Argentinas manager verkade inte tro på Maradonas gäng – eller så var det just det han gjorde?

…klaraste hälsning: En pansarvagn vid infarten till Bloemfontein, Free State i Sydafrika. Boerland som kunde legat i Texas, och där det inte verkade svårt att få tag på vare sig vapen eller en snabb rättvisa. Att Bloemfontein betyder blommornas stad är bara en kuliss.

…domartabbe III: Malis Koman Coulibaly underkände Maurice Edus segermål för USA mot Slovenien.

Annons

…vassaste tippare: Bläckfisken Paul som satte alla Tysklands matcher. Någon av kvällisarna har räknat ut att man kunde ha tjänat en miljon genom att följa Pauls tips. Men hur f*n skulle man veta att han var en fena på sånt.

…pepparstek: På the Cellar and Block i Bloemfontein. På menyn beskrev ägaren ”rare” som att man precis fått av hornen och pälsen och sedan vänt köttet lite kort på järnet. En magisk upplevelse.

…nästvassaste tippare: Expekt-Glenn som satte Sydkorea till bra oss som grupptvåa bakom Argentina.

…schizofrena tippare: SVT-Glenn som i SVT hade Nigeria som grupptvåa bakom Argentina när hans alter ego Expekt-Glenn gick på Sydkorea.

…vassaste medieform: Twitter.

…bästa VM-plagget: Ett helt underställ.

…snyggaste mål IV: Maicon, Brasilien-Nordkorea. Tur eller ej, det var snyggt.

…värsta filming IV: Arturo Vidal, Chile, såg till att Valon Behrami blev utvisad.

Annons

…proffsigaste låtsats-som-inget: Fifa sa sig vara bekymrat när man utredde ett eventuellt förbud av vuvuzelor men sade inte ett ljud om de miljoner officiella VM-vuvuzelor som man samtidigt sålde.

…oxfilé: 600 gram lättstekt på the Butcher Shop i Johannesburg:

…Maradonautspel V: “What’s the matter Schweinsteiger? Are you nervoushh?” El Diego reagerar på att Schweinsteiger ifrågasatt Argentinas sportslighet.

…tidning: The Sowetan. Lagom blandning av brott, sensationer och sport.

…domartabbe II: Italienska duon Roberto Rosetti och hans assistent Stefano Ayroldi missade att Carlos Tevez var solklar offside när han gjorde 1-0 mot Mexiko.

…nästtrendigaste trend: Spänt mellan landslagen och dess inhemska medier. Likadant i princip alla länder. Holland, Brasilien, England, Uruguay, Ghana, Argentina, Sydafrika, Frankrike, Italien och så vidare.

Annons

…svårast att åldras med värdighet: Italien och Frankrike. För fyra år sedan var samma tränare (och till vissa delar samma spelare) i VM-final. Nu havererade VM-satsningarna redan i gruppspelet.

…obesvarade fråga II: Varför säger man soccer i Sydafrika?

…same procedure as last year: Den engelska pressen som återigen byggde upp förväntningar om VM-guld och sedan slaktade när England som vanligt floppade.

…bröllopschock: Att Thomas Müller, 20. redan är gift.

…rånare III: Familjen Boer som driver ett rent nätbedrägeri kallat African Foot som utger sig för att vara ett fyrstjärnigt botique-hotell men är boende hemma hos en familj och där ”annexet” är att man trycks in hos grannar. Allt till det facila priset på 2000 spänn.

…bröllopschock II: att den sydafrikanska pressen helt ignorerade pådraget kring Victoria och Daniel.

Annons

…värsta filming V: Egentligen ingen filming, men när Luis Fabiano nekade på fråga från domaren om han rört bollen med handen, ja, det var inte snyggt.

…snyggaste mål V: Tshabalala för Sydafrika mot Mexiko. Kändes över hela landet.

…citat V: “I know that guy, he is looking for trouble.” Lars Lagerbäck till Nigerias presschef Idah Peterside när presschefen undrade vem jag var.

…domartabbe IV: Att Fifa:s domarbas lät mig prova på livet som linjedomare vid domarträffen i Pretoria. Jag sög vilket det svenska domarteamet skrattade gott åt, och då var jag ändå mer än dubbelt så vass som SVT:s utsända.

…Maradonautspel VI: ” I’m going to be 50 on 30 October, and this is the hardest thing I have had to go through since the day I retired from football. It was like a smack in the face from Muhammad Ali. ” En utslagen Diego Maradona efter förlusten mot Tyskland.

Annons

…nomader: Patrick Ekwall, Magnus Andersson och jag.

Publicerad 2010-07-12 12:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto