Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Örgryte har tyvärr aldrig lärt sig läxan

Lundhs blogg

Örgryte är Sveriges äldsta fotbollsförening. Nu finns den inte längre i samma form. Bolaget där man hade fotbollsverksamheten (Örgryte Fotboll AB) är försatt i konkurs. Klubben åker ner i division 1 södra och tanken är att Qviding ska ta över platsen i superettan.

Det är så det blir eftersom Qviding är först i kön, och sedan vill styrelserna att föreningarna i förlängningen ska gå ihop. Då vill man spela i superettan under namnet Örgryte Fotboll.

Det är en bit dit, om man säger så. Bägge klubbarnas medlemmar ska ge klartecken och sedan får man se följderna av konkursen. Vad som återstår av Örgrytes fotboll när röken lagt sig återstår att se. Om det är en ny klubb som uppstår?

Oavsett hur det slutar är nu alla spelare i Örgryte och nye tränaren Bosse Backman utan kontrakt. Inte helt lätt för dem, särskilt sett till att marknaden för spelare är i princip död. Att då hitta någon klubb för att försörja sig är tufft. Lägg till alla klubbens andra anställda.

Annons

Klubben har under vintern frenetiskt jobbat med att försöka sälja spelare och Öis-gården men förgäves. Med skulder på över 20 miljoner kronor fanns inget annat val än att begära bolaget där fotbollen legat i konkurs.

Naturligtvis en följd av det bistra ekonomiska klimat som gör det svårt för betydligt fler klubbar än Örgryte. Efter att man åkte ur allsvenskan så satsade man hårt på att gå upp och när det inte gick så blev konkurs enda utvägen. Frågan är om det är okej att ta sådana risker?

Redan när jag jobbade på Göteborgs-Posten i slutet av 1990-talet var det standard att vi var tvungna att rapportera om att Örgryte hade ekonomiska problem. Ofta klev Benny Rosén eller någon annan rik person in i sista stund och räddade klubben. Eller så sålde man Johan Elmander och Marcus Allbäck och fick bränsle till att driva klubben ett tag till.

Annons

Örgrytes problem är att man vägrat inse att klubben inte är vad den en gång varit i Göteborg, vilket avspeglar sig i en svår jakt på sponsorer och fans och i kampen mot IFK Göteborg och Frölunda Hockey samt ett Gothia Cup-dopat Häcken har det varit att trotsa naturlagarna när man satsat för allsvenskan.

Även om många bryr sig om hur det går för Örgryte så är de för få för att det här skulle gå. Bittert? Ja, men fakta. Och en läxa som de olika styrande genom åren vägrat inse. Istället har de gång på gång riskerat klubben och sedan räddats i sista stund av att någon finansiär (läs: rik gubbe) skjutit till pengar eller att man haft näsa för att värva en Ola Toivonen eller en vass brasse som sålts vidare.

Tyvärr har de miljonerna varit förbrukade nästan innan de kommit in på Örgrytes konto och frågan är hur de styrande fått hålla på och riskera klubben år efter år med kalkyler som de flesta utanför insett varit mer drömbaserade. Denna gången fanns varken en spelare att sälja eller en rik gubbe att ringa.

Annons

Onekligen tråkigt när en svensk klassiker försvinner och oerhört synd om de som kommer i kläm. Det enda av värde är att det blir en tydlig varning till andra svenska klubbar att det är dags att sluta ta sådana risker. Det är bara en klubb som kan vinna SM-guld. Det är bara två klubbar i superettan som kan gå direkt upp i allsvenskan. Och när man budgeterar med det så går det åt helvete förr eller senare.

***

Ekwall vs Lundh är klart för 2011. Start 26 mars. Tv4 Sport. 20:00. Missa inte. Underbart att det är på plats och målsättningen är att få dit riktigt vassa gäster som kan öppna upp sig och helst svara på vad de tjänar… Mejla era önskemål om gäster till mig: olof.lundh@tv4.se.

***

Fantastisk intervju med Xavi.

***

Mohamed Banguras nya landslagströja var bland det värsta jag sett. Hummel har inte gjort många rätt genom åren, möjligen någon gammal dansk landslagsdräkt.

Annons

***

Klassikermöte i TV4 Sport: Bristol City-Leeds. Tar Manchester-derbyt som förrätt.

***

Hej Olof! Efter många timmars diskussion och övervägande kunde vi inte komma fram till ett världslag. Vi bestämde oss därför för att göra var sitt och sedan skicka in dem till dig så att du får säga vilken av följande elvor som är den vinnande. Vi har tänkt på de 11 i dagsläget bästa fotbollspelarna och inte någon taktik eller om spelarna ska passa ihop med varandra. /Adam B

Albin

Abbiati
Clichy-Pique-Thiago Silva- Ramos
Van Der Vaart- Iniesta- Fabregas
Bale- Villa- Zlatan

Adam

I. Casillas
Maicon – Lucio – Picque – Bale
Xavi – Sneijder – Fabregas
C.Ronaldo – Zlatan – Messi

Rasmus

Casillas
Maicon-Puyol-Pique-Bale
Sneijder-Xavi-Fabregas
Messi-Ronaldo-Iniesta

Patrik

casillas

Annons
maicon – pique – terry – bale
sneijder – gerrard – xavi
messi – ronaldo – zlatan

Okej, här är min världselva:

MV: Manuel Neuer – måste ha tyskt i målet.

HB: Sergio Ramos – de tjurrusningarna har alla lag nytta av.

MB: Olof Mellberg – Serie A-nissarna må ha sågat honom men han är min kille i försvaret.

MB: Nemanja Vidić – Kompromisslöst spelskickligt muskelpaket.

VB: Ashley Cole – gillar hans insatser på kanten.

MF: Xavi – världens bäste platsar.

MF: Mark Van Bommel – alla lag måste ha ett svin på planen.

MF: Samir Nasri – Arsenals fransman kan härja fritt.

AF: Lionel Messi – Skit samma om han och Zlatan inte passar varandra, det sprakar.

AF: Zlatan Ibrahimovic – Det vi sett i Milan i höst är rätt gött.

Annons

AF: Cristiano Ronaldo – Superdivan är en målmaskin.

***

Roy Hodgson är perfekt för West Bromwich Albion.

***

Hej Olof! Jag har du någon koll på vad som har hänt med Mattias Bjärsmyr? Man har ju inte hört någonting om honom på evigheter. Jag tror att de var fler än bara jag som trodde att vi hade en bra mittback på gång i blågult när majstro o mellberg slutar. Är Han är fortfarande på lån i rosenborg och får han någon speltid ?
Jag tycker att du skall skriva ett inlägg om hur det är med honom 🙂 Med vänliga hälsningar Adam

Mattias Bjärsmyr är kvar i Rosenborg och kämpar med fyra mittbackar om två platser. Förutom svensken är det Simen Wangberg, som startat alla träningsmatcher och Jon Inge Høiland, Alejandro Lago och Tom Erik Nordberg. Kanske är det till nackdel för Bjärsmyr att han tillhör Panathinaikos från i juli och har två år kvar på kontraktet och att RBK inte försökt köpa loss honom?

Annons

Tänk så snabbt det svänger, sommaren 2009 var han kung efter U21-EM och blev uppkallad i Lagerbäcks VM-kvaltrupper under hösten. Många trodde att Bjärsmyr skulle ta ett rejält kliv in i landslaget. Sett till Erik Hamréns trupp på Cypern är det sju mittbackar som är intressantare än den förre Blåvitt-backen.

***

FC Gothia var kanske ingen dum idé.

Publicerad 2011-02-11 16:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto