Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blatter och Mugabe - samma andas barn

Lundhs blogg

Halmstads spanska revolution slutade med en inkvisition. Först försvann de fem spanska spelarna. I dag försvann även tränaren Josep Clotet Ruiz. Han fick sparken och det är kanske inte konstigt att styrelsen inte vågade att hålla kvar Pep med tanke på att det gått rakt utför hela säsongen och de spelare han satsade på som förvärv floppade.

Samtidigt ska det sägas att HBK även kickade sin tränare Lasse Jacobsson i fjol och att Janne Andersson fick sluta säsongen före det. Skälet är att Halmstad gått svagt och ekonomin fullständigt säckat ihop. Efter Arne Ekstrands avhopp som ordförande sommaren 2008 så halkade HBK neråt och det har bara fortsatt.

Ekonomin är i fritt fall. Efter dryga 30 miljoner kronor back de två senaste säsongerna så är elitlicensen hotad om man inte får in kapital. Blott tre miljoner kronor i eget kapital vid årsskiftet. De sportsliga resultaten gör det knappast lättare att få in stålar och dessutom krymper publik- och tv-intäkter.

Annons

Så Pep hade behövt vara trollkarl, eller i varje fall kunnig i magi för att vända på det. Därför kan man säga att det för HBK var synd att det inte blev Pelle Olsson från Gefle som tränare. Han nobbade HBK, men det hade säkert varit så att han förstått mycket snabbare hur läget varit och han hade inte tagit in fem spanjorer i truppen.

Förändringarna blev för kraftiga och redan tidigt på försäsongen kom varningarna från folk som hade insyn i HBK. Det skulle knappast gå utan snarare sluta i en eller flera kulturkrockar. Vilket blev fallet och i dagsläget är det spanska inslaget helt rensat, och om det leder till nytt allsvenskt kontrakt återstår att se.

Enda sättet för Pep att ha en chans att lyckas hade varit om HBK-ledningen haft tålamod och varit beredd att rassla neråt ett hack i seriesystemet för att spanjoren verkligen skulle få stöpa om klubbens sätt. Så blev det inte och allt snack från HBK-ledningen i vintras om en ny Roy Hodgson ekar tomt.

Annons

***

Tyskland kan gärna få ta hand om alla stora fotbollsmästerskap. Världsklass.

***

Alexander Gerndt vill i väg. Precis som han ville i januari. Ändå har han i dag 30 månader kvar på sitt kontrakt med HIF som han signerade för mindre än ett år sedan. Jag har lite svårt att förstå hans frustration, för om han ville i väg direkt borde han gått ut i Europa förra sommaren.

Det är en annan sak med spelare som tillhört en klubb länge och där man kanske nobbat bud och kontraktet rör sig mot sitt slut. Då kan jag tycka att klubbar har ett större tryck att sälja spelare. För trots allt så undertecknade Alexander Gerndt ett kontrakt förra sommaren (som han måste varit nöjd med) och då får man bita ihop.

Sedan är det naturligtvis så att Helsingborg och Gerndt ska jobba ihop för att nå max för bägge parter. Som det ser ut nu verkar det dömt att sluta på ett tråkigt sätt, för om anfallaren kedjar sig i FC Köpenhamn så har den danska klubben inget incitament att höja sitt bud och då blir HIF mindre benägen att sälja.

Annons

Budgivarna är nu långt i från varandra, FCK erbjuder två miljoner euro och Peter Larsson. HIF vill ha fyra miljoner euro och försöka få med Larsson i paketet. Frågan är vad mittbacken säger om det? Och jag gissar att HIF sålt för 30 miljoner kronor, för det är ju så att för varje extra miljon så stannar det mesta hos HIF.

***

Att Landskronas 70-talslegendar Tommy “Gyxa” Gustafssons son Jens Gustafsson skulle ta över HBK var en skräll. Åtminstone för mig.

***

FIFA-basen Sepp Blatter förnekar sig inte, i dag träffade han Robert Mugabe för att snacka korruption och dessutom skänka 1,5 miljoner dollar till landets fotboll. Om det nu når landets fotboll?

[youtubeplay id=”D_zhSFWpU70″ size=”large”]

Är tveksam om Zimbawes diktator är rätt man att diskutera sådant med. Även om man inte ska lasta fotbollen med för mycket politik hade det varit klädsamt om man åtminstone tog någon slags ställning. Fast Blatter spelar mest med sig själv och vad som är bra för honom, och där är han och Mugabe samma andas barn.

Annons

***

Förstår inte att FC Barcelona inte håller igen sett till klubbens risiga ekonomi och struntar i att värva Cesc Fabregas.

***

I fallet Mathias Ranégie vore det makalöst om Häcken fick 15-18 miljoner kronor. Sett till ålder och hans karaktär som alltid kommer att dras med han stökiga förflutna så är det svårt att få ut mer. Och det är otroligt att man stöpt om honom till en så vass skyttekung.

***

Paul Scholes ransonerade sina intervjuer, tyvärr. Han gav rejält när han ställde upp och sågade Arsenal och Liverpool. Störst chock var att han inte visste vem Andre Villas-Boas var förrän han blev utnämnd till Chelsea-manager.

***

Avslöjanden kring News of the Worlds avlyssning av kändisar i England tar aldrig slut. Rätt skakande att det var så lätt och att de kunde hålla på så länge. Än värre är att andra engelska tidningar (bortsett från Guardian) avstått från att skriva om skandalerna, vilket tyder på att de gjort likadant.

Annons

Hoppas verkligen Sven-Göran Eriksson och andra drabbade stämmer skiten ur Rupert Murdochs tidningar och företag.

***

Humor att Michael Svensson nu lyfts fram som en succéspelare i VM 2002. Han spelade inte en enda minut. Därefter gick han till Southampton och gjorde succé och spelade även i EM-kvalet men en knäskada på Anfield i mars 2004 stoppade honom från Portugal-EM och även hans karriär. Undrar om han kan rädda HBK?

Publicerad 2011-07-05 19:54

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto