Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klart att Bahrain och Qatar är problematiskt för SvFF

Lundhs blogg

Sverige drar till Qatar i morgon för att möta Bahrain och Qatar. Som vanligt följer svenska fotbollsförbundet FN:s direktiv och då finns inget som hindrar ett utbyte med länder som minst sagt har regimer man kan ifrågasätta. I Qatar är exempelvis homosexualitet olagligt.

I Bahrain har det varit protester mot regimen det senaste året efter att den “arabiska våren” spridit sig till landet. Bland annat har regimens militär fängslat landslagsmålvakten Ali Said för att han deltagit i protesterna. Här är ett reportage som visar förföljelsen av dem som vill ha demokrati:

[youtubeplay id=”x45sz4jJmXo” size=”large”]

Naturligtvis kan vi inte ställa andra krav på idrotten än vi gör på Ericsson och andra svenska företag som vi låter bedriva handel med de här nationerna, men man kan bara hoppas att Erik Hamrén o Co i ledarstaben sätter sig in i frågorna och utbildar spelarna om förföljelserna.

Annons

Inte så att man inte får ta seden dit man kommer – Lex Roland Andersson – men man kan åtminstone vara beredd på att svara på frågor och säga vad man tycker.  Bara för att man spelar fotboll betyder det inte att man ska ignoera omvärlden helt.

Fortfarande kan jag inte fatta att landslaget INTE åkte till Robben Island utanför Kapstaden för ett år sedan och lärde sig om Nelson Mandela, ANC och Sydafrikas apartheid. För på en sådan här turné finns det utrymme för spelarna att få in annat än träningar.

***

Regn och tre plus. Skånsk vinter.

***

Dusan Djuric byter liga och klubb. Från FC Zürich och schweiziska ligan till Valenciennes FC och franska ligan. Helt rätt att kliva upp ett par nivåer ligamässigt men det blir knappast något spel i Europa utan det handlar om att hänga kvar i ligan och det kan räcka långt. Om han presterar här kan det bli snabbt skifte till bättre och större klubb.

Annons

Kan även misstänka att det blir en betydligt större lön i franska ligan än under det kontrakt han fick med Zürich när han flyttade från Halmstads BK vintern 2008. För kontraktet var på upphällningen och då kan den franska klubben ge mer, och dessutom är lönen högre i franska ligan.

I landslaget har Djuric inte fått många chanser i. Rätt eller fel? Ja, det är svårbedömt men även om han gjort det bra i Zürich så har Erik Hamrén bedömt att han saknar något. Vad? Ja, han väger lite lätt och även under HBK-tiden hade han en tendens att överskatta sitt kunnande och sitt spel.

Dessutom är han svårplacerad i dagens landslag, för han slår inte ut Toivonen eller Elmander som centrala och offensiva spelpjäser. På kanten verkar han inte trivas riktigt, åtminstone inte alltid, och defensiv mittfältare är inte riktigt något som passar honom. Fast det är klart att han borde varit med i november och testats i landslaget.

Annons

Däremot är jag säker på att en förbundskapten som tar ut Majstorovic, Bajrami, Toivonen, Hamad, Durmaz, Ibrahimovic och så vidare inte har något emot att ta ut en spelare bara för att han heter Djuric i efternamn. Det handlar om vad man gör på plan.

***

Trött på folk som klagar på att de inte förstår skånska.

***

Att Lars-Åke Lagrell och förbundet inte går hårdare åt Fifa och Sepp Blatter efter Jack Warners avslöjande om mutor i Fifa-valet 1998 (där Lennart Johansson fick stryk) är bara för fegt.

Publicerad 2012-01-12 09:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto