Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kallblodigheten i Egypten är svår att greppa

Lundhs blogg

Oroligheterna fortsatte i Egypten dagen efter massakern i Port Said i där 74 människor dog och upp emot 1000 blev skadade efter att hemmafansen till al-Masry gått till angrepp mot storklubben alAhlys spelare och dess anhängare. Denna gång var det på Tahirtorget i Kairo och i staden Suez och minst två personer dog och många blev skadade när polis och demonstranter slogs.

Tårgas. Gummikulor. Slagord. Och våldsamheter. Den arabiska våren som kastade ut den gamle diktatorn har i övrigt inte lett till så mycket töväder. Dessutom manar man till nya protester under fredagen, och våldsamheterna ser inte ut att ta slut.

Grunden till det hela är naturligtvis kampen om makten i Egypten, och nu handlar det om beskyllningarna att inrikesministeriet och polisen är delaktiga i massakern på Ahlys anängare i onsdags kväll i samband med ligamatchen. Den egyptiska storklubbens mer hårdföra och organiserade “ultras” har varit delaktiga i protesterna som ledde till Mubaraks avgång, och nu skulle de straffas.

Annons

Vittnesmålen är många och Guardian har talat med en som var på arenan som vittnar om vapen, att ljusen slocknade och att polisen släppte in dem på arenan. Bilderna från Port Said Stadion visade också väldigt passiva säkerhetsvakter och poliser när det väl vällde in folk på planen som var beväpnade med knivar, rör och andra tillhyggen.

Det är svårt för att inte säga omöjligt att greppa kallblodigheten i massakern från i onsdags, och där fotbollen och krafterna kring den bara blir ett verktyg för de som försöker styra Egypten. Där man använder grupperingar av fans för att göra ett hemskt jobb, och det handlar om allt annat än just fotboll.

Men det är också krafter som är svåra att styra och ingen kan veta hur det slutar med mer än att det väntar mer våld. Att då både spelare och ledare i al-Ahly slutar är fullt förståeligt. Deras sport har blivit cyniskt utnyttjad av de styrande männen som struntar i priset för att behålla makten.

Annons
Publicerad 2012-02-03 09:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto