Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åtta millar back ger annan bild av Gais framgångar

Lundhs blogg

Gais blev femma i allsvenskan i fjol efter en imponerande säsong och förutom att plocka hem Wanderson från arabvärlden så satsade man på en del annorlunda värvningar som Alvaro Santos och Razak Omotoyossi och ovanpå det fick man i väg Johan Mårtensson till Utrecht i utbyte mot ett antal miljoner kronor.

Starkt jobbat. Åtminstone fram till den ekonomiska verkligheten klev fram på riktigt.

Klubben gick back med åtta miljoner kronor vilket det inte står mycket om på klubbens hemsida annat via länkar till media, men fansen har en genomgång. Visst, Rangers har fallit i från när det gäller tre miljoner kronor för Mervan Celik men det räcker ju inte som förklaring.

Elitlicensen är hotad, och detta efter en rad av år där Gais visat att man hade lagt den struliga historien bakom sig och inte varit den där konstanta krisklubben. När jag jobbade på Göteborgs-Posten i slutet av 1990-talet kändes det som om det var kris, panik och konkurshot år efter år, och i sista stund så räddade någon klubben.

Annons

Fast på senare år hade man lagt om kurs och hållit sig i balans, men det försvann uppenbarligen under 2011. För jag fattar att Gais var tvungen att dela med sig av miljonerna för Johan Mårtensson till hans moderklubb och till de intressenter som genom åren satsat pengar i klubben. Men något måste blivit över till Gais och ändå blev det över åtta miljoner kronor i förlust och ett negativt eget kapital.

Elitlicensen är numera hotad och det är därför imponerade att Gais ordförande Christer Wallin kan få G-P och en hel del medlemmar med sig i en offensiv istället. Man talar om att bygga ut Gaisgården och samla all verksamhet där, men egentligen borde det handla om att stabilisera klubben. Och det är storslagna planer på en grön Gaisgård och där stora företag ska vilja gå in.

Säkert bra, åtminstone låter det så, men det borde vara viktigare att få rejäl koll på ekonomin. Vad gör man om Wanderson inte kommer i väg? Jag utgår från att han är rejält försäkrad om korsbandet går, men det finns en risk att ingen klubb köper brassen till de pengar som Gais och dess intressenter bundit upp i honom och då är det tufft för man måste upp mer mer pengar om han ska stanna längre.

Annons

Tricket blir nu att skriva upp även värdet på Gaisgården, det har fler klubbar kört och det är väl inget att säga om även om jag undrar vem som betalar det för Gaisgården? Sedan handlar det om att både marknad och publik ska öka. Jo, tjenare. Det ett år när IFK Göteborg toksatsat och där Frölunda hockey alltid finns som konkurrent, så det är inte så lätt att öka på marknadssidan, möjligen att derbyn kan lyfta publiken.

Kollar man Gais publiktryck så hade man 2011 ett hemmasnitt på 5933 vilket var ett rejält lyft från 2010 då det var 4666. Men ser man under hela tiden i allsvenskan efter återkomsten till 2006 så är 2009 hade man 5687 och 2008 var det 5225 och 2007 drog man 6887 och återkomsten i allsvenskan 2006 gav 7073 efter att sista året i superettan gett 3876.

Att Gais inte sålde Wanderson för att åtminstone rädda klubbens ekonomi för 2011 drog ner applåder på årsmötet, men få av dem behöver ta ansvar om något går snett, och jag fattar inte risktagandet. För Gais kan hamna riktigt snett på om det inte blir affär och den klubb som är intresserad behöver inte göra mycket till koll för att fatta att Gais verkligen måste sälja, och det underlättar inte jakten på ett högt pris.

Annons

Uppenbarligen har Mats Persson och Wallin en tro på att det finns mer pengar att hämta i brassen och har därför lånat in mer och hoppas på en stark vår ska ge en försäljning av den 26-årige anfallaren. Grejen är att på marknaden för allsvenska spelare så är Wanderson välkänd.

Det är inte så att klubbarnas scouter inte har koll på en brasse som en rad av olika agenter försökt sälja genom åren och det utan att få ut det pris som Gais vill och/eller den lön som Wanderson vill ha, och det är annat att kränga en 26-åring för priset går inte upp med åldern. Snacka om uppförsbacke för Gais för många av dagens viktiga spelare sitter på utgående kontrakt: Reuben Ayarna, Markus Gustafsson och Richard Ekunde. 

Christer Wallin o Co i Gais-ledningen spelar högt och om det går hem så är det naturligtvis så att de blir hjältar, men det finns inga garantier i fotbollens värld och man behöver inte kolla särskilt långt för att se exempel på havererade drömmar – det går väl 100 sådana på varje succé.

Annons

Vilket alla Gaisare vet innerst inne, även om man applåderade valet att behålla Wanderson även i vår.

***

Kenny Dalglish tog hem Ligacupen, det ska man ge honom. Annars kan man inte säga att hans satsningar gett tillräcklig utväxling, och när han drar upp ett nytt sponsoravtal för kläder och att alla ler på träningsanläggningen Melwood som tecken på framsteg inför kvällens derby mot Everton inser man att han är pressad.

Är det inte konstigt att Premier League får spela matcher samtidigt med Champions League när superettan och allsvenskan får flytta? Är det bara svenskt välkammat att köpa det, eller är det olika för olika?

***

Susanne Erlandsson åkte ut från sina olika maktpositioner i svensk fotboll. I kampen mot Karl-Erik Nilsson när det gällde att ersätta Lars-Åke Lagrell hade hon inte heller en chans. Först nu kliver hon fram och kritiserar bristen på öppenhet i valprocessen och ifrågasätter om rörelsen var redo för en kvinna?

Annons

Att valprocessen inte varit öppen är ju minst sagt ett skott i öppet mål, och jag måste undra varför hon säger det, och var hon dröjde? Vi har talat med henne och jag är säker på andra medier gjort det. Då har hon varit tyst, hon ville inte ens bekräfta att hon varken blev omvald som EFD-bas eller i SvFF:s styrelse.

Den demokratiform som man använder i svensk fotboll är inget som gynnar demokratin, och det går inte fram. Tänk att förbundet väljer Karl-Erik Nilsson till ny ordförande utan att någon egentligen vet vad han står för. De utspel han gjort har visat att det finns fog för att känna oro, men det får tiden utvisa.

Bäst är ju ända att Lars-Åke Lagrell får skriva en krönika i Idrottens Affärer och där slår han fast: Det finns ingen konflikt! Heja! Bara det att han skriver att SEF i tio år tecknat egna tv-avtal. Det är som Lagrell tror att ingen följt med vad som hänt, alla vet ju att han förhandlade avtalen.

Annons

Den 23 mars avgår Lagrell på förbundets årsmöte och kvällen efter är det stor fest på Café Opera eller i Operakällarens festvåning. Familjen Catenacci har alltid stått familjen fotboll nära, och förre Uefa-presidenten Lennart Johansson sitter/satt i styrelsen för krogimperiet.

Sedan måste jag idka självkritik. Bevakningen av det största maktskiftet i svensk idrott på mycket länge har i princip inte fått något utrymme alls och alldeles för få stenar har man vänt på, och även om det finns öar av bevakning så är det för dåligt totalt sett. Varför har ingen vänt på stenarna?

Jo, för att resurserna går till annat som man tror eller vet att folk vill se och och läsa om, och journalistiken får stryka på foten. När vi skrivit om det så är det inte så att folk läser det, och det är mätbart. Tyvärr är ett sådant viktigt ämne inget som engagerar vare sig läsare eller budgetläggare. Förbannat trist.

Annons

***

Våren är härlig men det är förbannat att alla gubbar ska dra på sig träningsställ och sina trimmade cylar och sedan ger de allt på vägen till jobbet i Stockholms innerstad. Borde vara förbjudet.

***

Två tunga ångestmatcher i Champions League i kväll. Alla känner väl pressen utom Xherdan Shaqiri o CoBasel. Värst är Inter-Marseille där det franska storlaget otroligt nog är i ännu sämre slag än Inter. Hur det nu är möjligt. Fyra raka förluster och inte ett mål framåt efter att man slog Inter i första matchen, och Andre Ayew är osäker startande. Tror Inter fixar det.

Bayern München har haft en tung vår men urladdningen mot Hoffenheim i helgen visade att det finns kraft kvar i det tyska storlaget som är fem poäng efter Dortmund i Bundesliga och där respass mot Basel hade betytt att 2102 hade fått en fet fiaskostämpel över sig. CL-finalen går ju i München och där vill naturligtvis Bayern vara med, och till kvartsfinal tar man sig.

Annons

***

Publicerad 2012-03-13 09:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto