Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den sidan av Zlatan går inte att polera bort

Lundhs blogg

Zlatan Ibrahimovic fick som de flesta känner till ett spel på Sky-reportern Vera Spadini efter segern mot Lecce, och det mitt under en intervju med ett annat tv-bolag. Han drog till med: “Vad fan glor du på?” Sedan finns det samstämmiga uppgifter om att han följde upp det med: “Gå hem och laga mat.”.

Skälet var ett hon frågat om Allegri och uppgifterna om att Zlatan varit arg på tränaren efter den tunga 3-0 förlusten i London mot Arsenal. Förvisso gick Milan vidare så allt borde varit okej, men laget uppträdde skakat och var nära att tappa 4-0 från den första matchen, och Zlatan var inte nöjd med taktiken.

Ja, utspelet mot reportern är patetiskt på många sätt, inte minst i synen på kvinnans roll och att laga mat som skiner igenom. Varför skulle inte hon kunna fråga om en eventuell konflikt med tränare Allegri? Även om de hade vunnit mot Lecce? Om nu allt var tipp topp är det bara att svara att allt är under kontroll.

Annons

Den opolerade sidan av Zlatan finns där och har alltid funnits där och kommer nog alltid finnas där. Oavsett hur klubbar, förbund eller sponsorer jobbar för att ta bort den. Det är inte svårare än att han är en briljant spelare i många stycken som inte alltid vill anpassa sig till vad som förväntas eller vad som gäller på och utanför planen.

Lika fullt som man kan beundra både assisten till 1-0 mot Lecce och hans kanonmål till 2-0 så kan man tycka att det för dåligt av en spelare som vill vara en förebild för unga – åtminstone tolkar jag hans förord i boken så – att inte kunna hantera några oväntade frågor utan att behöva trycka ner den personen offentligt.

Det är en aning schizofrent, men det är inte konstigare än att man får en dubbel bild av Steve Jobs när man läser boken om honom. Hur hans nyskapande och hans idérikedom är beundransvärd men där inte allt han gör med sina medmänniskor är hundra. Och så är det väl med de flesta personer, även om det inte syns på samma sätt.

Annons

Än tristare är hur hela apparaten runt om honom jobbar för att släcka bränder. Hur Milan löser det genom att få Zlatan och reportern att lägga det bakom sig, eller att man skickar röda rosor till reportern. Allt för att försöka lägga ner det, istället för att faktiskt säga att det inte var okej.

Å andra sidan med Silvio Berlusconi som chef kan man kanske inte vänta sig att synen på kvinnans plats i samhället eller på journalistik kommer särskilt högt på agendan. Bunga-bunga-mannen skrattade säkert bara åt storstjärnans utspel.

Däremot är det trist eftersom en del bevakare av Zlatan verkar tro att det ingår i uppdraget att bidra till att putsa, och det även från svenskt håll, och vi ser ju i klippet hur kollegor garvar när Milans stjärna förnedrar en kollega. Det är klart att det finns, och det handlar om att vara en del där och då för att inte vara utanför.

Annons

Visst, det är bättre att agera som Milan än som det svenska förbundets ledare som bara låtsas att de regnar de gånger det hänt någonting i landslagets regi. Vuxna män som inte vågar annat än att hålla landslagets storstjärna på bästa humör genom att ignorera övertrampen, men det är kanske bara att inse vad han betyder för deras jobb.

Jag har själv råkat ut för den typen av ilska, som när Zlatan var irriterad för en spalt om att han skulle ge en presskonferens och hade rubriken “Zlatan ställer upp för pressen”, och han flög på mig och var riktigt arg för han ansåg att han alltid ställt upp för Expressen som jag jobbade för då. Det satt i, för dagen efter skrek han till mig: “Jag ska sätta på dig, Olof“, och det finns fler exempel.

Eller så kan vi ta reportern som fick höra att han var ful i en mixed zone eller när Kim Källström fick höra att han hade spelat för mycket vänsterback efter att Lyon-spelaren berättat om den dispyt som han och Zlatan hade haft på planen i VM-kvalmatchen, och det brast för Zlatan som inte kunde låta bli att trycka till honom.

Annons

Behöver inte läsa många sidor i Zlatans bok för att förstå var de här instinkterna kommer i från. Den revanschlust och den ilska som drivit honom framåt är också något som slår tillbaka i lägen när han inte får som han vill, och den tar det tid att bli av med om det ens går.

Publicerad 2012-03-13 09:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto