Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gott om nitlotter vid lunchdragningen i Nyon

Lundhs blogg

Vid lunch kliver advokaten och tillika Uefa:s generalsekreterare Gianni Infantino, 42, fram och drar i gång den sista lottningen av Champions League och Europa League för den här svängen. Den muntre och mångspråkige fyrbarnsfarsan från Schweiz är den som styr upp de gäster som Uefa rankar som idel ädel fotbollsadel bland skålar och bollar på scenen i Nyon.

Vid 12:00 är det Champions Leagues kvartsfinaler och semifinaler som gäller i en fri lottning och en timme senare är det Europa League. När man tidigare tagit hänsyn till spel i samma grupp eller om man är från samma land så är det nu fritt blås. Det kan alltså bli Real Madrid vs Barcelona direkt i kvarten om någon nu drar rätt bollar alternativt fel bollar.

I Champions League har vi följande i gäng, uppställt enligt min ranking: 1) Real Madrid 2) Bayern München 3) Barcelona 4) Milan 5) Chelsea 6) Benfica 7) Marseille 8) APOEL Nicosia

De tre sista lagen köper nog alla att få i en lottning och framför allt vill väl alla slippa nitlotterna Real, Barça och Bayern, men ett erfaret Chelsea eller ett ärrat Milan är inte heller något som kan rankas som en drömlottning. Å andra sidan brukar det inte finnas drömlotter i detta läge av Champions men cyprioterna har dansat klart.

Annons

I Europa League har vi följande i gäng, uppställt enligt min ranking: 1) Valencia 2) Athletic 3) Atletico Madrid 4) Schalke 5) Hannover 6) Sporting 7) Metalist 8) AZ

Idel nitlotter och jag kan inte tänka mig att presidenter, tränare och sportchefer drömmer om något lag i potterna. Även om jag ser AZ som svagast så slog man ut Udinese och det trots att det var helt jämnt och man fick Moisander utvisad. Nej, här är det bara tufft motstånd för alla inblandade.

***

Man kan se lite annorlunda på Malmö FF:s fiasko i Europa League när både AZ och Metalist är i kvartsfinal.

***

Både Manchester City och Manchester United rasslade ut ur Europa League och därmed har England bara ett lag kvar av 16 i det europeiska cupspelet, och det tack vare Chelsea som reste sig på nio, och de svaga resultaten har redan lett till en debatt om vad man gör fel hemma i England.

Annons

Onekligen är patienten Premier League krassligare än tidigare och kulmen 2007-2009 då man hade nio av tolv platser i semifinalerna i Champions League ligger en bra bit från dagens verklighet.

Som jag varit inne på tidigare, det är en kombination av saker. De engelska storklubbarna har varit i omstöpning efter managerbyten/ägarbyten/arenabyggen (Liverpool, Arsenal, Manchester United, Chelsea) och som alla påverkat dem. Även om Tottenham och Manchester City anslutit har det inte räckt, utan snarare gjort det svårare att få kontinuitet för toppklubbarna, till skillnad från motsvarigheter i Spanien.

Lägg till att pundet rasat jämfört med euron och skatterna gått upp samt att man ännu inte löst talangutvecklingen. För Premier Leagues del och för FA blir det här ännu en tydlig signal om att det är mycket som inte fungerar tillräckligt bra, och att man framför allt måste lösa talangproduktionen som är för svag. Det är alldeles för få brittiska spelare som har framträdande roller i de lag som är kvar i Europa-spelet.

Annons

Jag köper inte heller snacket om att City och United inte satsade, för det var tydligt att City gick bort sig genom att ligga lågt från start och tro att man skulle kunna dra på efter paus. För efter 4-0 hemma mot Porto var Mancini o Co säkra på avancemang mot Sporting och tog för lätt på det i första matchen och i andra matchens första halvlek.

Skadan på Kompany satte ljuset på en svaghet i laget och utan honom släppte man en del enkla mål. Att Joe Hart var nära, nära att nicka laget vidare efter en sjuk sista halvtimme (från 0-2 till 3-2) säger det mesta om att det skiljde i kvalitet men att taktiken brast. Hade man haft fem minuter till så hade man fixat ett segermål, men resultatet är inte godkänt.

När det gäller Manchester City undrar jag om det inte slutar med noll pokaler och med det perspektivet hade Mancini kunnat sitta betydligt säkrare om man vunnit Europa League. Nu blir det inte så och det borgar för en spännande vår i England, och vem ser inte fram emot 30 april då det är derby i Manchester.

Annons

I Uniteds fall åkte man ut mot ett överlägset motstånd. Att det sammanlagt slutade 5-3 till Athletic var smickrande för Sir Alex Ferguson o Co som väl sällan blivit så utspelat. Jo, naturligtvis mot Barcelona i senaste Champions League-finalen men nu var det den spanska ligasjuan som är långt efter Real Madrid (33 poäng) och Barcelona (23 poäng) i Primera division.

Uppenbarligen har Marcelo Bielsa skapat ett lag som kan prestera på en oerhört hög nivå då och då och om han får behålla Martinez, Muniain och Lllorente och kan förstärka så är det möjligt att man kan närma sig de bästa är Spanien, men risken är att man bli sönderköpt och inte får någon kontinuitet.

Oavsett, en oerhört imponerande och modern fotboll där det helbaskiska laget kombinerar hög press, högt tempo med en offensivlusta och en briljant teknik. Ta bara Llorentes 1-0. Eller där Andoni Iraola snurrade med Carrick, Evans och Ferdinand. Snacka om totalfotboll när Athletic har 40 avslut över två matcher mot United som under samma tid bara mäktar med 13.

Annons

***

Serie A som haussats upp på sistone har bara ett lag kvar i Europa. Precis som England. De italienska lagen tappar i kampen om att få tillbaka en fjärde plats i Champions League.

***

Sir Dave Richards! Kan inte få nog av hans poolfall: [youtubeplay id=”Rbh6o_Y4eZo” size=”large”]

***

Oerhört imponerande av den spanska fotbollen att ha fem klubbar kvar när 16 återstår men La Liga är också en krasslig patient. Jag kan inte fatta att Uefa och det spanska förbundet kan acceptera att Atletico Madrid har ett par miljarder i skatteskulder, och andra skulder utöver det.

Ta bara Glasgow Rangers som blev av med tio poäng och nu inte kan spela i Europa efter en skatteskuld på 100 miljoner kronor och hot om ytterligare en halv miljard. Klubbar från andra länder kommer inte att acceptera det, särskilt inte när de får stryk av olika konkursbon…

Annons

***

SUPERLIVE är verkligen SUPERROLIGT. Minen på inhoppande Kenny Pavey när han fattade att Ekwall ringt upp Gais-tränaren Alexander Axén i direktsändning för att snacka kontrakt åt ex-AIK:aren var obetalbar.

Superlive%20sk%C3%B6ter%20f%C3%B6rhandling%20mellan%20Gais%20och%20Kenny%20Pavey

Eller som Pavey själv sammanfattade: “I can’t believe you just did that? On live TV?”  Om det blev något kontrakt? Återstår att se, men Ekwalls agentarvode är väl lågt…

Publicerad 2012-03-16 09:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto